^

Egészség

A
A
A

coeliakia (glutén enteropathia)

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A coeliakia (nem trópusi sprue, glutén-enteropátia, lisztérzékenység) - immunológiailag közvetített betegség a gyomor-bél traktus genetikailag hajlamos emberek, nyilvánul glutén-intoleranciában, a nyálkahártya gyulladás és felszívódási zavar. Tünetei coeliakia általában közé tartozik a hasmenés és a hasi diszkomfort érzés. Diagnózist biopszia a vékonybél, bizonyítva néhány nem specifikus, amely rendellenes boholyatrophia, a javulás jön a kijelölését szigorú étrend, amely kizárja a glutén.

A "glutén- vagy gluténérzékeny enteropátiára" vonatkozó szinonimák a lisztérzékenység, a cöliákia, a cöliákia, az idiopátiás steatorrhoa, a nem trópusi sprue. Számos szerző úgy véli, hogy a "lisztérzékenység" kifejezés sikeresebb. Sokan hangsúlyozzák, hogy a "glutén enteropátiája" meghatározása alternatív. 

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Mi okozza a lisztérzékenységet?

A lisztérzékenység örökletes rendellenesség, amelyet a glutén glutén-frakciójának megnövekedett érzékenysége okoz, ami a búzában megtalálható fehérje; hasonló fehérjéket találtak rozsban és árpában. A genetikailag érzékeny emberek aktiválják a glutén-érzékeny T-sejteket a glutén-eredetű fehérje determinánsok bemutatásakor. A gyulladásos válasz a vékonybél nyálkahártya villi jellegzetes atrófiájához vezet.

A betegség előfordulási gyakorisága Írország délnyugati részén 1/150-ről Észak-Amerikában 1/5000-re változik. A lisztérzékenységet a rokonok első generációjának körülbelül 10-20% -ánál észlelték. A nők és a férfiak aránya 2: 1. A betegség leggyakrabban gyermekkorban manifesztálódik, de később is kialakulhat.

A lisztérzékenység tünetei

A lisztérzékenység specifikus tünetei hiányoznak. Néhány beteg esetében a betegség tünetmentes vagy csak étkezési hiányosságokkal jár. Más esetekben az emésztőrendszerben jelentős jelek lehetnek.

A csecsemőkorban és a gyermekkori lisztérzékenység a gabonafélék élelmiszerben való hozzáadása után is megnyilvánulhat. A gyermek fejlődési rendellenességet, apátia, étvágytalanság, gyengeség, általános hipotónia, puffadás és izomhipotrófia. A szék általában puha, bőséges, agyag színe kellemetlen szaggal. Az idősebb gyermekek általában anémia és dysplasia.

Felnőtteknél a lisztérzékenység leggyakoribb tünetei a fáradtság, a gyengeség és az anorexia. A mérsékelt és instabil hasmenés néha a fő tünet. A Steatorea mérsékeltről jelentősre (7-50 g zsír / nap) nyilvánul meg. Néhány beteg súlycsökkenést tapasztal, de a testsúlycsökkenés a szokásosnál kisebb. Tipikusan ezek a betegek anémia, glossitis, szögletes szájgyulladás és aphthous fekélyek. A D-vitamin és a kalcium (pl. Osteomalacia, osteogenezis, csontritkulás) jellemző hiányosságai . Mind a férfiak, mind a nők csökkenthetik a termékenységet.

Körülbelül 10% van dermatitis herpetiformis, súlyos papuláris-hólyagos bőrkiütés viszketéssel, amely szimmetrikusan rögzíti extensor felszínén könyök és a térd ízületek, csípő, váll és a fejbőrt. A kiütés megjelenését a magas gluténtartalmú étkezés okozhatja. A lisztérzékenység kialakulásához cukorbetegség, autoimmun pajzsmirigybetegségek és Down-szindróma társul.

A cöliákia diagnózisa

A diagnózist gyanús klinikai és laboratóriumi változások jelzik a felszívódást. A családi történelem fontos eleme a diagnózisnak. A veseelégtelenségben szenvedő betegeknél a lisztérzékenység nyilvánvalóan gastrointestinalis vérzés nélkül nyilvánul meg.

A diagnózis megerõsítéséhez a duodenum leereszkedõ ágából kis bél biopszia szükséges. A morfológiai adatok közé tartozik a villi hiánya vagy összehúzódása (villamos atrófia), az intraepitheliális sejtek növekedése és a kripták hiperplázise. Azonban, az ilyen adatokat is előfordulhat a trópusi sprue, súlyos túlzott bél bakteriális túlszaporodás, eozinofil enteritisz, laktóz-intolerancia és limfóma.

Mivel a biopszia nem mutat semmilyen konkrét változást, a szerológiai markerek segíthetnek a diagnózisban. Meghatározása kombinálva antigliadinantitest (AGAT) és antiendomysial antitestek (AEAT - elleni antitest intesztinális protein a kötőszövet) van egy pozitív és egy negatív prediktív értéke közel 100%. Ezek a markerek is használhatók szűrésére vizsgálatok populációk magas prevalenciája hasi sprue, beleértve az első generációs rokonok a betegséggel fertőzött betegek és a betegek, akik gyakran társul hasi sprue. Minden pozitív vizsgálat esetén a betegnek a vékonybél diagnosztikus biopsziáját kell elvégeznie. Ha mindkét vizsgálat negatív, a lisztérzékenység nem valószínű. Az ilyen antitestek titere gluténmentes diétával csökken, ezért ezek a tesztek hatékonyan hatnak az étrend megfelelőségének ellenőrzésére.

Gyakran más laboratóriumi változások is vannak, amelyeket meg kell vizsgálni. Ezek közé tartozik a vérszegénység (vas-hiányos anémia a gyermekeknél és a foláthiányos anémia felnőtteknél); az albumin, kalcium, kálium és nátrium szintjének csökkenése ; az alkalikus foszfatáz és a protrombin idő növelése .

A malabszorpciós vizsgálatok nem specifikusak a lisztérzékenység szempontjából. De ha a kutatást végzik, az eredmények azt mutatják, steatorrhea 10-40 g / nap, megzavarja a tesztet a D-xilóz és (súlyos sérüléseket az ileum) Schilling tesztet.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15]

Mit kell vizsgálni?

A lisztérzékenység kezelése

A lisztérzékenység kezelése gluténmentes étrendet tartalmaz (elkerülendő a búzát, rozst vagy árpát tartalmazó élelmiszerek). A glutént széles körben használják élelmiszertermékekben (pl. Elkészített levesekben, mártásokban, fagylaltokban, hot dogokban), ezért a glutén bevitelének elkerülése érdekében a betegeknek részletes leírást kell készíteniük az élelmiszer-összetételről,. A páciensnek konzultációra van szüksége a dietetikusokkal és a cukorbetegek bevonásával a támogató csoportba. A gluténmentes diéta kinevezését követő eredmény gyorsan megtörténik, és a tünetek feloldódnak 1-2 héten belül. A kis mennyiségű glutént tartalmazó élelmiszerek bevitele súlyosbodáshoz vezethet vagy visszaesést okozhat.

A vékonybél biopsziáját 3-4 hónappal a gluténmentes táplálkozás után meg kell ismételni. Ha a változások továbbra is fennállnak, a villous atrophia egyéb okait (pl. Lymphoma) kell fontolóra venni. A lisztérzékenységi tünetek eltűnése és a vékonybél morfológiájának javulása együtt jár az AGAT és az AEAT titerek csökkenésével.

A hiánytól függően vitaminokat, ásványi anyagokat és készítményeket kell felírnia, amelyek növelik a hemoglobin tartalmat. Enyhe esetekben a kezelés nem igényel további gyógyszerek alkalmazását, ugyanakkor a betegség súlyos megnyilvánulásai teljes körű terápiát igényelnek. Felnőttek esetében a kiegészítő kezelés 300 mg vas-szulfátot tartalmaz naponta 1-2 alkalommal, 5-10 mg folátot naponta egyszer, orálisan, kalcium kiegészítőként és bármely standard multivitamin komplex formájában. Néha a betegség súlyos betegségében és elsődleges felismerésében (ritkán felnőtteknél) el kell kerülni az ételt és a parenterális táplálkozást.

Ha nincs gluténmentes diéta, akkor gondolni kell arra, hogy a lisztérzékenység refrakter szakaszának hibás diagnózisa vagy fejlődése van. Az utóbbi esetben a glükokortikoidok alkalmazása hatékony lehet.

Milyen a lisztérzékenység prognózisa?

A cöliákiás megbetegedések 10-30% -ban halálosak a táplálkozás be nem tartása esetén. Ha az étrendet megfigyelik, a halálozási arány kevesebb, mint 1%, főleg felnőtteknél, akik kezdetben súlyos betegségben voltak. A lisztérzékenység szövődményei közé tartoznak a refrakter folyamatok, a kollagén fúvókák és a bél lymphomák kialakulása. A lisztérzékenységben szenvedő betegek 6-8% -ában fordulnak elő bél lymphomák, általában 50 évnél idősebb betegeknél. Az emésztőrendszer egyéb részei rosszindulatú növekedésének kockázata (pl. A nyelőcső vagy oropharynx karcinóma, a vékony intesztinális adenokarcinóma) növekszik. A gluténmentes diéta betartása jelentősen csökkentheti a malignitás kockázatát.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.