^

Egészség

A
A
A

Vas a vérben

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A teljes vastartalom az emberi test körülbelül 4,2 körülbelül 75-80% -a a teljes vas mennyiségét tartalmazza a hemoglobin, 20-25% vas van fenntartva, 5-10% része mioglobin tartalmazott 1% légzési enzimek, katalizálja a légzés folyamatait sejtekben és szövetekben. A vas biológiai funkciója elsősorban biológiailag aktív vegyületek, főleg enzimek összetételében valósul meg. A vas-enzimek négy fő funkciót látnak el:

  • elektronok szállítása (citokrómok, vas-speroproteinek);
  • oxigén szállítása és lerakódása (hemoglobin, mioglobin);
  • az oxidációs-redukciós enzimek (oxidázok, hidroxilázok, SOD stb.) aktív központjainak kialakulásában való részvétel;
  • vas (transzferin, hemosiderin, ferritin) szállítása és lerakása.

A szervezetben lévő vas-homeosztázis elsősorban az abszorpció szabályozása révén biztosítja a szervezet korlátozott képességét, hogy elszigetelje ezt az elemet.

Kimutatható fordított összefüggés van az emberi test vasellel való ellátásával és az emésztőrendszerben való felszívódásával. A vas felszívódása függ:

  • életkor, a szervezet vasának hozzáférhetősége;
  • az emésztőrendszer állapota;
  • a bejövő vas mennyisége és kémiai formái;
  • mennyiségét és formáit.

Vérkoncentráció referencia értékei a vérszérumban

kor

A vas szérumkoncentrációja

μg / dL

μmol / l

újszülött

100-250

17,90-44,75

2 év alatti gyermekek

40-100

7,16-17,90

gyerekek

50-120

8,95-21,48

felnőttek:

 
 

férfiak

65-175

11,6-31,3

nők

50-170

9,0-30,4

A vas optimális felszívódásához szükséges a gyomornedv elválasztása. A sósav bevitel megkönnyíti a vas asszimilációját az achlorhydria esetén. Az aszkorbinsav, a redukálószer és a kelátkomplexekkel képződik, növeli ezen elem, valamint más szerves savak rendelkezésre állását. A vas felszívódását javító élelmiszer másik összetevője az "állati fehérje-faktor". Javítása vas felszívódását egyszerű szénhidrátok: laktóz, fruktóz, szorbit, és az aminosavak, mint a hisztidin, a lizin, cisztein, képző vas-kelátok könnyen szívja. A vas abszorpciója csökkenti az italokat, mint a kávé és a tea, a polifenol vegyületek, amelyek szorosan kötik ezt az elemet. Ezért a teát használják a thalassaemiában szenvedő betegek fokozott vasfelszívódásának megakadályozására. Nagy hatást gyakorol a vas felszívódására számos betegség. Ez növeli vashiányos, vérszegénység (hemolitikus, aplasztikus, vészes) gipovitaminoze a 6. és a haemochromatosis, ami azzal magyarázható, megnövekedett erythropoiesis, vas kiürülését és hypoxia.

A vasfelszívódás modern elképzelései a bélben kétfajta transzferrin - nyálkahártya és plazma központi szerepet töltenek be. Nyálkahártya enterociták apotransferrin szekretálódik a bélüregbe, ahol csatlakozik a vas, majd behatol a bélhámsejtek. Ez utóbbiban felszabadul a vasból, majd belép egy új ciklusba. A mucosális transzferrin nem enterocitákban képződik, hanem a májban, ahonnan ez a fehérje beleesik az epével. Az enterocita bazális oldalán a nyálkahártya-transzferrin a plazma analógjához vasat ad. A enterocyte cytosoljában egyes vas ferritin van kapcsolva, méghozzá elvész, ha a sejtek a nyálkahártya a hámlást előforduló 3-4 naponta, és csak egy kis töredéke jut be a vérplazmában. Mielőtt ferritinbe vagy transzferrinbe kerülne, a vasváz háromértékű vasvá alakul. A vas intenzív felszívódása a vékonybél közeli részében (a duodenumban és a soványban) fordul elő. A plazma transzferrin a vasat olyan szövetekre szállítja, amelyek specifikus receptorokkal rendelkeznek. Beépítése a vas a sejtbe előzi kötődési transzferrin specifikus membrán receptorokhoz, a veszteség, amely, például, az érett eritrocitákban, a sejt elveszti azt a képességét, hogy elnyelje ezt az elemet. A sejtbe belépő vas mennyisége közvetlenül arányos a membrán receptorok számával. A sejt felszabadítja a vasat transferrinből. Ezután a plazma apotranszferrin visszatér a keringésbe. Növekvő igények sejtek a mirigy, amikor a gyors növekedés a hemoglobin szintézis vagy indukcióját bioszintézis vezet transzferrin receptor, és éppen ellenkezőleg, a növekvő vasraktárak a sejtben a receptorok számának a felszínén csökken. A sejtben található transzferrinből felszabaduló vas ferritinhez kötődik, amely vasat szállít a mitokondriumokba, ahol beépül a hemekbe és más vegyületekbe.

Az emberi testben folyamatosan újraelosztják a vasat. Mennyiségi szempontból a metabolikus ciklus a legfontosabb: plazma → vörös csontvelő → vörösvérsejtek → plazma. Ezen kívül vannak ciklusok: plazma → ferritin, hemosiderin → plazma és plazma → mioglobin, vas-tartalmú enzimek → plazma. Mindhárom ciklus összekapcsolódik a plazma vasalján (transferrin), amely szabályozza az elem eloszlását a testben. Általában a plazmavér 70% -a belép a vörös csontvelőbe. A hemoglobin lebomlása miatt napi körülbelül 21-24 mg vasat szabadítanak fel, ami sokszor magasabb, mint az emésztőrendszerből nyert vas (1-2 mg / nap). A vas több mint 95% -a belép a plazmából a mononukleáris fagociták rendszeréből, amelyek napi 10-11 vörösvértestből több mint fagocitózzal abszorbeálják . A mononukleáris fagociták sejtjeibe belépő vas vagy gyorsan visszatér a keringésbe ferritin formában, vagy tartalékban van. A közbenső vascsere elsődlegesen a Hb szintézisének és bomlásának folyamataihoz kapcsolódik, amelyben a mononukleáris fagociták rendszere központi szerepet játszik. Egy felnőtt emberben a csontvelőben specifikus receptorokkal rendelkező vas-transzferint tartalmaz a normál sejtekben és retikulocitákban, amelyek hemoglobin szintézisre használják. Hemoglobin a vérplazmában érkező bomlási vörösvértestek, specifikusan kötődik a haptoglobin, amely megakadályozza, hogy a szűrést a veséken keresztül. A hemoglobin bomlása után a mononukleáris fagocita rendszerben felszabaduló vas ismét átkerül a transzferrinhez, és új hemoglobin szintézis ciklusba lép. Más szövetekben a transzferrin 4-szer kevesebb vasat szállít, mint a vörös csontvelő. A hemoglobin készítmény teljes vastartalma 3000 mg, a mioglobin 125 mg vasat tartalmaz, a májban 700 mg (elsősorban ferritin formájában).

A vas kiválasztódik a szervezetből, főleg a bél nyálkahártyájával és az epével. Szintén elveszett a haj, a körmök, a vizelet és a verejték. Az egészséges embernek erre a célra elosztott vas mennyisége 0,6-1 mg / nap, a reproduktív életkorú nőknél pedig több mint 1,5 mg. Ugyanazt a mennyiségű vasat abszorbeálják az élelmiszerből (az étrend teljes tartalmának 5-10% -a). Az állati eredetű élelmiszereket többször is megemésztették, mint a növényi élelmiszerekből. A vas koncentrációja napi ritmus, és a nők kapcsolatban vannak a menstruációs ciklussal. Terhesség esetén a test vastartalma csökken, különösen a második félévben.

Így, a vas koncentrációja a szérumban függ a reszorpciós a gasztrointesztinális traktusban, a felhalmozási a bélben, a lépben és a vörös csontvelő, a szintézis és a lebomlás a Hb és annak elvesztése a test által.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.