^

Egészség

A teljes fehérje a vérben

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A teljes fehérje koncentrációja a szérumban elsősorban a két fő albuminos frakció, az albumin és a globulin szintézisétől és bomlásától függ. A vérfehérjék fiziológiai szerepe számos, a legfontosabbak a következők:

 • fenntartja a kolloid-onkotikus nyomást, megtartja a vér térfogatát, megköti a vizet és megtartja azt, és nem hagyja elhagyni a véráramot;
 • vegyenek részt a véralvadási folyamatokban;
 • a vér pH-jának konzisztenciáját fenntartva, a vér pufferrendszereinek kialakításával;
 • számos anyaggal (koleszterin, bilirubin stb.) való összekapcsolódással, valamint gyógyszerekkel együtt szöveteket szállítanak;

A teljes fehérje koncentrációjának referencia értéke (normája) a szérumban 65-85 g / l.

 • a normális szint fenntartásához a vér kationok által képző vegyületek velük dializálatlan (például 40-50% szérum kalcium miatt fehérjék, egy jelentős része a vas, réz, magnézium és más nyomelemeket is társított fehérjék);
 • kulcsfontosságú szerepet játszanak az immunfolyamatokban;
 • aminosavak tartalékaként szolgálnak;
 • szabályozói funkciót (hormonokat, enzimeket és egyéb biológiailag aktív fehérjéket).

A vér teljes fehérje növekedésének és csökkenésének okai

A plazmafehérjék szintézisét elsősorban a máj sejtjeiben és a retikuloendotheliális rendszerben végezzük. A fehérjék koncentrációjának csökkentése a vérben, hipoproteinémia, fokozott hyperproteinaemia.

A hipoproteinémia a következők miatt következik be:

 • a protein nem megfelelő adagolása (hosszan tartó éhezéssel vagy a proteinmentes táplálékkal való tartós betartásával);
 • fokozott fehérje-veszteség (különböző vesebetegségekkel, vérveszteséggel, égésekkel, neoplazmákkal, cukorbetegséggel, ascitesekkel);
 • megsértése fehérjeszintézis a szervezetben hiányossága májfunkció (hepatitisz, cirrózis, toxikus károsodás), hosszan tartó kezelés glükokortikoszteroidok, felszívódási zavar (enteritis, enterocolitis, hasnyálmirigy-gyulladás);
 • a fent felsorolt különböző tényezők kombinációját.

A hyperproteinemia gyakran kialakul a dehidratáció következtében az intravaszkuláris folyadék egy részének elvesztése következtében. Ez súlyos sérülésekkel, kiterjedt égési sérülésekkel, kolerával történik. Akut fertőzések esetén a teljes fehérje koncentrációja gyakran nő a dehidráció és az akut fázisú fehérjék szintézisének egyidejű növekedése miatt. Krónikus fertőzések esetén a vér teljes fehérjetartalma növelhető az immunológiai folyamatok aktiválása és a fokozott Ig-képződés következtében. A hyperproteinémia akkor fordul elő, amikor paraprotein jelenik meg a myelomában nagy számban előállított vérpatogén fehérjékben, Waldenström-kórban.

A teljes fehérjekoncentrációt befolyásolhatja a testpozíció és a fizikai aktivitás. Az aktív fizikai munka és a test helyzetének a vízszintesről a függőlegesre történő átállítása 10% -kal növeli a fehérjetartalmat.

A teljes fehérjekoncentráció meghatározása lehetővé teszi egy beteg fehérje-anyagcsere-rendellenességének súlyosságát, és megfelelő terápiát ír elő.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.