^

Egészség

Általános és ionizált kalcium a vérben

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A vérszérum teljes kalciumkoncentrációjának referenciaértéke (normája) 2,15-2,5 mmol / l vagy 8,6-10 mg%; ionizált kalcium 1,15-1,27 mmol / l.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Az ionizált kalcium szintjének meghatározása

Az ionizált kalciumszint szabványos laboratóriumi vizsgálatokkal határozható meg, általában megfelelő pontossággal. Az acidózis növeli az ionizált kalcium szintjét a fehérjékhez való kötődés csökkentésével, míg az alkalózis csökkenti az ionizált kalcium szintjét. A hypoalbuminémiával általában csökken a kalcium plazmaszintje, ami a fehérjékhez kötött alacsony kalciumszintet tükrözi, míg az ionizált kalciumszint normális lehet. A teljes plazma kalciumszintet csökkenteni vagy növelni kell 0,8 mg / dl (0,2 mmol / l) értékkel minden 1 g / dl-rel az albuminszint csökkentésére vagy növelésére. Így az albuminszint 2 g / dl (általában 4,0 g / dl) csökkenti a detektálható plazma kalciumszintet 1,6 mg / dl értékkel. Emellett a plazmafehérjék szintjének emelkedése, ami a myeloma multiplexben megfigyelhető, növelheti a plazma kalcium általános szintjét.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

A kalcium fiziológiai jelentősége

A kalcium szükséges normál izomösszehúzódáshoz, idegimpulzushoz, hormon felszabaduláshoz és véralvadáshoz. Továbbá a kalcium elősegíti számos enzim szabályozását.

A szervezet kalciumraktárainak fenntartása az étrendből származó kalcium bevitelétől, az emésztőrendszerből származó kalcium felszívódásától és a vese kalcium kiválasztódásától függ. Kiegyensúlyozott étrend mellett a kalciumbevitel napi 1000 mg. Körülbelül 200 mg naponta elvész az epével és a gyomor-bél traktus egyéb titkaival. Attól függően, hogy a koncentráció a keringő D-vitamin, különösen 1,25digidroksiholekaltsiferola ami képződik a vesében a inaktív forma, mintegy 200-400 mg kalcium szívódik fel a belekben minden nap. A fennmaradó 800-1000 mg a székletben jelenik meg. A kalcium egyensúlyt a vese kalciumkiválasztása biztosítja, ami napi 200 mg átlagot jelent.

Az extracelluláris és intracelluláris kalcium koncentrációjának szabályozott kétirányú szállítására a kalcium a sejtmembránon keresztül, és intracelluláris organellumokba, mint például az endoplazmatikus retikulum, szarkoplazmatikus retikulum izom sejtek és a mitokondriumok. A citoszolos ionizált kalciumot mikromoláris szinten tartják (kevesebb, mint 1/1000 plazmakoncentráció). Az ionizált kalcium intracelluláris másodlagos hírvivő; részt vesz a vázizomzat összehúzódását, stimuláció és csökkentése szív és simaizom, a protein kinázok és a foszforiláció enzimek. Kalcium is részt vesz az intézkedés más intracelluláris hírvivők, mint például a ciklikus adenozin-monofoszfát (cAMP) és a inozitol1,4,5trifosfat, és így részt vesz a továbbítását a sejt válasz sok hormon, amilyen az epinefrin, glukagon, ADH (vazopresszin), szekretin és a kolecisztokinin.

A fontos intracelluláris szerep ellenére a test teljes kalciumtartalmának csaknem 99% -a csontokban van, főleg a hidroxi-apatit kristályok összetételében. A kalciumcsontok körülbelül 1% -át szabadon cserélik az EKZH-val, és ezért részt vehetnek a kalcium egyensúlyának pufferben bekövetkező változásaiban. Normális esetben a kalciumszint a plazmában 8,8-10,4 mg / dl (2,2-2,6 mmol / l). A teljes vér kalcium körülbelül 40% -a társul a plazmafehérjékkel, főleg albuminnal. A fennmaradó 60% az ionizált kalcium, valamint a kalcium-komplex foszfáttal és citráttal. A teljes kalciumot (vagyis a fehérjékhez kötött, a komplexeken belül és ionizált) rendszerint klinikai laboratóriumi mérésekkel határozzuk meg. Ideális esetben az ionizált vagy szabad kalcium meghatározása szükséges, mivel fiziológiásán aktív forma a plazmában; de a technikai nehézségek miatt ilyen meghatározást általában csak azoknál a betegeknél végzik, akiknél a fehérjék kalciumkötése jelentős mértékben megzavarja a szervezetet. Az ionizált kalcium általában a teljes kalcium 50% -ának felel meg a plazmában.

Fiziológiai kalcium érték, hogy csökkentse a képességét szöveti kolloidok vízkötő, az áteresztőképesség csökkentésénél szöveti membrán részvétel épület csontváz és hemosztázist rendszer, valamint a neuromuscularis hatás. Képes arra, hogy különböző kóros folyamatokban szövetkárosodás helyén halmozódjon fel. A kalcium körülbelül 99% -a a csontokban van, a maradék többnyire az extracelluláris folyadékban (szinte kizárólag a vérszérumban). A szérum kalcium mintegy fele ionizált (szabad) formában kering, a komplex másik fele, elsősorban albumin (40%) és sók - foszfátok, citrát (9%) formájában. A szérumalbumin, különösen a hypoalbuminémia változása hatással van a teljes kalciumkoncentrációra anélkül, hogy befolyásolná a klinikailag fontosabb indikátort - az ionizált kalcium koncentrációját. Lehetséges a "korrigált" teljes kalciumkoncentráció kiszámítása a szérumban a hypoalbuminémiával a következő képlet szerint:

Ca (korrigált) = Ca (mért) + 0,02 × (40-albumin).

A csontszövetben rögzített kalcium kölcsönhatásba lép a vérszérum ionjával. Pufferrendszerként működve a lerakódott kalcium megakadályozza a szérumtartalom ingadozását nagy tartományokban.

A kalcium metabolizmusa

Kalcium metabolizmus szabályozására paratiroid hormon (PTH), a kalcitonin és származékai a D-vitamin parathormon a szérum kalcium koncentráció, növelve annak elúciós a csontreszorpciót a vesében, és serkenti az átalakítás abban a D-vitamin aktív metabolitjává, kalcitriol. A mellékpajzsmirigy hormon is növeli a kiválasztást a vese-foszfát. A kalcium-szintet a vérben szabályozza a váladék a paratiroid hormon által negatív visszacsatolási mechanizmus: stimulálja a hipokalcémia, hiperkalcémia és felszabadulását gátolja a parathormon. A kalcitonin - élettani antagonistájaként a mellékpajzsmirigy hormon, serkenti a kalcium kiválasztást a vesék által. D-vitamin-metabolitok stimulálják a kalcium felszívódását és foszfát a bélben.

A vérszérum kalciumtartalma megváltozik a mellékpajzsmirigy és a pajzsmirigy működésében, a különböző lokalizációjú neoplazmákban, különösen a csont metasztázisában, veseelégtelenségben. A kalcium másodlagos bevonása a kóros folyamatba a gasztrointesztinális traktus patológiájában történik. Gyakran előfordulhat, hogy a hipo- és hypercalcaemia a kóros folyamat elsődleges megnyilvánulása.

A kalciummetabolizmus szabályozása

A kalcium és a foszfát (PO) metabolizmusa összefügg egymással. A kalcium és a foszfát egyensúlyának szabályozását a mellékpajzsmirigy hormon (PTH), a D-vitamin és kisebb mértékben a kalcitonin keringési szintjei határozzák meg. A kalcium- és a szervetlen PO-koncentrációk összefüggésben állnak a kémiai reakcióban való részvétel képességével CaPO kialakulásával. A kalcium és a PO koncentrációja (meq / liter) általában 60; ha a termék meghaladja a 70-et, a CaPO-kristályok kicsapódása lágy szövetekben valószínű. A vascularis szövet kicsapódása hozzájárul arterioszklerózis kialakulásához.

A PTH-et parathormonok termelik. Különböző funkciói vannak, de valószínűleg a legfontosabb dolog a hipokalcémia megelőzése. A parathyroid sejtek reagálnak a kalcium-koncentráció csökkenésére a plazmában, ennek hatására a PTH felszabadulása a keringésbe. A PTH percenként növeli a kalcium koncentrációját a plazmában a vese- és bélrendszer kalcium felszívódásának növelésével, valamint a kalcium és a RO csontból (csontreszorpció) való mozgósításával. A vese kalcium kiválasztása általában hasonló a nátrium kiválasztódáshoz, és gyakorlatilag ugyanazok a tényezők szabályozzák, amelyek szabályozzák a nátrium transzportot a proximális tubulusokban. Azonban a PTH növeli a kalcium reabszorpcióját a nephron distalis szakaszaiban, függetlenül a nátriumtól. A PTH csökkenti a RO renális reabszorpcióját, és ezáltal megnöveli a renális RO veszteséget. A RO veseelégtelensége megakadályozza a Ca és RO kötődésének növekedését a plazmában, mivel a kalcium szintje a PTH hatására növekszik.

A PTH növeli a kalciumszintet a plazmában úgy, hogy a D-vitamint a legaktívabb formává alakítja (1,25-dihidroxi-kolekalciferol). Ez a D-vitamin forma növeli a bélben felszívódó kalcium százalékos arányát. A kalcium fokozott felszívódása ellenére a PTH fokozott szekréciója az oszteoblasztikus funkció megszüntetéséhez és az osteoclastok aktivitásának stimulálásához általában további csontreszorpcióhoz vezet. A PTH és a D-vitamin a csontképződés és átalakítás fontos szabályozói.

A mellékpajzsmirigy-funkció kutatásai magukban foglalják a keringő PTH szint meghatározását radioimmunitással és a cAMP teljes vagy nephrogenic kiválasztódásának mérését a vizeletben. A cAMP meghatározása a vizeletben ritka, és a PTH-re vonatkozó pontos elemzések széles körben elterjedtek. A legjobbak az intakt PTH molekulák vizsgálata.

A kalcitont a pajzsmirigy parafollikuláris sejtjei (Scrolls) szekretálja. A kalcitonin csökkenti a kalcium koncentrációját a plazmában, növelve a kalcium sejtek általi felszívódását, a vese kiválasztását és a csontképződést. A kalcitonin hatása a csont metabolizmusára sokkal gyengébb, mint a PTH vagy a D-vitamin hatásai.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.