^

Egészség

Véralbumin

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A véralbumin az emberi vér nagyon fontos fehérje komponense. A név a latin szóból - fehér (albus) származik. Olyan fehérje, amely sós és savas közegben nagyon jól oldódik, és a fehérje szinte tiszta, mivel nem tartalmaz egyetlen milligramm szénhidrátot.

Az egyik legalapvetőbb, számos albumin nemcsak az emberi testben, hanem a csirkefehérjékben is jelen van, egyes növényekben növény- és állatfajokat albuminoidnak nevezik. Emberekben az albumint nagy mennyiségben termeli a máj. A vérben lévő albumin a húsz esszenciális aminosav hordozója.

A vérben lévő albumin fontos feladatot lát el - felelős a zsírsavak szállításáért, ami szükséges a testhez, az epe mikroelemekhez és a pigmentekhez - bilirubinhoz. Ráadásul az albumin kis méretének ellenére a vitaminok és a gyógyászati komponensek - antibiotikumok, hormonok és néha bizonyos mérgező anyagok - átvitelével küzd. Az orvostudományban viccesen nevezik - molekula-taxi. Az ilyen funkciók az albumin kiváló kötési tulajdonságaiból adódnak, és ez a „jármű” nem szeszélyesen választja ki az utasokat. Egy hatalmas anyaglista, amelyet az albumin molekula képes kötni, valóban lenyűgöző. Továbbá ez a fehérje szabályozza a plazmát, az ozmotikus nyomást, és ha egy személy valamilyen oknál fogva éhezik, először a plazmafehérjét fogyasztják, és az ozmotikus vérnyomás csökken.

Száraz formában az emberi vér ennek a fontos elemnek legfeljebb 65% -át tartalmazza. Valójában, mennyi albumin van egy személy vérében, így ő és egy egészséges test. A véralbumot szérumnak is nevezik, mert ott van benne. A fehérje albumin molekulák szintén megtalálhatók a test más közegében, például az albumin is jelen van a cerebrospinalis folyadékban.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Norma albumin a vérben

A fehérje mennyisége elsősorban az életkortól függ. A csecsemőkben egy liter vérnek legalább 55 g albumint kell tartalmaznia. Az idősebbek nem büszkélkedhetnek olyan sok fehérjével a vérben, hogy a normál szintet 45 g-nak tekintik. Egy középkorú személy normája a vér literenként 30-50 gramm között mozog. A tejsavófehérje koncentrációját speciális elemzés határozza meg, melynek segítségével kiértékeljük a vérplazmában a fehérje metabolizmusát. Egy ilyen tanulmány szükséges annak érdekében, hogy tisztázzuk a betegségek, különösen a vesék és a máj patológiáinak diagnózisát, amelyben maga az albumin születik. Az albumint szérummal értékelik, de vizelet, cerebrospinális folyadék és más biológiai anyag is jelen lehet, ahol albumin jelen lehet.

Az albumin az egyik legfontosabb "épület" anyag, különösen fontos a gyermek növekvő testéhez. A fehérjeszedés azt a tényt eredményezi, hogy a fiatal test nem kapja meg a szükséges aminosavakat, mivel a vérben lévő albumint a szokásos egészségesebb táplálkozással intenzívebben fogyasztják. Egy szó szerint az albumin a vérben nemcsak számos aktív fehérje, hanem egy biológiailag jelentős elem, talán a vér legfontosabb része.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.