^

Nátrium

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 10.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A nátrium (Na) a vér nyirok része, vagyis az extracelluláris folyadékok része. Ő szerepe a szervezetben nagyon fontos. A nevét az ókori Egyiptomból az ókori Egyiptomból vették, mert a szódákból származó alkáliföldet Nitronnak hívták.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

A legfontosabb dolog a nátriumról

A nátriumot lúgos extracelluláris kationnak tekintjük. Nátrium, káliummal (Ka) és klórral (Cl) együtt - a szervezet egyik legfontosabb tápanyagának. A testben lévő összes nátrium 70-110 grammot tartalmaz, amelyeknek harmadik része csontszövetben van, és az összes többi extracelluláris folyadékban, az izomszövetben és az idegekben.

A napi szükséges nátrium mennyisége

A napi nátriumtartalom könnyen karbantartható, mivel egy napra 4-6 grammot kell fogyasztania, és 15 gramm egyszerű asztali sót tartalmaz a nátrium megfelelő része.

Mikor növelném a nátrium bevitelét?

A meleg és a sport során a személy nagy veszteséget veszít verejték formájában, ezért ilyen körülmények között növelni kell a nátrium bevitelét. Ezt is meg kell tenni diuretikumok alkalmazásával, súlyos hányással és hasmenéssel, égési sérülésekkel és Addison-kórral (a mellékvesekéreg elégtelensége).

Nátrium-emészthetőség

Ha a szervezet teljesen egészséges, akkor a nátrium csaknem ugyanolyan mennyiségben ürül ki a vizelettel.

A nátrium előnyös hatása a szervezetre

Nátrium együtt kálium (Ka) és a klór (Cl) részt vesz a víz-só csere sejtek emberekbe és állatokba, de fenntartja az egyensúlyt az extracelluláris folyadékokban savak semlegesítésére bevezetésre, és támogatja a lúgosító hatású ozmolalitás.

A nátrium szabályozza a vérnyomást, elősegíti a szívizom normális működését és csökkenti az összes izomcsoportot. Különös kitartást tulajdonít a szöveteknek, kiegyensúlyozza a szívverést. Az emésztő- és ürülékrendszerek nem befolyásolják a hatását, és a hasznos anyagoknak a sejten belül és kívül történő átadása nélkül egyszerűen lehetetlen.

A nátrium a kálium antagonista (Ka) a szervezetben, így helyesen működik, a nátrium-kálium (Ka) aránya 1: 2 legyen. Ha túl sok a szervezetben lévő nátrium, akkor az egyensúlyát további mennyiségű kálium (Ka) hozzáadásával ki lehet egyenlíteni.

A nátrium és a test más elemei közötti kölcsönhatás

Ha túl sok nátrium van jelen a szervezetben, akkor a kálium (Ka), a magnézium (Mg) és a kalcium (Ca) túl nagy mennyiségben kerül ki a szervezetből, és ez egészségügyi problémákhoz vezethet.

A nátriumhiány tünetei

Ha nincs elég nátrium a szervezetben, akkor elveszíti az étvágyát, nem tudja megkülönböztetni az étel ízét, az ilyen személy panaszkodhat az émelygés, a hányás és a gyomor görcsök miatt. Az is lehetséges, hogy lefogy a víz miatt, növeli a gázt a bélben. Vannak bőrkiütések, súlyos fáradtság, szédülés és éles hangulatváltozás, izomgyengeség, görcsök. Gyakran a nátriumhiányos betegek emlékeztetnek a memóriazavarra és a gyenge fertőzési ellenállásra.

A felesleges nátrium tünetei

Amikor a testtel telített ez az elem, akkor lehet duzzanat, allergia és erős szomjúság. Az a tény, hogy a nátrium erőteljesen kötődik a vízhez, ezért felesleges fogyasztásával a víz felhalmozódik a testben, és gyengén ürül. Ez a vérnyomás növekedéséhez, és ennek megfelelően a szívbetegséghez (esetleg a stroke kialakulásához) vezet.

Ha a szervezetben nincs elég kálium (Ka), a nátrium átjut a sejtekbe, és túl sok vizet hoz. Néha ez vezet ahhoz a tényhez, hogy a vízzel telített sejtek kitöljenek, az izomszövet megduzzad és cseppet képez. A szervezet állandó emelkedett sótartalma számos ödémahoz, vesebetegséghez és magas vérnyomáshoz vezet.

Miért van a szervezetben a nátrium felhalmozódása?

Amellett, hogy a sót nagy mennyiségben (sós ételek) gyakori sófogyasztás fordulhat elő, stressz vagy kortikoszteroidokkal (pl. Kortizon) való kezelés esetén is előfordulhat.

Az aldoszteron, amely a mellékvese nyálkahártyát termel a stressz során, képes fenntartani a szervezetben a nátriumot.

Mi befolyásolja a nátrium mennyiségét az élelmiszerekben?

Ennek a terméknek a mennyisége csak attól függ, hogy mennyi sót fogyasztott a főzés során.

A nátrium hiányának okai

Rendszerint rendkívül nehéz elveszíteni a szervezetből jelentős mennyiségű nátriumot, de meleg időben is előfordulhat, ráadásul a veszteségek olyan nagyok lehetnek, hogy veszélyt jelentenek az egészségre. A testben bekövetkező változások ájuláshoz vezethetnek. A sótartalmú étrend szintén a nátrium elvesztéséhez vezet, ami hasmenést és gyakori hányást okoz.

Nátriumtartalmú termékek

A legnagyobb mennyiségű nátrium tartalmaz tengeri keletet - közel 520 mg. Mintegy 200-300 mg ez az ásvány tartalmaz lóféléket, polipot, kagylót és homárt. 130-160 mg nátrium tartalmaz szardellákat, garnélarákokat, szardíniaféléket, közönséges csirke tojásokat és érdes halat. Mindenki számára elérhetőbb lehet rák, tintahal vagy halállam - sok nátriumot tartalmaznak, és ez elég ahhoz, hogy egészséges legyen.

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "Nátrium" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.