^

Egészség

Magnézium a vérben

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A magnézium az emberi szervezet negyedik legfontosabb eleme a kálium, a nátrium, a kalcium és a kálium után a sejtben a második legelterjedtebb elem után. Az emberi test körülbelül 25 g magnéziumot tartalmaz, 60% -a része a csontszövetnek, és az állomány többi része nagyrészt sejtekben található. Az extracelluláris folyadékban csak a teljes magnézium 1% -a található. A szérum magnéziumának körülbelül 75% -a ionizált formában van, 22% albuminnal és 3% -kal - globulinokkal. A magnézium fontos szerepet játszik a neuromuszkuláris készülék működésében. A legnagyobb magnéziumtartalom a szívizomban. Fizikológiailag a magnézium kalcium antagonista, a szérumban jelentkező hiányossága a kalciumtartalom növekedésével jár együtt. Minél magasabb a sejt metabolikus aktivitása, annál több magnéziumot tartalmaz. Az ionizált magnézium koncentrációját a sejtben állandó szinten tartják még az extracelluláris folyadék nagy ingadozásaival is.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

A magnézium koncentrációja a vérszérumban

Kor

A magnézium koncentrációja a vérszérumban

Meq / liter

Mmol / l

újszülött

1,0-1,8

0,5-0,9

5 hónap - 6 év

1,32-1,88

0,71-0,95

6-12 éves

1,38-1,74

0,69-0,87

12-20 éves

1,35-1,77

0,67-0,89

Felnőttek

1,3-2,1

0,65-1,05

A magnézium számos enzimatikus reakció kofaktora, fiziológiai növekedésszabályozó, amely egy purin és pirimidin bázis készletét támogatja. A fehérje szintézis minden szakaszában szükséges a magnézium.

A magnézium koncentrációjának fenntartása a vérszérumban a vese. Egészséges személynél a napi magnézium kiválasztása megközelítőleg 100 mg. A magnézium kimerülésével a kiválasztódása csökken vagy teljesen megszűnik. A felesleges magnéziumot gyorsan eltávolítja a vesék. A magnézium áthalad a glomeruláris membránon, melynek 80% -a újra felszívódik a Henle hurok emelkedő szegmensének proximális tubulusaiba. A nagy dózisú PTH hozzájárul a magnézium kiválasztódásának csökkenéséhez a vizelettel (a glukagon és a kalcitonin ugyanolyan hatást fejtenek ki). A D-vitamin és metabolitjai növelik a magnézium abszorpcióját a vékonybélben, de kisebb mértékben, mint a kalcium.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.