^

Egészség

A
A
A

Szervetlen foszfor a vérben

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A szervezetben levő foszfort a szervetlen (kalcium, magnézium, kálium és nátrium-foszfátok) és szerves (szénhidrátok, lipidek, nukleinsavak stb.) Vegyületek tartalmazzák. A foszfor szükséges a csontok és a sejtenergia metabolizmusának kialakulásához. A testben lévő összes foszfor kb. 85% -a a csontokban van, a maradék többsége a sejtek belsejében van, és csak 1% van az extracelluláris folyadékban. A foszfátok a fő intracelluláris anionok. A vér sejtes elemeiben a foszfor csak szerves vegyületek összetételében jelen van, és a szérum főként szervetlen foszfátokat tartalmaz, amelyek meghatározása a klinikus számára a legfontosabb.

A szervetlen foszfor mellett, melynek koncentrációja a szérumban és az eritrocitában közel azonos, a savban oldódó foszfor és lipidfoszfor frakciója is különbözik a vérben. A vér teljes savban oldódó foszforának mintegy kétharmada része a 2,3-difoszfoglicerinsavnak, amelynek mennyisége nő az összes betegséggel együtt, amelyet hipoxia kísér; a fennmaradó részt a foszfor ATP és az ADP képviseli. A lipidfoszfor nagy része a foszfatidilkolinok (lecitinek) és a foszfatidil-etanol-aminok (cefalinok) arányát jelenti. A szervezet által nem használt foszfor körülbelül 40% -aa ürülékkel ürül, a többi - vizelettel.

Szervetlen foszfor koncentráció referencia értéke (normája) a vérszérumban

Kor

A foszfor koncentrációja a vérszérumban

Mg / dL

Mmol / l

24-48 óra

5,5-9,5

1,78-3,07

Legfeljebb 1 évig

4,5-6,5

1,45-2,10

Gyerekek

4,5-5,5

1,45-1,78

Felnőttek

2,7-4,5

0,87-1,45

60 évnél idősebb:

Férfiak

2,3-3,7

0,74-1,20

Nők

2,8-4,1

0,90-1,32

A foszforvegyületek szerepe az, hogy műanyagként szolgálnak, részt vesznek a CBS szabályozásában és a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjének különböző folyamataiban. A foszfor részt vesz nukleinsavak, nukleotidok, foszfolipidek és egyéb vegyületek kialakulásában. A 0,3 mmol / l alatti foszfor koncentráció a sejtek energiatermelésében bekövetkező zavarhoz vezet.

A foszforos anyagcserét szabályozó fő tényezők a PTH, amely csökkenti a szérum foszfor koncentrációját a vesén keresztül történő kiválasztásával; 1,25-dihidroxi-kolekalciferol, amely fokozza a bélben a foszfát abszorpcióját aktiválva; kalcitonin, amely hipofoszfatémiás hatással bír; inzulint, amely csökkenti a foszfor koncentrációját a sejtekbe való átvitelének stimulálásával. A szervezetben a foszfor cseréje szorosan kapcsolódik a kalciumcseréhez, ezért a kalcium és a szervetlen foszfor mennyiségi aránya nagy diagnosztikai jelentőséggel bír. Normálisan ez az arány a gyermekeknél 1,9-2, és ha a rachitis 3 vagy többre nő.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.