^

Egészség

A
A
A

Kloridok a vérben

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A vérszérum klorid koncentrációjának referenciaértéke (normája) 98-107 mekv / l (mmol / l).

A teljes klórtartalom egészséges emberekben testtömegű 70 kg és körülbelül 2000 mmol vagy 30 mmol / kg. A klór a fő extracelluláris kation. A szervezetben, ez főleg a ionizált állapotban a sók formájában a nátrium, kálium, kalcium, magnézium, stb Klór fontos szerepet játszik a karbantartási sav-bázis egyensúly (közötti plazma és a vörös vérsejtek), ozmotikus egyensúly (a vér és szövetek), víz egyensúlyt a szervezetben, aktiválja amiláz, részt vesz a kialakulását sósav a gyomornedv.

A fiziológiás körülmények között a klórkoncentráció változásai másodlagosak az egyéb elektrolitok változásaiban, és elsősorban a tápközeg elektromutalitásának megteremtésére irányulnak: a hidrogén-karbonát tartalom növekedése esetén a klór-tartalom csökken; amikor a nátrium nõ, a klór megnõ. A kompenzálatlan hyperchloremia metabolikus acidózishoz vezet. A testből származó kloridok elsősorban a vizelettel (90%), valamint a verejtékkel és a székletükkel együtt ürülnek. A klórcsere szabályozza a mellékvese és a pajzsmirigy homéját.

A klór metabolizmusának megsértése az edema kialakulásához vezet, a gyomornedv elégtelen kiválasztásához. A szervezet klór tartalmának éles csökkenése súlyos állapothoz vezethet, akár halálos kómáig is.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.