^

Magnézium

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 10.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Nem sokan ismerik a magnézium (Mg) fontos szerepét az emberi testben. Víz és oxigén után a test egyik legfontosabb eleme. A magnézium részvétele nélkül több mint 350 kémiai reakció nem megy át, és nagyon fontosak a test normális működéséhez.

A magnézium általános jellemzői

Az emberi testben található magnézium nyugtató és stresszellenes ásványi anyag. A magnézium a klorofillban található a növényekben, és a csontok és a fogak nélkülözhetetlen összetevője. A magnézium klórral kombinálva a tengervízben van, és általában - ionok formájában.

Az emberi szervezetben magnéziumot tartalmaz 20 - 30 g, a testfolyadékokban kb. 1% magnézium, csontszövetben - 40%, szövetekben - körülbelül 59%.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Mennyi magnézium szükséges naponta?

Körülbelül 400-500 mg - ez az, amire szüksége van a magnézium napi fogyasztására egy felnőtt számára.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Milyen körülmények között nőhet a magnézium szükségessége?

Gyakran ajánlott a testépítők és a sportolók, valamint az új szövetek (csecsemők, csecsemők) kialakulása során növelni a magnéziumbevitelt. A terhes nőknek emelniük kell a magnézium napi bevitelét is. Ugyanez vonatkozik a magas fehérje bevitelű emberekre, stressz alatt és diuretikumok szedésére.

Magnézium felszívódás

Csak szerves magnéziumvegyületeket szívunk fel a testünkben. Ezek magnézium-laktát vagy citrát. Ezek a duodenumban vagy a vastagbélben felszívódnak. A nátrium-szulfát, mint szervetlen só, nagyon rosszul felszívódik.

Ha a testben zsír-, kalcium- (Ca), nátrium (Na) és foszfor (P) felesleg van, a magnézium felszívódása nagyon alacsony lehet. Bár a táplálékrost magnéziumhoz kötődik, a kálium (K), a koffein és az alkohol túlzott mennyisége elveszhet a vizelettel együtt.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

A magnézium jótékony hatása a testre

A több mint 300 enzim normális működése a magnéziumnak köszönhetően történik.

A foszfor (P) és a kalcium (Ca) mellett a magnézium részt vesz a csontok kialakulásában. A magnézium segít a fehérjék és zsírok szintetizálásában, szükséges a glükóz cseréjéhez, a különböző anyagok szállításához, az energia felszabadításához. A magnéziumnak köszönhetően a fehérjék szintetizálódnak, örökletes információk kerülnek átadásra, és idegimpulzusok haladnak át. A magnézium szükséges a szív- és érrendszer normális működéséhez, és ha a megfelelő adagokban fogyasztják, csökkenti a szívbetegségek és a szívrohamok valószínűségét.

A magnézium képes tisztítani a mérgező anyagok testét, csökkenti a koleszterinszintet, és normalizálja az izommunkát. A B6-vitaminnal együtt megakadályozhatja a vesekő kialakulását. Ha nincs elég magnézium, akkor a vesekő foszfor (Ca) kalciumvegyületből (Ca) áll, és ha nincs elég B6-vitamin, a kalcium (Ca) és az oxálsav nem elegendő.

A magnézium egy stresszellenes anyag. Még a sóit is használják a rosszindulatú daganatok növekedésének lassítására. Ha gyakran elfárad, egyszerűen vegyen be magnéziumot tartalmazó gyógyszert egy gyógyszertárba - segítenek a fáradtság kezelésében.

Magnézium kölcsönhatás a test egyéb elemeivel

Foszfor (P) és nátrium (Na) mellett a magnézium biztosítja a szervezet izom- és idegrendszeri aktivitását. A D-vitamin részt vesz a magnézium hatékonyságának növelésében. A B6-vitamin káliummal (K) növeli a magnézium felszívódását, és elegendő magnézium- kálium (K) maradhat a sejtekben. A magnézium és a kalcium (Ca) a testben érdekes kapcsolatban áll. Ha nincs magnézium, akkor kalcium (Ca) kerül elhelyezésre a különböző edények szerveiben és falaiban. A kalcium (Ca) késleltethető, ha hiányzik az E - vitamin a szervezetben.

A kalcium (Ca) és a magnézium aránya a testben 1: 0,6 legyen, ellenkező esetben a kalciumhiány magnéziumhiányos vizelettel ürül, és ha a kalcium meghaladja a Ca-t, a magnéziumhiány lesz.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24]

A magnéziumhiány jelei

Az emberben, hiányzik a magnézium kifejezett álmatlanság, szédülés, rossz hangulat, a frusztráció, a fáradtság és fokozott érzékenység a zajokra. A fejfájás, a, hasi görcsök és a súlyos hasmenés esetén forduljon orvoshoz, mert lehetséges, hogy ezek a magnéziumhiány tünetei.

A hiányosság jelei a következők: a szív meghibásodása,, nyomásugrások, izomgörcsök, törékeny, körmök és görcsök. Ha ilyen jeleket észlel, forduljon orvosához, és elmondja, hogyan állítsa vissza a szervezet magnéziumszintjét.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29]

A túlzott magnézium jelei a testben

A szervezetben a magnézium feleslegben szenvedő betegek: hasmenés, letargia, koordinációvesztés, beszéd és álmosság. A magnézium többletet is tartalmazhat, például magnéziumtartalmú gyógyszerek alkalmazásakor, kivéve, ha természetesen nem kompenzálja őket bizonyos mennyiségű kalciummal (Ca).

trusted-source[30], [31], [32]

Az élelmiszerek magnézium-tartalmára gyakorolt hatása

A termékek bármilyen feldolgozása jelentősen csökkenti a magnéziumtartalmat. És mindez azért, mert a magnéziummal telített vízzel való áztatás után már nem használják. Emellett a kártevőktől származó zöldségek kémiai kezelése jelentősen csökkenti a magnézium felszívódását a talajból.

trusted-source[33], [34], [35], [36]

Miért fordulhat elő a magnéziumhiány?

A magnézium hiánya a szervezetben akkor fordul elő, ha a vesebetegség, hasmenés, fogamzásgátló szerek és ösztrogén szedése, diuretikumok, folsav, nagy mennyiségű koffein és alkohol. A nagy mennyiségű magnézium kiválasztódik, ha az adrenalin felszabadul a stresszes helyzetekben. A magnézium mennyiségének jelentős csökkentése éhség, toxikózis vagy cukorbetegség. Súlyos izzadsággal a magnézium is eltávolítható a testből.

Milyen ételeket tartalmaz a magnézium?

A szervezetben a magnézium szintjének emeléséhez több gabonaféléket kell használni, mint például zabpehely, árpa kása, hajdina és köles. 

130–260 mg magnéziummal kiegészítik a testét. A dió is nagyon gazdag magnéziumban, például a kesudió 270 mg magnéziumot, fenyőmagot tartalmaz - 234 mg, mandulát - 235 mg, pisztáciát - 200 mg és mogyorót - 180 mg magnéziumot. Furcsa módon a tengeri kelkáposzta sok magnéziumot is tartalmaz - 170 mg-ig. Használja ezeket a termékeket, és nem fogja tudni, hogy milyen betegségek vannak!

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "Magnézium" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.