^

Egészség

A
A
A

Álmatlanság (álmatlanság)

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 30.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Insomnia - "megismételt megsértése a beavatás, időtartam, konszolidáció vagy az alvás minősége miatt, annak ellenére, hogy elegendő idő és az alvás feltételei állnak rendelkezésre, és a különböző típusú napi tevékenységek megsértésével manifesztálódnak".

Ebben a meghatározásban meg kell határozni a főbb jellemzőket, nevezetesen:

 • az alvászavarok tartós jellege (több éjszakára fordulnak elő);
 • a különböző típusú zavarok kialakulásának lehetősége az alvás szerkezetében;
 • elegendő idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy alvást biztosítson egy személyben (például az álmatlanság nem tekinthető alvásnak az ipari társadalom intenzíven dolgozó tagjai között);
 • a napközbeni zavarok előfordulása csökkent figyelem, hangulat, nappali álmosság, vegetatív tünetek formájában stb.

trusted-source[1]

Epidemiology álmatlanság

Az álmatlanság a leggyakoribb alvászavar, gyakorisága az általános lakosság körében 12-22%. Nagyon magas frekvenciájú zavarok ciklus „alvás-ébrenlét” általában, és különösen az álmatlanság között neurológiai betegek, bár gyakran háttérbe szorul, míg a masszív neurológiai betegségek.

Néhány neurológiai betegségben az álmatlanság gyakorisága. Lásd még: Alvás és egyéb betegségek

Betegség

Az alvászavarok gyakorisága,%

 

Szubjektív

Célkitűzés

Stroke (akut periódus)

45-75

100

Parkinson-kór

60-90

90-ig

Epilepszia

15-30

90-ig

Fejfájás

30-60

90-ig

Elmebaj

15-25

100

Neuromuszkuláris betegségek

Akár 50

?

Kétségtelen, álmatlanság gyakrabban fordul elő az idősebb korcsoportokban, amely által okozott korral járó változásokat, mint egy élettani ciklus „alvás-ébrenlét”, és a magas prevalenciája szomatikus és idegrendszeri betegségek, hogy alvási rendellenességeket okozhatnak, (magas vérnyomás, krónikus fájdalom, és mások.).

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6], [7]

Az álmatlanság okai

Az álmatlanság okai sokrétűek: stressz, idegesség; mentális rendellenességek; szomatikus és endokrin-anyagcsere-betegségek; pszichotróp drogok, alkohol; toxikus tényezők; szerves agykárosodás; álomban fellépő szindrómák (alvási apnoe szindróma, alvászavarok); fájdalom szindrómák; külső kedvezőtlen körülmények (zaj, stb.); műszakmunka; időzónák megváltoztatása; az alvási higiénia zavara, stb.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Az álmatlanság tünetei

Az álmatlanság klinikai fenomenológiája magában foglalja a feltételezett, intrasomális és poszt-somnimalis rendellenességeket.

 • Presomnic rendellenességek - az álom indításának nehézségei. A leggyakoribb panasz az alvás nehézsége; hosszú távon kialakulhat az alvás kóros rituáléi, valamint az "alvástól való félelem" és a "nem-előfordulási alvás" félelme. Az álom iránti vágy eltűnik, amint a betegek az ágyban találják magukat: fájdalmas gondolatok és emlékek jelennek meg, a motoros aktivitás nő a kényelmes testhelyzet megtalálásában. Az elkövetkező álmosságot a legkisebb hang, a fiziológiai myocloniák megszakítják. Ha egy egészséges személy alvó alvása néhány percen belül (3-10 perc) következik be, a betegeknél néha legfeljebb 2 óráig késik. Egy poliszomnográfiás vizsgálatban megfigyelhető az alvás idejének jelentős emelkedése, az első alvás ciklusának első és második szakaszában az ébrenlétre való gyakori átmenet.
 • Az intrasomatikus rendellenességek közé tartozik a gyakori éjszakai ébredés, amely után a beteg hosszú ideig nem tud aludni, és a felszínes alvás érzékelését. Ébredés miatt mind a külső (elsősorban zaj) és belső tényezők (ijesztő álmok, félelmek és rémálmok, fájdalom és autonóm változásokat például a légzőszervi megbetegedések, tachycardia, megnövekedett motoros aktivitás, vizelés és mtsai.). Mindezek a tényezők felébreszthetik az egészséges embereket, de a betegeknél az ébredés küszöbértéke jelentősen csökken, és az elalvási folyamat nehéz. Az ébredés küszöbén való csökkentés nagyrészt az elégtelen alvás miatt következik be. Poliszomnográfikus korrelál ezek az érzetek vannak megnövekedett alvási felszíni reprezentáció (I. Szakasz és a II MBF), gyakori felébredések, a hosszú ideig tartó ébrenlét belül alvás, mély alvás csökkenése (δ-alvás), a megnövekedett motoros aktivitás.
 • Postmodern rendellenességek (az ébredés utáni közvetlen időszakban) - a kora reggeli ébredés, a hatékonyság csökkenése, az "áttörés" érzése, az alvás elégedetlensége.

Az álmatlanság formái

A mindennapi életben az alvászavarok leggyakoribb oka az adaptív álmatlanság, az alvászavar, amely akut stressz, konfliktus vagy környezeti változások esetén jelentkezik. Ezeknek a tényezőknek köszönhetően az idegrendszer általános aktivitása megnövekszik, ami megnehezíti az alvást éjszakai vagy éjszakai ébredések során. Az alvászavarok ezen formájával nagy bizonyossággal meghatározhatja az okot, ami okozta. Az adaptív álmatlanság időtartama nem haladja meg a 3 hónapot.

Ha az alvászavarok hosszabb ideig fennmaradnak, pszichológiai rendellenességek társulnak (leggyakrabban az "alváshiány" kialakulása). Ebben az esetben az aktivációs az idegrendszer növekszik az este, amikor a beteg próbál „erő” magam aludni több, ami a romló alvászavarok és egyre nő az aggodalom a következő este. Az alvászavarok ezen formáját pszichofiziológiai álmatlanságnak nevezik.

A speciális formája álmatlanság - psevdoinsomniya (mielőtt nevezték torz felfogása az alvás, vagy alvás felismerési zavar), amelyben a beteg úgy nyilatkozott, hogy nem alszik, hanem egy objektív vizsgálat megerősíti jelenlétét álmát megfelelő időtartamú (6 óra vagy több). Psevdoinsomniya megsértése miatt a saját felfogása alvással kapcsolatos, elsősorban a különleges érzés az idő éjjel (ébrenléti időszakok az éjszaka folyamán jól emlékeznek, és alvás ideje, éppen ellenkezőleg, amneziruyutsya), és a problémák a saját egészségével kapcsolatos , hogy alvászavarok.

Álmatlanság lehet fejleszteni a háttérben nem megfelelő alvási higiéné, azaz ez az emberi tevékenységek, amelyek növekedéséhez vezet az aktiváló az idegrendszer (kávé, dohányzás, fizikai és mentális terhelést este), vagy állapotok, amelyek csökkentik az elején alvó (fekve különböző napszakokban , a fényes fény használata a hálószobában, kényelmetlen az alvó környezetben). Ehhez hasonló forma alvászavar viselkedési álmatlanság gyermekkor képződése okozza a gyerekek rossz egyesületek, alvással kapcsolatos (például annak szükségességét, hogy aludni csak utazási betegség), és próbálja, hogy megszüntesse őket, vagy korrekciós jelenik aktív gyermekekkel szemben, ami csökkenéséhez alvás ideje.

Az úgynevezett másodlagos (egyéb betegségekhez), alvászavarok leggyakrabban megfigyelt álmatlanság pszichiátriai betegségben (a régi módon - betegségek neurotikus kör). A neurózisban szenvedő betegek 70% -ában az alvás megkezdésének és fenntartásának zavarai vannak. Gyakran az alvászavar a fő simptomoobrazuyuschim tényező, ami miatt, a véleménye a beteg, és kifejlesztett számos vegetatív panaszok (fejfájás, fáradtság, homályos látás, stb), és a korlátozott szociális aktivitás (például úgy gondolják, hogy nem tudnak dolgozni , mivel nem kapnak elég alvást). Különösen nagy a szerepe az álmatlanság szorongás és depresszió kialakulásában. Így különböző depressziós rendellenességek esetén az éjszakai alvás zavarainak gyakorisága eléri az esetek 100% -át. Poliszomnográfikus korrelátumai depresszió lerövidítse azt a latens időszak, FBS (<40 perc - kemény, <65 perc - „demokratikus” kritérium), csökkentette a időtartama delta-alvás alvási ciklus és-δ-álom. Fokozott szorongás gyakran nyilvánul presomnicheskimi rendellenességek, valamint az a betegség lefolyását - és intrasomnicheskimi és postsomnicheskimi panaszok. Poliszomnográfikus szorongásos jelenségek a nem specifikus és határozza meg a hosszúkás elalszik, növeli a felület lépéseket, motoros aktivitás, ébrenlét idő, csökken az alvás időtartama és a mély lassú hullámú alvás szakaszában.

Az alvászavarokkal kapcsolatos panaszok szintén nagyon gyakoriak szomatikus betegségekben, például magas vérnyomásban, cukorbetegségben stb.

Az álmatlanság egy speciális formája az alvászavarok, amelyek a test biológiai ritmusának rendellenességeihez kapcsolódnak. A „belső óra”, amely a jelet az elalvást, képzést nyújt a elalvás, vagy túl későn (pl 3-4 óra az éjszaka), vagy túl korán. Ennek megfelelően, ha ez hibás, vagy elaludt, amikor egy férfi sikertelenül próbál aludni szociálisan elfogadható időben, vagy reggel ébredés előforduló túl hamar szokásos időben (de a „jobb” idő szerint a belső óra). Általános esetben az alvászavar miatt a betegség biológiai ritmus a „jet lag” tünetegyüttes - álmatlanság, növekszik a gyorsan mozgó szerte több időzóna egyik vagy másik irányba.

trusted-source[14], [15], [16]

Az álmatlanság folyamata

Az áramlással akut (<3 hét) és krónikus (> 3 hét) álmatlanságot izolálunk. Az egyhetesnél rövidebb álmatlanság tranziensnek nevezhető. Krónikus álmatlanság hozzájárulnak a tartós stressz, a depresszió, a szorongás, a hipochonder telepítés alexithymia (gondot okoz, és leírja az egyén érzései és érzések), az irracionális használata altatót.

Az álmatlanság következményei

Izomolja le az álmatlanság társadalmi és orvosi következményeit. Az elsőnek nagy nyilvános hangzása van, elsősorban a nappali álmosság problémájával kapcsolatban. Ez különösen a járművezetők problémájára vonatkozik. Az eredmények azt mutatják, hogy, hogy befolyásolják a koncentrációt és a reakció sebessége 24 órás alváshiány egyenértékű 0,1% alkohol-koncentráció a vérben (intoxikáció megerősítette, amikor az etanol koncentrációja a vérben 0,08%). Az álmatlanság orvosi következményeit aktívan tanulmányozzák a jelen pillanatban. Bebizonyosodott, hogy az álmatlanság társul pszichoszomatikus betegségek - magas vérnyomás, krónikus gyomorhurut, atópiás dermatitisz, asztma bronchiale és más, különösen jelentős hatást gyakorolna az alváshiány a gyermekkorú népesség :. Először formájában romlása a tanulási képesség és a viselkedés a csapatban.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Az álmatlanság diagnózisa

Alapelvei diagnózisát követően az álmatlanság mutató biológiai órával sztereotípia magánszemély (bagoly / pacsirta, rövid / dolgospyaschy), ami valószínűleg genetikailag meghatározott; a kulturális jellemzők elszámolása (szieszta Spanyolországban), szakmai tevékenységek (éjszakai és műszakos munka); a klinikai kép jellemzői, a pszichológiai kutatások adatai, a poliszomnográfia eredményei; együttes betegségek (szomatikus, neurológiai, mentális), toxikus és gyógyhatású készítmények értékelése.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33]

Az álmatlanság kezelése

Gyógy kezelési módszerek álmatlanság közé alvási higiénia, lelki, fényterápia (kezelés ragyogó fehér fény), entsefalofoniyu ( „agyi zene”), akupunktúra, biológiai, fizikai kezelést.

Az álmatlanság bármely formája kezelésének fontos és szerves összetevője az alvási higiénia betartása, amely a következő ajánlásokat foglalja magában.

 • Menj ágyba, és menj fel egyszerre.
 • Ne zárja ki a nappali alvást, különösen délután.
 • Ne igyon teát vagy kávét az éjszakára.
 • Csökkentse a stresszes helyzeteket, a mentális stresszt, különösen este.
 • Rendezzen fizikai tevékenységet esténként, de legkésőbb 2 órával azelőtt, hogy lefeküdtél.
 • Rendszeresen használjon vizet a lefekvés előtt. Hűvös zuhanyt vehetsz (a test enyhe hűtése az elalvás élettana egyik eleme). Bizonyos esetekben mondjuk meleg zuhany (kényelmes hőmérséklet) az enyhe izomlazítás érzésére. A kontrasztos vízkezelés, a túl meleg vagy hideg fürdő használata nem ajánlott.

Gyógyászati álmatlanság kezelés

Ideális esetben az álmatlanságot okozó betegség kezelése, amely a legtöbb esetben az adott patológia egyik megnyilvánulása, szükséges. Mindazonáltal a legtöbb esetben, az azonosító az etiológiai ágens nehéz vagy álmatlanság okoz az adott beteg számos és nem lehet kiküszöbölni. Ilyen esetekben korlátozni kell a tüneti terápia kijelölését, azaz a hipnotikumokat. Történelmileg altatóként használt sok készítmények különböző csoportok -. Bromidok, ópium, barbiturátok, neuroleptikumok (főleg fenotiazin származékok), antihisztaminok, stb jelentős lépés a kezelésére álmatlanság volt a bevezetése a klinikai gyakorlatban a benzodiazepinek - a klórdiazepoxid (1960), diazepám (1963) oxazepám (1965); Ugyanakkor, készítmények ennek a csoportnak sok káros hatásokat (függőség, függőség, növelve a szükséges állandó napi dózis, elvonási tünetegyüttes súlyosbodása alvási apnoe, emlékezetvesztés, a figyelem, válaszidő, és mások.). E tekintetben új altatókat fejlesztettek ki. Általánosan használt gyógyszerek csoport „három Z» - zopiklon, zolpidem, a zaleplon (agonisták különböző receptor altípusok a GABA-erg posztszinaptikus receptor komplex). Az álmatlanság kezelésében nagy jelentőséggel bír melatonin (melaxen) és melatonin receptor agonisták.

Az álmatlanság gyógykezelésének alapelvei a következők.

 • A rövid élettartamú gyógyszerek, például a zaleplon, a zolpidém, a zopiklon (a növekvő felezési idő függvényében) túlnyomó része.
 • Annak érdekében, hogy elkerüljék a függőség és a függőség kialakulását, a hipnotikumok elrendelésének időtartama nem haladhatja meg a 3 hetet (optimálisan - 10-14 nap). Ez idő alatt az orvosnak meg kell találnia az álmatlanság okait.
 • Az idősebb korcsoportban lévő betegeket fel kell számolni (a középkorú betegekhez viszonyítva) a hypnotics napi adagját; Fontos megfontolni a lehetséges kölcsönhatást más gyógyszerekkel.
 • Az alvási apnoe szindróma minimális gyanúja álmatlanság oka és a poliszomnográfiás ellenőrzésének lehetetlensége miatt a doxilamin és a melatonin is alkalmazható.
 • Abban az esetben, ha a szubjektív elégedetlenség az alvással, az objektíven rögzített alvás időtartama meghaladja a 6 órát, az altatószerek alkalmazása ésszerűtlensége (pszichoterápia javasolt).
 • A hosszú távú hipnotikus gyógyszereket szedő betegeknek "orvosi vakáció" -nak kell lenniük, amely lehetővé teszi a gyógyszer adagjának csökkentését vagy helyettesí- tését (különösen benzodiazepinek és barbiturátok esetében).
 • Ajánlatos az alvó tabletták igénybevétele (különösen a "három Z" csoport előkészítése).

A hipnotikumok felírásakor a neurológiai betegeknek a következő szempontokat kell figyelembe venniük.

 • Főleg idős betegek.
 • A GABA-erg receptor posztszinaptikus komplex különböző receptor altípusainak agonisták (az izom patológiás és a neuromuszkuláris átvitel által okozott betegségek) korlátozott lehetőségei.
 • Az alvási apnoe szindróma gyakoribb előfordulása (2-5-szor nagyobb, mint az általános populációban).
 • Nagyobb a kockázata a mellékhatások altatót (különösen a benzodiazepinek és barbiturátok, amelyek gyakran okoznak komplikációkat, mint például ataxia, mentális zavarok, gyógyszerek által okozott parkinsonizmus disztóniás szindrómák, a demencia, stb).

Ha az álmatlanság a depresszióhoz kapcsolódik, az antidepresszánsok alkalmazása az alvási rendellenességek kezelésére optimális. Különös érdeklődésre tartanak számot az antidepresszánsok, amelyek szedálódás nélkül hipnotikus hatást fejtenek ki, különösen az 1. és 2. Típusú agyi melatonin receptor agonisták (agomelatin).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.