^

Hogyan befolyásolja a foszfor az emberi egészségre?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 16.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A foszfor fontos ásványi anyag, amely a test minden sejtében létezik, hogy normális funkciókat hajtson végre. A szervezetben lévő foszfor nagy része olyan, mint a foszfát (PO 4). A test foszforának körülbelül 85% -a megtalálható a csontokban. Hogyan befolyásolja a foszfor az emberi egészségre?

Foszfor és hatása az emberi szervezetre

A kalciumhoz hasonlóan a foszfor a szervezetben a legelterjedtebb ásvány. Ezek a két fontos tápanyag szorosan együttműködik az erős csontok és fogak egészségéért. A szervezetben megtalálható foszfor körülbelül 85% -a megtalálható a csontokban és a fogakban, de jelen van a sejtekben és a szövetekben a szervezet egészében.

A foszfor segít kiszűrni a hulladékot a vesékben, és fontos szerepet játszik abban, hogy a szervezet energiát használ. Segít az izomfájdalom csökkentésében is egy erős edzés után. A foszfor elengedhetetlen minden szövet és sejt növekedéséhez, javításához és javításához, valamint genetikai építőelemek, DNS és RNS előállításához. A foszfor szükséges más vitaminok és ásványi anyagok, köztük a D-vitamin, a jód, a magnézium és a cink egyensúlyának és használatának elősegítésére.

A foszfor felhasználása kezelésre

 • A foszfátokat (foszfor) a klinikán alkalmazzák a következő betegségek kezelésére
 • Hipofoszfatémia, alacsony foszforszint a szervezetben
 • Hypercalcemia, magas kalciumszint a vérben
 • A kalcium a vesekövek alapján

Ezek a betegségek kötelező orvosi vizsgálatot igényelnek.

A foszfátokat a beöntésekben is használják, mint egy hashajtó. A legtöbb embernek sok a foszforja van az étrendben. Néha a sportolók a verseny vagy a nehéz edzések előtt foszfát-kiegészítőket használnak az izomfájdalom csökkentése és a fáradtság csökkentése érdekében, bár nem világos, hogy mennyire segíti vagy javítja a teljesítményt.

Foszfor az étrendben

A legtöbb embernek sok a foszforja van az étrendben. Ásványi foszfortartalmú szerek megtalálhatók a tejben, gabonafélékben és a fehérjében gazdag ételekben. Néhány egészségügyi állapot, például a cukorbetegség, az éhezés, az alkoholizmus, ahhoz vezethet, hogy a szervezetben a foszfor szintje csökken.

Ugyanez vonatkozik azokra a feltételekre is, amelyek megakadályozzák az emberek tápanyagok felszívódását, például a Crohn-betegség és a lisztérzékenység. Egyes gyógyszerek csökkenthetik a foszforszintet, beleértve néhány antacidát és diuretikumot (diuretikumok).

A foszfor asszimilációja

A foszfor hatékonyabban szívódik fel, mint a kalcium. Közel 70 százaléka a foszfor felszívódik a belekből, bár ezek az arányok függnek a kalcium és a D-vitamin aktivitását, és a paratiroid hormont (PTH), amely szabályozza a kalcium és foszfor metabolizmus. A foszfor nagy része a csontokban helyezkedik el, kissé megy a fogakhoz, a többi pedig a sejtekben és szövetekben van. Sok a foszfor van a vörösvérsejtekben. A plazmában a foszfor körülbelül 3,5 mg. (3,5 mg foszfor 100 ml plazmánként), és a vérben a foszfor teljes mennyisége 30-40 mg.

A szervezetben ennek az ásványi anyagnak a szintjét a vesék szabályozzák, melyeket a PTH is befolyásol. A foszfor felszívódását csökkentheti az antacidák, a vas, az alumínium vagy a magnézium, amelyek oldhatatlan foszfátokat képezhetnek, amelyek kiválasztódnak a székletből. A koffein fokozza a vese által előidézett foszfortermelést.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Élelmiszerforrások foszfor

Élelmiszerforrások foszfor

A fehérjében gazdag élelmiszerek, mint a hús, baromfi, hal, tojás, tejtermékek, diófélék és hüvelyesek, jó forrása a foszfornak. Egyéb források közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonák, burgonya, aszalt gyümölcsök, fokhagyma és szénsavas italok.

Mivel a foszfor egy része az összes sejtnek, könnyű megtalálni az élelmiszert, különösen az állati eredeteket, amelyek képesek a szervezetet foszforral ellátni. A legtöbb fehérjetermék olyan élelmiszer, amely magas a foszforban. A hús, a hal, a csirke, a pulyka, a tej, a sajt és a tojás jelentős mennyiségeket tartalmaz. A legtöbb vörös hús és baromfi sokkal több foszfort tartalmaz, mint a kalcium, 10-20-szor több, míg a hal általában körülbelül 2 vagy 3-szor több foszfort tartalmaz, mint a kalcium. A tejtermékek kiegyensúlyozottabb kalcium-foszfor arányt tartalmaznak.

Magvak és diófélék is tartalmaznak magas foszfortartalmú (bár sokkal kevesebb kalciumot tartalmaznak), mint a teljes szemek, a sörélesztő, a búzacsíra és a korpa. A legtöbb gyümölcs és zöldség tartalmaz néhány dózisú foszfort, és segíthet egyensúlyban tartani a foszfort és a kalciumot az egészséges táplálkozásban.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

A foszfor hiányának tünetei

Tünetei a foszfor-hiány az étvágytalanság, szorongás, csontfájdalom, a csontritkulás, az ízületi merevséget, fáradtság, légszomj, ingerlékenység, zsibbadás, gyengeség, és a súly változás. A gyermekek csökkentik a csontok és a fogak növekedését és megsemmisítését.

A szervezetben túl sok foszfor okoz több félelmet, mint túl keveset. Túl sok foszfort általában vesebetegség okoz, vagy mert az emberek túl sok táplálékfoszforot fogyasztanak, és nem elegendő étrendi kalcium.

Egyes vizsgálatok azt mutatják, hogy a magasabb foszforfelvétel a szív- és érrendszeri megbetegedések fokozott kockázatával jár. Amint a foszfor mennyisége nő, nagy szükség van a kalciumra. A megfelelő csontsűrűség és a csontritkulás megelőzése érdekében szükséges a kalcium és a foszfor közötti finom egyensúly.

A rendelkezésre álló foszforformák

Az elemi foszfor egy fehér vagy sárga viaszos anyag, amely levegővel érintkezve ég. A foszfor nagyon mérgező, és csak gyógyászatban alkalmazható, mint homeopátiás kezelés. Ezért foszfort tartalmazó gyógyszereket csak szakképzett szakember irányításával vehet fel. Ehelyett az egészségügyi szakemberek egy vagy több alábbi szervetlen foszfátot használhatnak, amelyek nem mérgezőek a szokásos normál adagokban:

 • Dibasiás kálium-foszfát
 • Egyszubsztituált kálium-foszfát
 • Dibasiás nátrium-foszfát
 • Mononátrium-foszfát
 • Hárombázisú nátrium-foszfát
 • foszfatidil-
 • foszfatidil-

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26]

Foszfor gyermekgyógyászati dózisai

kor mg / nap
Csecsemők 0 - 6 hónap 100
Gyermek 7-12 hónap 175
Gyermek 1 - 3 éves 460
Gyermekek 4 - 8 évesek 500
Gyermekek 9 - 18 évesek 1250

 Foszfor adagja felnőtteknek

Felnőttek 19 év felett 700 mg
18 év alatti, terhes és szoptató nők 1250 mg
Terhes és szoptató nők 19 év felettiek 700 mg

trusted-source[27], [28], [29], [30]

 Foszfor az időseknek (51 éves és idősebb)

Jelenleg nincs bizonyíték arra nézve, hogy az idősek foszfor-dózisa eltér a fiatalok dózisától (700 mg / nap). Bár néhány multivitamin / ásványi anyag kiegészíti a napi foszfor napi dózisának több mint 15% -át, egy változatos táplálék könnyen meg tudja adni a megfelelő mennyiségű foszfort a legtöbb idős ember számára.

Foszfortartalom

A foszfor tápanyag-kölcsönhatása más elemekkel

Fruktóz

Kutatás az Egyesült Államokban 11 felnőtt férfiak azt találták, hogy a diéta magas fruktóz (20% a teljes kalória) növekedéséhez vezetett a hólyag és a veszteség a foszfor és a negatív foszfor-lemez (például naponta foszfor- veszteség nagyobb volt, mint a napi adag). Ez a hatás erőteljesebb volt, amikor a férfi étrend alacsony magnéziumszintet tartalmazott.

Ennek a hatásnak a lehetséges mechanizmusa a fruktóz átalakulás gátlása a májban. Más szavakkal, a fruktóz-1-foszfát a sejtekben halmozódik fel, de ez a vegyület nem gátolja a fruktóz foszforilezését elősegítő enzimet, amely nagy mennyiségű foszfátot fogyaszt. Ez a jelenség foszfátfelvételnek nevezik.

A tanulmány eredményei nagyon fontosak, mivel a fruktóz-fogyasztás az Egyesült Államokban gyorsabban nő a fruktóz-gazdag kukorica szirup 1970-es bevezetése után, míg a magnéziumfogyasztás az elmúlt évszázadban csökkent.

Kalcium és D-vitamin

Foszfor könnyen felszívódik a vékonybélben, és a felesleges foszfor-a vesén át. Rendelet a vér kalcium és a foszfor vannak összekapcsolva hatásán keresztül a paratiroid hormon (PTH) és D-vitamin Egy kis csökken a vér kalcium szintje (például abban az esetben, a nem elegendő kalciumbevitel) érzékelik a mellékpajzsmirigy, amely fokozott szekréciója paratiroid hormon (PTH).

Ez a hormon stimulálja a D-vitamin átalakulását aktív formájává (kalcitriol) a vesékben.

A kalcitriol szintjének emelkedése viszont a nyomelemek bélrendszerében bekövetkező abszorpció növekedéséhez vezet, mint például a kalcium és a foszfor. Mindkét anyag - a mellékpajzsmirigy hormon - a PTH és a D-vitamin - stimulálja a csontreszorpciót, aminek következtében nő a vérben a csontszövet (kalcium és foszfát) szintje. Bár a PTH eredmények stimulálódnak és a kalcium kiválasztódása csökken, ez a vizeletben a foszfor fokozott kiválasztódásához vezet.

Növelése a vizelet foszfor előnyös, ahol a vér kalciumszintjének szintje csökken a normális, mert a magas szintű a vérben található foszfát gátolja az átalakítás a D-vitamin aktív formája a vesékben.

Milyen magas a foszforbevitel káros a csontok egészségére?

Egyes kutatók aggodalmukat fejezték ki az élelmiszerben lévő foszfát mennyiségének növekedésében, amely számos termékben az üdítőitalok és foszfát adalékok foszforsavjának tulajdonítható. Mivel a foszfort nem olyan szorosan szabályozza a szervezet, mint a kalcium, a szérum foszfátszint kissé emelkedhet magas foszfortartalommal, különösen étkezés után.

A magas foszfátszint a vérben képződés csökkentésére vitamin aktív alakjainak D (kalcitriol) a vesékben, csökkenti a kalcium tartalma a vérben, és vezethet fokozott felszabadulása PTH-mellékpajzsmirigy. Azonban a magas foszforszint a kalcium kimenetének a vizeletben történő csökkenéséhez is vezethet. A PTH emelkedett szintje káros hatással lehet az ásványi anyagokkal rendelkező csontokra, de ezt a hatást csak a magas foszforban és alacsony kalciumtartalmú diákokban figyelték meg.

Ezenkívül hasonlóan emelkedett PTH-szintet tapasztaltunk az alacsony kalciumtartalmú étrendben, de alacsony foszfortartalommal. A fiatal nők nemrégiben készült tanulmányában a tudósok nem találták a foszfortartalmú étrend (3000 mg / nap) káros hatásait. Nem befolyásolta negatívan a csont, a hormonszinteket és a csontreszorpció biokémiai markereit, még akkor is, ha az étkezési kalciumbevitel napi 2000 mg-ig tartott.

Jelenleg nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a foszfor étrendi dózisa káros hatással lehet a csont ásványi sűrűségére. Azonban a foszfáttartalmú üdítőitalok és snackek helyettesítése a tejből és más kalciumban gazdag ételekből valóban komoly veszélyt jelent a csontok egészségére.

A foszfor lehetséges kölcsönhatása

Ha jelenleg az alábbi gyógyszerek valamelyikével kezelik a kezelést, akkor ne használjon foszfát-gyógyszert anélkül, hogy konzultálna kezelőorvosával.

Alkohol

Az alkohol kiszívhatja a foszfort a csontokból, és alacsony szintű lesz a testben.

Antacidy

Az alumíniumot, kalciumot vagy magnéziumot tartalmazó antacidok (például Mylanta, Amphoiel, Maalox, Riopan és Alternagel) képesek kötni a foszfátokat a bélben. Ha hosszantartóan alkalmazza ezeket az antacideket, ez alacsony foszfátszintet (hypophosphatemia) okozhat.

Görcsoldók

Bizonyos antikonvulzánsok (beleértve a fenobarbitál és karbamazepin vagy Tegretol) csökkentheti a foszfor-szintje és a fokozott alkalikus foszfatáz, egy enzim, amely segít eltávolítani foszfátot a szervezetből.

Savas sav

A savas készítmények csökkentik a koleszterinszintet. Csökkenthetik a foszfátok orális felszívódását étellel vagy kiegészítőkkei. Az orális foszfát-kiegészítőket legalább 1 órával a gyógyszerek beadása előtt vagy 4 órával kell bevenni. A savas savak magukban foglalják:

 1. Kolesztiramin (Questran)
 2. Colestipol (Kolestid)
 3. kortikoszteroidok

A kortikoszteroidok, beleértve a prednizolont vagy metilprednizolont (Medrol), növelik a vizeletben a foszforszintet.

Inzulin

A nagy dózisú inzulin csökkentheti a foszforszintet a diabéteszes ketoacidózisban szenvedő betegekben (súlyos inzulinhiány miatt).

Kálium vagy kálium-megtakarító diuretikumok

A foszfor adalékok kálium- vagy káliummegtakarító diuretikumokkal való használata túl sok káliumot eredményezhet a vérben (hyperkalemia). A hyperkalemia komoly problémává válhat, ami életveszélyes szívritmuszavarokat okozhat (aritmiák). A kálium- és káliummegtakarító diuretikumok a következők:

 • Spironolakton, (Aldactone)
 • Triamteren (dyrenium)
 • ACE-gátlók (vérnyomás elleni gyógyszer)

Ezek a gyógyszerek, az úgynevezett angiotenzin-konvertáló enzim (ACE), amelyeket a magas vérnyomás kezelésére használnak, csökkenthetik a foszforszintet. Ezek a következők:

 1. Benazepril (Lotensin)
 2. Captopril (kapucnis)
 3. enalapril (Vasotec)
 4. Fozinopril (monopril)
 5. lizinoprillel (Zestril, Prinivil)
 6. Quinapril (Accupril)
 7. Ramipril (Altace)

Egyéb gyógyszerek

Más drogok is csökkenthetik a foszfor szintjét. Ezek közé tartozik a ciklosporin (használt, hogy elnyomja az immunrendszert), szívglikozidok (digoxin vagy Lanoxin), heparin (véralvadásgátló szerek), valamint a nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (így például ibuprofen vagy Advil).

A nagy mennyiségű kálium- és foszfortartalmú só pótlása hosszabb távon is csökkentheti szintjüket.

óvintézkedéseket

A vényköteles és nem vényköteles gyógyszerek lehetséges mellékhatásai és kölcsönhatásai miatt csak a szakképzett orvos felügyelete mellett töltse fel a páfuszra vonatkozó kiegészítőket.

Túl sok foszfát lehet mérgező a szervezet számára. Ez szervek és lágyrészek hasmenéshez és meszesedéséhez vezethet, és hatással lehet a szervezet vas-, kalcium-, magnézium- és cink-képességére. A sportolók és a nagy fizikai aktivitású emberek a foszfátot tartalmazó kiegészítőket is igénybe vehetik, de ezt csak alkalmanként és az orvos irányítása és irányítása alatt kell elvégezniük.

A táplálkozási szakemberek a kalcium és a foszfor egyensúlyát javasolják az étrendben. A tipikus nyugati étrend azonban körülbelül 2-4-szer több foszfort tartalmaz, mint a kalcium. A hús és baromfi 10-20-szor több foszfort, kalciumot és szénsavas italokat tartalmaz, mint például a kóla, amely 500 mg foszfort tartalmaz egy adagban. Amikor a szervezetnek több foszforja van, mint a kalcium, akkor a szervezet kalciumot használ, amelyet a csontokban tárolnak.

Ez csontritkuláshoz (törékeny csontok) okozhat, valamint vezethet az íny és a fogak betegségeihez. Az étkezési kalcium és a foszfor egyensúlya csökkentheti az oszteoporózis kockázatát.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.