^

Egészség

A
A
A

Görcsös szindróma

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A görcsös szindróma tünetegyüttes, amely a csíkos vagy sima izmok önkéntelen összehúzódásával fejlődik ki. Mintegy görcs lehetne azokban az esetekben, ahol csak a tónusos kontrakció az izomrostok, a hossza a hosszú ideig tartó összehúzódás, néha akár egy vagy több nap, görcsöket előfordul tónusos és klónusos (vagy tetanikus) csökkentése, időtartama általában legfeljebb három perc, de lehet és így tovább. Egyértelmű párhuzam között gyakran nem lehetséges.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Okoz görcsös szindróma

Az októl függően a görcsös szindróma általánosítható és helyi, amely egy adott izomrostcsoportot képes befogni, lehet állandó és átmeneti. A klinikai megnyilvánulások természetéből adódóan a spasztikus reakció, a görcsös szindróma és az epilepsziás betegség. A görcsök kialakulása az idegrendszer érettségétől és genetikai jellemzőitől függően spasztikus rendelkezésre állástól függ. Gyermekeknél a görcsrohamok 4-5-ször gyakrabban fordulnak elő, mint a felnőtteknél.

Görcsös reakciók előfordulhatnak minden egészséges ember extrém helyzetekben és körülmények között :. Kimerültség, hyperthermia, kihűlés, mérgezés, különösen alkoholista, hipoxiás körülmények és egyéb görcsös reakció rövid távú, általában szórványos, de lehet ismételni, hogy attól függ, görcsös készségét. Ebben az esetben meg kell gondolni a fejlesztési egy állapot, mint a görcsök.

Spasztikus szindróma alakul ki, amikor az aktív kóros folyamatok az idegrendszer, így csökken a megszerzett agyi görcsös készségét rendkívül megnövekedett ingerlékenység az agyban. Szív- és izgatottság, ami keletkezik az agyban, meghatározó szerepet tölt be a fejlesztés a kóros folyamatot görcsök, külső tényezők, így játszani sokkal kisebb szerepet, és görcsök kiújulhat, gyakran már a felmondás a tevékenységüket.

Az epilepszia az agyi spasticitás örökletes kondicionált növekedésének hátterében fordul elő. Kis vagy nagy epilepsziás állapot kialakulásához rendszerint nincs szükség észrevehető provokáló tényezőre, elég kis irritációra.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Tünetek görcsös szindróma

Klónusos görcsök (myoclonus) jellemzi röviden a görcsöket és relaxáció az izmok, gyorsan követik egymást, ami a sztereotip mozgások, amelyek különböző amplitúdóval. Ezek a korlátok a túlzott stimuláció az agykéreg és a kíséretében somatotopical terjedésének izmok, illetve a motor pozícióját agykérgi központok: Kezdjünk egy személy következetesen elfog ujjak, kéz, alkar, felkar, majd a lábát.

Lehet, hogy a lokalizált klónusos görcsök: horeynye ritmikus összehúzódása az izmok - a nyak, váll, lapocka (szamárköhögés Bergeron-szindróma), a kétoldalú myoclonus arc, nyak, mellkas, a váll és a felső végtagok (szamárköhögés Bergeron-Henoch-szindróma), amikor a kérgi Genesis - Kozhevnikov például epilepszia (aritmia görcsök bizonyos szerv csoportok) vagy Jackson-epilepszia (görcsös összehúzódását végtag ellentétes oldalon agykárosodás), míg a szár elváltozások - rohamok elől, nem puha ba, a nyelv, az arc izmok az arc, a nyak (bólogat görcs), stb A megkülönböztető jegye (különbséget görcsöket tetanusz) -. Fájdalommentes vagy fáradtság.

Generalizált izomgörcs a kaotikus izomrángás az izmok és a végtagok a test nevezzük görcsök, amelyek szintén jellemző elváltozások az agykéreg trauma, daganatok, meningitis, hipoxia, diabetikus kóma, és egyéb, magas hőmérsékleten.

Tónusos görcs kíséretében hosszabb (legfeljebb 3 perc vagy több), izomfeszülés. Kelj során egyaránt stimulálása agy kéreg alatti szerkezetét és a perifériás idegeket, valamint a rendellenességek a neurohumorális szabályozás, különösen / mellékpajzsmirigyben funkciót, anyagcsere zavarok, különösen a kalcium és a foszfor, hipoxia, stb .. Általános tónusos görcsök (opisthotonos) ritkák. Leggyakrabban felmerülő helyi rohamokkal ha van mintha egy rendszer, „megszilárdulása” az egyes izomrostok, például az arc, ez formáját ölti „hal szája” - tünet chvostek, borjú, vagy vissza osteochondrosis (Kornoova tünet), ujjak ( „író görcs” ), kézi ( „kéz szülész” - Trousseau jel), hüvelyk- és mutatóujj (daktilospazm) - szabók, zenészek és mások, akiknek a munkája kapcsolódik a stimuláció idegek beidegző ezek az izmok. Diagnózis kifejezve myospasm nem okoz nehézséget a interictalis időszakban és titokban elvégzett egy sor provokatív módszerek kimutatására fokozott ingerlékenység az idegi fatörzsek.

Tapping kalapáccsal a törzs a arcideg előtt a fülkagyló okozhat görcse izmok által beidegzett arcideg {tünet chvostek I), a szárnyak, az orr és a száj sarkában (tünet chvostek II), csak a szög a száj (III chvostek tünet). Rapping a külső széle a pályára során járomcsonti ága a arcideg kontrakciót okoz, a körkörös izom és az elülső szem (Weiss tünet). Befogó mandzsettát mérésére szolgáló berendezést vérnyomás 2-3 perc alatt okoz spasztikus csökkentése kefe típusú „kéz obstetrician” (Trousseau-jel).

Passzív flexiós a csípőízület a térd egy vonalba eső helyzetben a páciens a hátán okoz myospasm hip extensorok supinatios a láb (Poole Shtelzingera-tünet). A lábszár elülső felületének középső része mentén tapogatva a lábfej reszelős plantáris hajlását okozza (Peten tünete). Izgató gyenge galvánáram kisebb, mint 0,7 mA medián, ulnaris vagy peroneálisak idegek okoz görcsös összehúzódását beidegzett ezen idegek (Erb féle tünet).

Jellemző görcsös szindróma tetanusz - Sebfertőzés által okozott toxin abszolút anaerob spóraképző rudak Clostridium tetani, azzal jellemezve, elváltozások az idegrendszer rohamok és tónusos-klónusos rohamok. Hosszú inkubációs idővel (esetenként akár egy hónapig) görcsös szindróma alakulhat ki gyógyító sebekkel. A görcsös szindróma és súlyossága a toxin mennyiségétől függ.

A nagyon kis mennyiségű toxin mellett a helyi szövetek (izmok) elterjedése károsítja az izmok idegvégződését és a regionális idegrendszeri elváltozásokat. A folyamat helyi, leggyakrabban nem absztinens csökkenést és fibrillációt okoz.

Kis mennyiségű toxinnal átterjed az izomrostokon és perineurálisan, beleértve az idegvégződéseket, az idegeket a gerincvelő szinapszájához és gyökereihez. A folyamat könnyedén felemelkedő formája, a tónusos és a klónozott görcsök fejlődése a végtag szegmensben.

A közepes, illetve jelentős mennyiségű toxin terjedési előfordul peri- és endoneurial és intraksonalno üti az első és hátsó szarv a gerincvelő, az idegsejtek és szinapszisok és motoros magja a gerincvelő és az agyidegek a fejlesztési súlyos formáinak tetanusz uplink. Ez együtt jár a közös tónusos görcsrohamok kialakulásával, amelyek ellen is klónozott.

A kézhezvételét a toxin a vérbe, és a nyirok fejleszti lefelé tetanusz formában, amelyben előfordul elterjedt az egész szervezetben, érintő minden csoport izomrostok és az idegek fatörzsek és intraoksalno a neuron a neuron eléri különböző motoros központok. A terjedési arány az egyes idegi pályák hosszától függ.

A legrövidebb idegi útvonal a arcidegek, így görcsös rendellenesség, amely fejleszti az első helyen, érintő izmok az arc és a rágóizmok a kialakulását három patognomikus tünetek: szájzára, által okozott tónusos összehúzódás rágóizmok, így a beteg nem tudja kinyitni a száját, gúnyos ( gúnyos, vipera) mosoly arc izmait okozott görcsök (homlok ráncok, a szem rések szűkült, az ajkak feszített és a száj sarkok lesüllyesztjük); A görcsök által okozott dysphagia a lenyelés folyamatában. Ezután befolyásolja a központok a nyakizmok és vissza, majd a végtagokon. Ugyanakkor ez fejleszti a tipikus kép opistatonusa beteg miatt egy éles kanyarban az izmok ív, rajz vissza a fejét, sarka és a könyök "

A hisztéria és a catalepsiától eltérően a görcsös szindróma a hanggal (elég ahhoz, hogy tapintassa a kezét) vagy a fényt (kapcsolja be a fényt) fokozza az irritációt. Ezen túlmenően, a tetanusz, a folyamat az érintett csak a nagy izomrostok tartani a kezek és lábak mobilitást, amely soha nem történik hisztéria és katalepszia - éppen ellenkezőleg, a kéz ökölbe egy ököl, láb meghosszabbítható. Amikor tetanikus összehúzódása arc és a nyak nyelv előrehajol és beteg általában harap, ami nem történik az epilepszia, az agyhártyagyulladás és agysérülés, amelyet az jellemez, a nyelv. Végül a mellkas és a membrán légzőizmai is részt vesznek a folyamatban. Az agy a tetanusz toxin nem érintett, így a betegek még a legsúlyosabb esetekben is tudatában maradnak.

Jelenleg minden olyan beteg, akinek görcsös szindrómája van, beleértve a tetanust is, a neurológiai és újraélesztési osztályba tartozó speciális kórházakra utal.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28]

Ki kapcsolódni?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.