^

Első és második késői terhesség: mik a nehézségek?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 12.03.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A nők termékenységének legfontosabb tényezője - a fogantatás és a gyermek születésének képessége - az életkor. Az első késői terhesség komoly problémának számít, mivel az életkorral csökken a gyermekvállalás esélye. Bár minden nő gyermekvállalási funkciójának van néhány egyéni jellemzője.

Mikor a késői terhességről van szó?

Ma már a 25-30 év közötti korintervallumot tartják a legkedvezőbbnek mind a külföldi, mind a hazai szakemberek - fiziológiai, pszichológiai és bármilyen egyéb szempontból is.

De a legtöbb fejlett országban az a tendencia, hogy nő azoknak a nőknek az életkora, akik úgy döntenek, hogy anyává válnak. Statisztikák szerint Nyugat-Európában sok nő - akik először tanulmányokat szeretnének szerezni, szakmailag megállják helyüket és pénzügyi stabilitást szeretnének elérni - átlagosan 29 évesen szülik első gyermeküket, Ausztráliában és az Egyesült Királyságban pedig Ugyanakkor minden ötödik britnek 35 évesen és annál idősebben születik első gyermeke, és az elmúlt három évtizedben megduplázódott a 35-40 éves korban történő első születések száma. A spanyol nők átlagos életkora az első születéskor valamivel 30 év felett van, Németországban a nők 26%-a szült 35 év körüli gyermeket, Írországban pedig a család első gyermekeinek újszülötteinek 6%-a 40 éves. -öreg anyukák.

A nulliparos nők átlagos életkora az Egyesült Államokban 26-27 év, a nagyvárosokban pedig 31-32 év; ugyanakkor az első terhesség 40 év után folyamatosan növekszik.

Ukrajnában (2017-es adatok szerint) tíz újszülöttből négynek van 27 év alatti anyja, és csaknem ugyanennyinek 2835 évesen, de az ebbe a korcsoportba tartozó nők 73%-ának van második terhessége 30 év után, ill. Harmadik. A 35-37 évesek első terhességeinek száma azonban több mint kétszeresére nőtt 2010 óta.

Tehát mikor tekinthető késői terhességnek? Az orvosok szerint az első terhességnél ez hagyományosan a 30 év feletti kor. És ez az egész a női petékről (petesejtekről) szól. Számuk a pubertás alatti kezdeti 300 500 ezerről fokozatosan csökken - körülbelül 32 év után, 37 éveseknél pedig 12-15-szörösére csökken a petefészek-tartalék, nem haladja meg a 25 ezret. Ezzel egyidejűleg a peték tartaléka folytatódik minőségük romlásával kimerülnek: ha 25 évesen a petesejtek kétharmada normális kromoszómakészlettel rendelkezik, akkor 35 évesen a peték körülbelül fele kromoszómálisan teljes, 40 évesen pedig már nem mint 10 15%.

Terhesség 30 év után

A 30 év feletti, egy éven belül természetes teherbe esés utáni gyermekszülési kísérlet a nők 75%-ánál sikeres. De válaszolva arra a kérdésre, hogy mik a terhesség nehézségei 30 év után, a szülész-nőgyógyászok több pontot is megjegyeznek. Először is, a hosszú távú orális fogamzásgátlás (fogamzásgátló tabletták) - annak megszűnése és a normál ovuláció visszatérése után, amikor terhességet terveznek 30 év után - egy ideig (hat hónaptól egy évig) gyengítheti a termékenységet hormonális egyensúlyhiány és a méhnyak szekréciójának csökkenése. Tanulmányok szerint a fogamzásgátlás elhagyása után az esetek 90%-ában a terhesség négy éven belül gyermek születésével véget ér.

Másodszor, az ebbe a korosztályba tartozó nőknek már lehetnek egészségügyi problémái, például túlsúly, magas vérnyomás, bizonyos nőgyógyászati betegségek. A hormonális fogamzásgátlók hosszan tartó használatának mellékhatásaként egyébként sok embernél szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, vérrögképződésre való hajlam, valamint emlődaganatok jelentkeznek.

Az első terhesség 30 év után és legfeljebb 35 év megnöveli önkényes megszakításának kockázatát, amelynek valószínűsége eléri a 15% -ot.

A terhesség alatti szövődmények fiatalabb nőknél fordulnak elő, de a klinikai gyakorlat azt mutatja, hogy a negyedik évtizedben az első terhességgel gyakrabban fordulnak elő, beleértve:

Hogyan készüljünk fel a terhességre 30 év után?

Az orvosok a 30 év feletti nők terhességre való felkészítésében részt vesznek:

  • rossz szokások feladása (dohányzás és alkoholfogyasztás);
  • a testtömeg normalizálása;
  • aktív fizikai forma fenntartása;
  • megfelelő  táplálkozás a terhesség tervezésekor ;
  • csökkentett koffeinbevitel;
  • vércukorszint szabályozása;
  • bizonyos  vitaminok bevétele a terhesség megtervezésekor , különösen a folsav - 0,4 mg naponta, két-három hónappal a fogantatás előtt;
  • szexuális úton terjedő fertőzések vizsgálata és azonnali kezelése;
  • a szedett gyógyszerek felülvizsgálata, mivel sokuknak vannak mellékhatásai, amelyek különböző testrendszereket vagy élettani folyamatokat érintenek.

szülészeti és nőgyógyászati vizsgálat kötelező  – függetlenül attól, hogy milyen terhességet tervezünk: első, második vagy 30 év utáni terhesség harmadik gyermekkel.

Minden szükséges  vizsgálatot a terhesség tervezése előtt is elvégeznek .

Terhesség 35 év után

Ésszerűen, a 35 év utáni első terhesség kockázatosnak számít, bár egy nő ebben a korban egészségesebb lehet, mint egy 25 éves.

De - a már említett okok miatt - a terhesség valószínűsége 35 év után (12 hónapon belül) nem haladja meg a 65 66%-ot, a fogamzásgátlás abbahagyását követő négy éven belül pedig a 78 84%-ot.

Milyen nehézségei vannak a 35 év utáni terhességnek az esetleges fogamzási problémákon kívül? Nagyobb a szövődmények kockázata az anya és a magzat számára, mind a terhesség, mind a szülés során.

A fő problémák megegyeznek a 30 és 35 év közötti terhesség alatti problémákkal. Különösen egy terhes nőnek gyakran magas a vérnyomása és a vércukorszintje; megnövekszik a magzat, ami koraszüléshez vagy születési traumához vezet.

A 35 év utáni terhesség jellemzői a spontán megszakítások fokozott kockázatával is járnak - vetélés, amely a terhességek 18% -ában fordul elő női betegségek,  placenta leválás, magzat kromoszóma-rendellenességei vagy egyéb okok miatt. Ezenkívül az első gyermek halvaszületésének szintje magasabb: a 30 évig terjedő terhességekkel összehasonlítva - 1,3 2-szer.

Tanulmányoztuk a patogenezist, az anya életkora és a magzat kromoszóma-rendellenességeinek előfordulása közötti összefüggést – kariotípusának változását (aneuploidia) követtük és statisztikailag igazoltuk. Először is ez a 21-es triszómia vagy  Down-szindróma . Ha a terhesség alatt 25 éves korban ennek a szindrómának a valószínűsége egy gyermeknél 1200 1250 születésenként, akkor 35 év feletti nőknél - 350 385 terhességenként egy eset (38 és 39 éves korban pedig 137 175 születésenként egy eset).

A 35 év utáni terhesség megtervezése azonban nem mond ellent a gyermekvállalás fiziológiájának, különösen akkor, ha ez a második gyermek (és az első gyermek születése eseménytelen és egészséges volt), vagy a harmadik terhesség 35 után.

Hogyan készüljünk fel a terhességre 35 év után?

A 35 év utáni terhességre való felkészülés ugyanaz, mint a 30 év utáni terhességre – olvasható fent.

Ilyen vizsgálatokra van szükség a terhesség alatt 35 év után, mint például:

Ezen túlmenően, mivel jelentős a genetikai és kromoszóma-rendellenességek kockázata,  genetikai elemzés javasolt a kismama számára .

Az esetleges kromoszóma-rendellenességeket a prenatális diagnosztika során is észlelik: ultrahanggal, magzati DNS sejtmentes vizsgálatával (anya vérmintája alapján), magzatvíz elemzéssel - magzatvíz vizsgálattal vagy boholyos chorion mintavétellel.

Az első trimesztertől a harmadik trimeszterig kötelező a szűrés: ultrahang és  diagnosztikai vizsgálatok a terhesség lefolyásának felmérésére .

Terhesség 40 év után

Ha egy nő azon vágyát értjük alatta, hogy életében először anyává váljon, akkor a 40 év utáni terhesség megtervezését képletesen annak a kísérletnek nevezzük, hogy "legyen ideje beugrani a kimenő vonat utolsó kocsijába". Ez különösen igaz azokra, akiknek a női családjában előfordult korai menopauza.

Mi az orvosok véleménye a 40 év utáni terhességről? Ezeket illusztrálhatja az American College of Obstetricians and Gynecologists (American College of Obstetricians and Gynecologists) és az American Society for Reproductive Medicine szakemberei által kidolgozott következtetés, amely felhívja a figyelmet a késői gyermekvállalás leggyakoribb akadályaira: a kismedencei szervek betegségeire.; átvitt műtétek a petefészkeken; súlyos endometriózis, az endometrium adenomás hiperpláziája -  adenomiózis és terhesség  40 év után, tele a teherbeeséssel; méhmióma terhesség alatt  (ami gyakran vetélést okoz). További információkért lásd:  Terhesség és méh fibromioma

De a mastopathia és a 40 év utáni terhesség nem zárja ki egymást a mamológusok:  az emlőmirigy rostos elváltozásai  bármely életkorban kiküszöbölhetők a szoptatás ideje alatt.

Tehát a gyakorlatban csak egy ebbe a korosztályba tartozó nő egészségi állapota korlátozhatja az anyaság iránti vágyát, amikor 40 év után második vagy harmadik terhességet terveznek.

A 40 év utáni terhességre való felkészüléssel kapcsolatos információkért olvassa el a Hogyan készüljünk fel a 35 év utáni terhességre című részt.

A teherbeesés esélye 40 éves kor után

A havi terhesség valószínűsége 40 év után egészséges nőknél nem haladja meg az 5-7%-ot, és 12 hónapon belül körülbelül 44%. Sokan ovulációstimulációhoz folyamodnak (meddőségre felírt gyógyszereket szednek), intenzíven kezelik az endometriózist vagy a petevezetékek elzáródását, eltávolítják a miómákat...

De a természetes teherbeesés 45 év után - a női nemi hormonok szintjének csökkenése miatt - problémás.

Most ez a probléma megoldható az  in vitro megtermékenyítés (IVF) segítségével . Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a 40 év utáni IVF terhesség a reproduktológusok szerint az esetek 5-12,4%-ában (szemben a 38-40 éves nők 22%-ával), míg a 44-45 éves betegeknél fordul elő. - csak az esetek 1%-ában. Sikeresebb (akár 50%) az IVF donor petesejtek használatával.

Ugyanakkor nagy a valószínűsége annak, hogy az asszisztált reprodukció eredménye  40 év után többes terhesség lesz  , ami a női szervezet számára nehezebb, maximális anyagcsere-aktiválást igényel, és gyakran szülészeti szövődményekkel és szülés utáni következményekkel jár az anyára és a gyermekekre..

A 40 év utáni terhesség kockázata

Természetesen az összes korábban felsorolt terhességi probléma bekövetkezik (és gyakran súlyosbodik), és az orvosok különösen hangsúlyozzák a 40 év utáni terhesség olyan kockázatait, mint az aneuploidia és a spontán abortuszok gyakoriságának jelentős növekedése, amely az életkorral összefüggő termékenységcsökkenéssel jár.

Tehát ebben a korban a terhességek 34% -a (más források szerint akár 50% -a) vetéléssel végződik, 45 éves és idősebb korban pedig 90%.

Ezenkívül gyakrabban figyelhető meg a különböző tényezők miatt  nem fejlődő terhesség , azaz 40 év után fagyott terhesség.

Növekszik a halvaszületés és a kromoszóma-rendellenességben szenvedő gyermek születésének kockázata. A Down-szindróma előfordulása 40 évesen egy a 106-hoz, 42 évesen egy a 64-hez, 43 évesen egy a 50-hez, 44 évesen egy a 38-hoz, 45 évesen egy a 30-hoz, 50 évesen pedig egy a 12.-ben nagyobb a veszélye egy újabb genetikai anomáliának - a 18-as triszómiának vagy  az Edwards-szindrómának , amelyben a legtöbb magzat méhen belül meghal, és az élve születettek átlagosan 3-15 napig élnek túl.

A terhességgel összefüggő anyai kockázatok is nőnek a 40 év feletti nőknél, és az egyik fő tényező a magas vérnyomás és a magas vérnyomásból eredő szívproblémák. A 40 év utáni szülés is gyakran bonyolult.

Hogyan lehet megelőzni a terhességet 40 év után? Különféle  fogamzásgátlási módszereket alkalmaznak a terhesség megelőzésére , leginkább a  kombinált orális fogamzásgátlók javasoltak .

Általánosságban elmondható, hogy a szülészorvosok ne felejtsék el, hogy a késői terhesség  nagy kockázatú terhesség .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.