^

Genetikai elemzés a terhesség alatt

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A terhesség alatt végzett genetikai analízisnek feltétlenül szükségesnek kell lennie, ez a legpontosabb lehetőség arra, hogy kiszámítsák a kórtani állapotok és az örökletes hibák kialakulásának valószínűségét egy jövőbeli gyermek esetében.

A tesztet akkor is meg kell tenni, ha:

 1. Hosszú időt vesz igénybe a fogamzás vagy a terhesség vége a vetélés. Az ok lehet az apa és az anya kromoszómái hibái.
 2. Ha a szülők életkora 35 év. Ebben az esetben a mutációk és a kromoszómális rendellenességek valószínűsége jelentősen megnő.
 3. A genetikai analízis átvételekor egy terhes asszony is orvos által irányítható, a történeti adatokra támaszkodva:
  • A jövendő anya vagy apa súlyos betegségben szenved.
  • A családnak már vannak olyan gyermekei, amelyek eltérnek a kromoszómák készletében.
  • A jövő anyja több mint 30-35 éves.
  • Ha a jövő anya a terhesség első felében súlyos gyógyszereket, drogokat, alkoholtartalmú italokat vett.
 4. A genetikai vizsgálat másik indikációja lehet egy fagyasztott terhesség gyanúja ultrahangvizsgálat során.
 5. Ha a biokémiai vizsgálatokban bekövetkező változásoknak genetikai analízist is kell végezniük.

trusted-source[1], [2], [3],

Down-analízis a terhességben

A terhesség alatti terhességi analízist szükségszerűen kell elvégezni, de még jobb, ha ezt az elemzést elvégezzük, mielőtt egy gyermeket terveznénk annak érdekében, hogy kiszámítsuk a csecsemő valószínűségét egy adott pártól való eltérésekkel. Nem zárható ki annak a valószínűsége, hogy egy fiatal párnak lesz gyermeke a Down-szindrómával.

A legpontosabb eredményt az ultrahang diagnosztikából álló kombinált diagnosztikai módszer biztosítja, ahol a nyakörv zónájának vastagságát és a speciális szignál markerek kimutatását végzik. Legjobb a Down-szindróma és más kromoszóma-rendellenességek diagnosztizálása a gyermek 16-18 hetében. Ez a kifejezés az ún. "Hármas tesztet" jelenti, és csak az esetek egy százalékában hamis eredményt ad. De jobb, ha több tesztet is végrehajtanál - így a legpontosabb eredményt kaphatod. Tehát egy pozitív teszt a Down-szindrómához, amniotikus folyadékot is kiegészítenek (csak akkor, ha a jövő anyája nem rendelkezik az amniocentézissel szembeni ellenjavallatokkal ).

Ne ess kétségbe, ha a teszt eredménye pozitív - a diagnosztikai hiba valószínűségét nem zárja ki. Ebben az esetben jobb egy vagy két hét után ismételten megismételni a diagnózist, és egy genetikusgal egyeztetni.

trusted-source[4], [5], [6], [7]

AFP terhességi elemzése

Az AFP terhesség alatt végzett elemzése szintén a kötelező tesztek kategóriájába tartozik. A terhes nőket erre az elemzésre írják fel annak érdekében, hogy kizárják a kromoszóma rendellenességek kialakulásának lehetőségét a baba, a neurális csőhibák, valamint a belső szervek és végtagok rendellenességei között. 12-20 héten belül célszerű a diagnosztika elvégzése, de a legpontosabb információ 14-15 héten belül elérhető.

A magzati AFP- t 5 hét múlva állítják elő, minden egyes következő héten az AFP százalékos aránya az anya vérében növekszik, maximum 32-34 héten belül. Az index értéke 0,5-2,5 mM. Ha az indikátor magasabb, mint a normál, akkor ez azt jelenti, hogy:

 • Hiba a terhesség időtartamának meghatározásában.
 • Többszörös terhesség van.
 • Problémák a vesékkel.
 • A köldök hercege a magzatban.
 • Az idegoszlop rendellenességei.
 • A hasfal rendellenességei.
 • Egyéb fiziológiás rendellenességek.

Ha az index AFP alulértékelt, van egy nagy a valószínűsége a Down-szindróma, hydrocephalus, triszómia, mola és egyéb kromoszóma-rendellenességek, növekedési retardáció és magzati halált.

Nem érdemes teljes mértékben az AFP indexeire támaszkodni a vérben, az elemzés mutatói szerint, lehetetlen teljes körű diagnózist felállítani, ezért nem szabad kétségbe vonni és idegesíteni. Az esetek több mint 90% -ában a normától való bármely eltérés esetén egészséges gyermekek születnek.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

A PAPP-A terhességi vizsgálata

A PAPP-A terhességi vizsgálatát az első trimeszterben végezzük annak érdekében, hogy kiderítsük a kromoszóma rendellenességek gyermekének születési kockázatát. A PAPP-A szintje az anyai vérben kromoszómális rendellenességekkel csökken, a vetélés veszélyével, a terhesség elhalványulásával. Az elemzés a 8. Hét kezdetétől kezdődik, de a legoptimálisabb időpont 12-14 hét. Ezen idő után az eredmény megbízhatósága jelentősen csökken. A legpontosabb eredmény akkor érhető el, ha átfogó vizsgálatot végez - a hCG szintjének, a PAPP-A szintjének elemzése és a magzat nyakörvének vizsgálata ultrahanggal.

A terhesség alatt a patkánynak a terhességre vonatkozó előírásait terhes nők számára írják fel, akik:

 • Van egy anamnesz terhesség komplikációkkal.
 • Több mint 35 évesek.
 • Van két vagy több spontán abortuszról szóló anamnézis.
 • Van előzménye a fertőzés előtti vagy korai vemhességi és fertőző betegségeknek.
 • A családban kromoszóma-rendellenességekkel rendelkező csecsemő van.
 • A genusban súlyos örökletes kórképek vannak.
 • Terhesség előtt a szülőket sugárzásnak vetették ki.

Emelkedett PAPP-A azt jelzi, nagy a kockázata a kromoszóma-rendellenességek a magzatot (eltérés a 21 és 18 pár kromoszómát és egyéb rendellenességek), nagy a valószínűsége a fading terhesség és a spontán abortusz.

A terhesség alatt végzett genetikai analízis segít a magzat patológiájának korai szakaszában történő diagnosztizálásában és a kezelés időben történő megkezdésében a csecsemő terhességének és egészségének megőrzéséhez.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.