^

Egészség

A
A
A

Encephaliticus meningitis: okok, tünetek, kezelés

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 23.06.2022
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az orvosi terminológia szerint az encephaliticus meningitist helyesen meningoencephalitisnek nevezik, mivel ebben a fertőző betegségben a gyulladásos folyamat nemcsak az agy membránjait érinti, hanem annak anyagát is . Az ICD-10 szerint a meningocephalitis kódja G04.  [1]

Járványtan

A klinikai statisztikák szerint az esetek felében a meningoencephalitis etiológiai ágense nem azonosítható.

Listeria meningitist és encephalitist az esetek 20%-ában diagnosztizálnak újszülötteknél és időseknél, és 22%-os a halálozási arányuk.

A tuberkulózisos agyhártyagyulladás és encephalitis az összes extrapulmonális tuberkulózisos eset körülbelül 6%-át teszi ki, de ez a betegség legsúlyosabb extrapulmonális formája, magas halálozási arány mellett.  [2]

A rubeolával az agyvelőgyulladást a szakemberek neurológiai szövődménynek tekintik, amelynek gyakorisága nem haladja meg az ötezer betegre jutó esetet.

A herpeszvírus okozta meningoencephalitis a betegség összes esetének körülbelül 10% -át teszi ki. A herpes simplex encephalitis éves incidenciája körülbelül 2-4 eset 1 000 000 lakosonként világszerte. Az 1-es és 2-es típusú HSV-vel való kezdeti fertőzés eredménye csak az esetek harmada az agy membránjai és szövetei károsodása, más esetekben az encephalitis agyhártyagyulladás a szervezetben már jelenlévő látens fertőzés aktiválódásával jár. [3]

Okoz agyvelőgyulladás agyhártyagyulladás

A vírusos, bakteriális, gombás és parazitás fertőzések az agyvelőgyulladás fő  okai .  [4]

Az agyhártyák (agyhártya) vírusos gyulladását   a velőhártya (cerebrum materia) egyidejű gyulladásos folyamatával a következők okozhatják:

Bakteriális meningoencephalitist okozhatnak  meningococcusok  (Neisseria meningitidis),  Listeria  (Listeria monocytogenes), Mycobacterium tuberculosis (a tuberkulózis kórokozója), valamint a szifilisz kialakulásához vezető treponema pallidum (Treponema pallidum). Ugyanakkor a fokozatosan fejlődő encephaliticus meningitis a tuberkulózisban, sőt, az egyik extrapulmonális formája - az idegrendszer tuberkulózisa, és a T. Pallidum agykárosodása szifilitikus meningoencephalitis, meningovascularis szifilisz vagy neurosifiliszként definiálható.  [11], [12]

Az agykárosodással járó gombás fertőzést a természetben előforduló  kriptokokkuszok  (Cryptococcus neoformans) és ritka esetekben az endemikus gombás fertőzés - a  hisztoplazma  (Histoplasma capsulatum) - képviselik, amelyek leggyakrabban a tüdő mycosisát okozzák. Egyes jelentések szerint azonban a disszeminált hisztoplazmózis az esetek 5-10% -ában a központi idegrendszer károsodását okozza.  [13], [14], [15]

Az embert megfertőző és meningoencephalitist okozó parazita protozoák a következők:

  • Fowler's negleria, a Percolozoa típusú egysejtű Naegleria f owleri amőba, édesvizek lakója;
  • Toxoplasma  gondii, amely ezen intracelluláris parazita oocisztáit tartalmazó élelmiszerrel vagy macskaürülékkel érintkezve fertőződhet meg.

Kockázati tényezők

A meningoencephalitis fő kockázati tényezőit az immunrendszer problémái okozzák: a szervezet védekezőképességének gyengülése.

Az immunitás csökken a különböző lokalizációjú gyakori fertőzések elleni küzdelemben, krónikus fertőzési gócok (például középfül, orrmelléküregek) vagy progresszív daganatok jelenlétében, közvetlenül az oltások után, rákellenes és immunszuppresszív terápia kapcsán.

Az ilyen gyulladások kialakulásának kockázata megnövekedett újszülötteknél és első életévüket betöltött gyermekeknél, időseknél, terhes nőknél, HIV-fertőzött betegeknél, valamint fennálló autoimmun betegségben, súlyos funkcionális szervi elégtelenségben és diabetes mellitusban.

A neurosifilisz, valamint a tuberkulózisos meningoencephalitis kockázata nő a kezdeti stádiumban lévő kezeletlen betegség esetén.

Az édesvízben való fürdés (beleértve a víziparkokat is) növeli a Naegleria f owleri amőba inváziójának kockázatát a protozoalis meningocephalitis kialakulásával, különösen gyermekeknél.

Pathogenezis

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az encephalitis agyhártyagyulladás fertőző-e vagy sem, a szakemberek kiemelik, hogy az ember mástól is megfertőződhet a (korábban említett) vírusokkal, de maga az agyvelőgyulladás nem terjed emberről emberre.

De a meningococcusok (Neisseria meningitidis) fertőződhetnek a páciensből - a meningoencephalitis prodromális időszakában (amely 4-6 napig tart). Szifilitikus meningoencephalitis esetén az agy membránjainak és szöveteinek károsodása a kezeletlen szifilisz (amely szexuális úton és a mindennapi élet során fertőzött) újraaktiválódása eredménye. Bár a neurosifilisz patogenezise nem teljesen ismert, feltételezhető, hogy a véren és a nyirokon keresztül terjedő fertőzés felhalmozódhat az erekkel szomszédos szövetekben, majd a vért ellátó erek gyulladása és obliterációja (a lumen szűkülése) következik be. Az agy és a membránjai.

A Listeria fertőzött élelmiszerekkel terjedhet. Ezek a baktériumok megfertőzik a vér és a nyirok leukocitáit, és velük együtt a vér-agy gátat leküzdve behatolnak az agyba. Ott szaporodnak, granulomákat képezve, ami fokális szöveti nekrózishoz vezet.

A vírusok virionjai a nyálkahártya sejtjeivel érintkezve a felszínükön lévő receptorokhoz kötődnek és - fagocitózissal, közvetlen genomi nukleinsav felszabadulásával vagy a víruskapszidnak a gazdasejt membránjával való fúziójával - hatással vannak a szövetekre, szöveteket okoznak. Védő antigén reakció gyulladás formájában.

A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás vírusa átvitel útján terjed: ixodid kullancsok csípésével. A patogenezis pedig az agyi neuronok degenerációjában és nekrózisában rejlik, amely a vírusnak az ér endotéliumán keresztül az általános keringésbe való behatolása miatt következik be, amelynek sejtjeit a vírus citolitikus enzimei károsítják. A cerebrospinális folyadékba kerülve a vírus megtámadja az agyhártyát és a neurogliát. 

A kriptokokkuszok, valamint a hisztoplazma spórák belélegzett levegővel jutnak be a szervezetbe, és hatásmechanizmusuk a fagocita sejtek legyőzésének köszönhető, amelyeken belül a fertőzés áthalad a BBB-n (a mikrobiológusok ezt az utat trójai faló mechanizmusnak nevezik), behatolnak. A vérbe és a cerebrospinális folyadékba, majd az agyba, ahol a gombák tovább szaporodnak, telepeket képezve.

Amikor a Naegleria fowleri trophozoitákkal szennyezett víz bejut az orrüregbe, a fertőzés a szaglóhámban marad, befolyásolva annak receptorait, és a koponya szaglóideg mentén áthatol az orr- és koponyaüregek közötti csont cribriform lemezén túl, majd a agyi membránok és szövetek. Az amőb trofozoiták felszívják az agyszövet sejtjeit, és enzimeik egész sorával elpusztítják azokat.

Tünetek agyvelőgyulladás agyhártyagyulladás

Az encephalitis agyhártyagyulladás kórokozójától függően az első jelei különböző időpontok után jelentkeznek, és eltérő intenzitással fejeződnek ki. Leggyakrabban gyengeség, általános rossz közérzet, fejfájás és éles hőmérséklet-emelkedés (˂ + 39 ° C). 

Ezután a nyaki izmok merevsége (merevsége), erős fényre való érzékenység, homályos látás és kettős látás, beszéd- vagy hallásproblémák jelentkeznek.

A kullancs által terjesztett meningoencephalitis tünetei   egy-három héttel a kullancscsípés után jelentkeznek (az emberek gyakran egyszerűen nem veszik észre), és lehetnek fejfájás, láz, izom- és ízületi fájdalom, hányinger és zavartság. Ezt követik az arc vagy a test bizonyos területeinek görcsrohamai, az érzékelés elvesztése vagy bénulása; a betegek kómába eshetnek.  [16]

A HSV1 okozta meningoencephalitis is fejfájással és lázzal kezdődik 5-6 napig, majd remegés és görcsök, izomgyengeség, hallucinációk, mentális és viselkedési zavarok következnek.

Az agyhártyák és szövetek vérzéses gyulladása amőbikus meningoencephalitisben gyorsan fejlődik, a legtöbb esetben végzetes kimenetelű.

A Listeria monocytogenes érintettsége esetén gennyes encephaliticus meningitis alakulhat ki kéreg alatti tályogokkal olyan struktúrákban, mint a thalamus és a medulla oblongata.

Az első éves gyermekek agyvelőgyulladásos agyhártyagyulladása olyan tünetekkel nyilvánul meg, mint a láz, a levertség, az étvágytalanság, a hányás, a test vázizomzatának görcsössége, ingerlékenység és a nagy fontanel kidudorodása.  [17]

Komplikációk és következmények

Az encephalitikus agyhártyagyulladás veszélyes szövődményei és következményei miatt,  [18]amelyek a következők:

  • hydrocephalus , amely intracranialis magas vérnyomáshoz vezet;
  • a koponyaidegek károsodása, amely beszéd-, nyelési, látással, hallással, mozgáskoordinációval, memóriával kapcsolatos problémákhoz vezet;
  • intracerebrális ciszta kialakulása;
  • változó intenzitású görcsrohamok, egészen a generalizáltig;
  • az agykéreg funkcióinak leállása  apallicus szindróma kialakulásával .
  • memóriazavarok, személyiség- és viselkedésváltozások, beszéd- és nyelvi problémák

A gyerekek mentális és mentális fejlődési rendellenességekkel küzdenek, és a herpeszvírus eredetű gyulladás miatt gyakran szenvednek az agy homloklebenyének szövetei, ami viselkedési és személyiségbeli változásokat okoz.

A syphiliticus meningoencephalitis (neurosyphilis) következményei a háti fülek (Tabes dorsalis), általános paresis, görcsös és progresszív bénulás, szemészeti rendellenességek, a kognitív képességek részleges elvesztése.

Az alsó motoros neuronok érintettsége és a spinalis arachnoiditis a járászavar és a kognitív változások mellett a cryptococcus okozta meningoencephalitis súlyos szövődményei.

Súlyos ödéma és agykárosodás miatt kóma alakul ki encephalitis agyhártyagyulladással, részletekért lásd -  Agykóma .

Diagnostics agyvelőgyulladás agyhártyagyulladás

Minél hamarabb diagnosztizálják a meningoencephalitist, annál hamarabb kezdik meg a kezelést, ami növeli a betegek gyógyulásának esélyét.

Mindenekelőtt vizsgálatot végeznek, anamnézist vesznek, és azonosítják a klinikai tüneteket. Elemzéseket készítenek: teljes vérkép, vérvizsgálat a vírusok elleni antitestek (IgM és IgG) kimutatására, az RW kimutatására; a vérszérum szerológiai elemzése; A cerebrospinális folyadék (CSF) általános, PCR és  mikrobiológiai elemzése  - a patogén fertőzés típusának meghatározására.

Műszeres diagnosztikát alkalmaznak: neuroimaging  az agy számítógépes tomográfiájával  vagy mágneses rezonancia képalkotással (MRI), valamint  elektroencefalográfia  (EEG) az agy elektromos aktivitásának monitorozására. [19]

Megkülönböztető diagnózis

A differenciáldiagnózis magában foglalja a vírusos agyvelőgyulladást, az autoimmun agyvelőgyulladást, az agyhártyarákot, a központi idegrendszeri vasculitist stb. Ugyancsak fontos különbséget tenni a vírusos és bakteriális (vagy gombás) meningocephalitis között.

Ki kapcsolódni?

Kezelés agyvelőgyulladás agyhártyagyulladás

A meningoencephalitis  kezelése az agyhártyagyulladás kezeléséhez  hasonlóan magában foglalja a kiváltó ok kezelését, a tünetek enyhítését és a testi funkciók fenntartását. Általában az agy membránjainak és szöveteinek gyulladását az intenzív osztályon kezelik.  [20]

Hogyan kezelik a meningococcus okozta meningocephalitist, olvassa el a -  Meningococcus fertőzés című kiadványt

Olvasson többet a listeriosis meningoencephalitis antibiotikumokkal történő kezeléséről a cikkben -  Listeriosis

A gyulladás tuberkulózisos etiológiája esetén Rifampicin ( Makoks ) antibiotikum, neurosifilisz esetén Penicillin és Ceftriaxone (Cefamed, Triaxon) alkalmazható.

Vírusos etiológiájú encephaliticus meningitis esetén glükokortikoszteroidokat adnak be, például  dexametazont . És ha a meningoencephalitist HSV1, HSV2 vagy Varicella zoster vírus okozza, az Acyclovir vagy Ganciclovir vírusellenes szert parenterálisan adják be.

A kriptokokkusz okozta meningoencephalitist ugyanúgy kezelik, mint a  kriptokokkusz okozta agyhártyagyulladást : az Amfotericin B polién antibiotikummal és a Flucytosine gombaölő szerrel.

A liposzómás amfotericin B-t hisztoplazma okozta agyvelőgyulladás kezelésére is használják; majd az Itraconazole (Itracon, Sporagal) gombaölő készítmény kapszulázott formában vagy Ketoconazole tabletta hosszú távú szedését írják elő.

A herpes simplex encephalitis éves incidenciája körülbelül 2-4 eset 1 000 000 lakosonként világszerte. Az 1-es és 2-es típusú HSV-vel való kezdeti fertőzés eredménye csak az esetek harmada az agy membránjai és szövetei károsodása, más esetekben az encephalitis agyhártyagyulladás a szervezetben már jelenlévő látens fertőzés aktiválódásával jár.

Ezenkívül az intenzív ellátást intravénás infúzióval adják a testi funkciók fenntartása és a tünetek enyhítése érdekében.

Megelőzés

Szerencsére az encephalitis agyhártyagyulladás megelőzése nem korlátozódik a személyes higiéniára és a kullancsriasztó szerek használatára, amelyekkel megelőzhető a fertőzés. [21]

Léteznek hatékony védőoltások, ezért be kell  oltani kullancsencephalitis , bárányhimlő  és meningococcus fertőzés ellen .

Előrejelzés

Nem minden agyvelőgyulladás prognózisa kedvező: az adott fertőzéstől, a betegség súlyosságától és a kezelés időben történő megkezdésétől függően változik. 

Enyhe, enyhe tünetekkel járó esetekben a betegek néhány héten belül felépülnek, bár hónapokig is eltarthat, amíg a neurológiai hatások megszűnnek. [22]

Súlyos esetekben visszafordíthatatlan agykárosodás vagy halál is előfordulhat. Az agymembránok és szövetek gyulladásának halálos kimenetelét az esetek körülbelül 10%-ára becsülik, 20%-ban HSV okozta encephalitis agyhártyagyulladásra, közel 98%-ban pedig a Naegleria fowleri amőba által okozott agykárosodásra.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.