^

Egészség

Az alfa fetoprotein a vérben

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az alfa fetoprotein egy α-glikoprotein, amelyet rendszerint szintetizálnak az embrió, majd a magzat májában. Az alfa-fetoprotein szintje újszülötteknél és így terhes nőknél emelkedett . Az alfa-fetoprotein tartalma gyorsan csökken az élet első évében, és egy évvel korábbinál szignifikáns felnőttkori szintet ér el (normál <20 ng / ml).

Az a-fetoprotein referencia értékei a szérumban: felnőttek - legfeljebb 10 NE / ml; a terhesség II-III. Trimeszterében nőknél - 28-120 NE / ml; Újszülöttek az élet első napján - akár 100 NE / ml-ig. A felezési idő 3-6 nap.

A detektált növekedése (> 500 ng / ml) kitett betegek (például, detektál volumetrikus képződését a májban ultrahang) található diagnosztikai primer hepatocelluláris karcinóma (HCC), bár nem az összes hepatocelluláris karcinómák alfa-fetoprotein.

trusted-source[1], [2], [3]

Az alfa-szérum fetoprotein-tartalom meghatározását alkalmazzák

  • a hepatocelluláris karcinóma kezelésére és monitorozására;
  • a csírasejt tumorok diagnosztizálására;
  • Bármilyen tumor metasztázisának diagnosztizálása a májban;
  • a magas kockázatú csoportokban (májcirrózis, hepatitisz, α- 1- antitripszin hiány ) történő szűrés ;
  • a prenatális diagnózis (az idegcsatorna rosszformái, Down-szindróma a magzatban);
  • hogy felmérje a magzat érettségi szintjét.

trusted-source[4], [5], [6]

Az emelkedett alfa-fetoprotein okai

Mivel a kis tumorok lehetnek alacsony alfa-fötoprotein, növelve AFP lehetőségét sugallja hepatocelluláris karcinóma. Azonban, az összeg a növekedés AFP nincs prognosztikai értékét. A populációk, amelyek gyakran fordulnak elő a krónikus hepatitis és a hepatocelluláris karcinóma (például a szub-régiók alá Szahara etnikai kínai), alfa-fetoprotein, elérheti a nagyon magas értékeket (például 100 000 ng / ml), míg a régiók a tumor alacsonyabb előfordulási gyakoriságával alacsonyabb értékeket (kb. 3000 ng / ml) rögzítenek.

Néhány más betegségek (például, embrionális teratokarcinóma, hepatoblasztóma, néhány májáttétek tumorok a gasztrointesztinális traktusban, néhány cholangiocarcinoma ) növekedését okozza AFP 500 ng / ml. Fulmináns hepatitisz esetén az alfa-fetoprotein néha 500 ng / ml-re emelkedhet; az akut és krónikus májgyulladásban kevésbé jelentős emelkedés lép fel . Ezek az emelkedett értékek valószínűleg tükrözik a máj regenerálódását . Így annak az érzékenysége és specificitása az AFP változik jelentősen függ a lakosság, de az értékek a 20 ng / ml találhatók frekvenciája 39-64% és 76-91% -kal. Mivel az alfa-fetoprotein <500 ng / ml szintjének emelkedése nem specifikus jel, az 500 ng / ml értéket küszöbérték-diagnosztikai kritériumként kell venni.

Az alfa fetoprotein mint rákos marker a következő klinikai alkalmazásokkal rendelkezik: először a primer májsejtes karcinóma észlelésére és monitorozására , amely rendszerint a máj cirrhosisában fordul elő ; másodsorban a herék teratoblasztoma azonosítására, harmadszor a betegség kezelésének hatékonyságára. Az a-fetoprotein koncentrációjának emelkedése a hepatocelluláris májrákban a betegek 50% -ában 1-3 hónappal korábban jelentkezik, mint a betegség klinikai tünetei. Az elsődleges hepatikus karcinóma alfa-fetoprotein koncentrációja a vérben magasabb, mint 15 NE / ml észlelt 95% a (15-100 NE / ml - 12%; 100-1000 NE / ml - 14%; 1000-1010 000 NE / ml - 29% -ban, 10 000-100 000 NE / ml - az esetek 39% -ában). Amennyiben metasztázisos máj koncentrációja α-fetoprotein magasabb, mint 15 NE / ml találhatók 9% -ában (15-100 NE / ml - 7%; 100-1000 NE / ml - 2%).

Az alfa-fetoprotein mennyisége jól korrelál a kemoterápiás kezelési módszer hatékonyságával (jelentős csökkenés jelzi a terápiás hatékonyságot). Mivel a kemoterápia teljes hatása rendszerint hiányzik, az alfa-fetoprotein szintjének normalizálódása a betegek vérében nem figyelhető meg. A tumor eltávolítását az alfa-fetoprotein vérben való tartós csökkenése kíséri, a perzisztens növekedés nem sebészeti kezelést jelez.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.