^

Vérvizsgálat a hCG terhesség ideje alatt: az eredmények értelmezése

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A szülészet egyik legfontosabb laboratóriumi vizsgálata a hCG terhességi vizsgálata vagy a humán korionos gonadotropin vérben történő meghatározása.

Ez a pozitív elemzés hCG a terhesség korai szakaszában egyértelműen jelzi a sikeres megtermékenyítés tojás, zigótaképzése majd hólyagcsíra - bevezetésével a méh endothelium neki trofoblaszt és az elején az embrió fejlődése.

HCG - mi ez?

HCG gonadotropom, biológiailag aktív heterodimer glikoprotein vegyület több mint kétszáz aminosavak, azaz hormon így bizonyos biokémiai folyamatok a terhesség alatt. A hCG összetételében két alegység - alfa és béta. Alpha-alegység áll a 92 aminosavból tartják azonos hormonok, például a luteinizáló (LH), tüsző-stimuláló hormon (FSH), és a pajzsmirigy-stimuláló (TSH). És  a vobodnaya béta-alegységét a humán chorion gonadotropin  (béta-HCG) áll 145 aminosavból, és meghatározza az egyedi tulajdonságait a hormon.

Ezt hívják korionikusnak, mert az embrió ideiglenes szerve - a villous héja - a chorion által termeli. A chorion kialakulása a trofoblaszt sejtekből és a belső blastociszt levél extraembrió-mesodermjéből közvetlenül a méh falához való kötődés után következik be.

Körülbelül egy hét múlva chorion trofoblasztokkal megkezdődik a humán chorion gonadotropin, amely együttműködik receptorok LHCG embrió, és segít fenntartani a sárgatest, amíg a 8. Terhességi hét. Ez egy nagyon fontos funkciója a hCG a terhesség alatt, mint a kialakulását és működését a placenta szintetizálódik a sárgatest egyéb HCG - progeszteron, amely támogatja a terhesség elnyomása ovuláció stimulálására az átalakulás a méhnyálkahártya és a kialakulását kapilláris hálózat.

Ráadásul a negatív töltés miatt a hCG eltávolítja az anya immunsejtjeit az embriótól, megakadályozva a magzat elutasítását az első trimeszterben. Emellett ez a hormon szerepet játszik az embrionális sejtek proliferációjában. A szövetek típusának differenciálódása és a placenta teljes kialakulása (a terhesség negyedik hónapja alatt), a hCG szintézise a placentát veszi át.

A terhes nők 85% -ánál a vér hCG szintje 48-72 órán belül megduplázódik a terhesség első négy hetében. A hormon először megtalálható a vérben, majd a vizeletben.

Ha lehetséges a hCG analízis a terhességre, és amikor a hCG tesztje terhességet mutat? Lehetőség van a hCG analízisére a terhesség korai szakaszában a következő havi késedelem után 12 nappal. A vérvizsgálat a fogamzás után 10-11 nappal a terhességet mutatja, és a 12. és 14. Napon a hormon kimutatható a vizelettel.

Bár a vizeletben a hCG szintje általában alacsonyabb, mint a szérumban, a hormon vesén keresztül történő kiválasztását gyors tesztcsíkokban alkalmazzák. A kérdés megválaszolása, mi a megbízhatóbb - a HCG vagy a terhességi teszt elemzése? - A szülész-nőgyógyászok hangsúlyozzák a hCG-analízis nagyobb érzékenységét a vérben. Ez azt jelenti, hogy vérminták vizsgálatakor néhány nappal korábban megállapíthatjuk a terhesség tényét, mint egy tesztet.

Emellett ha egy nő terhességi tesztjét rövid időn belül az állítólagos koncepció után alkalmazzák, akkor amikor a hCG szintje, beleértve a vizeletet is, nem elég magas, hamis negatív eredményt kap. Lásd még -  Terhességi teszt otthon

Az eljárás indikációi HCG terhesség alatt

Először is, a terhesség alatt a hCG elemzése a terhesség tényének megerősítésére szolgál.

Ez az elemzés lehetővé teszi a terhességi folyamat megfigyelését is, különösen a cukorbetegségben és a terhes nőkben történő gestózisban; fagyasztott (nem fejlett) terhesség létrehozása; ectopikus (ektopiás) terhesség korai felismerése; időben a terhesség önkényes megszüntetésének veszélyével (szokásos vetélés) való felismerés és megelőzés; hogy meghatározza a placenta elégtelenségét.

Azonosítása genetikai rendellenességei az embrió (patau-szindróma, Down-szindróma, Edwards, Turner, Kiinefelter, Albright) és a magzati növekedési retardáció terhesség terhességi szűréssel végezzük - segítségével egy vérvizsgálat béta-hCG az időzítés 9-12 és 16-18 hetes.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Készítmény

A HCG terhességi teszt elvégzésének szabályai egyszerűek, és az egész készítmény az, hogy az utolsó étkezés 6-8 órával a véna vértől való elvonása előtt legyen; három nappal az eljárás előtt korlátozni kell az állati eredetű fehérje bevitelét és a fizikai aktivitást, valamint nem kell gyógyszert bevenni. A vér átadását a reggeli órákra írják fel - üres gyomorra.

A technika teljes egészében megfelel a perifériás vénából a vérből történő elönthető steril zárt rendszerekkel (tűvel ellátott fecskendőcsővel).

Mennyibe kerül a hCG a terhességben? A vért 10-15 percen belül veszik, és a dekódolás általában két-három nap alatt kész.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Normál teljesítmény

A krónikus gonadotropin vérszintjének abszolút indikátorai a terhességben hiányoznak, de minden egyes kifejezésnél van egy bizonyos tartalma, amely biztosítja a normális magzati csapágyat.

Meg kell venniük a meglévő különböző szintek egységeinek hCG a vérplazmában (mIU / ml, NE / ml vagy ng / ml) eltérő és miért eredményeit és elemzését az elfogadott szabályok, ami sok problémát a terhesség alatt.

A korai terhességben a hCG normálisnak tekinthető az alábbi indikátorokkal: 1-2 hetes - 25-300 mIU / ml (mU / ml), 2-3 hét -1500-4900. Ugyanakkor korai stádiumnak tekinthető a hCG 35% -kal történő növelése 48 óránként vagy 50% -onként 72 óránként.

A hCG analízisének elfogadott normája a terhesség idején a fogamzás időpontjától számított hetekben (mIU / ml):

  • 3-4 héten át - 1110-31500;
  • 4-5 hét - 2600-82400;
  • 5-6 hét - 23000 -150000;
  • 6-7 hét - 27000 - 233000;
  • 9-12 hét - 25700-290000;
  • 13-16 hét - 6170-253000:
  • 17-24 hét - 4700-165000;
  • 25 hétig és tovább - 3640-től 117 000-ig.

A 11-13 hetes időszakra az átlagos statisztikai érték 50 000-55 000 mIU / ml tartományba került. A héten (14-től 21-ig) az átlagos mutatókat a kiadványban találjukA vérben lévő korionikus gonadotropin

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

A hCG analízis értelmezése terhesség alatt

Az 5 mIU / ml alatti HCG szintje negatívnak tekinthető; pozitív mutató, vagyis amikor egy nő teherbe esik, 25 mIU / ml és annál magasabb. Ha az eredmény 6-24 mIU / ml-t mutat, akkor a terhesség igazolásához egy második teszt (7-10 nap) szükséges.

Mi legyen a hCG analízise a terhesség alatt? Mint fentebb említettük, a szint ez a hormon dinamikus és folyamatosan növekszik, elérve a magas teljesítményt időszak 9-12 hetes, és akkor elkezd fokozatosan csökkenni, 20 hét után a szint stabilizálódott, de által termelt hormon a méhlepény továbbra is a vemhesség végén.

A HCG-t sem a vérben, sem a vizeletben egy héten belül nem szabad észlelni. A HCG normája nem várandós betegeknél 0-5 mIU / ml; A posztmenopauzás nőknél a hCG szintje 14 mIU / ml-ig normálisnak tekinthető.

Fontos figyelni a hCG szint emelkedését és csökkenését. A hCG-nek a méhen kívüli terhességben végzett vérvizsgálatát hetente kell elvégezni a hormon szintjének meghatározásához a dinamikában, ami kiderül, hogy kevésbé hangsúlyos, mint a normál terhességben. Tovább -  Ektópikus terhesség

A jelentős csökkenés a tartalom ezen hormon a vérben megfigyelt esetek fenyegeti vetélés és a méhen belüli fejlődés, a gyors csökkenése az eredmények az elemzés azt mutatja, hCG, amikor kimaradt az abortusz és azokban az esetekben, amikor a magzat elhal utáni időszakban 9-12 hét. További információ a cikkben -  Hogyan lehet meghatározni a fagyott terhességet?

A szint növelése a többszörös terhesség kialakulásának köszönhető, genetikailag meghatározott magzati anomáliák, diabetes mellitus és gestosis terhes nők esetében. Továbbá a hCG szintje a normálérték felett is megjelenhet, ha a betegek tévednek a fogamzás feltételeivel. A humán korionos gonadotropin szintje alapján azonban a doktor helyesen értékelheti a magzat terhességi korát.

Detektálásához magzati kromoszóma-rendellenességek a magzatot tartják  prenatális diagnosztikájában veleszületett betegségek :  ultrahang analízise, protein-A vérplazma (PAPP-A), elemzése a szint a szabad ösztriol, a karbantartási előállított méhlepény gonadotropa inhibin-A, valamint elemzések a hCG és AFP terhesség alatt (14-25 héten át). Mi ACE és mi az elemzés, részletes cm. -  elemzése alfa-fetoprotein terhesség

A hCG normális növekedése az életképes terhesség egyik mutatója. Mivel a szülészek mondják időt töltött az elemzés a hCG terhesség azért fontos, mert minél előbb nő megtudja, hogy terhes, annál hamarabb tudja változtatni bármely szokások árthat neki, és még meg nem született gyermeke.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.