^
A
A
A

Ektopiás terhesség

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A megszokott terhesség idején a megtermékenyített tojás egy fallopian csövön mozog, amely egy méhbe vezet, ahol falhoz csatlakozik, és növekedni kezd. De olyan állapot esetén, mint egy ektópiás terhesség, a megtermékenyített tojás nem lép be a méhbe, hanem máshol, gyakran a petevezetékben növekszik. Ezért ilyen terhességet gyakran tubulusnak neveznek.

Ritka esetekben a tojás a petefészekhez, a hasüreg izmaihoz vagy a nyaki csatornához kapcsolódik. A magzat megmentése ilyen terhességgel lehetetlen. Ha a tojás a petevezetékben megnő, akkor a cső sérülhet vagy megrepedhet, ami súlyos vérzéssel teli, ami halálhoz vezethet. Ha ectopiás terhességet diagnosztizáltak, haladéktalanul meg kell szakítania, mielőtt a szövődmények kialakulnának.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Járványtan

Az ektopiás terhesség előfordulása az Egyesült Államokban több mint 4-szeresére emelkedett, és jelenleg 1000 terhességenként 20 esetben fordul elő.

Ektopiás terhesség az Egyesült Államokban - a nő halálozásának 10% -a terhességgel összefüggő ok. A legtöbb halálozás a vérzéssel jár, és potenciálisan megelőzhető.

Az elmúlt évtizedben egyértelmű tendencia mutatkozott az ektopia terhesség gyakoriságának növekedése felé. Ez a tény kettős magyarázattal szolgálhat. Egyrészt a belső nemi szervek gyulladásos folyamatainak előfordulása folyamatosan növekszik; növekszik a felfaló csövek sebészeti beavatkozásainak száma, amelyet a fogamzásgátlás szabályozására hajtanak végre; nő az intrauterin és hormonális fogamzásgátló módszereket alkalmazó nők száma; Az ovuláció induktorait egyre inkább bevonják a meddőség kezelésébe. Másrészt az elmúlt években a diagnosztikai képességek javultak, lehetővé téve a zavartalan és egyenletes regressziós ektopiás terhesség kimutatását.

Jelenleg az ectopiás terhesség 100-nál 0,8-2,4 esetre alakul ki, akik születtek. Az esetek 4-10% -ban ismétlődik.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Okoz ektópiás terhesség

Az ektopiás terhesség gyakran bekövetkezik a petevezeték károsodása következtében. A megtermékenyített tojás nem érheti el a méht, ezért kénytelen ragaszkodni a cső falához.

Ektópiás terhesség provokátorai:

 • Dohányzás (minél többet füstöl, annál nagyobb az ectopiás terhesség kockázata).
 • A kismedencei szervek gyulladása (a chlamydia vagy a gonorrhoea eredménye), amelyek hegszövet kialakulásához vezetnek a petevezetékekben.
 • Endometriosis, amely a hegszövet kialakulásához vezet a petevezetékekben.
 • A születés előtti expozíció a szintetikus ösztrogénhez (dietilstilbestrolu).
 • Előzetes ektópiás terhesség a petevezetékekben.

Egyes orvosi beavatkozások növelhetik az ectopiás terhesség kockázatát:

 • A karcsúsító csöveken lévő petevezetékek (pipettázás) vagy a hegszövet eltávolítása.
 • Infertility kezelés.

Az ektopiás terhesség összefügg a gyógyszerek szedésével, hogy ovuláljon több tojást. A tudósok még nem tudják, mi okozza az ektopiás terhességet - hormonokat vesz vagy károsítja a petevezető csöveket.

Ha Ön terhes, és fél az ektópiás terhességtől, alaposan meg kell vizsgálni. Az orvosok nem mindig értenek egyet a méhen kívüli terhesség kockázati tényezőivel kapcsolatban, de az biztos, hogy a kockázat az ektópikus terhesség története, a petevezetékben vagy a méhen belüli készülék terhességével összefüggésben növekszik.

trusted-source[15], [16], [17], [18]

Pathogenezis

A magzati tojás beültetése a méh üregen kívül a petevezetékek szállítási funkciójának megzavarása, valamint a magzati tojás tulajdonságainak megváltozása miatt következhet be. Mindkét ok-okozati tényező kombinációja lehetséges a méhen kívüli terhesség kialakulásában.

Sperma megtermékenyítés normál körülmények között van a fimbrilla részleg ampullák petevezetékben. Due perisztaltikus, inga és turbulens cső mozgását, valamint a miatt a villogás mukociliáris endosalpinksa Mace petesejt 3-4 nap után eléri a méh, ahol a blasztociszta 2-4 napon belül lehet .Free állapotban. Ezután megfosztott fényes héj blasztociszta elmerül a méhnyálkahártya. Így, az implantációt végezzük a 20-21 napon a 4-hetes a menstruációs ciklus. Megsértése a közlekedési funkcióval a petevezeték vagy felgyorsult fejlődése blasztociszta implantáció vezethet ovum proximális méhüregen.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a cső funkciójának megsértése leggyakrabban az etiológiai gyulladásos folyamatokhoz kapcsolódik. Az uralkodó szerepét specifikus fertőzés terjedésének, amelyek hozzájárulnak a vetélés, a méhen belüli fogamzásgátló, viutrimatochnye diagnosztikai beavatkozás bonyolult során a szülés és a szülés utáni időszakban, át a vakbélgyulladás. Az elmúlt években a nők klinikai terhességének magas előfordulási aránya az ectopiás terhesség miatt jelentkezett. A petevezetékek szerkezetének és működésének gyulladásos természetével együtt rendkívül fontos az endometriózis szerepe.

A méhkascsövek sebészeti beavatkozásának fontossága a méhen kívüli terhesség előfordulásához vezető ok-okozati tényezők szerkezetében folyamatosan növekszik. A mikrosebészet bevezetése sem zárja ki az ilyen veszélyt.

A cső kontraktilis aktivitása szorosan összefügg a szervezet hormonális státuszának jellegével. A nőknél a kedvezőtlen hormonális hátteret az okozhatja, hogy megsérti a menstruációs ciklus minden természetét, korát és az exogén hormonális gyógyszerek alkalmazását, amelyek hozzájárulnak az ovuláció megszüntetéséhez vagy indukálásához.

Elégtelensége blasztociszta beültetése fiziológiai helyen társul túlzott bioaktivitását a tojásokat, ami a gyorsított képződését trophoblast és beágyazódását lehetséges anélkül, hogy elérné a méh. Szinte lehetetlen megmagyarázni a blastocyst ilyen gyors fejlődésének okait.

Megsértése a petesejt közlekedés bizonyos esetekben lehet magyarázni a sajátosságait az útját, mint például a külső tojás migráció sebészeti beavatkozás után a függelékek: a tojás egyetlen petefészek keresztül a hasüregbe jut egycsöves ellenkező oldalon. A spermiumok transzperitoneális migrációjának esetét a belső genitális szervek néhány malformációjára írják le.

Az elmúlt években beszámoltak a csontváz terhesség lehetőségéről extrakorporális műtrágyázás és a blastociszt transzplantációja uterusba.

A csőben, a petefészekben, a hasüregben és még a méh embrionális szarvában sem létezik erősen kifejlett nyálkahártya és submucosa, amely a fiziológiás terhességre jellemző. Az ectopiás terhesség előrehaladása kiterjeszti a magzatot, és a chorio villus elpusztítja az alatta lévő szöveteket, beleértve az ereket. A terhesség lokalizációjától függően ez a folyamat gyorsabban vagy lassabban fordulhat elő, nagyobb vagy kisebb vérzéssel együtt.

Ha a petesejt fejlődött nyelvszerű csőszakasz, ahol a magasság a nyálkahártya redők kicsi, van egy úgynevezett bazotropny (fő) utáni chorionbolyhok, mely gyorsan elpusztítja a nyálkahártya, izmos szerológiai rétegei a cső, és 4-6 hét után, ez vezet a perforáció falak a vérerek megsemmisítésével, erőteljesen a terhességgel kapcsolatban. Ez akkor fordul elő abortusz rés típusú külső plodovmestilshtsa, t. E. Gap terhes cső, amely kíséri masszív vérzés a hasüregbe. Ez ugyanaz a mechanizmus az abortusz, lokalizált a intersticiális régióban a cső. Azonban, mivel az izomban jelentősen csökkent körülvevő réteg a csőszakasz, a fennállásának időtartama a terhesség lehet a hosszú távú (10-12 hétig vagy tovább). Vérveszteség miatt rendkívül fejlett vérellátása ezen a területen szünet plodovmestilnscha rendszerint masszív.

A cső mesenterialis szegélyének integritása rendkívül ritka. Ebben az esetben a magzati tojás és a vérző vér a széles ligamentum levelei között van. A casuetic eseteket akkor írják le, amikor a magzati tojás nem hal meg, de tovább folytatódott a jelentős időszakok közötti összekapcsolódás.

Amikor ampullar lokalizációja méhen kívüli terhesség lehetséges beültetés a petesejt a hajtogatási endosalpingsa (kolyumnarnoe vagy akrotropnoe, melléklet). Ebben az esetben, chorionboholy növekedést lehet irányítani a lumen a csőben, hogy 4-8 hét után beágyazódást kíséri megsértése a belső kapszula plodovmestilischa, és ez viszont vezet, hogy egy kis vagy mérsékelt vérzéses. A csövek anti-perisztaltikus mozgása fokozatosan kiküszöbölheti a hámlasztott magzati tojást a hasüregbe: a cső abortusz zajlik. Amikor a cső fimbrialis része zárva van, a vér a cső lumenbe történő kijutása a hematosalping képződéséhez vezet. Amikor az ampulla nyitva van, a csőből kilépő és a csatorna területén összecsukható vér peritubáris hematóma alakulhat ki. Ismétlődő bőségesebb vérzés felhalmozódásához vezetnek a vér a rectum méh tasak és a kialakulását úgynevezett zamatochnoy haematoma, tagolt a hasüregből a rostos kapszula forrasztva bél hurkok és mirigy.

A rendkívül ritka esetekben, a megtermékenyített petesejt, a kizárták a cső, nem hal, és csatlakozik a parietális peritoneum vagy a hasi zsigeri szervek (leggyakrabban a hashártya rectouterine bemélyedések). Második alkalommal létezik másodlagos hasi terhesség, egészen teljes időtartamig. Még ritkábban, a magzati tojást elsősorban a hasüregbe lehet beültetni.

A petefészek terhessége ritkán létezik sokáig. Általában az embrió külső szakadása, jelentős vérzéssel jár. Ha a petefészek felszínén terhesség alakul ki, hasonló eredmény előfordulhat korán. A follicularis lokalizáció esetén a megszakítás később fordul elő.

A nyaki terhesség ritka, de potenciálisan súlyos formája a méhen kívüli terhességnek, mivel a vérzés magas. Az orrvérzést általában metotrexáttal kezelik.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Tünetek ektópiás terhesség

Az első néhány hét során a méhen kívüli terhesség ugyanazokat a tüneteket okozza, mint a szokásos: menstruációs ciklus hiánya, fáradtság, hányinger és érzékenység az emlőmirigyekben.

Az ectopiás terhesség főbb jelei:

 • Fájdalom a kismedencei szervek vagy a hasüreg területén, amely akut egyoldalú lehet, de végül elterjedt az egész hasüregre. A fájdalmat súlyosbítja a mozgás vagy a feszültség.
 • Hüvelyi vérzés.

Ha úgy gondolja, hogy terhes vagy, és figyel a fenti tünetekre, azonnal kérjen orvosi segítséget.

Az ektopiás terhesség első hetei nem különböznek a szokásos terhességtől. Ebben az időszakban a következők figyelhetők meg:

 • Menstruációs ciklus hiánya.
 • A mellkas fájdalmai.
 • Fáradtság.
 • Hányinger.
 • Gyakori vizeletürítés.

De ha az ektópiás terhesség tovább fejlődik, más tünetek jelentkeznek, amelyek között:

 • Fájdalom a kismedencei vagy hasi régióban (általában 6-8 héttel a menstruációs ciklus befejezése után). A fájdalom mozgással vagy feszültséggel nő, akut, egyoldalú, végül elterjedt az egész hasüregre.
 • Mérsékelt vagy súlyos hüvelyi vérzés.
 • Fájdalmas érzések a nemi közösülés vagy a fizikális orvosi vizsgálat során.
 • Fájdalom a váll környékén, a hasfal területének vérzésével a membrán stimulálása alatt.

A korai ectopiás terhesség és a vetélés tünetei gyakran azonosak.

Általában a terhesség kezdetén a megtermékenyített tojás a petevezeték mentén mozog a méh felé, ahol a falhoz csatlakozik és elkezd fejlődni. De a terhesség diagnosztizált esetek 2% -ában a megtermékenyített tojás megáll a méhen kívül, és ectopiás terhesség következik be.

Ha a méhen kívüli terhesség, a magzat nem alakul sokáig, de eléri ezt a méretet, ami a törés a cső és a vérzés, ami tele van végzetes következményekkel jár az anya. Az ektopiás terhesség tüneteit szenvedő nő azonnali orvosi ellátást igényel. Az ektópiás terhesség legtöbb esetben egy megtermékenyített tojást kapcsolnak a petevezetékhez. Ritkán:

 • A tojássejtet összekapcsolják és a petefészekben, a nyaki csatornában vagy a hasüregben (kivéve a reproduktív rendszer szerves részeit) növekedni kezdenek.
 • Egy vagy több tojás alakul ki a méhben, míg párhuzamosan a másik tojás (vagy több) nő a petevezetékben, a nyaki csatornában vagy a hasüregben.
 • Nagyon ritka esetekben a tojás a hasi üregben a méh eltávolítása után kezdődik (hysterectomia).

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha gyermekeket vársz, gondosan figyelje meg azokat a tüneteket, amelyek ectopiás terhességre utalhatnak, különösen akkor, ha hajlamosak rá.

Hüvelyi vérzés és akut fájdalom a hasüregben (terhesség diagnosztizálása előtt vagy azt követően, vagy ektopiás terhesség kezelése során):

 • mentőt igényel;
 • lefeküdni és pihenni;
 • Ne tegyen hirtelen mozgásokat, amíg az orvos nem értékeli az egészségi állapotot.

Ha állandó hasi fájdalmat észlel a hasüregben, forduljon orvosához.

trusted-source[28]

őrzés

Megfigyelni az eszközöket, hogy várjon egy kicsit, és nézze meg, javul-e az állam. De egy ektópiás terhesség miatt halálos kimenetele, otthon maradni, és várni egy csoda. Azonnal hívjon mentőt az ectopiás terhesség első jeleként.

Kapcsolattartókkal

 • nőgyógyász
 • háziorvos
 • sürgősségi orvos

Ektópiás terhesség diagnosztizálása esetén a kezelést egy nőgyógyász végzi.

Forms

Honosítással
Az áramlással
csőszerű (ampulláris, istmikus, intersticiális); petefészek; hasi; nyak-peresheechnaya progresszív; tubális abortusz; méhcső szakadás; kiállták

A hazai szakirodalomban szereplő ICD-10-vel ellentétben a tubus terhesség az alábbiakra oszlik:

 • ampullar;
 • nyelvszerű;
 • intersticial'nuû.

Az intersticiális tubus terhesség valamivel kevesebb, mint az ektopiás terhesség 1% -a. Az intersticiális tubuláris terhességben szenvedő betegek a legtöbb esetben orvoshoz fordulnak, mint ambuláns vagy isthmikus. A terhesség gyakorisága a méhszögben 27% -ra emelkedik azoknál a betegeknél, akiknél előfordult a salpingoctomia, az IVF és a PE. Az intersticiális tubális terhesség miatt az ectopiás terhesség okozta halálesetek többsége összefüggésben van vele, mivel ezt gyakran bonyolítja a méh megszakadása.

A petefészek terhesség a következőképpen oszlik meg:

 • fejlődik a petefészek felszínén;
 • fejlesztése intrafollikulyarno.

Az hasi terhesség az alábbiakra oszlik:

 • primer (a hasi üregbe történő beültetés kezdetben történik);
 • másodlagos.

Attól függően, hogy a helyét a beültetés a petesejt méhen kívüli terhesség van felosztva csőbe, petefészek, található egy kezdetleges szaru rétegeket a méhben, és hasi. A tubulus terhesség minden esete között, a magzat helyétől függően, az ampullák, az istmás és a interstitiálisok különböznek egymástól. A petefészek terhességét két változatban lehet megfigyelni: a petefészek felszínén és a tüszőn belül fejlődnek. Hasi méhen kívüli terhesség van osztva egy elsődleges (eredeti beültetés történik a parietális peritoneum, cseplesz, vagy bármilyen hasi műtét) és egy másodlagos (kapcsolódás petesejt a hasüregben után kizárás a petevezetékben). Méhen kívüli terhesség kezdetleges méhszarvba, szigorúan véve, meg kell említeni, hogy a különböző méhen kívüli terhesség méhen, de különösen a klinikai lefolyás ösztönözni, hogy ez a hely közelebbi csoport változatai a méhen kívüli terhesség.

Az ektopiás terhesség minden fajtája között gyakori a gyakran és ritkán előforduló formák megkülönböztetése. Az első a csontváz terhesség ampulláris és istmikus lokalizációját tartalmazza, amelyek az esetek 93-98,5% -át teszik ki. A tubális terhesség ampulláris lokalizációja némileg gyakrabban fordul elő, mint a ismystikus.

Az ectopiás terhesség ritka formái közé tartozik az interstitialis (0,4-2,1%), a petefészek (0,4-1,3%), az hasi (0,1-0,9%). Még ritkábban előfordul egy ektópiás terhesség, amely a méh aljas szarvában (0,1-0,9%) fejlődik a kiegészítő petevezetékben. Azáltal szőrszálhasogatás közé nagyon ritka esetekben a többszörös terhességek különböző lokalizáció: a kombináció a méh és a petevezeték, duplex cső, és más kombinációk a méhen kívüli lokalizációs magzati tojások.

Az ektópiás magzat lokalizációja szorosan összefügg a betegség klinikai folyamatának jellemzőivel, köztük a progresszív és zavaró formák megkülönböztetése. Megsértése terhesség oka lehet, hogy milyen típusú a külső rés plodovmestilischa: a tüsző megreped kezdetleges méhszarv, intersticiális osztály a petevezető, gyakran - nyelvszerű részleg, ritkán - ampullar. A terhesség megszüntetésének második lehetősége a magzat belső felszakadása, vagy a tubális abortusz. Ilyen típusúak a leggyakoribbak a terhesség megsértése, a cső ampullar szakaszában. Az utóbbi években a diagnosztikai képességek javulásával kapcsolatban tendencia alakult ki az ektopia terhesség regressziós formájának elkülönítésére.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37], [38]

Hasi (hasi) terhesség

Az ectopiás terhesség ritka formáira utalnak (0,3-0,4%). A hasi terhesség lokalizálása különböző: egy omentum, máj, sacro-méh ínszalagok, egy végbél-méh depresszió. Ez lehet primer (implantáció fordul elő a hasüregben) és másodlagos (eredetileg implantáció történik a cső, majd a cső abortusz okozta megtermékenyített petesejt kizárták a cső és másodsorban beültetett a hasüregben). A különbség pusztán elméleti, és a kezdeti implantáció csak szövettani vizsgálattal igazolható, mivel a műtét idején a cső már makroszkopikusan változatlan.

Az elsődleges és másodlagos terhesség rendkívül ritka. Az elsődleges terhesség előrehaladását szinte nem diagnosztizálták; ennek megszakadása képet ad a károsodott tubális terhességről.

A másodlagos hasi terhesség a tubus abortusz vagy a cső szakadása után következik be, rendkívül ritkán a méh törése után. A hasi terhesség hosszú ideig elhasználódhat, ami súlyos veszélyt jelent egy nő életében, a magzat ritkán életképes. A gyümölcsök több mint fele fejlõdési hibákat mutat.

Másodlagos hasi terhesség gyanúja lehet olyan nőknél, akik korai fájdalomcsillapításokat mutattak az alsó hasban, kis véres kisülésekkel jártak a hüvelyből. Tipikus panaszok egy nőre a magzat fájdalmas mozgásairól. Ha a beteg külső vizsgálata képes azonosítani a magzat rossz helyzetét. Világosan érezni a kis részeit. A magzatban nincsenek összehúzódások, amelyeket általában a tapintás határoz meg. Belső vizsgálat esetén figyelmet kell fordítani a méhnyak felfelé és oldalra történő elmozdítására. Bizonyos esetekben a méh elpusztulhat a magzati lemeztől. Az ultrahangvizsgálat a méhfal hiányát mutatja a magzati hólyag körül.

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43], [44], [45], [46], [47], [48]

Petefészek terhesség

Az ektopiás terhesség egyik ritka formája, gyakorisága 0,1-0,7%. Ennek a terhességnek két formája van: intraphollicularis és epiophoric. Intraphollicularis formában a tüszőben a műtrágyázás és az implantáció történik, epiophoreálisan - a petefészek felszínén.

A nyak terhessége

A gyakoriság 1 és 2,400 között van 1/50 000 terhességre. Úgy tartják, hogy a kockázata annak előfordulása növeli előtt egy abortusz vagy császármetszés, Asherman szindróma, a használata az anya a terhesség alatt, dietil-, uterin fibroidok, in vitro megtermékenyítés és embriótranszfer. A cervicalis terhesség ultrahangos jelei:

 • a magzati tojás hiánya a méhben vagy hamis magzati tojás;
 • hiperechoikus endometrium (decidual tissue);
 • a myometrium heterogenitása;
 • a méh homokóra formájában;
 • a nyaki csatorna dilatációja;
 • magzati tojás a nyaki csatornában;
 • placenta szövet a nyaki csatornában;
 • zárt belső torok.

Miután meggyőződtünk a diagnózis által meghatározott vércsoport és Rh-faktor, létre vénás katéter, ezreket a beteg, hogy végre a méhét, ha szükséges. Mindezeket a masszív vérzés magas kockázata okozza. A metotrexát belső intra-amniotikus és szisztémás alkalmazása során a cervicalis terhesség hatékonyságáról számoltak be. A cervicalis terhesség diagnózisát gyakran csak a diagnosztikai kaparás idején mutatják ki abortusz állítólagos abortuszra vagy hiányos abortuszra, súlyos vérzés kezdetével. A vérzés, attól függően, hogy annak intenzitása használunk feszes tamponálás hüvelybe, tűzéssel oldalirányú vaginális boltozatot, kivetése egy kör alakú varrat a méhnyak, a bevezetése a méhnyakon csatorna Foley-katéter, és a mandzsetta felfújásával. A vérző edények embolizációját, a méh vagy a belső iieus artériák lekötését is alkalmazzák. Az összes ilyen intézkedés hatástalanságával a méh megszűnik.

Terhesség a méh kezdeti szarvában

Találkozzon az esetek 0,1-0,9% -ában. Anatómiailag a terhesség tudható, hogy az anya, hanem annak a ténynek köszönhető, hogy a legtöbb esetben egy kezdetleges kürt nincs kommunikáció a hüvely, mint a klinikai terhesség méhen kívüli.

Terhesség csökevényes szarv miután kellően fejlett izomréteget és hibás nyálkahártya történik a következő körülmények között: az üreg összeköttetésben van egy kürt petevezeték nyálkahártya hámlás fázisban nem fordul elő, és ezért nincs képződés hematometra megakadályozza beültetése a petesejt. A mechanizmus a behatolást a blasztociszta ürege csökevényes szarv, látszólag a migrációhoz kapcsolódó transperntonealnon spermium vagy tojás.

A terhesség előrehaladását rendkívül ritkán diagnosztizálják. Meg lehet gyanúja alapján belső adatok szokatlan kismedencei vizsgálat: megnövekedett méh (az időzítés több mint 8 hétig nem megfelelően késlelteti a menstruáció időpontja) felé csökkent; az ellenkező oldalon a daganatszerű, fájdalommentes kialakulása puha konzisztenciával társul a méhhez, vastag kocsánygal. Felbecsülhetetlen segítséget nyújt az ultrahang vagy a laparoszkópia.

A terhesség megsértése a magzat külső felszakadásakor jelentkezik, súlyos vérzéssel jár, sürgős sebészeti beavatkozást igényel. A művelet volumene tipikus esetben az alulmaradt szarv eltávolítása a szomszédos petevezetékkel együtt.

Intravénás terhesség

Az ectopiás terhesség 300 esetére 1. Általában ismét akkor fordul elő, amikor a farkas cső a mesenterialis margón szakad, és a magzati tojást behatolja a széles ligamentum levelei között. Intravénás terhesség is lehetséges egy fistulával, amely összeköti a méh üregét és paramétereit. A méhlepény a méhben, a húgyhólyagban vagy a medencefalon helyezkedhet el. Ha nem tudja eltávolítani a méhlepényt, hagyja el. Jelentések vannak a teljes körű intraligáns terhességek sikeres leadásáról.

Az ektopiás terhesség ritka változatai

A méh és a méhen kívüli terhesség kombinációja

A különböző szerzők szerint a gyakoriság 30 000 terhességre vonatkoztatva 1-100-1. Az ovuláció indukálása után magasabb. A magzati tojást a méhen belül meghatározva az ultrahang gyakran nem figyeli a második magzati tojást. A CGT béta alegységének többszöri vizsgálatának eredményei nem különböznek a normál terhességben szenvedőkétől. A legtöbb esetben egy méhen kívüli terhességet végeznek, és a méh terhességét nem szakítják meg. Lehetőség van a petevezetékben, a kálium-kloridban (laparoszkópia, vagy az oldalsó hüvelyi páncélzón keresztül) elhelyezkedő magzati tojás bejuttatására. A metotrexátot nem alkalmazzák.

trusted-source[49], [50], [51], [52], [53], [54], [55], [56], [57]

Több ektopiás terhesség

Gyakrabban fordul elő, mint a méh és a méhen kívüli terhesség kombinációja. A magzati tojások számának és helyének számos változata létezik. Az ikrek ektópiás terhességéről körülbelül 250 esetet írtak le. A legtöbb esetben ezek ampulláris vagy istmás tubális terhességek, de a petefészek, az intersticiális tubus és a hasi terhesség is leírtak. Az ikrek és hármasok méhen kívüli terhessége lehetséges a petevezeték és az EP resektálása után. A kezelés megegyezik az egyszeri terhességgel.

Terhesség a hysterectomia után

A leginkább ritka az ektópiás terhesség terhessége a hüvelyi vagy a hasi méh megszüntetése után. Az embrió beültetése a petevezetékbe röviddel a műtétet követő 1. Napon vagy azt követően jelentkezik. Az ektopiás terhesség a műtét után bármikor lehetséges, ha a hasüreg kommunikál a méhnyak vagy a hüvely csomójával.

Krónikus ectopia terhesség

Ez egy olyan állapot, ahol a halál utáni magzati tojás nem teljesen szervezett, és életképes korionikus villi marad a petevezetékben. A krónikus ectopiás terhesség olyan esetekben fordul elő, amikor a kezelés valamilyen okból nem történt meg. A korionis rohamok ismételt vérzést okoznak a petevezeték falában, fokozatosan nyúlik, de általában nem szakad. A krónikus ectopiás terhességben a betegek 86% -a állapítja meg az alsó has alatti fájdalmat, 68% -ot - a nemi szervtestvérzést. A nők 58% -ában egyszerre mindkét tünet észlelhető. A betegek 90% -ánál a menstruáció 5-16 héten át (átlagosan 9,6 hét) hiányzik, majdnem a teljes kismedencei térfogatképződést. Alkalmanként krónikus ectopia terhesség, van a kompresszió a húgyvezeték vagy a bélelzáródás. A krónikus ectopia terhesség diagnózisának leginkább informatív módszere ultrahang. A CGT szérum β-alegységének koncentrációja alacsony vagy normális. Salpingectomy jelzett. Az egyidejű aszeptikus gyulladás ragasztási folyamathoz vezet, ezzel összefüggésben a petevezetékkel együtt, gyakran szükséges a petefészek eltávolítása.

trusted-source[58], [59], [60], [61], [62], [63], [64], [65], [66], [67]

Spontán gyógyulás

Egyes esetekben a méhen kívüli terhesség abbahagyja a fejlődést, és a magzati tojás fokozatosan eltűnik, vagy teljes tubális abortusz lép fel. Sebészeti kezelésre nincs szükség. A méhen kívüli terhesség ilyen kimenetelének gyakorisága és a rá váró állapotok nem ismertek. Az előrejelzést is lehetetlen becsülni. A CGT β-alegységének tartalma nem szolgálhat útmutatásként.

Tartós ektopiás terhesség

Figyeljünk meg a petevezetékeken (salpingophotomia és mesterséges tubális abortusz) végzett szerv-megőrző műveletek után. Hisztológiailag az embrió rendszerint nincs jelen, és a chorio villus megtalálható az izomhéjban. Az implantáció mediálisan következik be a hegben a petevezetéken. A chorionis villi beültetése a hasüregbe lehetséges. Az utóbbi időben a tartós ectopiás terhesség gyakorisága nőtt. Ezt a szerves tartósító műveletek széles körű elterjedése magyarázza a petevezetékeken. Jellemző, hogy a műtét után nem csökken a HGT béta-alegysége. Ajánlatos a CGT vagy progeszteron béta alegységének meghatározását a műtét után hatodik napon, majd minden harmadik napon. A tartósan fennálló ektópiás terhesség kockázata a kezelés típusától, a HGT béta-alegység kezdeti koncentrációjától, a terhességi korától és a magzati tojás méretétől függ. A 3 hétnél rövidebb menstruáció és a magzati tojás átmérője kevesebb, mint 2 cm, növeli a tartós ektopiás terhesség kockázatát. Ha a tartós ektopiás terhességet sebészeti (ismétlődő salpingus, vagy gyakrabban szalpingektómia) és konzervatív kezelés (metotrexát alkalmazása) végzik. Számos szerző kedveli a konzervatív kezelést, mivel a korionikus villi nemcsak a petevezetékben található, ezért nem mindig határozzák meg az újraoperáció során. Ha hemodinamikai zavarok jelennek meg, a műtétet feltüntetik.

Komplikációk és következmények

Az ektopiás terhesség megszakíthatja a petevezetéket, ami csökkenti a következő terhesség esélyeit.

Az ectopiás terhesség korai szakaszában diagnosztizálni kell egy nő biztonsága érdekében, és meg kell előzni a súlyos vérzést. A perforált ectopiás terhesség azonnali sebészeti beavatkozást igényel a hasi üregben jelentkező súlyos vérzés megszüntetésére. A levágott farkascsövet teljesen vagy részben eltávolítják.

trusted-source[68], [69], [70], [71], [72]

Diagnostics ektópiás terhesség

Ha gyanítja, hogy terhes vagy, megvesz egy terhességi tesztet vagy vizeletvizsgálatot. Az ektópiás terhesség meghatározásához orvos:

 • megvizsgálja a kismedencei szerveket, hogy feltárja a méh méretét és formáit a hasüregben;
 • kijelöl egy vérvizsgálatot a terhességi hormon kimutatására (az elemzést 2 nap múlva ismételjük meg). A terhesség korai szakaszában ennek a hormonnak a szintje kétszer megduplázódik. Alacsony szintje rendellenességet jelez - ektópikus terhesség.
 • Az ultrahang belső szervek képét mutatja. Az orvos a terhességet az utolsó menstruációs ciklusból 6 hétig diagnosztizálja.

A legtöbb esetben az ektopiás terhesség meghatározható a hüvelyi vizsgálat, az ultrahang és a vérvizsgálat folyamatában. Ha az ektopiás terhesség tünetei:

 • hüvelyi vizsgálatot kell végezni, amelynek során az orvos meghatározza a méh vagy a petevezeték csöveinek fájdalmát, a szokásosnál nagyobb mértékben növeli a méh méretét;
 • ultrahang (transzvaginálisan vagy abnormálisan), ami egyértelmű képet nyújt a szervekről és azok szerkezetéről az alsó hasüregben. A transzvaginális vizsgálat (ultrahang) megbízhatóbb módszer a terhesség diagnosztizálására, amely már az utolsó menstruációs ciklus után 6 héttel meghatározható. Ektópiás terhesség esetén az orvos nem fog látni embriót vagy magzatot a méhben, de a vérvizsgálat fokozott hormonszintet jelez.
 • kétszer vagy több alkalommal végezzen vérvizsgálatot a hormonok (humán korionos gonadotropin) 48 órás intervallumának meghatározására. A normál terhesség első heteiben a hormon szintje kétszer megduplázódik. Alacsony vagy enyhén emelkedő szintje azt jelzi, hogy ektópikus terhesség vagy vetélés történt. Ha ennek a hormonnak a szintje túl alacsony, további vizsgálatokat kell elvégeznie az ok azonosításához.

Néha laparoszkópiát végeznek az ektopiás terhesség meghatározásához, amely az 5. Héten látható és megszakad. De gyakran nem használják, mert az ultrahang és a vérvizsgálat pontos eredményeket ad.

Az ektopiás terhességben szenvedő betegek fő panaszai:

 • a menstruáció késleltetése (73%);
 • a vérkeringés a genitális traktusból (71%);
 • eltérő természetű fájdalom és intenzitás (68%);
 • hányinger;
 • fájdalom besugárzása az ágyéki régióban, a végbél, a belső comb;
 • a fenti tünetek közül három.

Laboratóriumi és instrumentális vizsgálatok ectopic terhességgel

Ez a leghasznosabb a diagnózis méhen kívüli terhesség: koncentrációjának meghatározására β-alegység a humán chorion gonadotropin (HCG) a vérben, ultrahang és laparoszkópia.

A korai diagnózis érdekében:

 • transzvaginalis ultrahang;
 • a CGT β-alegységének szérumban való meghatározása.

A transzvaginális ultrahang kombinációja és a CGT β-alegységének koncentrációjának meghatározása lehetővé teszi a terhesség diagnosztizálását a terhesség 3. Hetében lévő betegek 98% -ában. Az ektopiás terhesség ultrahang diagnózisa magában foglalja az endometrium vastagságának, a szonogeszterográfia, a színes Doppler mérését. A méh sarkában lévő terhesség gyanúja lehet a méh aszimmetriájával, a magzati tojás aszimmetrikus helyzetével, ultrahanggal kimutatva.

Az ektopia terhesség ultrahang diagnózisának fő kritériumai:

 • heterogén adnexális szerkezetek és szabad folyadék a hasüregben (26,9%);
 • heterogén adder szerkezetek szabad folyadék nélkül (16%);
 • ectopiailag elhelyezkedő magzati tojás élő embrióval (palpitáció) (12,9%);
 • az embrió ectopiás elhelyezkedése (nincs szívverés) (6,9%).

Az ultrahang eredményei szerint a méh üregében háromféle echográfiai kép van a méhen kívüli terhességben:

 • I - 11-25 mm-es vastagbélréteg sűrűsödött a pusztítás jelei nélkül;
 • II - méh expandált anteroposterior mérete 10 és 26 mm, elsősorban folyékony tartalom, egyenetlen miatt hematometra és elutasította különböző mértékben gravidarnogo endometrium;
 • III - méh zárt, M-echo, mint hyperechoic szalag 1,6-3,2 mm (CAM VI, Demidov, V., 1996).

A csontváz-terhesség diagnózisának tisztázása érdekében, az embrió belső szakadásának megtörténtével számos további vizsgálati módszer létezik. A leginkább informatív és modern a következő:

 • Meghatározás a korion gonadotropin vagy béta alegysége (béta-korionsav gonadotropin) szérumában vagy vizeletében.
 • Ultrahangos beolvasás.
 • Laparoszkópia.

Jelenleg sokféleképpen lehet meghatározni a korionos gonadotropint. Néhányan (pl. Biológiai) elvesztették vezető szerepüket. Nagyfokú specifikusságuk és érzékenységük miatt előnyben részesítik a B-chorion gonadotropin mennyiségi meghatározását a vérszérumban. Pozitív értékelést érdemel ELISA módszerek kimutatására humán chorion gonadotropin a vizeletben, valamint más kiviteli alakjai az immunológiai tesztek (kapilláris, lamináris). Az ilyen jól ismert szerológiai eljárások a vizeletben lévő korionsavgonadotropin meghatározására a vörösvérsejt-agglutináció vagy a latexszemcsék üledékképződésének gátlására való reakciónak joga van. A terhesség diagnosztizálásának valamennyi laboratóriumi módszere nagyon specifikus: a helyes válaszokat 92-100 % -ban tartják már a tojás megtermékenyítése utáni 9. és 12. Naptól. Azonban csak a terhesség létezését állapítják meg anélkül, hogy meghatározta volna a helymeghatározást, így felhasználhatók. A differenciáldiagnózis végrehajtása a gyulladásos folyamatokban, a petefészek apoplexisében, az appendensumok endometriózisában és hasonló betegségekben.

Ultrahang (US) egy széles körben használt, nem-invazív módszer, amely, összefüggésben a meghatározása béta-humán korion gonadotropin nyújthat egy nagy diagnosztikai pontosság. A főbb jellemzői a csőszerű abortusz azonosított ultrahang segítségével közé hiányában petesejt a méh üregébe, növelve a függelékek, az a folyadék jelenléte a rectum méh tasak. Az embrionális szív impulzusát egy ektópiás terhesség alatt ritkán rögzítik.

A hüvelyen át ultrahangos, hogy meghatározzuk a megtermékenyített petesejt a méh üregében koncentrációban béta-humán korion gonadotropin szérumában 1000-1200 IU / L (körülbelül 5 nap a kezdetétől az utolsó menstruáció). A transabdominalis ultrahang megtermékenyített petesejt a méhet is kimutatható koncentrációban béta-humán korion gonadotropin szérum több mint 6000 NE / l.

A leginkább informatív módszer, amely lehetővé teszi a differenciáldiagnosztika szinte 100% -os pontosságát, a laparoszkópia. A laparoszkópia diagnosztikai képességeinek magas értékelését némileg csökkentette az a tény, hogy ez a módszer agresszív, nem alkalmazható minden beteg esetében, mivel a végrehajtás során komplikációk lehetnek.

A laparoszkópiával szembeni ellenjavallatok a szív és a tüdő elégtelensége; mindenféle sokk, peritonitis; bélelzáródás; minden betegség és állapot, a véralvadás megsértésével; ragasztási folyamat a hasüregben; felfúvódás; elhízás; fertőző betegségek jelenléte. Súlyos szövődmények ritkán kísérik a laparoszkópiát. A leggyakoribb elváltozások kicsi és vastagbél, omentum, hajók, valamint a hasfal, omentum és mediastinum emfizéma. Ezért a mai napig az a vélemény marad, hogy az endoszkópiát a vizsgálat végső szakaszaként kell elvégezni.

Azt sem veszítette el jelentőségét, és olyan jól ismert nőgyógyászok módszer az, hogy szúrás néhány méhen belüli-rektális mélyülő has, vezetünk át a hátsó hüvelyi boltozat. A folyékony, sötét vér apró vérrögökkel történő bejutása megerősíti a tubus terhességének jelenlétét. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a vér hiánya az írás közben nem teszi lehetővé kategorikus következtetést.

Sok esetben a differenciál diagnózis segít szövettani vizsgálata scrapings a méhnyálkahártya. Hiánya chorionbolyhok jelenlétében deciduális transzformációs nyálkahártya vagy más, finom változások az endometrium (az inverze a nyálkahártya szerkezet megsértése után a terhesség gubanc spirál hajók transzformációs méhepitéliumra mint jelenség Arias - Stella és „könnyű mirigyek” Overbeck) bemutatja gyakrabban javára ektópiás terhesség.

A nehezen diagnosztizálni esetek hiszteroszalpingográfia lehet használni a bevezetése vízoldható kontrasztanyagok vagy egy származékával - szelektív salpingography után előtt petevezeték kanül behelyezése során hysteroscopia. Penetráció a kontrasztanyag a magzati tojást és a cső fala (áramlási tünet) és egyenetlen impregnálás őket petesejt jellemző petevezeték terhesség.

A progresszív tubus terhességet sajnos ritkán diagnosztizálják. Ennek oka a meggyőző klinikai tünetek hiánya. A modern kutatási módszerek alkalmazása azonban lehetővé teszi az ektopiás terhesség felismerését, mielőtt megszakadna. A korai diagnózis ugyanakkor hozzájárul a megfelelő időben történő megfelelő kezeléshez, amely megőrzi nemcsak a nők egészségét, hanem reproduktív funkcióját is.

A progresszív tubus terhesség rövid ideig fennáll: 4-6 hét, ritkán hosszabb ideig. Szinte nincs nyilvánvaló tünete, amely csak a halálos kimenetelű terhességre jellemző. Késedelem esetén, illetve szokatlan havi beteg jeleit mutatják járó élettani vagy nehezíti az intrauterin terhesség: az ízérzés megváltozása, hányinger, nyálfolyás, hányás, emlő érzékenység, néha enyhe fájdalom a has alsó, amelyek nem egy adott karaktert. A beteg általános állapota meglehetősen kielégítő. A progresszív tubus terhesség korai szakaszában végzett nõkológiai vizsgálat általában nem tárja fel a diagnózist igazoló adatokat. A hüvely és a méhnyak nyálkahártyájának ciánózisát és lazítását enyhén fejezik ki. Mivel a hyperplasia és hipertrófia az izom réteg és a konverziós nyálkahártya méh decidua méretei az első 6-7 hétben a késedelem megfelel az időszak a menstruáció. A növekedés, a méh, azonban nem kíséri változás az alakját, amely körte alakú, kissé lapított a anteroposterior irányban. Az istálló lágyulása gyengén fejeződik ki. Bizonyos esetekben lehetőség van a megnagyobbított cső tapintására és az edények lüktetésére az oldalsó íveken keresztül. Sokkal könnyebb gyanítani a progresszív tubus terhességet, ha fennállásának időtartama meghaladja a 8 hetet. Ettől az időtől kezdve a méh mérete elmarad a terhesség várható időtartamától. A vastagított méhcső kimutatásának lehetősége nő.

Minden puha táblák fent felsorolt enged gyanakodni progresszív petevezeték terhesség, ha bebizonyosodik a nők, akik már a méhen kívüli terhesség a múltban, az abortusz, a bonyolult során vakbélgyulladás átesett gyulladásos folyamatainak függelékek, meddőség, vagy használja IUD vagy hormonális fogamzásgátlót.

A diagnózis egyértelművé tételét ilyen esetekben csak kórházban lehet elvégezni. A beteg vizsgálatának terve a kórház rendelkezésre állásától, a laboratóriumi és a hardveres képességektől függ. A vizsgálat optimális változata: a chorion gonadotropin szérumban vagy vizeletben való kötelező meghatározása, ha szükséges - ultrahangvizsgálat - laparoszkópia.

Ha lehetetlen ultrahang és laparoszkópia használata, a vizsgálat hosszabb időt vesz igénybe. A diagnosztikai lépések végrehajtása kétszeres lehet, attól függően, hogy a beteg hogyan viselkedik a lehetséges méh terhességben. Megerősítve a kívánt terhességet a korionos gonadotropin meghatározására szolgáló bármely rendelkezésre álló módszerrel. Az orvos dinamikus megfigyelést végez a páciensnek olyan idő alatt, amely lehetővé teszi a magzati tojás helyének meghatározását egy közönséges hüvelyi vizsgálat során. Ha egy nő nem érdekli a terhesség, akkor a méh üregének levágása és az eltávolított szövet vagy gnsterosalpingográfia szövettani vizsgálata végezhető el. Ismét hangsúlyozni kell, hogy az ektópikus terhesség feltételezésével járó betegek vizsgálatát olyan kórházban kell elvégezni, ahol a műtéti terem bármikor alkalmazható a sürgősségi sebészeti ellátás biztosítására.

trusted-source[73], [74], [75], [76], [77], [78]

A kezelés után végzett diagnózis

Az ektópiás terhesség kezelésének egy hete után ismét többször kell ellenőriznie a terhességi hormon szintjét (humán korionos gonadotropin). Ha szintje csökken, az ectopiás terhesség megszakad (néha a kezelést követő első napokban a hormonszint emelkedhet, de aztán rendszerint esik). Bizonyos esetekben a teszteket hosszabb ideig (hetekről hónapokra) ismételik, amíg az orvos nem tudja, hogy a hormonszint a lehető legkevesebb.

Mit gondolok?

Ha Ön terhes és veszélyben van, gondosan át kell szűrni. Az orvosok nem mindig értenek egyet a kockázati tényezők a méhen kívüli terhesség, de egy dolog világos - a kockázat növekszik, miután a történelem méhen kívüli terhesség, petevezeték műtét vagy a terhesség egy méhen belüli eszköz egyszerre.

A terhességi teszt, amelyet a gyógyszertárakban értékesítenek és vizeletvizsgálattal jár, mindig pontosan jelzi a terhesség állapotát, de nem tárhat fel patológiát, vagyis ektópiás terhességet. Ezért, ha pozitív eredményt kaptok otthon és gyanítasz egy ektópiás terhességet, szükség van egy orvosra, aki szükség esetén vérvizsgálatot és ultrahangot ír elő.

trusted-source[79], [80], [81], [82], [83], [84], [85]

Megkülönböztető diagnózis

A fejletlen vagy nem folytonos méh terhesség és az ektopiás terhesség differenciál diagnózisának elvégzésére a méh üregének kaparását végezzük. Ectopiás terhesség esetén a chorio-villi nélküli decidualis szövetet a scrapiában, az Arias-Stella jelenségben (hyperchromic endometrialis sejtekben) fedezik fel. A szakaszos méh terhesség kaparással, a magzati tojás maradványai vagy részei, a korion elemei.

A progresszív tubus terhesség különbözik:

 • a korai fogamzás méh terhessége;
 • diszfunkcionális méhvérzés;
 • krónikus gyulladás a méhhez.

A terhesség megszüntetése a cső szakadásának típusa szerint különbözik:

 • petefészek apoplexia;
 • gyomor és duodenum fekélyek perforációja;
 • megrepedt máj és lép;
 • a ciszta vagy a petefészek-daganat torzítása;
 • akut hasmenés;
 • akut pelvioperitonitis.

A terhességet, amelyet a belső termékenység (tubális abortusz) megszakad, meg kell különböztetni a következőkkel:

 • abortusz;
 • a krónikus salpingoooforitis súlyosbodása;
 • diszfunkcionális méhvérzés;
 • a petefészek-daganat torzítása;
 • petefészek apoplexia;
 • akut hasmenés.

Ki kapcsolódni?

Kezelés ektópiás terhesség

A kezelés magában foglalja a gyógyszeres kezelést és a sebészeti beavatkozást. A legtöbb esetben azonnali intézkedéseket kell tenni a nők biztonsága érdekében. Orvosi termékeket írnak fel az anomália korai felismerésére, mielőtt a petevezeték sérült. A terhesség megszakításának leggyakoribb módszere a Methotrexate gyógyszer egy vagy két gyógyszeres alkalmazása. Ebben az esetben nincs szükség sebészeti beavatkozásra. De a bizonyosság érdekében meg kell ismételni a vérvizsgálatokat.

Ha az ektópiás terhesség hosszabb időt vesz igénybe, akkor egy biztonságosabb lehetőség a műtét. Ha lehetséges, a laparoszkópia (a hasüreg kis behatolása), de vészhelyzet esetén a bemetszés sokkal nagyobb lesz.

A legtöbb esetben a méhen kívüli terhesség azonnal megszakad, hogy elkerülje a petevezeték felszakadását és súlyos vérveszteséget. A kezelés a terhesség diagnózisának és a nők általános egészségi állapotának időszakától függ. Ha a méhen kívüli terhesség alatt nincs vérzés, akkor a nő meg tudja szakítani a kezelést - gyógyszereket vagy sebészeti beavatkozást. Orvosi készítmények. Az ilyen hatóanyagot, mint a metotrexátot használják az ektopiás terhesség megszakításához. Ebben az esetben az általános érzéstelenítés és bemetszés kizárt. De mellékhatásokat okoz, és több hetes vérvizsgálatot igényel annak biztosítása érdekében, hogy a kezelés hatékony legyen.

A metotrexátnak pozitív hatása van, ha:

 • a terhességi hormon szintje a vérben 5000 alatt van;
 • terhességi kor - legfeljebb 6 hétig;
 • az embriónak nincs szívműködésük.

Sebészeti beavatkozás

Ha a méhen kívüli terhesség okoz súlyos tüneteket, mint a vérzés, és a magas szintű a hormon, szükséges, hogy végezzen a művelet, mivel annak a valószínűsége csökken a hatékonysága gyógyszereknek egy minimális, és a rés nyilvánvalóvá válik petevezetékben. Ha lehetséges, készítsen laparoszkópiát (az üreg kis behatolása). A petevezeték felszakadása esetén sürgős sebészeti beavatkozásra van szükség.

Néha nyilvánvaló, hogy egy ektópiás terhesség önkényes vetélést eredményez. Ezután a kezelés nem szükséges. De az orvos továbbra is ragaszkodik a vérvizsgálathoz, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a hormon szintje csökken.

Néha az ektopiás terhesség nem gyógyítható meg:

 • Ha a hormonszint nem esik le, és a vérzés nem áll le a metotrózis felvétele után, meg kell tennie a műveletet.
 • A műtét után a metotrixot veheted.

Az ektópiás terhesség operatív kezelése

Az ectopiás terhességgel az első dózis a metotrexátot írja elő, de többször vérvizsgálatot végeznek.

Ez végzett többféle műtét petevezeték méhen kívüli terhesség: salpingostomia (létrehozása lyukak a petevezetékben összekötő annak üreget a hasüregben), vagy salpingectomy (eltávolítása a petevezetékben).

A salpingostomia hatása hasonló a metotrexát hatásához, mivel mindkét hatóanyag ugyanolyan hatékonysága és a jövőbeni terhesség lehetőségének megőrzése.

A működés egy gyors megoldás a probléma megoldására, de utána vannak olyan hegek, amelyek problémákat okozhatnak a jövőbeli terhesség alatt. A petevezetékben végzett műveletek kárt okoznak az embrió helyének és méretének, valamint a sebészeti beavatkozás típusának függvényében.

A sebészeti beavatkozás az egyetlen módja annak, hogy az ectopiás terhességet megszakítsák, ha az időtartam meghaladja a 6 hétnél hosszabb időtartamot, vagy belső vérzés lép fel.

Az ektopiás terhesség műtéti megszakítása bármikor a leghatékonyabb módja. Ha a vemhességi időszak több mint 6 hétig tart, míg a vérzést megfigyelik, a művelet az egyetlen módja annak, hogy megoldja a problémát. Ha lehetséges, a laparoszkópia (az üreg kis bemetszése), amely után a helyreállítás nem tart sokáig.

A sebészeti beavatkozás lehetősége

Az ectopiás terhesség megszakítását kétféleképpen végzik: salpingostomia és salpingectomy.

 • Salpingostomia. Az embriót úgy távolítjuk el, hogy eltávolítjuk egy kis nyíláson keresztül a petevezetékben, amely önmagában gyógyul vagy a varratok egymásra helyezkednek. Ilyen sebészeti beavatkozást akkor hajtanak végre, ha az embrió kevesebb, mint 2 cm, és a faráp cső túlsó végén található.
 • Salpingectomy. A petevezeték egy részét eltávolítják, és részeit összekapcsolják. Ezt a műveletet csőterjedés és a szakadás kockázata esetén végzik el.

Ezeket a sebészeti beavatkozásokat laparoszkópiával (egy kis bemetszéssel), vagy rutinszerűen végzik a hasüregben. A laparoszkópia kevésbé árt, és a helyreállítási folyamat gyorsabban megy végbe, mint a lapotomia (boncolás). De a hasi ectopiás terhesség vagy az ektópiás terhesség ektópikus abortuszja esetén általában lapotomia történik.

Mit gondolok?

Ha az embrió a sérült petevezetékben van, az orvos mindent megtesz annak érdekében, hogy a csövet károsítsa a terhességet. A petevezeték felszakadása esetén sürgősségi abortuszműtétet végeznek.

trusted-source[86], [87], [88], [89], [90]

Az ektopiás terhesség otthoni kezelése

Ha Ön egy nagy kockázatú csoport, vegyél egy terhességi tesztet. Pozitív eredmény mellett menjen a nőgyógyászhoz, aki megerősíti a terhességet. Mondja el orvosának a félelmeit.

Ha metotrigátort szed, hogy megszakítsa a méhen kívüli terhességet, készítsen mellékhatásokat.

Ha megszakította az ektópiás terhességet, nem számít, hogy a veszteség gyászolásának milyen hetekkel járhat. Gyakran előfordul, hogy a nők a terhesség befejezése után éles hormonális változás következtében depresszióra utalnak. Ha a depresszió tünetei hosszabb ideig megfigyelhetők, akkor pszichológushoz kell fordulni.

Beszélj más nőkkel, akik ugyanazt a veszteséget tapasztalták, vagy barátaikkal.

Az ektopiás terhesség gyógyszerei

Az orvosi gyógyszereket csak az ektopiás terhesség diagnosztizálásának korai szakaszában alkalmazzák (amikor az embrió nem rágja fel a petevezetőt). Az orvosi készítmények kevesebb kárt okoznak a petevezetékekben, mint a műtét.

Az ectopiás terhesség diagnosztizálásának korai stádiumában vannak kijelölve vérzés hiányában, valamint akkor is, ha:

 • a hormonszint kevesebb mint 5000;
 • legfeljebb 6 héttel az utolsó menstruációs ciklus után;
 • az embriónak még nincs szívritmusa.

Több mint 6 hetes vemhességi periódus esetén sebészeti beavatkozást végeznek, amely biztonságosabb és helyesebb módja a terhesség abbahagyásának.

Mit gondolok?

A methotrixátot a korai ectopiás terhességre írják fel, de ha az időtartam meghaladja a 6 hetet, akkor a művelet biztonságosabbnak és a megszakításnak megfelelő módon történhet.

Ugyanakkor több vérvizsgálatot is meg kell tennie annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a hormonszint csökken.

A metotrexát kellemetlen mellékhatásokat okozhat, például hányinger, ideges gyomor vagy hasmenés. A statisztikák szerint egy-negyedik nőnél hasi fájdalom tapasztalható, miközben növeli a gyógyszer adagját a nagyobb hatékonyság elérése érdekében. A fájdalom lehet a magzat progressziója a petevezetékben, vagy a hatóanyag negatív hatása a testre.

Metotrexát vagy műtét?

Ha a méhen kívüli terhességet korai stádiumban diagnosztizálták, és nem okozza a petevezeték felszakadását, a metotrexát alkalmazása megengedett. Ugyanakkor nincs szükség művelet elvégzésére, az ártalom minimális, és egy nő újra teherbe eshet. Ha nem tervezi, hogy a jövőben egy másik gyermeket szeretne, akkor a sebészeti beavatkozás a legjobb lehetőség, mivel az eredmény gyorsabban megy végbe, és a vérzés veszélye a lehető legkisebbre csökken.

Egyéb típusú kezelés

Az ektopiás terhesség fenyegetést jelent egy nő életében, ezért azonnali intézkedéseket hoznak annak megszakítására. Ebből a célból műtéti beavatkozást végeznek, bizonyos gyógyszereket adnak be és vérvizsgálatokat végeznek. Nincs más módja ennek a betegségnek a kezelésére, mivel fennáll a súlyos vérzés és a halál kockázata.

Megelőzés

Ha dohányzik, fel kell adnia ezt a káros szokást, mivel a dohányosok jobban hajlamosak a terhesség rendellenességeire, és annál inkább füstölnek, annál nagyobb az ectopiás terhesség kockázata.

Biztonságos szex (például kondom használat) - a nemi úton terjedő betegségek, és ebből következően, a gyulladásos kismedencei szervek, amelyek miatt a hegszövet a petevezető, amely oka a méhen kívüli terhesség.

Az ektopiás terhesség megakadályozása lehetetlen, de az időben történő diagnózis (elején) segít elkerülni a halálhoz vezető komplikációkat. A veszélyeztetett nőket a terhesség korai szakaszában kell szűrni.

trusted-source[91], [92], [93], [94], [95], [96]

Előrejelzés

Egy nő mindig nehéz terhességet tapasztal. Egy darabig még égetni és támogatni a család és a barátok ebben a nehéz időszakban. Néha depresszió. Ha több mint két hétig észleli, forduljon orvoshoz. Gyakran aggódnak a nők abban a kérdésben, hogy hogyan fog újra teherbe esni. Az ektopiás terhesség nem jelenti azt, hogy egy nő kopár lesz. De egy dolog világos:

 • nehéz lehet elképzelni;
 • az ismételt ectopiás terhesség kockázata elég magas.

Ha ismét terhes, tájékoztassa kezelőorvosát a méhen kívüli terhességről. A terhesség első heteiben a rendszeres vérvizsgálatok elősegítik a lehetséges eltéréseket a korai szakaszban.

A jövő termékenysége

A jövőbeni termékenység és az ektópiás terhesség megismétlődésének lehetősége attól függ, hogy magas kockázatú csoportba lép. Kockázati tényezők: dohányzás, támogatott reprodukciós technológiák alkalmazása és a petevezeték károsodása. Ha sértetlen egyedülálló petevezeték van, a salpingostomia és a salpingectomium egyformán befolyásolja a terhességet. Ha a második cső sérült, az orvos általában a salpingostómát ajánlja, ami növeli annak lehetőségét, hogy újra anya legyen.

trusted-source[97], [98], [99], [100]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.