^

Serdülőkor

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A serdülőkorúság körülbelül 10 éves korukig kezdődik, és az idősebb korosztály végéig vagy 21 éves koráig folytatódik, amely alatt a gyermekek jelentős fizikai, szellemi és érzelmi változásoknak vannak kitéve. A gyermekek segítése ebben az időszakban nem egyszerű feladat mind a szülők, mind az egészségügyi szakemberek számára.

Szerencsére a serdülők jó fizikai egészséget élveznek, de a pszichoszociális problémák széles körben elterjedtek, így még a normális egyének is küzdhetnek az egyéniségük, autonómiájuk, szexualitásuk, interperszonális kapcsolatuk ellentmondásai ellen. "Ki vagyok én, hová megyek, hogyan viszonyulok ezekhez az emberekhez az életemben?" - ezek a legfontosabb kérdések, amelyek a legtöbb serdülők elméjét foglalják el. Sok olyan viselkedési rendellenesség, amely a serdülőkorban kezdődik (pl. A dohányzás, a kábítószer-használat, az erőszak), a későbbi korban a halálozás lehetséges okai.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

A serdülők fizikai fejlődése

Minden szerv és rendszer, valamint a szervezet egésze a legnagyobb növekedésnek indul a serdülõkorban; a legszembetűnőbb változások a lányoknál, a nemi szervekben és a szőrben lévő emlőmirigyeknél jelentkeznek mindkét nemben serdülőkorúaknál. Még akkor is, ha ez a folyamat normálisan megy végbe, a gyermeknek érzelmi támogatásra van szüksége. Ha az időzítés sérül, különösen a késői fejlődésű fiúknál vagy a korai lányoknál, valószínűleg további érzelmi stressz alakul ki. A legtöbb lassan fejlődő fiú alkotmányos késedelmet szenved, és később felzárkózik a társaikhoz. A kóros okok kizárása érdekében azonban meg kell vizsgálni a gyermeket.

A racionális táplálkozás, testmozgás és életmód megszervezésében a serdülőkre van szükség, különös figyelmet kell fordítani a különböző tevékenységek - sport, művészet, társadalmi tevékenységek fontosságára és a közszolgáltatások szerepére az egyének életében. A szervezet fehérje és kalória viszonylagos követelménye (g vagy kcal / testtömeg kg) fokozatosan csökken az első év végétől a serdülő időszak végéig, miközben az abszolút követelmény növekszik. A kamaszkor végén a fehérjeigény 0,9 g / kg-os nap; az átlagos energiaigény 40 kcal / kg.

A serdülők szexualitása

A felnőtt férfiak és a nők szerepe a felnőtt férfiak és nők szerepében való alkalmazkodás mellett a testükben bekövetkező változásokhoz való alkalmazkodáson túl, és nem szenvedhet el olyan szexuális vonzerőt, amely nagyon erős lehet. Szükséges meghatározni a hozzáállásodat, valamint az ellenkező nemhez való kapcsolatot; néhány tinédzser előtt kérdés van a szexuális önazonosságról. Az emberi tapasztalat kevés eleme olyan fizikai, mentális és érzelmi szempontokat foglal magában, mint a szexualitás. Rendkívül fontos, hogy segítsen egy tinédzsernek a szexualitás egészséges formálásában, beleértve az erkölcsiség kérdését és a család létrehozását.

A serdülők szellemi fejlődése

Amikor egy tinédzser összetettebb feladatokat tapasztal az iskolában, elkezdi meghatározni magának a könnyebb és keményebb területeket. Cargo döntés a pályaválasztás növekszik, és sok tizenéves nem egy világosan meghatározott cél, de fokozatosan ők határozzák meg azon területeket, amelyek érdeklik őket, és hogy azok a tehetséges. A szülők és az orvosok tisztában kell lenniük a tini lehet, hogy segítsen neki, hogy reális elvárásokat, és kész arra, hogy azonosítsa az akadályokat, hogy a tanulás, amely korrekciót igényel, mint a problémák az asszimiláció a tudás, a figyelem, a feszült helyzet az iskolában.

A serdülők érzelmi fejlődése

Az érzelmi szempont a szülők, a tanárok és az orvosok legnehezebb, gyakran kihívó türelme. Az érzelmi labilitás nagyon gyakori, ugyanúgy, mint a frusztráció, ami sokféleképpen azonnal megpróbálkozik. A konfliktusok nagy része azért fejlődik, mert egy tinédzsernek nagyobb szabadsága van, és szembesül a szülők legerősebb ösztönével, hogy megvédje gyermekeit a bajtól. A kommunikáció még a stabil családokban is nehéz lehet, és rosszabb, ha a szülők elválnak, vagy maguk is érzelmi problémákat tapasztalnak. Az orvosok nagyban segíthetnek abban, hogy a tizenévesek és szüleik ésszerű, valódi segítséget és támogatást nyújtsanak a családon belüli kapcsolatok kiépítésében.

trusted-source[14], [15]

Orvosi problémák a serdülőkorban

Bár a serdülők ugyanolyan betegségben szenvednek, mint a fiatalabb gyermekek, általában egészségesek. A serdülőket a javasolt ütemterv szerint továbbra is vakcinázni kell). Sokan ebben a korban aggódnak a fiatalos akne miatt; Ezt a problémát meg kell oldani, mivel csökkenti az önbecsülést. A sérülések nagyon gyakoriak a serdülőkorban, leggyakrabban sport- vagy autóbalesetek esetén. Az erőszak, néha a fegyverek használata, napi fenyegetés bizonyos serdülőcsoportokban.

Az elhízás az egyik leggyakoribb ok, amiért a serdülőkorvosi klinikákat meglátogatják. Az elhízás legtöbb esete túlzott étrendhez kötődik, gyakran egy ülő életmóddal együtt. A genetikai hajlam szintén gyakori, és az elhízásért felelős gének már létrejöttek. A testtömegindex (BMI) definíciója a fizikai fejlődés értékelésének fontos szempontja. Az elsődleges endokrin (például hiperkorízis, hypothyreosis) vagy az elhízás anyagcserezölő oka ritka. A hipotireózist mint okot ki kell zárni, és jelentős növekedési retardációval feltételezhető. Ha a gyermeknek van egy kis magassága és magas vérnyomása van, feltételezni kell a Cushing-szindrómát. Az elhízás miatt a serdülők gyakran 2- es típusú cukorbetegségben szenvednek. A meglévő megközelítések nagy száma ellenére az elhízás kezelése az egyik legnehezebb probléma.

A fertőző mononukleózis különösen a serdülőkorban jellemző. Fontos probléma a szexuális úton terjedő betegségek, a lányoknál gyakori a húgyúti fertőzés (IMS) fertőzése. Néhány endokrin rendellenességet, különösen a pajzsmirigy patológiáját gyakran serdülőkben, valamint a menstruációs zavarban találják . A vashiány viszonylag gyakori a serdülőkorban. Bár ritka, de onkológiai megbetegedések, például leukémia, limfóma, a csontok, az agyi tumorok is előfordulhatnak .

Pszichoszociális rendellenességek serdülőkorban

Az orvosoknak emlékezniük kell a pszichoszociális rendellenességek magas előfordulására, amelyek ebben a nehéz életszakaszban fordulnak elő. A depresszió gyakori, és aktívan kell azonosítani. Az öngyilkosság és különösen az öngyilkossági kísérletek gyakoriak. A szorongásos zavar gyakran megjelenik a serdülőkorban, valamint az érzelmi labilitásban. A serdülőkorban jelentkezik egy létező mentális betegség bemutatkozása. Az ételhez való hozzáállás megsértése, különösen a lányok esetében gyakori. Egyes betegek rendkívüli intézkedéseket tesznek az anorexia vagy a bulimia elrejtésére.

Az iskolai problémák, különösen akkor, ha nehézségekbe ütköznek a tantárgy tanulásában vagy a figyelmet szenvedő problémákban, megoldható egy orvos, aki szoros együttműködésben kell dolgoznia az iskola személyzettel és a szülőkkel. A környezeti változások, és néha a gyógyszerek jelentősen javíthatják a hallgatókat.

Az állandó aggodalom a pszichoaktív anyagok visszaélése, amely pszichoszociális problémát jelent. Rendkívül széles körben elterjedt az alkohol és a dohányzás, majd a marihuána és más drogok.

Az orvos, aki sikeresen nyitott, bizalmi kapcsolatot építtetett egy tinédzserrel, gyakran azonosíthatja ezeket a problémákat, támogatást és gyakorlati tanácsokat tud nyújtani, és szükség esetén egy tinédzser beleegyezését is kaphat egy alaposabb vizsgálathoz.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.