^

Egészség

A
A
A

Gyermekek fertőző mononucleosis

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 29.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A mononucleosis infectiosa gyermekeknél - polietiologic által okozott betegségek családba tartozó vírusok Herpesviridaekhoz előforduló egy láz, torokfájás, poliadenita, megnagyobbodott máj és lép, az Advent a atípusos mononukleáris sejtek a perifériás vérben.

ICD-10 kód

  • B27 gamma-herpeti vírus által okozott mononukleózis.
  • B27.1 Cytomegalovirus mononucleosis.
  • B27.8 Egy másik kórokozó fertőző mononucleosis.
  • B27.9 Nem specifikus fertőző mononukleózis.

Fele a kórházi betegek a diagnózis fertőző mononukleózis, társult betegség az Epstein-Barr vírus fertőzés, más esetekben - a citomegalovírus és herpesz vírus típus 6. A betegség klinikai megnyilvánulása az etiológiától függ.

Járványtan

A fertőzés forrása a betegség tünetmentes és nyilvánvaló (törölt és tipikus) formái, valamint vírusok; A fertőzött fertőző mononukleózisok 70-90% -a periodikusan szekretálja a vírusokat oropharyngealis váladékokkal. A nasopharyngealis tamponoktól a vírus az átvitt betegség után 2-16 hónapon belül szekretálódik. A kórokozó átvitelének fő útvonala a levegőben található, gyakran a fertőzés a fertőzött nyálon keresztül történik, ezért a fertőző mononukleózist "csókos betegségnek" nevezték. A gyermekeket gyakran fertőzik olyan játékok, amelyek egy beteg gyermek nyálával vagy egy vírus hordozóval vannak szennyezve. Lehetséges vérátömlesztés (donor vérrel) és fertőzés szexuális átvitele.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

A fertőző mononukleózis patogenezise

A bemeneti kapuk limfoid képződmények oropharynxban. Itt jön az elsődleges reprodukció és felhalmozódása vírus eredetű anyag, hematogén vírus van (talán lymphogen) által esik más szervek, különösen a perifériás nyirokcsomókban és a máj. B- és T-limfociták, lép. E szervek patológiás folyamata szinte egyszerre kezdődik. A oropharynx gyulladásos változások történnek vérbőséget és ödémát a nyálkahártya, hiperplázia a limfoid struktúrák, ami a meredek emelkedése a nádor mandulák és orr-garat, és minden limfoid klaszterek hátoldalán a torok ( „granulozny” torok). Hasonló változások történnek a minden tartalmazó szervekben limfoid szövet retikuláris de különösen jellemző nyirokcsomók és a máj, a lép, a B-limfociták.

Gyermekek fertőző mononucleosis tünetei

Betegség a legtöbb esetben kezdődik élesen testhőmérséklet emelkedése, orrdugulás, torokfájás, duzzanat a nyirokcsomók, a lép és a máj megnagyobbodása, vér mononukleáris sejtek jelennek atipikus.

A poliadenopathia  a fertőzéses mononukleózis legfontosabb tünete, a limfóma szöveti hiperplázia következménye a vírus generalizálásának hatására.

Nagyon gyakran (legfeljebb 85%) fertőző mononucleosis a palatine és orrgarancia mandulák vannak különböző átfedés formájában szigetek és szalagok; teljesen fedik le a palatina mandulákat. A fehéres-sárgás vagy piszkos-szürke színű rétegek laza, rögös, durva, könnyen eltávolítható, az amygdala szövete a plakk eltávolítása után általában nem vérzik.

A vérben mérsékelt leukocitózis figyelhető meg (akár 15-30 × 10 9 / L), a vér mononukleáris elemeinek száma nő, az ESR mérsékelten emelkedett (20-30 mm / óra).

A fertőző mononukleózis egyik legelismertebb jele az atipikus mononukleáris sejtek a kerek vagy ovális alakú vérelemekben, átlagos méretűek az átlagos limfocitától a nagy monocitáig. A sejtmagok szivacsosak a nucleolus maradékokkal. A citoplazma széles, könnyű öv a mag körül, jelentős perifériás basophilia, és a vacoprojek találhatók a citoplazmában. A szerkezeti sajátosságokkal összefüggésben az atípusos mononukleáris sejteket "széles plazma limfocitáknak" vagy "monolimfocitáknak" nevezték.

A fertőző mononucleosis osztályozása

A fertőző mononukleózisok típusa, súlyossága és áramlása oszlik meg.

  • Tipikus esetek a betegség esetei, a fő tünetek kíséretében (megnagyobbodott nyirokcsomók, máj, lép, mandulagyulladás, atipikus mononukleárisok). A súlyosság tipikus formái könnyű, közepes és súlyosak.
  • Atipikusak közé tartozik a betegség törölt, tünetmentes és viscerális formái. Az atípusos formákat mindig könnyűnek és viscerálisnak tekintik - olyan nehéz.

A fertőző mononukleózis folyamata sima, egyszerű, bonyolult és elhúzódó lehet.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Gyermekek fertőző mononukleózisának diagnosztizálása

Tipikus esetekben a diagnózis nem nehéz. A laboratóriumi megerősítéshez fontos, hogy a megfelelő vírus DNS-ét PCR-vel detektáljuk a vérben, nazofaryngealis mosófolyadékokban, vizeletben, cerebrospinális folyadékban. Az alapja a szerológiai diagnózis EBV mononukleózis meghatározott kimutatási betegek szérumában heterofil antitestekkel viszonyítva eritrociták különböző állatok (birka eritrociták, szarvasmarha, ló, stb). A heterofil antitestek IgM-re utalnak. Kimutatására a heterofil antitestek jelentenek reakciót Paul-Bunnell vagy Laim vizsgálat, Tomczyk reakció vagy reakció Gough-Baur és mtsai. Továbbá, ELISA-val meghatározva specifikus antitestek IgM és IgG osztályok vírusok.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32]

Mit kell vizsgálni?

Ki kapcsolódni?

Gyermekek fertőző mononukleózisának kezelése

A gyermekek fertőző mononukleózisára nincs specifikus kezelés. Hozzárendelése tüneti és patogén terápia lázcsillapító, túlérzékenység elleni szerek, antiszeptikumok enyhítésére helyi folyamat, vitamin terápia, funkcionális változások a máj - epehajtó gyógyszerek.

Antibakteriális kezelés beadott rátétek, amikor expresszálódik a oropharynx és a szövődmények. Amikor kiválasztunk egy antibakteriális hatóanyag szabad elfelejteni, hogy a több penicillint és ampicillin ellenjavallt különösen fertőző mononukleózis, mivel 70% -a annak használata kíséri súlyos allergiás reakciókat (bőrkiütés, angioödéma, toxikus és allergiás állapot). Vannak beszámolók olyan Imudon pozitív cselekvés arbidola, anaferon gyerekek, metronidazol (Flagyl, trihopol). Logikus, hogy használni Wobenzym, immunmoduláló, gyulladásgátló hatása van. A szakirodalom földelt, és megmutatja az alkalmazás hatása tsikloferona (meglumin akridonatsetata) dózisban 6-10 mg / kg. A vírusellenes és immunmoduláló szerek leghatékonyabb kombinációja. Annak érdekében, a helyi specifikus immunterápia, különösen a gyulladásos folyamatot a oropharynx, felírni gyógyszerek csoportjából topikális bakteriális lizátumok - imudon és IRS 19.

Súlyos esetekben adott glukokortikoidok (prednizolon, dexametazon) a sebessége 2-2,5 mg / kg, egy rövid pálya (nem több, mint 5-7 nap) és probiotikum (Atsipol, bifidumbakterin et al.), Tsikloferona adag emelhető 15 mg / ttkg.

Hogyan lehet megakadályozni a gyermekek fertőző mononukleózisát?

A fertőző mononukleózis specifikus profilaxisát nem fejlesztették ki.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.