^

Egészség

A
A
A

Leukémia gyermekeknél

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A gyermekek leukémiája a hematopoetikus sejtekből származó rosszindulatú daganatok gyakori neve, amely a gyermekek összes onkológiai megbetegedésének mintegy 1/3-át teszi ki. Az onkológiai morbiditás (leukémia, lymphomák és szolid tumorok) Ukrajnában évente mintegy 15 alkalommal, 10 000 gyermek és serdülő esetén évente 15 000 újonnan fertőzött gyermek esetében. 

A leukémia előfordulási gyakorisága a különböző régiókban 4 és 5 között változik 100 000, 15 év alatti gyermek esetében, 3,5-4 éves korban. Ugyanakkor a betegek 75% -a - akut limfoblasztos (ALL) gyermekek; 15-20% - akut non-lymphoblastic leukémia (ONL); 1-3% - krónikus myeloid leukémia (CML); a többi - az akut leukémia nem azonosítható változatai (AL).

Akut leukémia - heterogén csoportja, a daganatos betegségek, a vér-rendszer (Leukémia), amelynél a primer tumor sejtek a csontvelőben, amelynek hematopoietikus eredetű, a elnyomása normális vérképzés és beszűrődését különböző szöveteket és szerveket, tumorsejtek.

Az első leírása beteg leukémiás készült egy francia orvos, Alfred Velpeau, aki 1827-ben kezelt 63 éves virágkötő súlyos gyengeség, láz, máj és kövek a húgyutak. Velpo észrevette ennek a betegnek a vérének hasonlóságát folyékony zabpehelyhez, és azt javasolta, hogy a betegség bizonyos "fehérvérsejtekhez" társuljon. A "leukémia" kifejezést (görögül "belokorie" -ként fordították le) 1856-ban a német patológus Rudolf Virchow tudományos célú felhasználásával. Mivel Virchow nem tudta megmagyarázni a fehérvérsejtek (leukociták) számának hirtelen emelkedésének okát, egyszerűen kijelentette, hogy a perifériás vérben látott képet mutatja. Miután 1920-ban kaptunk néhány adatot a betegség patogenezisében, a szovjet tudósok (Ellerman, Kassirsky), hogy leírja a betegség kínált új feltételeket - „leukémia” és „rosszindulatú hematológiai betegségek”, amely nézetük, jobban megfelel a lényege a betegség, mivel a A betegség nem minden betegnél fordul elő, és maga a betegség nem vérrel, hanem csontvelővel társul. Más európai nyelveken a mai napig a hagyományos, virkhiai "leukémia" kifejezés megmarad.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Leukémia epidemiológiája gyermekeknél

A gyermekkori akut leukémia előfordulási gyakorisága évente 2-5 eset / 100 gyermekgyógykezelő LLC. Ebben az esetben az akut lymphoblastic leukémia (ALL) a gyermekek leukémiájának 75-85% -ában fordul elő, ami a gyermekkorban leggyakoribb onkológiai megbetegedést okozza. A legmagasabb gyakorisággal az ALL megtalálható a 2-5 éves gyermekeknél. Több fiú nagyobb eséllyel betegedik meg a lányokkal szemben (1,3: 1).

Az akut, nem lymphoblasztikus leukémia (ONLL) 100 000 gyermekenként 0,6-0,8 esetet jelent, és a gyermekek összes leukémiájának 18-20% -át teszi ki. Felnőtteknél az ONLL a leukémia leggyakoribb formája, amely az esetek 70% -át teszi ki. A betegek átlagéletkora 60 év. A gyermekeknél az ONLL gyakoribb az élet első éveiben, gyakrabban fiúknál.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

A gyermekek leukémia okai

Ismeretes, hogy az akut leukémia "klonális" betegség. A hematopoietikus sejtben előforduló mutáció a leginkább éretlen formák (ún. Robbanások) szakaszában történő megkülönböztetés kudarcához vezet, további proliferációjukkal. Ebben az esetben kialakul a rosszindulatú daganat, amely helyettesíti a csontvelőt és megakadályozza a normális vérképződést. A tumor sejtek (blast) megy a csontvelőből a vérben annak sokk és a disszeminált az egész szervezetben, ami a különböző leukémiás beszűrődését szöveteket és szerveket. A vérrögök átjutását a vér-agy gáton keresztül, majd a membránok és az agy anyag általi későbbi beszivárgását neuroleukémiának nevezik.

Minden tumorsejtnek egységes biokémiai, morfológiai, immunológiai jelek vannak, amelyek közös mutációt mutatnak egy mutált sejtből. A fő kérdés az, hogy mi az oka ennek a szomatikus mutációnak, valamint hogy a szervezet védelmi rendszerei képtelenek ellenállni a tumor folyamatának.

A legtöbb esetben lehetetlen találni bármilyen oki tényező a betegség egyes betegeknél. Megbízhatóan csak akkor tudjuk beszélni számos kockázati tényezőt. Köztudott, hogy az előfordulási gyakorisága a gyermekek drámaian megnőtt Japánban után a bombázás Hirosima és Nagaszaki. Jelenleg azonban, nincs bizonyíték a hatása a kis dózisú sugárzás (mint például a X-sugarak) a fejlődését akut leukémia. A használata sugárterápia, kemoterápia, különösen olyan szereket, mint például etopozid, tenipozid, ciklofoszfamid (ciklofoszfamid), prokarbazin-hidroklorid (prokarbazin), a rák kezelésére néhány betegnél keresztül vezet a 2-9 éves, hogy az akut leukémia (a legtöbb ONLL ), ami különleges tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a tény lehetővé tette, hogy kiosztani másodlagos ONLL egy külön lehetőség az akut leukémia modern besorolás.

A B-sejtes ALL összefügg az Epstein-Barr vírus által okozott fertőzéssel. A szerepe más vírusok, különösen retrovírusok, hogy leukémiát okoz a laboratóriumi állatok, valamint a felelős a fejlesztési T-leukémia felnőtt, a Genesis akut leukémia gyermekek esetében nem igazolták.

Az akut leukémia gyakrabban fordul elő bizonyos genetikai betegségekben szenvedő betegeknél. Ez elsősorban betegségek DNS-javító, például Fanconi anaemia, Bloom-szindróma, Nijmegen-szindróma és mások. Amennyiben az elsődleges immunhiányos (ataxia-telangiectasia Louis Barr, X-kromoszómához kötött agammaglobulinémia, súlyos kombinált immunhiány, és mások.) Szenved, elsősorban tumor immunitás, amely elvezet a malignus daganatok. Gyakrabban, mint a lakosság körében, akut leukémia más genetikai betegségekben szenvedő gyermekeknél, például a Down-kórban fordul elő.

Mi okozza a gyermek leukémiáját?

A gyermekek leukémia tünetei

Klinikai tünetek akut leukémia a gyermekek esetében nagyon változó, és tette fel eredő tünetek egy daganatos csontvelő szubsztitúció (és megszűnése miatt ez a normális vérképzés) és infiltrációját blasztok tünetek (daganatsejtek) szervekben és szövetekben. A beteg klinikai állapotának megítélésekor a következő tünetek különböztethetők meg.

A vérszegénységet szindróma: az általános gyengeség, fáradtság, sápadt bőr, szisztolés zörej a csúcsa a szív következtében kapcsolatos anémia nem megfelelő oktatás a csontvelőben eritrociták. Ez a hemipoxia kialakulásához vezet.

Hemorrhagiás szindróma, amely mikrocirkulációs (petechial-foltos) típusú vérzésen keresztül történik. A megnyilvánulásai változhat súlyossága a kis petechiát és ecchymosist a bőr és a nyálkahártyák, hogy nagy zúzódások, súlyos vérzés a nyálkahártyák (orr, gyomor-bél, vese, méh). A vérzések főbb jellemzői - a sérülés aszimmetriája, a károsító szerrel való kapcsolat az előfordulás helyén és időpontjában. Az ok a vérzés leukémia - thrombocytopenia kapcsolódó eltűnésével vagy elégtelen elnyomása a megakariociták és a termelés a trombociták a csontvelőben, amely teljesen szubsztituált tumorsejtek.

Hiperplasztikus szindróma: bővítése a máj és a lép (hepatosplenomegalia), nyirokcsomók (limfadenopátia), a megjelenése leukémiás beszűrődés a bőrben (leykemidy) a különböző szövetekben és szervekben (chloroma vagy - modernebb távú - myeloid sarcoma). Fájdalom a csontok - gyakori tünete-infiltrációval együtt járó blasta- E csontvelő, periosteum tágítás és a csontritkulás. Megnagyobbodott nyirokcsomók, általában fájdalmatlan, tömött, „hideg”, nem forrasztva a környező szövetekben. Tapintásra a máj és a lép határoztuk köves szélét sűrűség lehet fájdalom miatt a nyújtás a kapszula teste.

Gyakori fertőző betegségek fordulnak elő csontvelő leukociták károsodása miatt. Ugyanakkor a gyermek súlyos bakteriális, gombás vagy vírusfertőzések nélkül is megbetegszik, közeli hozzátartozói számára. Nem fertőzött területeken (pl. Tüdőgyulladás és panárium, ödíz és furunculosis) jellemző fertőzési gócok jellemzője.

Tumor mérgezés: a motíválatlan testhőmérséklet a fertőzés, fertőzésvesztés, testtömegvesztés, a központi idegrendszeri betegség látszólagos fókuszja nélkül emelkedik.

A gyermekek leukémia neurológiai tünetei a központi idegrendszer leukémia folyamatának terjedését (neuroleukémiát) jelezhetik. A klinikai kép ebben az esetben a folyamat lokalizációjától függ, gyakran a lézió általában tünetmentes. A legelterjedtebb klinikai tünetek: fejfájás, szédülés, fokozott étvágy a súlygyarapodással. Fájdalom lehet a végtagok, görcsök, hányás, merev nyak, Kerning és Brudzinsky tünetek, fókuszos tünetek esetén.

Az ismertetett tünetek mellett általában az akut leukémia minden típusára jellemzõ, különbözõ változatai szintén rendelkeznek klinikai jellemzõkkel, amelyek azonban nem ellentétesek a betegség általános jeleivel.

Az ALL, valamint az ONL M4 és M5 variánsai esetében a generalizált lymphadenopathia gyakoribb. A T-ALL Gyakran felmerül lineáris lézió mediasztinális limfoid szervekben (csecsemőmirigy és nyirokcsomók), egy komplikáció, amely - obstruktív légúti betegség, rekesz szindróma vena cava superior (felsőtest ödéma). Egy érett B-lineáris ALL-t a tumortömeg gyors növekedése jellemez, és a hiperplasztikus szindrómát gyakrabban manifesztálják a nyirokcsomókban a nyirokcsomókban jelentkező növekedés.

Az ONLL M2 változata esetén a kloridok gyakrabban jelennek meg, mint más típusú leukémia. Az M4 és M5 változatoknál az ONLL gyakrabban fordul elő a gingivális hiperplázia miatt. Akut promielocitás leukémia (leukémia t (15; 17) vagy M3 FAB) felmerül nehéz vérzéses szindróma elsősorban koagulopátia, és ezért kíséri vérzés gematomnym típusú. A terjesztett intravaszkuláris koaguláció szindróma megnyilvánulásával a betegség megnyilvánulása az ONLL M4 változatában is megkezdődhet. Az M4 változatot a központi idegrendszer kezdeti elváltozásai - a neuroleukémiák gyakoribb jelenléte jellemzi. Az erythroblast leukémia esetében a klinikai képet artralgiák, szerozitok, hemolítikus vérszegénység jellemzi. A megacaryoblastic lehetőségek ONLL jellemzi mielofibrózis és osteosclerosis, ami nagyban megnehezíti a tűt biopszia a csontvelő, így Problémás értelmezése a morfológiai vizsgálat punctata.

A gyermekek leukémia tünetei

A leukémia osztályozása

Vissza 1889-ben Ebstein javasolt polimorfizmus leukémia és javasolt, hogy ossza szét őket az akut és krónikus, valamint Nageli 1900 - limfoid és mieloid. A mélyülő ismeretek a betegség jellege, az új vizsgálati módszerek a betegek, összehasonlítva a kezelés kimenetelét, látszólag hasonló fajok előtt azonos formájú leukémia, egyre világosabbá válik, hogy milyen nagy és változatos betegségcsoport bujkál néven „leukémia”.

Eddig a brit-brit-brit brit besorolás (FAB), amelyet 1976-ban javasoltak, általánosan elfogadott a világon. Ez biztosítja az akut leukémia felosztását a tumorsejtek morfológiai jellemzői által. Izolálja az akut lymphoblast leukémiát és az akut nem lymphoblast leukémiát.

Akut limfoblasztikus leukémia (ALL).

 • L1 - ALL a kis limfoblasztok morfológiájával.
 • L2 - ALL a nagy polimorf lymphoblastok morfológiájával.
 • L3 - ALL a nagy polimorf lymphoblastok morfológiájával vacuolákkal.

Akut nem-limfoblasztikus leukémia (ONLL).

 • M0 - nem differenciált leukémia.
 • Ml - myeloblast leukémia érés nélkül.
 • M2 - myeloblast leukémia érleléssel.
 • M3 - promyelocytás leukémia.
 • M4 - myelomonocytikus leukémia és myelomonocytás leukémia eozinofilgiával (M4o).
 • Az M5 monoblasztikus leukémia (M5a) és monocita leukémia (M5b).
 • Mb - erythromyelosis.
 • M7 - megakaryoblast leukémia.

Sajnos kiderült, hogy a morfológiai jellemzőit tumorsejtek nekünk nem kell a teljes információt a faj, a várható időjárás nem mindig lehet navigálni a választott kezelési stratégia az adott beteg számára. Ezért 2001-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javasolta az akut leukémia új besorolásait, melynek célja a klinikusok és a morfológusok összehozása. Akut nem-limfoblasztikus leukémia (ONLL).

ONLL jellegzetes genetikai rendellenességekkel:

 • ONLL transzlokáció 8. Kromoszóma a 21. Kromoszóma, ami képződik eredményeként AML1 / ETO-gén (t (8; 21) (q22; 22) AML1 / ETO);
 • ONLL a 16 kromoszóma inversziójával vagy transzlokációjával (inv 16 (p 13q22) vagy t (16; 16) (p 13; q22) CBFp / MYHll);
 • ONLL a 15 kromoszómának a 17a kromoszómához (15; 17) (r22; r12) PMB / rAra kromoszómával történő transzlokációjával;
 • ONLL a 11. Kromoszóma (11 r23) különféle anomáliáival.
 • Többvonalas dysplasia:
 • ONLL a preleukémiás betegség (myelodysplasiás szindróma vagy myeloproliferatív betegség) hátterében;
 • ONLL bizonyítottan előzetesen kóros betegség nélkül, de a sejtek legalább 50% -át kitevő dysplasia miatt, ami számos soros mieloid differenciálódást jelez.
 • Az ONLL, amely a terápiához kapcsolódik, másodlagos ONLL. Ez a típus olyan betegeknél alakul ki, akik korábban kemoterápiát kaptak bármely más rák esetében.
 • Az ONLL, amely nem szerepel az előző három csoportban, a RAV osztályozás morfológiai kritériumai szerint osztályozható, ahol 8 altípust osztanak ki. Ebben a csoportban a gyermekkori különváltozatok (rendkívül ritka) különválasztottak:
  • akut bazofil leukémia;
  • akut pajzsmirigy myelofibrosissal;
  • mieloidunuyu szarkóma.

Külön izolálhatjuk biphenotypic akut leukémia, amelyben a tumorsejtek viselik a morfológiai, citokémiai és immunológiai jellemzői a mieloid és limfoid sejtvonalak, vagy mindkettő B- és T-lineáris jellemzők. Az akut leukémia ugyanazon csoportjába tartoznak az úgynevezett bilineáris variánsok, amikor a tumor több, független robbanássejt klónból áll.

Akut limfoblasztos leukémia (ALL) van osztva megfelelő megvalósítások immunológiai jellemzőkkel limfoblasztok megfelelő hiba különböző szakaszaiban való differenciálódását T-vagy B-limfociták.

T-lineáris változatok:

 • pro-T;
 • pre-T;
 • érett T.

B-lineáris változatok:

 • pro-B;
 • pre-pre-B (vagy általános);
 • pre-B;

F egy érett B-sejtváltozat, amely a b3-sejtek morfológiáját FAB-vel végzi.

Ezenkívül az ALL-t izolálják jellegzetes genetikai rendellenességekkel.

 • ALL a Philadelphia kromoszóma t (9; 22) (q34; ql1) BCR / ABL.
 • ALL a transzlokációval t (4; l 1) (q21; q23) MLL / AF4.
 • ALL transzlokációval t (12; 21) TEL / AM L.

A WHO besorolása lehetővé teszi a különböző terápiás csoportok pontosabb megkülönböztetését, meghatározza a betegség prognózisát. Kiviteli alakok ONLL t (8; 21), t (15; 17), inv 16 és körülbelül megfelel morfológiai variánsai FAB (M2, M3, M4eo) jellemzi a viszonylag kedvező prognózist kemoterápia után. Ugyanakkor, az első lehetőség, hogy ONLL llq23 MLL, szekunder ONLL, ONLL multi-lineage diszplázia jellemzi a rendkívül rossz prognózisú, annak ellenére, hogy a folyamatban lévő kemoterápia haladó protokollokat.

Mindegyiknél a legkedvezőtlenebb prognózist figyelték meg minden esetben a Philadelphia kromoszóma és a csecsemő ALL (t; 4; 11) esetében, amely az élet első évében fordul elő. Ráadásul az ALL t (12; 21) és a hiperdiploid variánsok, amelyekben a kromoszómák száma nőtt a tumorsejtekben, viszonylag nem reagálnak a kezelésre.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36]

Hogyan ismerjük fel a gyermekek leukémiáját?

A diagnózis alapja a jellemző klinikai, anamnesztikus adatok és a laboratóriumi vizsgálatok. Amikor gyanítható akut leukémia kell tenni a teljes vér leukociták kötődését számlálással. A főbb jellemzői a teljes vérvizsgálat akut leukémia is jelei, hogy a normális vérképzés depresszió, - anémia, trombocitopénia, agranulocitózis (csökkenés a hemoglobin-szint, vörösvérsejtek, vérlemezkék, és a neutrofilek). Amikor számítva leukocita leukémiás felrepedést jellemző - a megjelenése a korai progenitorok a granulociták (blasztok, mieloblasztok, promielociták), hiányzik a normál perifériás vérben, érett szegmentált neutrofilek távollétében későbbi prekurzorok, amely lehet a leukémiás reakciók (stab neutrofilek, metamyelocytes). A megjelenése a leukémiás sejtek a vérkép jelenlétében anaemia, thrombocytopenia, agranulocytosis, a diagnózist az akut leukémia nyilvánvaló már a általános elemzése vér azonban a diagnózis megerősítésére, és meghatározza a lehetőségeket az akut leukémia elvégzéséhez szükséges a csontvelő biopszia tű.

A csontvelővizsgálatot általában az elülső vagy a posterior felső csípőcsont gégecsonkának szúrás biopsziájával végzik. Néha végre szúrja a felső harmadában a szegycsont (szegycsont szúrás), és a gyerekek az első hét az élet - egy defekt a sarok, vagy a sípcsont tubercle. Ebben az esetben folyékony vörös csontvelőt kapunk, amelyet morfológiai, citokémiai, immunológiai és genetikai vizsgálatoknak vetnek alá az akut leukémia variánsának kialakítása céljából. A biopszia elvégzése során mindig alkalmazni kell a referenciakutatás elvét (hasonló elemzések elvégzése különböző, független laboratóriumokban).

A csontvelő morfológiai (citológiai) vizsgálata a hematopoietikus sejtek számának (myelokaryocyták) számítása a standard szín szerint. A mielogram a számítás eredménye, a csontvelő sejtpopulációinak százalékos arányát mutatja. Az akut leukémia diagnózisának kritériuma a leukémia (robbanás) sejtek több mint 30% -a (WHO kritérium több mint 20%). A morfológiai vizsgálat meghatározza a robbanássejtek szerkezetének azon tulajdonságait is, amelyek a citokémiai tulajdonságaikkal együtt a leukémia RAV osztályozásának alapját képezik.

Citokémiai tanulmány alapja azonosítására különböző vonalak blaszt sejtek értékelése útján bennük való jelenléte különböző biokémiai markerek (többnyire enzimek). A myeloperoxidáz (MPO) nagy aktivitása specifikus a mieloid granulocita differenciálódási vonalánál. A limfoblasztok és a megakaroblasztok mindig MP O-negatívok. A monoblasztok mind MPS-pozitívak, mind negatívak lehetnek. A feketére vonatkozó szudánnal szembeni lipidek kevésbé specifikusak, általában ugyanazok a sejtek pozitívak, mint az MPO. Ritka esetekben szudán-pozitív limfoblasztok figyelhetők meg. Tehát az MPS és a leukémia szudán-pozitív variánsai közé tartozik az M1, M2, M3 és M4 variánsok az FAB szerint. Marker és monocitikus differenciálódásra megakariocitadifferenciálódás sorozat - nem specifikus észteráz (alfa-naftilesteraza) gátolható nátrium-fluorid, azaz NE-NaF-pozitív lehet tekinteni M4, M5 és M7 változatai FAB. Az OLL és az ONLL közötti differenciáldiagnózis esetén glikogén színezéket (PAS reakció) alkalmaznak. A limfoblasztok PAS-reakció formájában jelenik meg a granulátum, míg a sejtekben a mieloid eredetű védjegy diffúz citoplazmatikus festődés. Vannak más citokémiai vizsgálatokat, de ez a módszer lehetővé teszi, hogy meghatározza, nem mindenféle akut leukémia juttatott a WHO osztályozás. Fő alkalmazási területe a myeloid leukémia. Minden esetben, a diagnózis a különböző kiviteli alakok az akut leukémia lehet helyezni csak az alapján a kutatási módszerek (morfológiai, citokémiai, immunológiai, genetikai).

Immunológiai kutatások nagyon fontos, először, hogy meghatározza az összes lehetőséget, valamint differenciáldiagnózishoz lehetőségek ONLL. A módszer azon alapul, a meghatározása membrán és citoplazmatikus markerek a leukémia sejtek különböző vonalak és érettségi szintjük segítségével jelzett monoklonális antitesteket. A gyűjtemény a tumor sejt-markerek, specifikus ezt a technikát, az úgynevezett immunfenotípusa. Az utóbbi években a legelterjedtebb az eredmények értékelése immunfenotípust notipirovaniya kapott áramlási citometriával automatikusan kiszámítja az összeget a jelzett sejtes elemei, és így van egy végső következtetést napján csontvelő szúrt. Hogy értékelje a immunfenotípusa a leukémiás sejtek felhasználásával a nemzetközi rendszer klaszterek differenciálás (CD) antigének leukocita. A diagnózis a ALL fontos meghatározni az úgynevezett korai markerek jelen differenciálatlan limfoblasztok (CD34, CD10), és antigének a B-sejt (CD19, CD20, CD22) és a T-sejt-(CD3, CD5, CD7, CD4, CD8) vonalak. Alapján immunfenotípusa tud végleges diagnózis ALL opció szerint a modern besorolást. Amikor az antigéneket kell meghatározni ONLL vér őssejtek (CD34), mieloblasztok és monoblastov (CD 13, CD33), megakaryoblasts (CD61), eritroblasztok (glikoforin) és egyéb markerek elérhető a sejteken különböző sejtvonalak különböző szakaszaiban az érettség.

A genetikai kutatások általában a legmeghatározóbb és gyakran előforduló genetikai rendellenességeket keressék a pontos WHO diagnózis megállapításához. Ehhez használjon molekuláris genetikai kutatást, amely a polimeráz láncreakció (PCR) elvén alapul. Keressen specifikus mutációkat (kiméra gének). PCR lehetővé teszi diagnosztizálni nem csak különböző kiviteli alakjai, a leukémia, hanem, hogy értékelje az eredményeket a kezelés, az úgynevezett minimális reziduális betegség (MRD) olyan helyzetben, amikor a csontvelő blaszt sejt-populáció van tárolva, nem megkülönböztethető morfológiai vizsgálata. Bizonyos esetekben szabványos citogenetikai vizsgálatot (karyotipizálás) alkalmaznak, amely lehetővé teszi a teljes kromoszómakészlet értékelését. Elengedhetetlen a kromoszómák számának változásainak diagnosztizálásához, valamint a ritka rendellenességek megállapításához. Továbbá, fluoreszcens in situ hibridizációs eljárással (FISH), amely lehetővé teszi a nagy pontosságú kimutatására kiméra gének alkalmazásával a DNS-próbák segítségével, például csontvelő kész citológiai készítmények.

A központi idegrendszer elváltozásainak (neuroleukémiák) azonosítása érdekében szükséges az agyi eredetű folyadék tanulmányozása is; Ehhez egy ágyéki lyukasztás történik. Határozza meg a fehérje, a glükóz szintjét, az üledék citológiai vizsgálatát (citoszin). A diagnosztika 5 robbanósejt kimutatása és még egy mikroliterben való kimutatása. Jelenlétében jellegzetes neurológiai tünetek és hiányában diagnosztikai mennyiségű tumorsejtek a cerebrospinális folyadékban a diagnózis végzett neiroleikoza számítógép vagy mágneses rezonancia leképezés fej.

A neuroleukémia diagnózisához speciális tanácsadók (neurológus és szemész) segítségére van szükség. Ebben a tekintetben alapvetően fontos a fundus vizsgálata. Az artériák és vénák színének különbségeinek jellemző eltűnése. Az erek kibővültek, krimpeltek, teljes vérűek, a lelassult véráramlás hasonlít a homok homokórába való öntésére. A perifériás szegmensekben a vénák falát fehéres "bélés" borítja, amely a paravasális felhalmozódásokat reprezentálja. Néha fehéres csomókat találnak, vöröses perem köré. Gyakran észlelt opálosodás a retina, kiterjesztve a határokat az optikai lemez. Néha látja a vérzést és a retina elváltozását.

A hasüregek ultrahangvizsgálatát (ultrahang), a retroperitoneális térséget minden olyan betegnél végzik, akinek gyanúja akut leukémia. Lehetővé teszi a parenchymalis szervek fokális leukémiás elváltozásainak, a nyirokcsomók megnagyobbodásának és a zsíros szövetben lévő klór képződésének azonosítását. Nagyon fontos a fiúknál a herék testének ultrahangja a sérüléseik diagnózisához, mivel a jövőben gyakran visszaesés forrása lehet.

A tüdők és a nyirokszövetek károsodásának diagnosztizálására sreddosteniya használ mellkas röntgen.

Akut leukémia gyerekek - nagy szisztémás betegség, amelynek egyik vagy a másik van egy vereség az összes szerv és a test rendszereket. Ezért, a diagnózis ezen elváltozások minden betegnél elvégzett vérelemző egy meghatározása kötelező a maradék nitrogén mutatók (húgysav, karbamid, kreatinin), a máj és a hasnyálmirigy enzimek (ALT, AST, r-GTP, ALP, LDH, amiláz), a teljes fehérjekoncentráció , közvetlen és közvetett bilirubin, elektrolitok, akut fázisválasz (C-reaktív fehérje, seromucoid). Amikor ez a meghatározás kiemelkedő sejt bomlási paramétereket (koncentráció kálium, húgysav, laktát-dehidrogenáz aktivitás), amely jelzi a jelenlétét a súlyos komplikációk, mint például akut tumor lízis szindróma, hogy azonnali kezelést igényel.

Annak meghatározására, súlyos szisztémás tünetek is értékeli a helyzetét a szívizom (EKG, echokardiográfia), haemostasisrendszerre (koaguláció), húgyúti rendszer (közös vizeletvizsgálat). Kutatásokat végeznek szérum immunglobulinok, szerológiai vizsgálatok a spektrum kapcsolatos fertőzésekre transzfúziós (HIV, szifilisz, hepatitis B, SMU) és az opportunista fertőzések (Mycoplasma, Chlamydia, herpes simplex vírus, varicella-zoster, az Epstein-Barr-vírus).

Differenciáldiagnosztika

Differenciál diagnózis végezzük elsősorban úgynevezett leukemoid reakciókban, amelyekben vannak változások a teljes elemzés a vér (detektált progenitorok atípusos fehérvérsejtek, anémia), és lehet hepatosplenomegalia, lymphadenopathia. Ezek a változások a betegség reaktív megnyilvánulásai (leggyakrabban a fertőző folyamat).

A fertőző mononukleózis az Epstein-Barr vírus által okozott betegség. Ez jellemző a láz, hepato-lépmegnagyobbodás, generalizált lymphadenopathia, az általános elemzése vér - atípusos mononukleáris sejtek, azzal jellemezve, anémia, trombocitopénia.

Általános tünetekkel járó generalizált citomegalovírus és egyéb opportunista kórokozók által okozott fertőzések fordulhatnak elő, ami különösen a kisgyermekek számára jellemző. Egy idősebb korban gyakran szükséges a tuberkulózisra vonatkozó differenciáldiagnózis.

Súlyos szepszisben is előfordulhat anémia, trombocitopénia, leukocitózis, az Advent a progenitor sejtek, amíg a blast az általános elemzése a vér.

Amikor több szisztémás kötőszöveti betegségek, különösen a szisztémás lupus erythematosus, panniculitis, pancitopénia előfordulhat kombinálva láz, hepatosplenomegalia, vérzéses bőrkiütés.

Egyéb szisztémás betegségek a vér -. Aplasztikus anémia, krónikus myeloid leukaemia blasztos krízis fázisban pancitopénia, stb lehet csatolni súlyos lefolyás B12 és folsav-deficiens megaloblasztos vérszegénység. Hasonló tünetek a vérzéses szindróma és trombocitopénia fordulhat elő, idiopátiás trombocitopéniás purpura, néha együtt posthemorrhagic anaemia és lymphadenopathia (reaktív fertőzéses eredetű). Pancytopenia kísérheti során aplasztikus krízist, és a vérszegénység és a leukocytosis az Advent a korai prekurzorok alatt - hemolitikus válság különböző hemolitikus anaemiák.

Pancytopenia a robbanássejtek csontvelőben történő kimutatásával jelentkezhet, amikor metasztatizálja a szolid tumorokat.

Az általános vérvizsgálat reaktív változásainak sajátossága az akut leukémia leukémia dip jellegének hiánya, a progenitor sejtek morfológiája eltér a tumoroktól. A differenciáldiagnózis elvégzéséhez jó segítség lehet az anamnézis részletes gyűjteménye, további, elsősorban szerológiai vizsgálatok kinevezése. Minden bizonytalan esetben ajánlott csontvelő biopszia elvégzésére. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a fertőző betegség kimutatása nem zárja ki az akut leukémia diagnózisát, viszont fordítva lehet az egyik olyan tünet, amely lehetővé teszi gyanúját.

A gyermekek leukémia diagnózisa

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42]

Mit kell vizsgálni?

Ki kapcsolódni?

Leukémia gyermekek kezelésében

Az akut leukémia gyermekek kell végezni csak egy speciális kórházba, ahol az rendelkezik a szükséges műszaki képességekkel: laboratóriumi berendezések osztály vagy intenzív osztályon, a berendezés a vérátömlesztés, képzett szakember.

A gyermekek akut leukémia kezelésének alapja a polikemoterápia, amely, hasonlóan más onkológiai megbetegedések kezelésére is, egy orvosi protokollal van felírva. A protokoll egy sor szabályt, amely tükrözi az időzítés, az adagolás, a beadás módjától és az adott körülmények között a kemoterápia, a lista a kötelező vizsgálatok elsődleges diagnózis és értékelje a terápia hatékonyságának nyomon, úgynevezett minimális reziduális betegség. A protokoll meghatározza az adagolókészülék megfigyelésének feltételeit is. A rákos megbetegedések egy bizonyos csoportjában előforduló gyakoriságtól függően nemzetközi és nemzeti protokollok vannak, amelyek integrálják a hematológiai klinikák teljes hálózatát. Az egyik ilyen klinikák felelősséget kutatóközpont bármely adott Kórtan formája a rák és részt vesz a gyűjtése, tudományos és statisztikai adatok feldolgozását a kezelés minden beteg, tanácsot ad a referencia értékelje a diagnosztikai teszteket, fejleszti frissítési protokoll alapján az empirikus tapasztalat és modern alapvető fejlemények. A kutatóközpont másik fontos funkciója a betegek randomizálása. A hasonló diagnózisú és klinikai állapotú betegek különböző terápiás kezelésben részesülnek. A kapott csoportok kezelésének eredményeit összehasonlítjuk, és a kapott adatokat a protokoll javítására használjuk.

Modern megközelítés magában foglalja specifikus kezelés különböző kiviteli alakjainak akut leukémia gyermekek, szétválasztása őket számos-jelek különböző kezelési csoportok szerint kockázati tényezők. Különböző klinikák különböző protokollok bizonyos formáinak kezelésére akut leukémia. Különböző kombinációit kemoterápiás szerek, dózisok és beadási módok. Különböző szakaszaiban a terápia ALL általában használt kortikoszteroidok (prednizon, dexametazon, metilprednizolon), alkaloidok (vinkrisztin), antraciklinek (daunorubicin), enzimek (béta-aszparagináz), antimetabolitok (metotrexát, merkaptopurin, tioguanin, citarabin), alkilezőszerek ( ciklofoszfamid, ifoszfamid), és mások. A kezelés ONLL főként az antraciklinek (daunorubicin, idarubicin, mitoxantrone), antimetabolitok (citarabin, Purinethol), alkaloidok (etopozid), és mások.

Az akut leukémia polikémoterápiájának klasszikus elvei - szakaszos terápia: remisszió, konszolidáció, fenntartó terápia, komplikációk megelőzése vagy kezelése (pl. Neuroleukémia).

Az indukció fő célja a klinikai-hematológiai remisszió elérése - a betegség klinikai tüneteinek eltűnése és a csontvelőből származó blast sejtek (a mielosztában kevesebb, mint 5%).

A következő lépés - a konszolidáció, amelynek során általában használ különböző kombinációit kemoterápiás gyógyszerek célja a harcot minimális megnyilvánulásai a betegség (reziduális tumor tömege a csontvelőben, ami nem lehet kimutatni rutin citológiai és meg kell használni a molekuláris genetikai módszerek). A minimális reziduális betegség eltűnése a molekuláris remissziót jellemzi.

A támogató terápia a kemoterápia hosszú távú használatát jelenti alacsony dózisokban, amelyek a betegség korai visszaesésének megelőzésére szolgálnak. Jelenleg a fenntartó terápiát nem alkalmazzák akut leukémia minden esetben.

Neuroleukemia kezelés - nem könnyű feladat, mert a kemoterápiás szerek által orális vagy parenterális beadásra nem jut át a vér-agy gáton. Azoknál a betegeknél, anélkül léziók a központi idegrendszer elvégzéséhez szükséges megelőzési neuroleukemia, amely a rendszeres intratekális beadása kemoterápiás idején lumbálpunkció és profilaktikus cranialis besugárzás. A neuroleukémia kezelésére kemoterápiás szerek intratekális injekcióit is alkalmazzák, ezt követően besugárzással. Ugyanakkor a speciális tartály szerelt Ommaya amely lehetővé teszi belépését kemoterápiás gyógyszerek a központi idegrendszer (közvetlenül az agykamrák) nagyobb gyakorisággal.

Az utóbbi években különös figyelmet fordítanak a beilleszkedés a kezelési protokollokat kemoterápiával alternatív gyógyszereket, mint például a differenciáló szerek és monoklonális antitestek. A kezelés az akut promielocitás leukémiában [1 ONLL (15; 17)] együtt a kemoterápia által használt származék A-vitamin - tretionin (ATRA), amely nem rendelkezik a citosztatikus hatás, azaz a nem öl meg tumorsejteket, hanem lehetővé teszi számukra, hogy érettek, differenciálódjanak és később apoptózissá váljanak, mint minden nem tumorsejt a testben. A threotinin alkalmazása az ONLL 1 (15, 17) kezelésében lehetővé tette a mieloid leukémiák példátlan túlélési arányát - 85% -ban a betegcsoportban.

Ezen túlmenően, a jelenleg kezelésére B-ALL zrelokletochnogo használt monoklonális anti-SE20 antitest (rituximab), amelyek lehetővé teszik zár a tumorsejtek potencírozásához kemoterápiás szerek bennük. A készítmény a klinikai vizsgálatokban más differenciáló szerek - tirozin-kináz inhibitorok (imatinib-mezilát), gátolják a hiszton acetylases (Depakinum) monoklonális antitestek - egy anti-Sezz (gemtuzumab) anti-SE52 (alemtuzumab), interleukinok, és még sokan mások.

Az egyik fő fejlesztési irányaival terápiás protokollok - értékelési technikák úgynevezett minimális reziduális betegség (MRD) - olyan állapot, amely tárolja a kis populáció tumorsejtek nem érzékelhető a fénymikroszkópos. Ebben a helyzetben csak a molekuláris módszerek segítségével lehet meghatározni a robbanások jelenlétét. Az MRB-vel folytatott küzdelemben az első szakasz befejezése után az összes terápiát célozzák meg - az elengedés indukálását. Az MPD értékelésére szolgáló módszerek standardizálása lehetővé teszi a betegek kockázati csoportjainak megkülönböztetését a polikémoterápia következő szakaszaiban, és hatékonyabban a betegség megismétlődésének megelőzésére.

A kezelés számos megvalósítását akut leukémia, elsősorban primer betegek és ismétlődés a nagy kockázatú csoportok használhatók allogén transzplantáció a vérképző őssejtek - HCT (csontvelő, perifériás vér őssejtek, köldökzsinór-vérből). Indikációk és jellemzői HCT definiált eljárás, minden egyes esetben, és kezelési protokoll függ a változata akut leukémia, kockázati csoport jelenléte kapcsolódó donor, a mértéke graft hisztokompatibilitási. Az alapvető működési elv - mieloablyatsiya (radikális eltávolítása recipiens csontvelőben tartalmazó tumorsejtek), valamint az aktiválását anti-tumor immunitás alapján a jelenség a „graft-versus-leukémia”.

Hogyan kezelik a leukémia gyermekekben?

A leukémia prognózisa gyermekekben

Akut leukémia egy gyermekben, mint más rákos megbetegedések, a speciális kezelés nélkül 100% halálhoz vezet. A modern terápia eredményeinek megbecsülésével ötéves túlélési arányról beszélnek, amely általános (megismétlődés nélkül) és eseménymentes (a relapszus előfordulása miatt) lehet. Ezeknek a mutatóknak a meghatározó tényezője a tumor biológiája, elsősorban genetikai változata, valamint morfológiai, immunológiai változatai, amint azt már említettük. Bizonyos szerepet játszik a beteg klinikai állapota a diagnózis idején is. Ebben az esetben a leukocitózis fontos szerepet játszik a perifériás vérben, a neuroleukémia jelenlétében vagy hiányában, valamint a beteg korában. Az ALL betegek általános csoportjánál az eseménymentes túlélés 70%, ONLL esetén 50%.

A klinikai követést és ajánlásokat minden esetben a kezelési protokoll határozza meg, és az akut leukémia és a kockázati csoport változatától függ. A klinikai követést speciális hematológiai központban kell végezni. Alapelvei: megerősítés elengedésének a betegség, a rendszeres szűrővizsgálatok, szállítás közös vérvizsgálat szerint bizonyságot - figyeli a minimális reziduális betegség, a belső szerveket funkció állapota a központi idegrendszert.

Különleges módon a TSCA-ban szenvedő betegeknél a gyógyszertári megfigyelést végezzük. Ezeknél a betegeknél, a graft igényel a vezérlési állapot (lefolytatása vizsgálati eljárások kimérizmus - jelenlétében molekuláris markerek a donor hematopoietikus rendszer), a megfigyelés a ún betegség, „graft-versus-host” fertőző állapot értékelését (elsősorban a rendszeres szűrés spektrumát vírusos fertőzések).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.