^

Egészség

Emlő (mell)

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az emlőmirigy (glandulae mammaris, s. Mamma, a görög maszkokból) egy párosított szerv, a származás egy módosított izzadság. A férfiaknál a vas továbbra sem fejlett.

Az emlőmirigy a harmadik - negyedik borda szintjén helyezkedik el, amely a nagy mellizomzatot befedi, amelyhez az emlőmirigy is tartozik. A mellkastetővel az emlőmirigy lazán csatlakozik, ami biztosítja a mobilitást. A középső oldalról az emlőmirigy a bélhez közeledik a szegycsont széléhez. Közepe táján a prosztata mell mellbimbó (papilla mammaria) pont nyílások a tetején, amely kimenet megnyitja kifelé 10-15 mlechnyhprotokov (ductus lactiferi). A mellbimbó körüli bőrfolt egy mellbimbó (areola mammae), valamint egy mellbimbó, pigmentált. A lányoknál rózsaszínű színe van, a nők számára születéskor barna (barna). Bőr durva kör, akkor látható az ütközéseket, amelyek a felületükön csövek nyitott bimbóudvar mirigyek (glandulae areolares), amely közelében található a faggyúmirigy. A simaizomsejtek alapjai a mellbimbó bőrében és az orr bögrében helyezkednek el, melynek része körkörösen körvonalazódik, részben hosszanti irányban. Az izmok összehúzódása megerõsíti a mellbimbót.

Emlő (mell)

Emlő (mell)

Emlő (mell)

Emlő (mell)

Emlő test (corpus emlők) áll 15-20 lebeny (Lobi glandulae mammariae), elválasztott réteg zsírszövet behatolt gerendák laza kötőszövet. Ezek a kötegek áthatolnak az emlõmirigyet (ligamenta suspensoria mammaria) támogató szalagokká. Aránya állnak lebenykékben (lobuli gl. Mammariae), amelynek szerkezete nehezen alveoláris-csöves mirigy, amely kapcsolatban a mellbimbó található radiarno. A mellbimbó tetején nyílnak ki a mirigycsatornák (az egyes lebenyek egyike). A mellbimbó felé vezető úton minden csatornának van egy kiterjedése - a laktális sinus (sinus lactiferi).

Gyermekkorban az emlőmirigy fejletlen, érlelése a pubertás időszakára korlátozódik. Ha a terhességi mirigyes szövet nő, a mirigy nagyobb méretű. A mellbimbó és a mellbimbó kör sötétedik. A dilated erek (vénák) a mirigy vékony bőrén keresztül jelennek meg. A vas maximális fejlődése eléri a terhesség végét. Laktáció után a mirigy mérete csökken. A klimatikus periódusban a vas részleges vándorláson megy keresztül. Az emlőmirigy funkciója szorosan összefügg a gonádok aktivitásával.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Anomáliák a mell kifejlődésében

Vannak olyan esetek, amikor egy vagy mindkét mirigy veszteséges, vannak további (kivéve egy pár) mirigyek (polimastia - polymastia) vagy csak további mellbimbók. A férfiaknál néha a mirigyek a nőstény típus (ginaecomastia - gynecomastia) szerint alakulnak ki .

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

A mell edényei és idegei

A 3-7. Posterior intercostalis artériák ágai és a belső mellkasi artéria laterális mellkasi ágai alkalmasak az emlőmirigyre . A mély vénák kísérő artéria az azonos nevű, a felületi vénák találhatók a bőr alatt, amennyiben azok egy hálós plexus. Nyirokerek a mell irányul hónalji nyirokcsomó okologrudinnoy (és az átellenes oldalán) és egy alsó mély nyaki (supraclavicularis) nyirokcsomók. A mirigy érzékeny beidegzése az intercostális idegekből, a supraclavicularis idegekből (a nyaki plexusból) történik. Az érzékeny idegekkel és erek mellett szekretáló (szimpatikus) rostok lépnek be a mirigybe.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.