Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Egy férfi szemében

A cikk orvosi szakértője

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 14.10.2019

Nem nehéz kitalálni, hogy a szaruhártyán lévő heg neve - szemet gyönyörködtető - figuratív kifejeződéssé vált, mert a „szemmel látható” kifejezést akkor használják, amikor valami nagyon zavaró és bosszantó.

A szem elülső átlátszó részén lévő sűrű fehér folt orvosi meghatározása a szaruhártya leukóma. Mit jelent a leikoma? A görög nyelven a leukók fehérek, a szaruhártya pedig a szaruhártya latin neve.

A szemészeti megbetegedések osztályában az ICD-10 szerint a patológia kódja H17.0 (a „Hegek és szaruhártya opacitások” részben).

Járványtan

A szaruhártya átlátszatlanságának leggyakoribb oka a szemkárosodás (50,6%), a retina betegség (15,5%), a kanyaró (9,5%) és a veleszületett etiológia (5,5%). [1]A szaruhártya leukóma prevalenciája körülbelül 0,03%. [2] A látáskárosodás és a vakság előfordulása a szaruhártya opacitásában szenvedő betegek körében 46,2% és 19,2% volt. [3]

Okoz szemet bántó

A szaruhártya leukóma gyakran a keratitis és a szaruhártya sérülése miatt következik be számos tényező miatt, mint például a fizikai, kémiai és veleszületett. A szaruhártya átlátszatlansága kozmetikai problémákhoz vezet. Ha a heg a vizuális tengely területén van, látásvesztéshez és akár funkcionális vaksághoz vezethet. 

A listában, amely magában foglalja a leggyakoribb és lehetséges okokat, a szemészek felsorolták: [4]

Kockázati tényezők

A fenti okok mindegyike egyszerre vonatkozik a szemérzékelés kockázati tényezőire.

Például a szem szembetűnő, a szaruhártya szakadásához vezető sérülése sürgős sebészeti beavatkozást igényel: a szemet meg lehet menteni, de a műtét utáni hegképződés a szaruhártya elhomályosodásához vezet, és egy idő után egy fehér tövis keletkezik a szemen.

Egyébként szem előtt kell tartani, hogy a béta-karotin (A-vitamin) hiányának előrehaladott esetekben a látáskárosodás a szaruhártya elhomályosodásával jelentkezhet. [6]. [7]

A szaruhártya váltása a későbbi gyulladással a lagophtalmosz okozta (az évszázad nem teljes lezárása) az arc idegbénulás, blefarizmus (gyors villogás az ideges ticban vagy Tourette-szindrómában) betegekben, vagy fordítva, a villogások gyakoriságának csökkenése, például a Parkinson-kór, glaukóma. [8]

Továbbra is növelni kell a szaruhártya fertőző gyulladásának kialakulásának kockázatát a nem sterilizált kontaktlencsék viselése során, örökletes tényező jelenlétét (ha szaruhártya leukóma kialakulása történt a nemzetségben), [9]valamint az életkorot (a szaruhártya szaruhártya szerkezetének morfológiai változása degeneratív).

Pathogenezis

A szaruhártya-stroma szerkezetét az I. Típusú keratán-szulfát által képviselt kollagén fibrilláris fehérje rostok és szulfatált glikozaminoglikánok alkotják, amelyek nagy mennyiségű leucin: keratocán, lumicán és izosztroma tartalmaznak nagy molekulatömegű keratán-szulfát fehérjéket. Együtt erősítik a szaruhártyát, optimálisan rugalmasak és teljesen átlátszóak. Ezen túlmenően a szaruhártya extracelluláris mátrixa   ragasztó glikoproteineket tartalmaz: több laminin izoformát és fibronektint, amelyek együtt tartják a stratum corneum összes elemét. 

A stroma apikális területe - Bowman membránja - egy sűrű, sejtmentes réteg a stroma és a kanos epitélium között, amely főként szorosan szövött kollagén fibrillákból áll. Tehát a szaruhártya hegképződésének kórokozója az adott membrán károsodásával jár, mivel a nem befolyásoló változások nem hagyják a hegek gyógyulását. [10]

A szaruhártya keratocitái által termelt fibronektin és a epitélium és a stroma fibroblasztok sejtjei által szintetizált keratoepithelin elősegíti a kollagén és szulfatált glikozaminoglikánok mikrofibrilljeinek tapadását a sérült szaruhártya-szövetek javulásának felgyorsítására. A szemhéj kialakulása a felesleges fehérje rostok felhalmozódásának eredménye az egész középső és az elülső sztrómában. [11]

Ezen kívül, fontos szerepet a törés remodelling folyamatok sérült extracelluláris mátrix a szaruhártya játszik hátránya limbus őssejtek (LSC), által termelt a hám, valamint a rendellenességek expressziójával kapcsolatos extracelluláris enzimek - a mátrix metalloproteinázok, amelyek célja, hogy időben apoptózis elavult (érvénytelen) keratocyták és sejtek differenciálódása.

Tünetek szemet bántó

A fehér fogás megjelenésének legkorábbi jeleit az érintett szem előtt elterjedt fátyol érezheti - ha a hegszövet közelebb kerül a központhoz.

A szaruhártya perifériáján a leucomák kialakulásának kezdetén a csökkent látás formájú tünetek később jelentkeznek - ahogy a károsodás területe nő.

Sok beteg panaszkodik a könnyfolyadék fokozott szekréciójáról, a szem szennyeződésérzetének megjelenéséről, a szeme előtt megjelenő világos foltokról és vonalakról.

Mivel a szaruhártyán lévő hegszövet nem rendelkezik kapillárisokkal, a szemben nem lehet vörös szem. De előfordulhat, hogy a szaruhártya neovaszkularizációja, vagyis az erek túlzott mértékű növekedése a limbal choroid plexusból származik. És a sklerák bőrpírja számos okból következik be, részletesen az anyagban - a  szempír.

Komplikációk és következmények

Ha a szaruhártya fertőzés károsodik vagy megsérült, a sérülés helyén kialakuló tövis torzíthatja vagy blokkolhatja a szaruhártyán áthaladó fényt, és ez komplikációkat és következményeket okoz, mint például a látásélesség csökkenése és a depliváció ambliópiája.

Ha az intraokuláris nyomás emelkedik, vagyis van a glaukóma a történelemben, és a tövis nem túl vastag, akkor szignifikánsan a szaruhártyafelülethez viszonyítva, majd szaruhártya-staphyloma alakul ki.

A szaruhártya központi részén található leukóma vakságot okozhat.

Diagnostics szemet bántó

Ellenőrzés hasított lámpával -  szaruhártya biomikroszkópiával  - a szem klasszikus  szemvizsgálata. [12]

Ezenkívül a műszeres diagnosztikát szaruhártya keratometriával  és optikai koherens tomográfiával végzik . A látótereket számítógépes perimetria határozza meg; mért és intraokuláris nyomás.

Megkülönböztető diagnózis

A differenciáldiagnosztika úgy van kialakítva, hogy megkülönböztesse a leuku cornea-t a pupilla fehéres árnyalatától, amely a lencse zavarosodásához kapcsolódik egy olyan betegségben, mint a szürkehályog.

A szem fehér fehérjén lévő belmus nem képződik, de a szem vagy a kötőhártya fehérjén enyhén megnövekedett sárgás színkép alakulhat ki (közelebb a szem belsejéhez), ami a szemen egy wen-hez hasonlít, vagy ahogy gyakran mondják, az emberi szem növekedése. Ez a jóindulatú karakter kialakulása az életkorban élő emberekben pingvecula; ez nem befolyásolja a látást, és általában nem jelenik meg.

Kezelés szemet bántó

Mi van, ha a szemében van egy tövis? Gyorsan keressen egy szemész (optometrista), aki tudja, hogyan kell eltávolítani a szemet.

Lehet teljesen eltávolítani leukoszínezék szaruhártyaműtéttel egyedül:  szaruhártya-átültetés  vagy műtét  keratoprosthetics  egy szintetikus analógja a szaruhártya (keratoprosthesis). [13]

A szaruhártya-transzplantáció, mint például a behatoló keratoplasztika (PK) és a lamelláris keratoplasztika (LK), kiválóan alkalmas a látásélesség helyreállításához szükséges szemhéj számára. A szaruhártya-transzplantáció után azonban sokan graft-kilökődést és az endoteliális sejtek krónikus elvesztését tapasztalják. [14]. [15]

A keratopigmentációt (QFT) évszázadok óta használják kozmetikai célokra, amikor a vizuális rekonstrukció hatástalan. [16]Galen (131-201 AD) réz-szulfátot használt a szaruhártya leukóma festésére [17], [18]. Később a sebészek indiai tintát használtak a szaruhártya leukóma betegeinek hegek árnyékolására. A kozmetikai kontaktlencsék az esztétika javításának leggyakrabban használt módszere [19]. Azonban az emberek intoleránsak lehetnek kontaktlencsék viselésében, pszichológiai okokból megtagadva a protézist, vagy krónikus gyulladással és fertőzéssel [20].

De a hasmenés kialakulásának korai szakaszában a gyógyszeres terápiát alkalmazzák.

A szem mikrocirkulációjának javítása és a fibrinolízis fokozása érdekében metil-etil- [21]piridinol- hidrokloridot tartalmazó gyógyszereket alkalmazunk:  Lacmox, Emoxipin, Emoxypharm. Alkalmazási módszer - a kötőhártya zsákba történő beinjektálása (naponta háromszor, egy vagy két csepp). A kezelés időtartamát az orvos határozza meg. A cseppek átmeneti viszketést, égést és bőrpírot okozhatnak.

Az ilyen cseppek a szürkehályogból, mint például a karnozin (Sevitin), a Taurin (Tauphon), a Hilo-kea (a nátrium-hialuronát és a dexpanthenol), az ayurvédikus szerek  Uzala  (Ujal) is rendelhetők. A glükokortikoszteroidok cseppjeit, különösen a dexametazon (csökkenti a neovaszkularizációt és a lymphangiogenesiset, javítja a szem gátló funkcióját)  [22],  [23]hialuronidázt alkalmazunk. [24]

Az antitubus gyógyszer Collalizin-t (liofilizátum formájában oldat előállítására) elektroforézissel és fonoforézissel alkalmazzuk. [25]A fizioterápiás kezelést más proteolitikus enzim - lidaza, kortikoszteroidok (hidrokortizon) és kálium-jodid oldat alkalmazásával végzik.

Ajánlatos vitaminokat venni, elsősorban aszkorbinsavat, (a C-vitamin felgyorsítja a szaruhártya-epiteliális sejtek proliferációját és az epithelialis defektusok gyógyulását)  [26]tokoferol-acetát [27], [28]és tiamin. [29]Bővebben -  Vitaminok és látomás

Emlékeztetni kell arra, hogy a szembetegség otthonában történő kezelése nem vezet annak eltűnéséhez, és hogy a csepegő hagymalé (mézzel vagy tejzel keverve) a szemébe haszontalan és veszélyes, mivel ez a „népi kezelés” a szaruhártya és a retina további irritációját okozhatja. Szemét.

Nincs klinikai bizonyíték a hatásosságra és a gyógynövényes kezelésre, különösen a szem és a szemhéjfekete (Euphrasia officinalis), a aranybogarak (Callisia fragrans) és a kék búzavirág (Centaurea cyanus) hámlásával. Bár ezek a gyógynövények, beleértve a hagymalé,  [30]adjuvánsként alkalmazhatók a szem kötőhártyájának gyulladására.

Megelőzés

Van még egy mondategység - „tartsd a szemedben”, azaz próbálj meg megőrizni valami fontosat. A szaruhártya a szemünk legfontosabb szerkezete: mielőtt a fény belép a retina fotoreceptorába, át kell mennie a szaruhártyán, ezért átlátszónak kell maradnia.

A szaruhártya leukóma megelőzése a szaruhártya gyulladásának (herpesz vagy bakteriális keratitis) korai felismerése és kezelése, száraz szem; védőszemüveg használata a termelésben, szemvédelem az ultraibolya sugárzás ellen stb.

Előrejelzés

Egy régi pénztárca esetében az előrejelzés a kezelés hatékonyságától függ. Az etiológia szempontjából azonban a szaruhártya hegének kialakulása közvetlenül függ a szaruhártyát érintő betegségektől, valamint a kár súlyosságától és jellegétől.


Az iLive portál nem nyújt orvosi tanácsot, diagnózist vagy kezelést.
A portálon közzétett információk csak tájékoztató jellegűek és nem használhatók fel szakemberrel való konzultáció nélkül.
Figyelmesen olvassa el a webhely szabályait és szabályait. Također možete kontaktirati nas!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Minden jog fenntartva.

Az iLive portál nem nyújt orvosi tanácsot, diagnózist vagy kezelést.
A portálon közzétett információk csak tájékoztató jellegűek és nem használhatók fel szakemberrel való konzultáció nélkül.
Figyelmesen olvassa el a webhely szabályait és szabályait. Također možete kontaktirati nas!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Minden jog fenntartva.