^
A
A
A

Kapcsolat a szürkehályog és a demencia között

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

26 January 2022, 09:00

A University of Washington College of Medicine kutatói azt találták, hogy azok, akiknél eltávolították a szürkehályogot, kisebb valószínűséggel kapnak el demenciát, függetlenül annak etiológiájától. Ha egy személy továbbra is homályos lencsével él, jelentősen megnő a szerzett demencia kockázata.

A demencia egy rendkívül gyakori szindróma, amely agyi rendellenességek hátterében alakul ki. A mai napig a patológia gyógyíthatatlannak tekinthető. A tartósan progresszív demencia megjelenésének egyik tényezője a látásfunkció megsértése - különösen az életkorral összefüggő szürkehályog. A tudósok azt találták, hogy a látás időben történő helyreállítása jelentősen csökkenti az idős emberek demencia kockázatát.

A kutatók alaposan áttekintették a felnőtt betegek mentális változásaival kapcsolatos korai munkával kapcsolatos információkat. Több mint háromezer, 65 éves korcsoportba tartozó, igazolt glaukóma vagy lencsehomályos diagnózissal rendelkező beteg kórtörténetét vizsgálták. A kutatási projekt elindításakor a vizsgálat egyik résztvevőjének sem volt demencia diagnózisa.

A hosszú távú követés során több mint nyolcszáz alanynál alakultak ki a demencia különféle formái. Közülük hétszáz betegnél diagnosztizáltak Alzheimer-kórt . Összességében az összes vizsgálati beteg 45%-án esett át szürkehályog műtét.

További kutatások kimutatták, hogy a szürkehályog-műtéten átesett embereknél körülbelül 30%-kal alacsonyabb a kockázata bármilyen típusú demencia kialakulásának – és ez az arány legalább tíz évig stabil maradt.

Még mindig nem ismert, hogy pontosan mi a mechanizmusa a demencia és a szürkehályog között kialakult kapcsolatnak. Feltehetően a rossz látás problémájának orvoslása után a betegek jobb szenzoros aktivitást tudtak elérni, ami javította és megőrizte kognitív képességeiket. Például a látást nem javító műtétek (például glaukóma elleni beavatkozások) nem javítják a demencia kockázati pontszámát.

Egy másik feltevés szerint a műtét után helyreállt a szürkehályogban általában blokkolt kék színskála érzékelése. A tudósok szerint ezt a gammát a fényérzékeny retina ganglionstruktúrák használják a cirkadián ritmus szabályozására.

A sebészeti beavatkozás jelentése a következő: az orvos eltávolítja a homályos lencsét, és a helyére egy mesterséges lencsét szerel fel, amely teljesen helyettesíti a természetes szervet. Ennek eredményeként a páciens visszanyeri mindazokat a vizuális lehetőségeket, amelyek a szürkehályog miatt elvesztek.

A további kutatásoknak az életkorral összefüggő intraokuláris változások és az agyműködés közötti kapcsolat jobb megértésére kell irányulniuk. A tudósoknak lehetséges megelőző és terápiás módszereket kell kidolgozniuk az időskori demencia kialakulásának megelőzésére, lassítására vagy megállítására.

Információforrás a jamanetwork tanulmányról

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.