^

Vitaminok és látás

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Ha sokáig szeretné érezni a látását, és a szeme nem fáradt, használjon vitaminokat. Mit kérdez? Erről részletesen elmondjuk

Mit ajánlottak őseink a jó látásért?

Volt legendák, hogy az emberek, akik látták a sötétben, ettek sok sárgarépát, és rajongói voltak ennek a csodálatos zöldségnek. Mindenki tudja, hogy a sárgarépa sok béta-karotint tartalmaz, amelyet még ma is a modern orvosok javasolnak vitaminként a látásélesség javítása érdekében.

Ami az éjszakai vakságot illeti, az ősi ajánlotta egy bika májának kezelését. A májban, amennyire tudjuk (és nem csak a bika májában, de mindenben) - sok A-vitamint. Ez a vitamin segít a vizuális funkció helyreállításában. Ennek a vitaminnak a hiánya miatt a személy nem képes elég jól megkülönböztetni a tárgyakat gyenge fényben.

Az A-vitamin hiánya a szem szaruhártya túlzott szárazságát is okozza (az úgynevezett száraz-tanulói hatás), valamint a vöröses vénák a szem fehérjén, amit túlmunkáltnak látunk. További információ a vitaminokról a jó látás érdekében

Tiamin (B1-vitamin)

Ha a tiamin nem elég a szervezetben, akkor a személy motoros és érzékeny beidegzése a szem számára. És akkor sokkal gyorsabban fáradunk, nagyon ideges leszünk, munkaképességünk csökken, sokkal rosszabb érzésünk van. Mindez a B1-vitamin látszólag ártalmatlan hiánya miatt.

Mit tegyek?

Annak érdekében, hogy elegendő B1-vitamint kapjon, meg kell adnia a májat a menüben (már beszéltünk erről), húsételeket, rozslisztet korpa, élesztő, bab, különösen szója, valamint friss zöldségeket.

Ami a B1-vitamin termelődését illeti a gyógyszertári multivitamin komplexből, elegendő napi 1-1,5 mg

Riboflavin (B2-vitamin)

Ez a vitamin segít az anyagcserét normalizálni, ami hozzájárul az élelmiszer jó emésztéséhez és asszimilációjához. Tehát tartsa a súlyát a normális értékek között, és ne érjen jobb. A B2-vitamin segít a normalizálásban a lencse és a szaruhártya anyagcseréjének javításában, ez elősegíti a jó oxigéncserét a szem szöveteiben és javítja a látást.

Éppen ellenkezőleg, ha a testben lévő B2-vitamin kicsi, akkor a rosszabb érzésű ember még a szürkületben is rosszul kezd látni, nem beszélve az éjszakai látásra. Égő érzés és "homok" lehet a szemében.

Mit tegyek?

Bevonni a B2-vitamin diétás forrásaiba - az élesztőt (gyógyszerészeti adalékkal tablettázva), alma, búzacsíra, sajt, sajt, dió, máj, tojás - főtt és sült.

A B2-vitamin tabletta és tabletta beviteléhez vegye figyelembe az átlagos napi adagot - 2-5 mg-ot.

Cyanocobalamin (B12-vitamin)

Ez a vitamin csak állati táplálékból nyerhető. Ha ez nem elég a szervezetben, akkor a vérképzés zavart okozhat. Az a tény, hogy a cianokobalamin (B12-vitamin) elősegíti a vörösvértestek képződését.

Ha a táplálék túl kevés B12-vitamin, az idegrendszer működése megszakad, mivel az idegsejtek kialakulásában való részvétel szintén a B12-vitamin.

A B12-vitamin-testben szenvedő személy megjelenése fáradt, vizes szem, homályos szaruhártya, fehérvérsejtek vörös véna. Annak érdekében, hogy elkerülje az ilyen kegyetlen megjelenést, elegendő figyelmet kell fordítania a vitamin komplexumra.

Mit tegyek?

Állati eredetű élelmiszerek fogyasztása, ahol van B12-vitamin, nevezetesen a tojások (különösen a tojássárgák), a tej- és tejtermékek, a máj, a tengeri zsíros hal. Jó enni rákos salátával - segít elnyelni ezt a vitamint.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Aszkorbinsav (C-vitamin)

Ez egy univerzális vitamin, amelyet az orvosok nem csak jó látássá, hanem az idegek erősítésére is javasolnak, növelve az immunitás szintjét.

C-vitamin - a szénhidrát anyagcseréjének normalizálója, segít a kapillárisok falainak erősítésében, a permeabilitás javításában és a test helyreállításának folyamatában.

Ha egy személynek nincs C-vitamint, ez a szemszövetek megsemmisüléséhez, valamint a hajszálerek törékenységéhez és a szemedények törékenységéhez vezethet. Lehet, hogy vérzés is fennáll, különösen akkor, ha egy személy sokat dolgozik a számítógépen, és gyakran megrázza a szemét. Emellett a C-vitamin a kollagénszálak alkotója, ami hozzájárul a szövetek rugalmasságához. Hiányában a szem izmainak ereje és rugalmassága romlik. Ennek megfelelően rosszabbnak látjuk.

Mit tegyek?

A csipkebogyó italok csokoládéit (amelyekben a C-vitamin szint 30-szor magasabb, mint a citromban vagy a narancsban), valamint a hegyi hamu bogyóinak kivágása vagy infúziója. Ne felejtsd el a pirospaprikát, friss sárgarépát, paradicsomot, salátákat zöld levelekkel, szalonnával, különböző káposztával, burgonyával. Mindezek a C-vitamin forrásai vagy aszkorbinsav. Ez javítja egy személy mentális állapotát és normalizálja az idegrendszer működését.

Vegye meg a megfelelő vitaminokat, hogy javítsa látását és egészséges legyen.

trusted-source[9], [10], [11], [12]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.