^

Egészség

Cisztitisz tesztek: mit kell tennem?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A belső szervek gyulladásos betegségei olyan patológiák, amelyek diagnózisa az analízis és a műszeres vizsgálatok eredményein alapul, amelyek lehetővé teszik a szabad szemmel elérhető hozzáférést. A húgyúti rendszerben, különösen a húgyhólyag szöveteiben a gyulladásos folyamatban, a laboratóriumi vizsgálatok előtérbe kerülnek. A cisztitisz elemzése nemcsak a test bizonyos részeiben diagnosztizálja a gyulladást, hanem meghatározza annak kórokozóját is, hanem a húgyhólyaghoz kapcsolódó más szervek állapotát is értékelheti, mert a fertőzés a testben terjed.

Kicsit a cisztitiszről

A húgyúti rendszer különböző   kórképei közül a cisztitisz az egyik legnépszerűbb betegség. A húgyhólyag falain való lokalizációval járó gyulladásos folyamat (azaz az orvosok azt jelentik, hogy amikor diagnosztizálják a "cystitis" -et) a vizelet termelésének és kiválasztásának, a bakteriális fertőzésért felelős rendszerbe kerülnek.

A hólyag fertőzésének oka lehet:

 • A nemi szervek nem kielégítő higiénia, mivel a perineum és a genitálisok ebben az esetben a fertőzés valódi tenyésztőhelyévé válnak, ami felfelé halad a húgycső csatornáján a hólyagig.
 • A vizeletrendszer egyéb szerveinek fertőző és gyulladásos betegségei, leggyakrabban a vesék (ebben az esetben a baktériumoknak csak a vizelettel kell lenniük).
 • Más szervek és rendszerek krónikus vagy rejtett fertőző kórképei (ha a fertőzés bejutott a testbe, és aktívan reprodukálódik, a véráramba nem kerül semmilyen, véredényekkel ellátott belső szervre való áttérés, felfedezve az új helyeket, amelyek közül az egyik lehet vizelet hólyag).
 • A kisméretű igényekhez szükséges, rendszeres látogatások hiánya a toalettben (ritka húgyhólyagfertőzések megakadályozzák a húgyhólyag stagnáló folyamatait, és a szerv túlterhelése hátrányosan befolyásolja a szövetek állapotát, ami később gyulladáshoz vezet).
 • A húgyhólyag és a húgycső csatorna veleszületett rendellenességei, megzavarva a vizelet normális áramlását és a folyadék stagnálásához, a húgyhólyag gyulladásához, a kő kialakulásához.
 • Húgyúti és vesebetegség, daganatos folyamatok a húgyhólyagban és a húgycsövek közelében (a vizelet kiáramlása is zavarhat, és a koncentrált üledékek irritálják a hólyag falát és provokálják a gyulladást).
 • A vírus patológiák, beleértve a HIV-fertőzést, csökkent immunitást eredményeznek abban a tényben, hogy a feltételesen patogén mikroorganizmusok a szervezetben parazitálódnak, ami az immunrendszer normális működésének hátterében biztonságosnak tekinthető. Az ilyen mikroorganizmusok szaporodása károsodás és a gyulladásos folyamat kialakulása a szerv szöveteiben, ahol a baktériumok működnek.
 • A kismedencei terület túlhűtése segít csökkenteni a helyi immunitást, amely lehetőséget biztosít a feltételesen patogén mikroflóra reprodukciójára és parazitizmusára is, amely mindig jelen van a testünkben.
 • A nőknél a terhesség még cystitist is provokálhat, amely a szervezet hormonális megváltozása miatt erős ütés az immunrendszerre. Ezen túlmenően, a későbbi szakaszokban a hólyag állandóan a méh nyomását tapasztalja, amely minden nap nő, ami megzavarja a normális működését, és szöveti gyulladáshoz vezethet.
 • A nemi szervek fertőző és gyulladásos betegségei, beleértve az STD-ket is, a patogén mikroflóra forrása, amely a húgycsőn és a húgyhólyagon keresztül szivároghat, ami gyakran a gyengébb nemben fordul elő. A férfiaknál a fertőzés forrása lehet a gyulladásos prosztata (prosztata), amely a húgyhólyaggal közös a kilégzéssel.
 • Ritkábban a gyulladást a gyógyszeres kezelés okozza. Olyan, mint a húgyhólyagban lévő szilárd kövek (ásványi sók), karcolódva és irritálva a falakat, amikor a vizelet mozog, a cisztitis nem fertőző formájának kialakulásához vezet.

A fenti tényezők hatása azt eredményezheti, hogy az egyik legszebb pillanatban az embernek segítséget kell kérnie az orvosoktól, akik panaszkodnak a hasi fájdalomról és a fájdalomról, égő és görcsös állapotban, gyakori késztetés a kis szükségletre, a húgyhólyag nehézségi érzésére hogy a vizelet egy kicsit kiemelkedik.

Ezen túlmenően, a folyamat akut fázisában a hőmérséklet még emelkedhet, és a vizeletben kimutatható a vér, ami veszélyes jel, amely súlyos gyulladást jelez a hólyag falain megjelenő eróziók megjelenésével vagy a szerv belsejében lévő kövek jelenlétével.

Az akut cystitis rendszerint kifejezett kellemetlen tünetekkel fordul elő, ami jelentősen csökkenti az ember életminőségét. De az időszerű diagnózis és a hatékony kezelés segít abban, hogy gyorsan megszabaduljon egy ilyen kellemetlen betegségtől. Ha a betegség elkezdődik, akkor krónikus lesz, és bár ebben az esetben a tünetek alig észrevehetőek és gyakorlatilag nem zavarják a személy életét és normálisan működnek a nyugodt időszakokban (remisszió), nagy a kockázata, hogy a szövődmények veszélyesebbek, mint maga a cisztitis.

A cisztitisz tüneteit nem lehet specifikusnak nevezni, mivel hasonló érzéseket okoznak a hasi fájdalom és a húzáskori fájdalom formájában a nemi betegségekben szenvedő betegeknél. A tünetek hasonlósága gyakran a férfiakat és a nőket zavarban érezheti a problémájuk miatt, az STI-hez, és nem az orvoshoz megy, hanem öngyógyít, ami csak súlyosbítja a helyzetet.

Ne próbáljon meg egy speciális urológus vagy venereológus szerepét megvizsgálni, mert a betegség, függetlenül attól, hogy milyen fajta, patológiának tekinthető, és különleges kezelést igényel. De még az orvosnak is joga van ilyen kezelést csak a pontos diagnózis megállapítása után előírni.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

A cystitis diagnózisa

Nem kell játszania az egészségével, különösen azért, mert nem olyan nehéz diagnosztizálni a cystitist. A meglévő panaszokkal a páciens terapeuta felé fordulhat, és előzetes diagnózist készít a kórtörténet és a laboratóriumi vizsgálatok alapján, és eldönti, hogy melyik orvos látogassa meg: beteg, urológus, nefrológus, nőgyógyász, venereológus, stb.

Az ilyen cselekvési rendszer hatékonyabbnak tekinthető, mint a szűk szakemberre való közvetlen utalás. Először is, a beteg maga is tévedhet a diagnózissal, és az orvos ítélete (még akkor is, ha általános gyakorlat) közelebb kerül a valósághoz, mint egy nem szakértő véleménye, amelyet a legtöbbünk.

Másodszor, gyakran nem olyan könnyű, hogy egy szakértővel találkozzon. A recepció nem lehet naponta, szigorúan korlátozott időben stb. Mindezen árnyalatok jelentősen késleltethetik az első adag pillanatát. És ez nemcsak időveszteség, hanem elvesztett lehetőségek is, mert ezeken a napokon és órákon át lehetett áthaladni néhány általános tesztet, amelyet a terapeuta biztonságosan előírhat.

Ebben az esetben a beteg a szűk szakemberhez fordul a későbbi diagnózishoz és a teljes körű fegyveres kezeléshez, mert még az általános vér- és vizeletvizsgálatok eredményei is sokat tudnak mondani a húgyúti rendszer állapotáról.

Az általános vizsgálatok eredményei és a beteg története szerint az urológus vagy egy másik orvos azonnal előzetes diagnózist készíthet, és részletesebb vizsgálatokat írhat elő, amelyek nem csak a gyulladásos folyamat lokalizációját és a szervkárosodás mértékét, hanem a betegség okát is meghatározhatják.

Ha egy teljes laboratóriumi vizsgálat ellentmondásos eredményeket ad, és nem teszi lehetővé a pontos diagnózist, a műszeres diagnosztikai módszereket alkalmazzák, mint például a kismedencei szervek és a vesék ultrahangja. Emellett cisztoszkópiát és kenetet is rendelhetünk a mikroflórához a szexuális úton terjedő fertőzések kimutatására. Az a tény, hogy a cisztitist gyakran más urogenitális megbetegedésekkel együtt diagnosztizálják, ezek komplikációja vagy kevésbé gyakran ok.

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Az eljárás indikációi cystitis vizsgálatok

Laboratóriumi vizsgálatok az előírt cystitis diagnózisában, a betegség formájától függetlenül. De pontosan mit mondhat az orvosnak, hogy a beteg cisztitisz?

A húgyhólyag gyulladása nagyon ritkán szinte tünetmentes, különösen a betegség akut formája esetén, amelyet a következő pontok jellemeznek:

 • A patológiát jelző tünetek hirtelen megjelenése már a betegség első napjaiban.
 • A tünetek szinte azonnal a provokáló tényezők hatására jelentkeznek, amelyek a stressz, a hipotermia, az aktív nemek, az immunitás éles csökkenése, általában a vírus patológiák hátterében fordulnak elő.
 • A betegség egyik jelentős tünete a gyakori fájdalmas vizelés, a húgyhólyag gyakrabban történő kiürítésének szükségessége, kis mennyiségű vizelettel (a betegeknek rendkívül nehéz a vizeletet a karbamidban tartani 3–4 óránál hosszabb ideig).
 • Az akut cystitisben szenvedő betegeket az erős hasi fájdalmak gyengítik az alsó hasban és a vizelet közötti időközönként. A fájdalom kiterjedhet a perineal régióra is.
 • A cisztitiszben szenvedő betegek vizeletében gyakran kimutatható a vér. Ebben az esetben a vizelet maga zavarosabbá és sötétebbé válik.
 • A kórokozók által okozott komplikált cisztitisz, valamint a gyulladás áthelyezése a vese területére hipertermia és hidegrázás kísérhető.

Ha az akut cisztitisz bekövetkezik, a fertőző-gyulladásos folyamat gyorsan nem csak a hólyagra, hanem a hozzá kapcsolódó szervekre is hatással lehet: a vesékre (pyelonefritisz) vagy a húgycsőre (urethritis). Ha a betegséget nem teljesen kezelik, nagy a kockázata annak a krónikus formába való átmenetének, amely az immunitás csökkenésével, hideg hatással, stb. Súlyosbodik, és végül más szervek betegségeit is okozhatja, mert a húgyhólyag az egész test fertőzésforrása marad.

Ugyanez a helyzet figyelhető meg, amikor az öngyógyítás vagy a cisztitis elleni gyógyszerek kiválasztásának helytelen megközelítése (például ha fertőző cisztitisz kezelése antibiotikumok és gombaellenes szerek használata nélkül történik, vagy ezek a gyógyszerek inaktívak a betegség okozója ellen). Ez utóbbi gyakran akkor fordul elő, amikor a cisztitisz bakteriológiai vizsgálatának megtagadása lehetővé teszi a fertőzés érzékenységének meghatározását a felhasznált gyógyszerekre.

Vannak, akik önmagukban megbirkóztak az akut cisztitisz tüneteivel, és úgy vélik, hogy legyőzik a betegséget, és nagyon meglepettek, ha a tünetek egy idő után újra megjelennek. De most krónikus cisztitiszről beszélünk, amelynek tünetei újra és újra emlékeztetnek magukra.

Ezt a patológiás formát az alábbi panaszok jellemzik:

 • A betegség megismétlődése során súlyosbodó kényelmetlenség az alsó hasban.
 • Gyakoribb, mint a vizeletürítés, mert a húgyhólyag szöveteiben a gyulladás, bár kevésbé válik, de nem tűnik el teljesen.
 • A vizeletcsillapítás enyhe fájdalom és kellemetlen érzés következhet be. A betegség súlyosbodásával ez a tünet fokozódik.
 • Idővel a mérgezés tünetei (gyakori fejfájás, hányinger stb.) Jelennek meg.

Az akut vagy krónikus cystitis tüneteinek megjelenésével kapcsolatos panaszok a vizsgálatok felírásának alapját képezik. Néhány esetben azonban a húgyhólyag gyulladásos folyamatát véletlenszerűen észlelik az általános vizelet és vérvizsgálatok beadása során fizikai vizsgálat vagy egy másik betegség orvoshoz való látogatása során. Tehát a tesztek a betegség nyilvánvaló tüneteinek hiányában is jó szolgálatot tehetnek.

Az orvos többek között előírhat teszteket a cisztitisz kezelése során, ami segít a kezelés hatékonyságának értékelésében, és szükség esetén felülvizsgálja a receptet.

Laboratóriumi diagnózis

A cisztitis olyan betegség, amelynek diagnózisa a laboratóriumi vizsgálatok eredményén alapul, mint más betegségeknél. Az orvosok számos különböző vizsgálatot írnak elő, amelyek lehetővé teszik a betegség teljes képének újbóli létrehozását, hogy kezelése a lehető leghatékonyabb legyen.

A cisztitisre előírt vizsgálatok általános és specifikusak lehetnek. Mind a terapeuta, mind az urológus vagy más szűk szakember, aki az adott probléma döntéséhez elegendő ismerettel rendelkezik, kijelölheti az elsőt. A speciális elemzések már a szűk szakemberek előjoga. De mivel ezek és más tanulmányok fontosak a cisztitis diagnózisában, mindenféle tesztet említünk, a legegyszerűbbtől kezdve.

Szóval, milyen tesztek általában a cystitis?

Elengedhetetlen a teljes vérszám, bár nem feltétlenül feltárja a cisztitisz diagnosztizálását. Bármely szervben a gyulladásos folyamat szükségszerűen befolyásolja a vér állapotát, amelyben megnövekedett fehérvérsejtek száma és magas eritrocitaszedési sebesség (ESR) észlelhető.

Ám egy általános vagy klinikai vérvizsgálat (UAC) csak a gyulladásos folyamat jelenlétének vagy hiányának meghatározására szolgál a szervezetben, nem jelezve annak lokalizációját és a szövetek gyulladásának okait. Ezen túlmenően, a betegség korai szakaszában vagy enyhe formájánál nem fordulhat elő észrevehető növekedés a leukocitákban, ami azt jelenti, hogy további kutatási módszerekre lesz szükség, amelyek több hasznos információt nyújtanak.

A vizeletvizsgálat  (OAM) inkább informatív tanulmánynak tekinthető. A KLA-hoz hasonlóan a leukociták magas szintjét is észleli, de mivel a vizsgálat vizelettel kapcsolatos, ez a vizeletrendszerben (vese, hólyag, húgyúti) gyulladásos folyamatot jelez. Ugyanakkor a gyulladás következtében elutasított fehérje és epiteliális sejtek megtalálhatók a biomateriában.

A vizeletrendszer erős akut gyulladásával és a vizeletben lévő kalkulumok képződésével vörösvértesteket (vér a vizeletben) is kimutathatunk. Mivel a cisztitist fertőző betegségnek tekintik, az OAM eredmények tartalmazzák a bakteriális vagy gombás fertőzésekre vonatkozó adatokat.

Azonban az OAM által biztosított fontos információk ellenére a vizsgálat nem teszi lehetővé a gyulladás lokalizációjának pontos meghatározását és annak megértését, hogy ez a folyamat kiterjed-e a húgyhólyagra vagy a „kóros” vizsgálatok okai a vesék (bár lehetséges, hogy mindkét szerv érintett).

A vizeletvizsgálatot Nechiporenko szerint  a vizeletrendszer betegségeinek diagnosztizálására népszerű speciális módszernek tekintik. Egy ilyen elemzés nagy értékű, ha a korábbi vizsgálatok eredményei nem voltak elegendőek a végleges diagnózis megállapításához. A reggeli vizelet vizsgálata ezzel a módszerrel lehetővé teszi a leukociták, eritrociták és hengerek pontos számának meghatározását.

A vizeletelemzés az Addis-Kakowski módszerrel  nem népszerű speciális tanulmány. Mindazonáltal eredményei hasznosak lehetnek a differenciáldiagnosztikában, mivel lehetővé teszik a cisztitisz specifikus tünetének kimutatását (a gyakori vizelési sürgetés azon a tényen alapul, hogy a gyulladt orgonának nehéz megtartani nagy mennyiségű vizeletet hosszú ideig).

A Zimnitsky szerint szükséges vizeletvizsgálat  szükséges, ha az orvos gyanúja van a vese gyulladásos folyamatának, amelyet külön betegségként vagy kísérő cystitisként lehet kimutatni. Ez az elemzés nem igényel egyetlen, de több adag vizeletet a nap folyamán, hogy meghatározzuk a vizelet teljes mennyiségét és az egyes részek fajlagos súlyát.

Bakteriális vizeletkultúrát végeznek a vizelet fertőző tényezőinek kimutatására és azonosítására, vagyis a fertőzés súlyosságát jelző kórokozó és annak mennyiségi jellemzőinek azonosítására.

A cisztitis egy speciális kor és nemi korlátozás nélküli patológia. A betegség kimutatható férfiaknál vagy nőknél (a nőknél a patológiát szinte százszor gyakrabban diagnosztizálják), felnőttek és gyermekek esetében. De a nemi szervek és a húgycső szerkezete különböző nemű és korú emberekben némileg eltérő, ami a cisztitisz kinevezésére és vizsgálatára vonatkozó különböző megközelítések oka.

A húgyhólyag az urogenitális rendszer szerve, amely a húgyhólyagokon keresztül kapcsolódik a vesékhez, és a húgycső üregébe nyílik. Kumulatív és kiválasztási funkciókat hajt végre. Amikor a húgyhólyag vizeletmennyisége eléri a 200-400 ml-t, kezdjük a kellemetlenséget, és megjelenik a szervürítésre való sürgetés (vizelet).

A húgyhólyag alakja, szerkezete és elhelyezkedése a nőkben és a férfiakban szinte azonos. A különbségek a húgycső területén kezdődnek, ami férfiaknál 5-6-szor hosszabb, mint a nőknél.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

A nők cystitisének vizsgálata

Mivel a húgycső kis hossza van (a húgycső mérete kb. 3-4 mm), de nagy szélessége, valamint a nemi szervek és a végbélnyílás közelében van, nem meglepő, hogy a cisztitist már régóta női betegségnek tekintik az emberek körében. A húgyhólyag fertőzését elősegíti a természetes hüvelykisülés, amely baktériumok és gombák sejtjeit és a végbélt tartalmazhatja. A rövid és széles húgycső aligha tekinthető akadálynak a mikroorganizmusok útjában.

Mivel a nőknél a cisztitisz a leggyakrabban fertőző a természetben (a fertőzés betegséget okozhat, vagy később csatlakozhat a fertőzés forrása és a húgycső közelsége és a kórokozók szaporodásának kedvező feltételei miatt), a fenti laboratóriumi vizsgálatokon kívül további vizsgálatokat is végezhetnek:

 • Bakteriológiai vizsgálat a polidimensionális láncreakció módszerével (FRC analízis). Lehetővé teszi, hogy pontosan meghatározza a kórokozót és annak az antimikrobiális szerekkel szembeni érzékenységét.
 • A kenet citológiai vizsgálata a hüvely mikroflóra összetételének meghatározásával (gyakran akkor történik meg, ha a gyulladásos folyamat gombás jellege vagy a nem specifikus kórokozók jelenléte gyanúja merül fel).
 • A húgycső-kenet vizsgálata (ha fertőző urethritis gyanúja áll fenn).

A vizeletben az epiteliális sejtek számának növekedése nemcsak a cystitisre vagy urethritisre jellemző. Ugyanez a kép is megfigyelhető a méhben és a hüvelyben a gyulladásban és diszpláziás folyamatokban (különösen, ha a vizeletvizsgálathoz nem volt szükséges előkészítés), ezért a nőgyógyásznak meg kell vizsgálnia a nőt. Szükség esetén a kismedence vagy az egyes szervek ultrahangát írják elő (a húgyhólyag ultrahangját töltött szervvel végzik), cisztoszkópiát, biopsziát, majd a szövettani vizsgálatot (onkológiai gyanú esetén).

A férfiak cisztitisz tesztjei

A férfi test szerkezete olyan, hogy a pénisz is a húgycső. Ugyanakkor a húgycső hossza nagy, és a fertőzés behatolásának valószínűsége alacsonyabb, mint a nőké.

A hím húgyhólyagban a fertőzés a végbélnyílásból származik (általában higiéniai hiánya miatt) vagy nem védett szexrel (ismét, ha a kopuláció utáni higiénia nem követi). Csak a hosszú húgycső vesz részt, és a fertőzés nem éri el a hólyagot. Ez a férfiak cystitisére vonatkozó szerényebb statisztikákhoz kapcsolódik.

Azonban a betegség ugyanazokkal a tünetekkel és okokkal rendelkezik, mint a gyengébb szex, így a tesztelésre vonatkozó jelzések nem sokban különböznek. Ha fertőző cisztitisz vagy urethritis gyanúja merül fel, egy HRC-analízist és a húgycsőtől származó kenetet rendelhet egy emberhez egy mikroflór-vizsgálathoz.

A húgycső elzáródása (a szerv szűkítése vagy kövekkel történő elzáródása) a vizelet és a vizelet kis adagokban történő kiválasztása is megfigyelhető, ezért kívánatos az uroflmetria elvégzése. Az urodinámiás analízis segít a hólyag-záróizom rendellenességeinek megszüntetésében vagy megerősítésében. Ha a vizeletben vér kimutatható, a cisztoszkópia látható (az elemző berendezés hasonlít egy endoszkópra, és segít megvizsgálni a húgycső és a húgyhólyag belső falát).

A húgyhólyag és a prosztata ultrahanga segít a húgyhólyag állapotának és falainak felmérésében, méretében, szerkezeti rendellenességek, kövek képződésében stb. A tumor folyamatainak gyanúja egy biopszia megerősítését igényli.

Gyermek cisztitisz tesztje

A gyermekkorban a cisztitisz a leggyakoribb urológiai fertőzés. Leggyakrabban a betegséget 4-12 éves lányoknál diagnosztizálják, ami az urogenitális rendszerük szerkezetéhez kapcsolódik.

Mint a felnőtteknél, a betegség a közeli húgyúti szervek (urethritis és pyeloneephritis) más patológiáival együtt is előfordulhat.

A betegség oka lehet:

 • A vizelet kifolyásának megsértése (sok feltételesen patogén mikroorganizmus áthalad a húgyúti rendszeren, de rendszeres vizeléssel a folyadék tisztítja a benne keringő streptococcusok, staphylococcusok, Escherichia coli stb. Hólyagját). A húgyhólyag nyálkahártyájának bármilyen károsodása, a rendszer különböző összetevőinek megzavarása, csökkent immunitás hozzájárul a fertőzés késleltetéséhez és reprodukciójához.
 • A gyermek testében levő vírusfertőzések, a hypothermia medence, megsérti az immunrendszert és a mikrocirkulációt a hólyag szövetében.
 • Gombafertőzések (általában a HIV-fertőzésben szenvedő gyermekek csökkent immunitása, a húgyúti rendszer patológiái, antibiotikum-terápia után alakulnak ki).
 • A nem specifikus fertőzések (chlamydia, mycoplasma, ureaplasma és mások) ritkán észlelhetők, és általában a higiénia hiányával és a szülőknél ugyanolyan fertőzésfajta jelenlétével járnak. A gonorrhoea kórokozói és a húgyhólyag trichomonadjai a serdülőkben találhatók, ami aktív szexuális életet eredményez.
 • Idegen testek a húgyúti rendszerben.

A betegség többek között bizonyos diagnosztikai eljárásokkal (ugyanazzal a cisztoszkópiával), a nefrotoxikus gyógyszerekkel történő kezeléssel, a diszbakteriózissal, a helminthiasissal, a bélfertőzésekkel, a gyulladásos folyamatokkal a különböző lokalizációban. A lányoknál a nőgyógyászati betegségek (például a vulvovaginitis) cystitist okoznak.

A kockázati tényezők az endokrin betegségek, a hipotermia, a vizelet savasságának változása és az avitaminózis. Ne felejtsük el a higiénia hiányát, ami a gondatlan serdülők számára jellemző (gyermekkorban ez az idő az anya által ellenőrzött).

Milyen tünetek lehetnek a gyermekeknél a laboratóriumi vizsgálatok jelzésére, mert a gyerekek nem tudják egyértelműen leírni érzéseiket:

 • A gyanús cystitis gyermekkorú gyermekei nyugtalanná válnak (különösen a hólyag kiürítése idején), sírhatnak és cselekedhetnek, nem hajlandók enni. A gyermek lassúvá válhat, vagy éppen ellenkezőleg, túlzottan izgatott. A baba testhőmérsékletét a subfebrile értékek között tartjuk. Megjegyezheti a vizeletszám csökkenését.
 • Az idősebb gyermekek megmutathatják szüleiknek és orvosuknak, hogy gyomorfájása van a szuprapubikus területen. A fájdalom erősebb lesz a húgyhólyag kitöltése vagy a hasi tapintása során. A gyermek kiürülhet a vizelet közben, gyakran megy a WC-re, és kevés vagy nincs vizelet. Néha a húgyhólyag akaratlan kiürülését észleli. A vizelés végén néha a vizeletben a vércseppek láthatók.

Gyermekek cisztitisének diagnosztizálására a laboratóriumi diagnosztika különböző módszereit is használják: általános vér- és vizeletvizsgálat, vérbiokémia, bacpericulture, vizelet savtartalom-vizsgálat, kétüveges teszt, vizeletvizsgálat Zimnitsky és Nechiporenko szerint. Általában vizeletvizsgálatot végeznek természetesen, de súlyos esetekben katétert használnak.

Az is lehetséges, hogy a krónikus cisztitiszben releváns ultrahangot, cisztoszkópiát és citográfiát nevezzenek ki.

Akut cystitis diagnosztizálásakor, ha gyors eredményekre van szükség, gyors módszerek is alkalmazhatók:

 • Gyors teszt a vizelet nitrit-tartalmának meghatározására indikátorcsík segítségével (a vizeletben lévő nitrit patogenikus mikroflóra hatására jelenik meg).
 • Az expressz csík mutatja a leukociták és a fehérje vizelet tartalmát.
 • A leukocita-észteráz-reakció (észteráz felhalmozódik a vizeletben, ha a húgyúti rendszerben gennyes folyamat van).

Ha a gyermek cystitisét gyanítják, a szülőknek figyelmet kell fordítaniuk a baba vizeletének megjelenésére, összegyűjtve egy kis mennyiséget tiszta, átlátszó tartályba. Amikor a húgyhólyag vizeletének nyálkahártyája sötét, és nem elég átlátszó, kimutatható a könnyű pelyhek és a vér.

Készítmény

Annak érdekében, hogy a vizelet és a vér laboratóriumi vizsgálatának eredményei megbízhatóak legyenek, és az orvos pontos diagnózist tudott elvégezni, nemcsak a nővér szakszerűsége a manipulációs helyiségben és az elemzés ideje, hanem a megfelelő előkészítés is fontos. Gondoljunk arra, hogy hogyan kell megfelelően előkészíteni és átadni a cisztitiszre előírt vér- és vizeletvizsgálatokat.

A teljes vérszám a beteg ujjából vett vér laboratóriumi vizsgálata, amely a cisztitiszben mérsékelt gyulladásos reakciót mutathat. Ez a tanulmány nem igényel különleges előkészítést. Az egyetlen dolog, amit ajánlott legalább reggel egy üres gyomorban tölteni, könnyű egy reggelit egy órával a vizsgálat előtt. Ugyanebben az órában az orvosok nem dohányoznak.

Az élelmiszerek 1-2 nappal az elemzést megelőzően jobban el kell hagyni a fűszeres és sült ételeket, valamint az alkohol és a kábítószerek használatát. A röntgen és a fizikai eljárások után nem adhat vért.

Lehet, hogy ismételten kell elvégezni a cisztitisz vizeletvizsgálatát. Ez egy nagyon fontos tanulmány, amelyre különös figyelmet kell fordítani. Nem valószínű, hogy előzetes előkészítés nélkül az orvosi létesítmény WC-jében korsóba gyűjtött vizelet felszabadítása megkönnyíti a helyes diagnózist, mert tartalmazhat további elemeket, amelyek torzítják a kutatás eredményét.

Milyen intézkedéseket kell készíteni egy általános vizeletvizsgálat átadására, amelynek alapján feltételezhető diagnózis készül:

 • Egy vagy két nappal a vizeletvizsgálatok előtt valamivel módosítani kell a diétát, és nem hajlandó használni a vizelet színét. Ide tartoznak: vinaigrette cékla, sárgarépa, eper, azaz. Minden élénk színű gyümölcs és zöldség.
 • A vizeletelemzés fontos mutatója a savasság. Annak érdekében, hogy ez a mutató megbízható maradjon, az elemzés előestéjén ki kell zárni a savanyú italokat, gyümölcsleveket, ásványvizet és sótermékeket.
 • A vizelet szaga is szerepet játszik a diagnózisban. Egyes termékek erősíthetik azt, ezért érezhető a cisztitiszre jellemző erős ammónia aroma. Ebben a tekintetben nem ajánlott a hagymát, a fokhagymát, a spárgát és az erős aromájú más ételeket az előző napon enni.
 • Az elemzés előtt meg kell tartózkodni bizonyos típusú gyógyszerek (diuretikumok és hashajtók (beleértve a szenna kivonatait is), biszeptol, szulfonamidok bevételétől).
 • A nők esetében a menstruációra vonatkozóan különösen korlátozott. Jobb, ha a teszt befejeződik, hogy a menstruációs folyadékból származó vér ne kerüljön a vizeletbe, mert ez a helyzet a húgyúti rendszer akut cisztitiszével és kövével megfigyelhető, ami csak torzítja a valódi diagnózist.

Ha az elemzésre sürgősen szükség van, a higiéniai eljárások után a hüvely bejáratát egy tamponnal kell lezárni.

 • A vizeletvizsgálati anyagnak frissnek kell lennie, azaz gyűjtötték a lemondás előtt. Ellenkező esetben változtassa meg a vizelet és a savasság összetételét a levegő hatására. A lúgos vizelet a húgyhólyag és a vesék gyulladását is jelezheti még hiányában is.
 • Ha egy kisgyermek vizeletét kell összegyűjtenie, akkor nem szabad enyhítenie magát a feladatról, próbálva kinyomtatni a biológiai anyagot a pelenkából vagy a gyapjúból, a baba alatt, a régi edényből, a használt pelenkából (ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, az elemzés eredménye kétséges lehet). Ne használjon sterilizálatlan bébiételeket a vizelet összegyűjtésére. A vizeletet közvetlenül a forrásból egy steril tartályba kell gyűjteni. A csecsemőknek speciális szemetes zsákokat használnak, amelyek a perineumhoz vannak csatolva (a gyógyszertárban megvásárolhatók).

Most tekintettel a vizeletelemzésre vonatkozó szabályokra, amelyek jelentősen eltérnek a férfiaktól és a nőktől. Az összes beteg számára közös a tartályok előkészítése elemzésre. A legfeljebb 250 ml térfogatú edényt mossuk és sterilizálhatjuk, amint azt korábban is tettük. De most a gyógyszertárakban vásárolhat egy speciális steril műanyag tartályt, amely a vizelet összegyűjtésére szolgál. Magánklinikákban az ilyen tárolóedényeket az elküldés időpontjában adják ki.

Hogyan gyűjtsük a vizeletet a nők számára:

 • A női nemi szervek felépítése olyan, hogy a húgycső területén a feltételesen patogén mikroorganizmusokon kívül rendszeresen felhalmozódnak azok a fiziológiai hüvelykibocsátások, amelyeknek nem kell bejutniuk a vizsgált biológiai anyagba. Ezért nagyon fontos, hogy egy nő higiénikus eljárásokat végezzen a vizelet összegyűjtése előtt, amely biztosítja a külső nemi szervek alapos tisztítását, megpróbálva fedezni az összes bőrráncot és a hüvely bejáratát. A nemi szervek higiéniáját WC vagy gyermek (nem antibakteriális) szappannal és vízzel végezzük. Jobb, ha pamut párnát vagy tiszta ruhát használ.
 • Kényelmesebb a higiéniai eljárások elvégzése a WC-vel, szappannal és vízzel való mosás után. A kar mozgásának iránya, amikor az öblítésnek elölről hátra kell lennie (azaz a húgycsőtől a végbélig), de nem fordítva.
 • A higiéniai eljárások után az elkészített tartályt vesszük, és csak a külső falakra próbáljuk tartani.
 • Szabad kezünkkel elválasztjuk a szeméremeket és felszabadítunk néhány milliliter vizeletet a WC-be (az első vizelet megmossa a nemi szervek felületén maradó mikrobákat).
 • A labirintusokat tartva a tartályt a vizeletáram alá helyezi, és a biológiai anyagot összegyűjti (a vizelet térfogata 50-100 ml legyen, már nem szükséges).
 • A szorosan lezárt tartályokat fél órán belül be kell juttatni a laboratóriumba. A vizelet megtartja tulajdonságait a nap folyamán, ha egy hűtőszekrényben zárt edénybe helyezi, ha nem tudja időben elvinni az anyagot.

A férfiak számára a vizeletvizsgálat előkészítése könnyebb, és számos ajánlás adható meg:

 • A vizeletgyűjtést tiszta kezekkel kell elvégezni. Szintén kívánatos, hogy a péniszet meleg vízzel mossuk.
 • Vegyük a péniszét a kezedbe, és vigyük vissza a fitymat (ez nem releváns a körülmetélkedő férfiak számára, akik eléggé higiénikusak). Az első vizelet kis része a WC-be kerül, és a középső egy tartályba kerül, és egy patakot küld.
 • A vizeletgyűjtés során ügyelni kell arra, hogy a pénisz ne érjen a tartály falához.
 • Ezután tegye meg ugyanezt, mint amit a nők szabályai írnak.

Ha a vizelet elemzésre kerül a gyermekből, maguknak a szülőknek higiéniai eljárásokat kell végezniük, mivel ez a követelmény mindenki számára kötelező. A tinédzserek önállóan végezhetik a nemi szervek higiéniáját, és a szülők feladata, hogy elmondják a lányuknak vagy fiának, hogyan kell helyesen csinálni, és hogyan gyűjtsük össze a vizeletet elemzés céljából.

Ha a vizeletvizsgálat rendellenességeket mutat, az orvos a Nechyporenko szerinti vizeletvizsgálatot ír elő. Az orvos figyelmet fordít a leukociták, az eritrociták és a hengerek számára. A biológiai anyag a reggeli vizelet átlagos része.

Az elemzés előestéjén ajánlott a vizelet színezőanyagok, antibiotikumok, gyulladáscsökkentő szerek, diuretikumok és hashajtók alkalmazása. Előestéjén a folyadék mennyiségének korlátozása.

Az ébredés után higiéniai eljárásokat hajtunk végre. Továbbá követi a vizelet összegyűjtésére vonatkozó utasításokat. A vizelet első adagja a WC-be kerül, és a középső rész 25-50 ml-ét veszi. Végezze el a vizeletet a WC-ben is.

A bioanyagnak a laboratóriumban kell lennie az első két órában. Ott kis mennyiségű kevert vizeletet öntünk egy kémcsőbe, és 3 órán át a centrifugába juttatjuk. A vizsgálatot a mikroszkóp számláló kamrájába helyezett csapadék képezi. A végeredményt a megfelelő együtthatóval kell megszorozni.

A vese gyulladásának gyanúja esetén a vizeletvizsgálatot Zimnitsky szerint végzik, amely a vesék működését különböző időszakokban mutatja be. Ehhez a vizeletet a nap folyamán 3 órás időközönként gyűjtik, beleértve az éjszakát is. Az ébredés után azonnal felszabaduló reggeli vizeletet leöblítik a WC-vel.

A vizeletgyűjtés 9 órakor kezdődik. Gyűjtsük össze a vizelet során kiválasztott vizeletet. Ezután a kollekciót 12, 15, 18, 21, 24, 3 és 6 órában végezzük, vagyis 8 tartályt kell előzetesen elkészíteni. A nap folyamán gyűjtött vizeletet hűtőszekrényben tárolják, és reggel a laboratóriumba viszik.

A folyadékbevitel a vizeletgyűjtés során 1,5-2 literes tartományban legyen. A laboratórium kiszámítja a vizelet teljes térfogatát és sűrűségét, az éjszakai és nappali vizelet mennyiségét.

A bakposeva vizelet biológiai anyagát az OAM és a Nechiporenko elemzéssel azonos módon gyűjtöttük össze. Az első alkalommal az antibiotikumokkal történő kezelés megkezdése előtt, második alkalommal - a kezelés végén, ami lehetővé teszi a kezelés hatékonyságának értékelését.

Annak érdekében, hogy pontosan meghatározzuk a fertőző folyamat folyamatát: a vesékben vagy a húgyhólyagban tesztet végeznek a Polymyxin-ben (Neomicin is alkalmazható). Először ki kell üríteni a húgyhólyagot. Ezután katéter segítségével antibiotikus oldatot injektálunk bele. 10 perc múlva végezzen vizeletvizsgálatot. Az élő mikrobák hiánya az elemzésben arra utal, hogy a folyamat a húgyhólyagban található.

A vizeletvizsgálatot a következő rendszer szerint végzik:

 • először a vizeletet mikroszkóp alatt vizsgáljuk
 • továbbá a vizelet tenyésztését közvetlenül a baktériumok szaporodására alkalmas körülmények között végezzük (általában 2-3 táptalajt használunk),
 • ha a baktériumok száma növekszik, tanulmányozza azok tulajdonságait és határozza meg a kórokozó típusát.

Ennek az elemzésnek az eredményei 4-5 nap elteltével érhetők el, körülbelül akkor, amikor a modern expressziós módszer lehetővé teszi a következtetések levonását mindössze 2 nap alatt.

A vizeletgyűjtés előkészítése minden esetben azonos. De a betegség okozója azonosításához különösen fontos, hogy ne használjunk antibakteriális detergenseket és gyógyszereket, amelyek torzítják a kutatás eredményét.

Az értékek emelése és csökkentése

A cisztitisre előírt vizsgálatok célja a diagnózis tisztázása vagy a kezelés hatékonyságának értékelése. Egy tudatlan személy számára a vizelet megjelenése és illata kevés, de szakember számára bármilyen változást jelent.

Szóval, mit mutatnak a cystitis tesztek? Először is, egy egészséges emberben a vizelet világos sárga lehet, vagy a szalma színe lehet. Ha a húgyhólyagban akut gyulladás lép fel, akkor sötétebb lesz, és narancssárga vagy vöröses színárnyalat keletkezik, mert a sérült szervfalakból a bioanyagba kerül. A szín a választott vér mennyiségétől függ.

Általában a vörösvérsejtek (vörösvérsejtek) jelen lehetnek a vizeletben, de legfeljebb 2 egység a látómezőben. Ennek a mutatónak a növekedése akut gyulladásos folyamatot jelez a hólyagszövet károsodásával. Általában a vér a vizeletbe kerül a vizelés végén, így az általános elemzésnél jobb az utolsó cseppeket venni.

A vizelet zavarosságát a gyulladás is okozza, melynek következtében mikrobák, leukociták és epitheliumsejtek lépnek be a vizeletbe. A vizelet zavarossága egészséges emberben csak higiéniai hiányossággal lehetséges.

A húgyhólyag és a húgycső belső felülete epitheliális sejtekkel van bevonva, amelyeket rendszeresen frissítenek. Egy egészséges nő vizeletében az ilyen sejtek látómezőnként nem lehetnek 5-6-nál nagyobbak (férfiaknál legfeljebb 3). Ellenkező esetben gyulladásos folyamat, amelyet fokozott epiteliális sejt-kilökődés jellemez. Ez a folyamat a nyálkahártya jelenlétének köszönhető.

A baktériumfertőzés jelenléte a vizeletben és metabolikus termékeiben a fehérje és néhány más komponens megjelenését okozza a biológiai anyagban, ami a fiziológiai folyadék lúgosításához vezet.

A gyulladás mértékétől függően a cisztitisz baktériumkomponensei különböző mennyiségben találhatók.

A fehérje szintje a vizeletben cystitisben kissé változik. Ez 1 g / l-re emelkedhet. A fehérje további növekedése vesebetegségre utal.

A leukocita szint növekedése ismét megerősíti a gyulladás diagnózisát. Általában egy egészséges nő a látómezőben nem több, mint 6 védelmi sejtet határoz meg, amelyek biztosítják a fertőzés elleni küzdelmet (férfiak esetében ez a mutató alacsonyabb - 3-4 egység). A leukociták számának növekedése azt sugallja, hogy a test aktiválódik a betegség leküzdésére.

Ha sok a leukociták, és a vizeletben látható a szuszpenzió, ez azt jelzi, hogy piruria (gennyes gyulladás), ami különösen súlyos állapotnak tekinthető.

Cisztitisz esetén az analízis változatlan marad: fajsúly, glükózszint, bilirubin, keton testek, urobilinogén, ásványi összetétel (változása urolitiasisra utalhat), hengerek száma.

A vizeletelemzés a Nechiporenko szerint lehetővé teszi, hogy ne csak a gyulladás diagnózisát, hanem a betegség lokalizációját is meghatározza. Az elemzés megfejtésekor a vizelet figyeli a leukociták és a vörösvérsejtek számát (általában az első nem lehet több, mint 2000 ml / ml, a második 2-szer kevesebb), valamint a hialinhengerek, amelyek száma a cisztitisben változatlan marad (20 ml / ml). A hylaiacin-palackok szintjének növekedése és a húgyhólyag nyálkahártyájára nem jellemző egyéb epiteliális komponensek megjelenése utal a vese patológiára.

A tartály vetésének eredményeiben jelezem az azonosított mikroorganizmusok típusait, és a kvantitatív mutatók lehetőséget adnak a biomateriális minőség értékelésére. A cisztitisz esetén a CFU-nak 100 ml-nek kell lennie. A mutató növekedésével gyanítható, hogy a vizelet nem megfelelő. Ha ez a szám 10 ezer és annál magasabb, akkor a pyelonefritist beszéljük.

Ezenkívül elemzés készül az azonosított kultúra érzékenységéről az antibiotikumokra, ami tükröződik az eredményekben. A legjobb a gyógyszer, amely elpusztítja a tanulmányban a baktériumsejtek maximális számát.

A vizeletvizsgálat a Zimnitsky szerint szükséges, ha gyanú áll fenn, hogy a gyulladásos folyamat a veséket is magában foglalja. Itt figyeljen a növekedési és csökkentési értékekre.

Például a naponta felszabaduló vizelet mennyisége 1,5-2 liter. Ha a szám 2 liter felett van, ez azt jelzi, hogy bármilyen típusú és veseelégtelenségben szenvedő cukorbetegségre jellemző poliuria.

Ha a vizelet mennyisége kevesebb, mint 1,5 liter normál ivási rendszer alatt, ez azt jelzi, hogy a folyadékretenció és a progresszív veseelégtelenség okozta ödémás szindróma.

Napközben a vizeletet többé kell osztani, mint éjszaka. Az éjszakai vizeletnek csak a teljes harmadának kell lennie. A szívelégtelenség esetén az éjszakai vizelet mennyisége nagyobb lesz, mint a nappali vagy valamivel magasabb a normálnál. De a vesék megsértésével kapcsolatban a napi és éjszaka során körülbelül azonos mennyiségű vizelet jelenik meg. Ebben az esetben az eredmény azt jelzi, hogy a vesék nem reagálnak a szervezet aktivitásának változására.

Most a vizelet sűrűsége. A napi folyadékmennyiség különbsége miatt 1,012 és 1,025 g / ml között kell lennie. A redukált vizelet sűrűség pirelonefritist, krónikus veseelégtelenséget, szívelégtelenséget, cukorbetegséget okozhat. Ezt az állapotot hypostenurianak nevezik.

Hyperstenuria (fokozott vizelet-sűrűség) kimutatható toxikózissal, cukorbetegséggel, glomerulonefritissel rendelkező terhes nőknél.

A cisztitisz tesztek a legfontosabb diagnosztikai eljárás, amely nem csak a pontos diagnózist teszi lehetővé, hanem a kezelést igénylő társbetegségek azonosítására is. Az ilyen vizsgálatok nagy jelentőséggel bírnak a kezelés hatékonyságának értékelésére is, ami lehetővé teszi a fertőző-gyulladásos folyamat krónikus megakadályozását a nem megfelelően kialakított kezelési rend vagy nem megfelelő gyógyszerek miatt.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.