^

Egészség

Eritrociták a vizeletben: tünetek, hatások, diagnózis

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A vörösvérsejtek vizeletben való megjelenésének klinikai képe rendszerint az alapul szolgáló patológiának köszönhető.

A páciens panaszokat adhat a vizeletfolyadék színváltozásáról - ez súlyos erythrocyturia esetén lehetséges. A szín változhat:

 • csak a húgyúti folyamat kezdetén (a húgycső kezdeti részének vereségével);
 • csak a húgycső végén (a prosztatarák vereségével, a méhnyak hólyagjával, a belső húgycsőnyílással);
 • a vizelet teljes térfogatában (a karbamid, ureterek, medence vagy vese-parenchyma patológiái esetén).

A fájdalom panaszai általában az urolithiasis, a cystitis, a húgysav-válság kíséretében járnak. Más esetekben a fájdalom nem lehet. Ugyanakkor a húgyhólyagban és a vesékben a daganatos folyamatok a legveszélyesebbek: ilyen esetekben a vörösvérsejtek gyakran a vizeletben találhatók tünetek nélkül, és a patológiák csak véletlenszerű (például rutin) vizsgálatban találhatók.

Sok vizeletfertőzésre jellemző a tünetek, mint a láz és a vizelet vörösvértestjei. A pontos diagnózis érdekében az orvosnak értékelnie kell a teljes klinikai képet, valamint további diagnosztikai eljárásokat kell végeznie.

Károsodott vesefunkcióval a test rosszul eltávolítja a vizet és a sót, ami provokálja az ödéma megjelenését. A duzzanat reggel - duzzadt szemhéjak és zsákok formájában történik a szem alatt; este, ez a tünet általában eltűnik. Vörösvérsejtek a vizeletben és az ödéma a reggeli időszakossággal - ez a veseműködés biztos jele. A szívbetegségre jellemző az "alacsonyabb" és "esti" puffadás, amikor a folyadék közelebb kerül a nap második feléhez az alsó végtagokban (főleg a boka és a láb).

Mit jelent a vörösvérsejt a vizeletben?

A vörösvérsejtek izotóniás reakcióval a húgyúti folyadékban két síkból homályos vagy sárgás színűek. Ha a környezet hipotóniás vagy lúgos, akkor a vörösvérsejtek mérete növekedhet és szinte színtelen lesz - az orvostudományban az ilyen szerkezeteket „vörösvértest árnyéknak” nevezik. Savas környezetben vagy koncentrált vizeletfolyadékban egyenlőtlen határokat kapnak és ráncosodnak. A vizeletben lévő normál és megváltozott vörösvértestek jól láthatóvá válnak a fázis-kontrasztos mikroszkópos módszer alkalmazásakor.

Amint azt már említettük, a normának egy mutatója akkor tekinthető meg, ha a vizeletben nincs vörösvérsejt, vagy a látómezőben a számuk 1-2 vagy három. Mindenesetre egy ilyen karakterlánc, mint az elemzés eredménye, mint például a „vörösvérsejtek a vizeletben 1, 2, 3, 5, 10 vagy annál több”, figyelmeztetnie kell. Lehetséges, hogy az orvos azt tanácsolja, hogy újra vizsgálják.

Vörösvérsejtek a vizelet üledékben:

 • Módosított vagy kioldott vörösvérsejtek a vizeletben - hemoglobin nélkül, elszíneződött, egy- vagy kettős kontúrú, csökkent méretű (a normál vörösvértesthez képest). Az ilyen szerkezeteket gyakran a vizeletfolyadékban viszonylag kis sűrűségben, savas környezetben (pH = 5-6), vagy a vizeletben tartósan fennmaradó tartózkodása alatt találják meg.
 • Változatlan vörösvérsejtek a vizeletben - hemoglobinnal, diszkoid alakúak (lencse lehetséges formája, két síkkal homorú). Az ilyen szerkezetek a gyengén savas, semleges vagy lúgos környezetre jellemzőek.

A morfológia szempontjából a vörösvérsejtek eltérhetnek attól függően, hogy a húgyutak melyik része származott. Például a vese patológiákban ezek a sejtek diszmorphikusak (nagyszámú eritrociták hátterében, ezek lehetnek diszmorfikusak és változatlanok).

A vizeletben a változatlan vagy ún. Friss vörösvérsejtek a húgyutak sérülését jelzik - például a húgyhólyag vagy a húgycső.

A vizelet szűrőfolyamatának csökkenése esetén a túlzott permeabilitással a vizeletben lévő diszmorfos eritrociták jelennek meg. A diszmorf sejtek nagy száma főként a betegség vese etiológiáját jelzi.

A veseproblémák fő tünete azonban úgy tekinthető, hogy a fehérje, a vörösvérsejtek és a hengerek egyidejűleg jelen vannak a vizeletben.

A vizeletben lévő lapos vörösvérsejtek a vizeletrendszer patológiáját jelezhetik, például a vashiányos anaemia vagy más típusú vérszegénység kíséretében.

A vizeletben lévő leukociták és eritrociták a fertőző betegségek, valamint a pyelonefritisz, a prosztata vagy a húgyhólyag-daganatok, a kötőszöveti betegségek és a pancreatitis súlyosbodása vagy láz esetén is megtalálhatók. Mivel a probléma okai sokak lehetnek, ajánlatos a vizeletvizsgálatot újra megismételni, és további vizsgálatot is folytatni a Nechyporenko-ról.

A vizeletben lévő fehérje és vörösvérsejtek átmenetileg megjelenhetnek - ez akkor fordul elő, ha intenzív fizikai túlterhelés, súlyos stressz vagy hipotermia, allergiás folyamat. A terhesség alatt ez a kedvezőtlen indikátorok kombinációja a vesék mechanikai nyomása miatt figyelhető meg (általában ez a későbbi időszakokban határozható meg). De egy ilyen megsértés más súlyos betegségekben is megtalálható, így minőségi diagnózis nélkül nem elég.

A vörösvérsejteket és a vizeletben lévő hemoglobint leggyakrabban akkor találják, amikor a vér a húgyutakba kerül - például glomerulonefritisz, gyulladásos betegségek, daganatok hátterében. A vizeletben vörösvérsejteket nem tartalmazó hemoglobint az utóbbiaknak az edények belsejében történő pusztulása okozza. Ez jellemző a hemolitikus anémia és esetleg mérgezés, a lép betegségei, allergia, fertőző folyamatok, sérülések esetén. Ezeket a betegségeket a vérplazma hemoglobinszintjének emelkedése jellemzi: a fehérje feleslege miatt a glomeruláris szűrést leküzdi, és belép a vizeletfolyadékba. Ez az állapot elég veszélyesnek tekinthető, és a vesekárosodás miatt komplikálható.

A sportolók vizeletében mind a vörösvérsejtek, mind a hemoglobin kimutatható: ez egy átmeneti jelenség, és nem tekinthető patológiának.

A vizeletben lévő baktériumok, leukociták, eritrociták a húgyúti szervek valószínű fertőző károsodását jelzik. De szem előtt kell tartani, hogy a baktériumok gyakran hibás mintavétel közben belépnek a vizeletbe. Ezért ajánlott a vizelet ismételt átadása.

A sók nagy mennyiségben történő elemzésében való jelenléte szintén segít előzetes diagnózist készíteni. Ha kis sót találunk, akkor nem tekinthető patológiának, és a beteg táplálkozásának bizonyos sajátosságairól beszélhet.

A vizeletben lévő savas vizes só és eritrociták savas reakciójuk hátterében jelzik az urátkövek esetleges jelenlétét, az állati fehérjék feleslegét az étrendben, és erős mérgezést a szervezetben.

A vizeletben lévő oxalátok és vörösvérsejtek azokban az emberekben találhatók, akik sok élelmiszert fogyasztanak magas oxálsavtartalmú. Ez az oxalát kövek, a cukorbetegség, a krónikus bélbetegségek, a pyelonephritis kialakulásával is lehetséges.

A vizeletben lévő foszfátok és eritrociták egy lúgos reakció hátterében a foszfátkövek jelenlétét jelzik a húgyúti rendszerben, amelyek akkor alakulnak ki, amikor a foszfát anyagcserét a szervezetben zavarják (néha a vegán táplálkozás követői).

Az egészséges betegeknél a vizeletfolyadékban a vese epitéliuma általában nem észlelhető. A vizeletből származó gyulladásos betegségekben, valamint a glomerulonefritiszben a vizeletben lévő epithelium és a vörösvérsejtek jelen lehetnek.

A vizelet összetételében észlelt másik lehetséges komponens a bilirubin. Ez egy epe pigment, amely a vörösvérsejtek pusztulásával és a hemoglobin lebontásával keletkezik. Ezt az összetevőt általában az elemzésben kevéssé meghatározható mennyiségben jelenítik meg. A vizeletben lévő eritrociták és bilirubin nagy mennyiségben kimutatható a tumor folyamataiban, májcirrózis és hepatitis esetén.

Fontos, hogy helyesen korreláljunk két általános vizsgálat eredményeit - a vér és a húgyúti folyadék. Például az eritrocituria gyakran előfordul egyidejűleg a gyulladásos folyamat vagy anaemia jeleivel. És a vizeletben lévő eozinofília és eritrociták nem atópiás bőrgyógyászati betegségek, reuma, allergiás folyamatok jelenlétére utalhatnak. Bizonyos esetekben azonban ez a kombináció az acetilszalicilsav vagy néhány injektálható antibiotikum hosszantartó alkalmazása után következik be.

A vizeletben lévő számos eritrocitát a fertőző, traumás, autoimmun, toxikus, daganatos és vegyes tényezők hátterében jelöljük. Az elemzés eredményeként a teljesítmény erős növekedése komolyan megrémítheti a pácienst: a vizeletben lévő eritrociták gyakran jelzik az urogenitális rendszerben a vérzés kialakulását, amely a sérülésekkel és a neoplasztikus folyamatokkal kapcsolatos lehet. Lehetőség van a helyes diagnózis elkészítésére még a beteg alapos megkérdezése után is, panaszgyűjtéssel, a patológia természetének tisztázásával.

Az egyszeri vörösvérsejtek a vizeletben - nevezetesen 1, 2 vagy 3 - standard változatnak tekintendők, és nem igényelnek orvosi beavatkozást. Ugyanez mondható el, ha a vörösvérsejtek nyomai a vizeletben találhatók: egyes esetekben az orvos mérlegelése szerint egy második vizsgálat ajánlható.

Diagnostics vörösvértestek a vizeletben

Ha a betegnek vörösvértestje van a vizeletben, az orvosnak több további vizsgálatot kell végeznie. Először is a beteg felmérése és vizsgálata történik, a hasüreg tapintva van. A férfiak számára fontos, hogy végbélvizsgálatot végezzünk a prosztata növekedésének vagy gyulladásának kimutatására. A nők számára releváns nőgyógyászati vizsgálat.

Ezenkívül a pácienst megnagyobbodott nyirokcsomók, vérzés, petechia stb.

A vizeletben lévő eritrociták meghatározását mikroszkópos módszerrel végzik az általános elemzés során - az egyik leggyakoribb diagnosztikai vizsgálat. Az ilyen elemzés a legtöbb betegség esetében előírható. Ez magában foglalja a legfeljebb két tucat mutató meghatározását, beleértve a vörösvértestek jelenlétét és számát.

A vizeletvizsgálatokat kötelezően végzik: a fehérje jelenlétét, az eritrocita morfológiáját, a leukociták és a hengerek jelenlétét vizsgáljuk.

A vizelet üledék mikroszkópos vizsgálata segít észlelni:

 • változatlan eritrociták jelenléte;
 • módosított eritrociták (a glomerulonefritiszre jellemző) és az eritrocita hengerek jelenléte.

Emellett a húgyúti folyadékot tenyésztik (ha a húgyúti fertőzés gyanúja gyanítható). Húgyúti tuberkulózis gyanúja esetén az ilyen vetés háromszor megismétlődik.

A vizelet üledék citológiáját jelezzük, ha van okunk gyanítani, hogy az alsó húgyúti szegmensben tumor van. A vese rosszindulatú folyamatai esetében ez az eljárás nem informatív.

Szabványosan jelöljön ki egy általános vérvizsgálatot az ESR számításával, a vér karbamid-nitrogén meghatározásával, valamint a vérszérum kreatininnel. Ha feltételezzük a glomerulonefritisz gyanúját, ajánlatos az antistreptolizin O-t a plazmában a komplement komponensek szintjével értékelni.

A műszeres diagnosztikát elsősorban a jobb és bal vese kiválasztási urográfiájának és ultrahangvizsgálatának módszerei mutatják (az alacsonyabb informativitás miatt az alsó húgyúti traktust nem vizsgálják ultrahanggal).

Kiegészítő eljárásokként az alábbiak ajánlhatók:

 • számítógépes tomográfia;
 • vese angiográfia;
 • emelkedő pyelográfia;
 • uretroszkópia, cisztoszkópia;
 • vese szöveti biopszia (különösen a vizeletben megváltozott vörösvértestek kimutatására).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Megkülönböztető diagnózis

A vizeletben a vörösvértestek megjelenésének differenciális diagnózisát a következő betegségekkel végezzük:

 • húgyúti fertőzések (cystitis vagy urethrotrigonitis női betegekben, urethritis vagy prostatitis férfi betegekben);
 • urolitiasis (kövek kialakulása a vesékben, húgyhólyagban, ureterekben);
 • vaszkuláris patológiák (vese vénás trombózis, veseinfarktus);
 • daganatos folyamatok (a vese, a vese, a húgyhólyag, a húgyhólyag, a prosztata) onkológiája;
 • fertőző folyamatok (tuberkulózis, malária, endokarditisz);
 • glomerulonephritis;
 • a tágult hajók károsodása a prosztata adenoma hátterében;
 • nekrotikus folyamatok a vesepapillában.

Figyelembe kell vennie annak a valószínűségét is, hogy vérfertőzések vannak, amelyekben a vérzés megjelenése lehetséges, valamint a fizikai túlterhelés során fellépő hematuria.

Ritkább patológiák, amelyek szintén megkülönböztethetők, a vese-policisztikus, a vizelet endometriózis, a schistosomiasis, a vérzéses és a szisztémás vaszkulitisz.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Komplikációk és következmények

A vörösvérsejtek vizeletben való megjelenésének hátterében bekövetkező káros hatások és szövődmények valószínűsége nem a felismerés konkrét tényétől, hanem a jogsértés kezdeti okától függ. Ily módon a pirelonefritisz, az urolithiasis stb. Kezelésének hiányában komplikációk alakulhatnak ki, önmagában az eritrocituria csak tünet, nem pedig diagnózis, ezért a tünet következményeinek meghatározása legalábbis nem megfelelő.

Mindenesetre a vörösvérsejtek jelenléte a vizeletben további vizsgálatot igényel az okozati kórképek azonosítására. És csak a megállapított végleges diagnózis alapján lehet előrejelzéseket tenni a lehetséges komplikációkról.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Megelőzés

Lehetetlen meghatározni a vizeletben lévő eritrociták megjelenésének specifikus megelőzését, mivel a jogsértés kialakulása számos okból következik be.

A problémák elkerülése érdekében kövesse az alábbi ajánlásokat:

 • kerülje a hipotermiát, különösen a hátsó, a hasi és az ágyéki területet;
 • megteremtsék maguknak a megfelelő étrendet, hogy megakadályozzák az urolitiasis, mérgezés kialakulását;
 • igyon naponta sok folyadékot;
 • a túlzott fizikai terhelés elkerülése;
 • megakadályozzák a hasüregben található szervek sérülését.

Rendszeresen meg kell látogatnia az orvosokat a rutinszerű ellenőrzéshez.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34]

Előrejelzés

Amikor a vörösvértesteket a vizeletben érzékelik, azonnal nehéz meghatározni a jogsértés súlyosságát: a következmények jellege attól függ, hogy milyen súlyos a betegség.

A legtöbb esetben az izolált eritrocituria kedvező prognózist mutat. A mellékhatások olyan esetek, amikor a vizeletben lévő eritrociták fehérje vagy nefrotikus szindróma, szisztémás lupus erythematosus, Alport-szindróma, extracapillary vagy tubulointerstitialis nefritisz, vesepolisztisztikus betegség, tuberkulózis, neoplasztikus folyamatok, nefrotikus szindrómás IgA-nefropátia és nefrotikus szindróma és obstruktív szindróma.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.