^

Egészség

A
A
A

Az anovuláció okai, tünetei és diagnózisa

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Amint a lány teste készen áll a szülésre, elkezdődik az ideje. Körülbelül a menstruációs ciklus közepén egy tojást havonta érlelnek és a petefészek elhagyják, megtermékenyítésre készen. Ezt a folyamatot ovulációnak nevezik, és csak egy negyed órát vesz igénybe. A tojás felszabadulását követő 24 órában, megtermékenyítés és új élet születése lehetséges. A petefészek diszfunkcióját, amely a tüsző és a tojás érlelésének megsértését jelenti, vagy a megfelelő időben történő felszabadulást, az anovulációnak nevezzük. Ideális esetben a gyermek születésének, születésének és születésének hajlandóságát a pubertás és a menopauzális időszakban a termékeny életkorú nőkön kell tartani. Azonban a valóságban mindegyik kissé más.

Okoz hiányzik az ovuláció

Szinte egészséges nőknél évente többször is megfigyelhetőek az anovulációs ciklusok, amikor a tojásból való kilépés nem történik meg. Ezek hormonális rendellenességek, mivel az ovuláció folyamatát hormonok szabályozzák. Az okok a anovulációt normál (kezdetben) hormonális alapon meghatározott időben rezgéseit, néha igen jelentős csökkenése miatt működését a hipotalamusz-hipofízis-petefészek rendszer kapcsolódó idegi és fizikai túlterhelés; étkezési rendellenességek (anorexia, bulimia, a merev étrendnek való megfelelés); gyógyszerek szedése; az akut és visszatérő krónikus patológiák következményei; éghajlatváltozás; a születési rendszer átszervezése és az új fázisra való áttérés. Ilyen időszakok: pubertás (termékenység fejlesztése); szülés utáni (a szoptatás ideje); premenopauzális (termékenység kihalása). Az ovuláció hiánya, amelyet ideiglenes okok okoznak, utal a fiziológiás és nem igényel kezelést.

A külön beszélgetés anovulációt igényel, amit az orális fogamzásgátlók szedése okoz . Tevékenységük a természetes folyamatok megsértésén alapul, amelyek összekapcsolják a hypothalamust, az agyalapi mirigyeket és a petefészket. A legtöbb nő esetében a termékenység problémamentesen helyreáll, amikor megszünteti a fogamzásgátló tabletták alkalmazását, de egyáltalán nem. Ez nagyon egyedi.

A patológiás (krónikus) anovuláció az ovuláció rendszeres hiánya. Ennek fő oka a hormonális egyensúlyhiány, amelyet a petefészkek működésének megsértése okoz . A policisztás petefészkekben szenvedő nőknél a leggyakrabban megfigyelhető az ovulációs rendellenesség . A petefészkek prematurális disztrófiája, az ösztrogének feleslege vagy hiánya, a follitropin és a luteotropin, arányuk megsértése befolyásolhatja az ovuláció mechanizmusát. A poliskisztózis vagy a dystrophia szövődményének tekintett sclerokistóz petefészek több kicsi, éretlen cisztát képződik sűrű héjjal.

De a progeszteronhiány miatt bekövetkező anovuláció kérdéseket vet fel. Végtére is csak a ciklus második szakaszában beszélhetünk a progeszteron hiányról, amikor az ovuláció már megtörtént. Ha az ovuláció nem volt, akkor a progeszteron alacsony szintje teljesen normális. A nem megfelelő progeszterontermelést rendszerint a menstruációs ciklus zavaraival és a csírasejtek érési folyamatával összefüggésben mérlegelik a petefészek károsodása miatt. A progeszteron izolált hiánya gyakorlatilag nem fordul elő, ezért a progeszteron terápiája kritikának tekinthető, és nem ismeri el minden orvost, legalábbis tömegeket.

Kockázati tényezők

Ovulációs diszfunkció kockázati tényezői - a reproduktív szervek veleszületett patológiái és fejlődése; a mellékvese hyperplasia; felesleges prolaktin vagy androgének; a kismedencei szervek akut és krónikus gyulladásos folyamata (különösen endometritis és endometriosis ); nemi fertőzések; pajzsmirigy diszfunkció; krónikus elhízás vagy disztrófia; rossz szokások; az autoimmun folyamatok hatása szintén nem zárható ki.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Pathogenezis

Patogenetikai folyamat ovuláció rendellenességek működő emelkedjen túl okokból felborulna hormonális egyensúly, így a megsértésével az első szakaszban a peteérési ciklus bármely szakaszában - érését vagy kibocsátás egy petesejt a domináns tüsző.

Az anovuláció patogenezisében a policisztás petefészek szindróma a fő szerepet játszik. Ebben az esetben megsértik a hypothalamus-hipofízis és a petefészek ovulációs mechanizmusait. Patogenezisében sklerokistoz mint annak szövődményei is figyelembe túltermelés folliotropina hozzájárul a kóros képződése petefészek és tüszők helyett borított sűrű shell ciszták, ami lehetetlenné teszi, hogy a peteérést. Luteotropinhiányt is figyelembe kell venni.

Egy másik hipotézis az első helyen hozza hiperaktív mellékvese szteroid-szekréció rendellenességek és az ösztrogénhiány, amely felborítja a folyamatot a tüsző érési, kifejlesztéséhez vezet androgenitalnogo szindróma, anovuláció és amenorrhoea.

A termékenység időtartamára jellemző, hogy a luteotropin elégtelen szintje miatt jellemző anovuláció tipikus, termelése 15-16 év alatt növekszik és csúcsértékeket ér el. A fordított folyamat - az ovulációhoz szükséges hormonok szintézisének csökkenése a gyermekvállalás képességének megszűnésével történik (menopauza).

Amikor a hipotalamusz-hipofízis rendellenességek anovuláció feleslegben prolaktin gátló hatása annak a következménye, hogy több szerese a normál mennyiségű meghaladó közvetlenül a petefészkek által termelt lyuteotropina hipofizis funkció (nem éri el a csúcsot szükséges ovuláció) hipotalamusz - szintézisét gonadotropin-releasing hormon.

Daganatok és egyéb hipotalamikus lokalizációs neyroprotsessy a hipotalamuszban, éhezés, drasztikus csökkentése a testtömeg kiválthatja csökkenését, vagy akár teljesen meg a termelés a gonadotropin felszabadító hormon és a normális prolaktin.

Az agyalapi mirigy adenoma sebészeti beavatkozásának következménye , valamint - sugárterápia lehet a peteérés hiánya a gonadotrop hormonok szintjének hirtelen csökkenése miatt. Ezt az androgének túlzott szekréciója is elősegíti .

Anovulációja kísérheti a hiánya menstruáció vagy a méhvérzés, azonban ez sokkal gyakoribb nőkben van egy egyfázisú (anovulációs) menstruációs ciklus, amelynek végződése menstrualnopodobnoe vérzést. A sikertelenség az ovulációs fázist érinti, és a sárga test szekréciója és fejlődése egyáltalán nem fordul elő. Gyakorlatilag az egész egyfázisú ciklus az endometrium sejtek szaporodása, majd nekrózisuk és elutasításuk. A tanfolyam során a petefészkek teljesen eltérő természete és időtartama a fejlődési szakaszok és a regresszió a tüsző.

Az anovuláció szempontjából a hyperestrogenia a teljes ciklus során jellemzőbb, a progeszteron expozíció változása nélkül a normál ciklus második szakaszában. Bár néha csökkent az ösztrogén szintje, ami befolyásolja az endometriumban bekövetkező változások természetét - a hypo- hiperplasztikától, valamint a mirigáris polipok proliferációjával.

Az anovulációs ciklus végén a vérzés az éretlen tüszők regressziójával magyarázható, melyet általában az ösztrogének szintjének csökkenése kísér. Az endometrium funkcionális rétege destruktív változásoknak van kitéve - a vaszkuláris permeabilitás növekszik, az effusions, a hematoma, a szövetek nekrózisa megjelenik. Az endometrium felszíni réteget visszautasítják, ami vérzést okoz. Ha ez nem fordul elő, akkor a vérzéscsillapítás a vörösvérsejtek vörös vérsejtek vándorlása következtében jön létre.

A nőstény meddőség minden harmadik esetét a statisztikák szerint az ovuláció hiánya okozza. Ez a diszfunkció vezető oka, a nőgyógyászok policisztás petefészeknek nevezik, melyet legfeljebb tíz, szülési korú nőt diagnosztizálnak. Ebben az esetben a policisztózis külső jeleit a termékeny korú nők petefészkének ultrahangos vizsgálata kétszer olyan gyakran észleli. De a klinikai kép, amely megfelel a policisztás petefészkek szindrómájának, egyáltalán nem található meg.

A sclerokistózus petefészkeket a nőgyógyászati patológiák 3-5% -ában diagnosztizálták, az esetek egyharmadát tartós meddőség kísérte.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Tünetek hiányzik az ovuláció

Alapvetően a nők nem tudnak arról, hogy nincs ovuláció, amikor az anyasági vágyuk nem valósul meg. Néhány gyümölcsöző kísérlet után, amikor teherbe esik, a legtöbb nő eljön az orvoshoz, hogy megtudja, mi a baj velük. Ezért az anovuláció fő tünete a terhesség képtelensége. Néha, amikor az anovulációt amenorrhoea (miután nagy élmények, fárasztó rendszeres testmozgás, szigorú diéta és a böjt). Azonban a nők többsége a anovulációt tárolt havi, vagy pontosabban a vérzés, hogy egy nő veszi át a vér áramlását, mert a különbség nem érezhető azok bármilyen periodicitás, vagy kvantitatív (vérveszteség) vagy minőségi (jólétét a nők ebben az időszakban) tekintetében. A rendszeres menstruációval végzett anovuláció egyáltalán nem ritka, hanem normális.

Az utter vérzés nem mindig rendszeres, azonban a nők a ciklus időtartamának változásaként értelmezik, és általában nem sietnek az orvoshoz.

A hyperestrogenát a bőséges és tartós vérzés jellemzi. Az eredmény lehet az anémia kialakulását (vérszegénység), amelyhez a tünetek - gyengeség, fáradtság, szédülés, légszomj, sápadt bőr, száraz és törékeny haj és körmök.

Az ösztrogénhiányt (hypoestrogenia) az alacsony havi kibocsátások és rövid idejük jellemzi. Lehetséges, hogy amenorrhoea, ami a sclerokistózist jelezheti. Ultrahang esetén ebben az esetben nagyított vagy gyűrött petefészkek vannak, amelyek szükségszerűen cukorka körvonalait tartalmazó gumó alakúak. Vérzés a férfi típusban, a méh és az emlőmirigyek elmaradottsága, túlsúly. Az összes tünet jelenléte nem szükséges. Az általános rossz közérzet - az alvászavarok, a libidó, a fejfájás, a gyengeség, a fáradtság és a fáradtság tünetei lehetnek.

Az anovuláció első jelei nem túl nyilvánvalóak, leginkább figyelemre méltó a menstruáció hiánya, nem gyakran. Azonban olyan tüneteket kell figyelmeztetni, mint a szabálytalanság, a váladékok számának változása (oligomenorrhoea); a menstruáció közeledő (pre-helyi szindróma) vagy észrevehető csökkenésének hiánya; a ciklus javasolt második szakaszában nem emelkedett a bazális testhőmérséklet.

Szorongásos tünetek lehetnek fokozott szőrnövekedés (túlzott növekedését az androgén-függő haj), jelentős változás a testsúly egy rövid ideig, fénycsövet a mellbimbók (hyperprolactinemia), hangulatingadozás.

Néha nagyon figyelmet kell szentelnünk magunknak és testünknek, havonta egy ovulációs ciklust észlelnünk, és időben orvoshoz kell fordulnunk, és nem elhanyagolt állapotban.

A következő típusú ovuláció különböztethető meg attól függően, hogy mi okozta: fiziológiai és patológiai anovuláció. Az első a termékenység - serdülőkorú, a szülést követő időszak és a kihalás időszakának időszakaira utal.

Anovulációs ciklusok fordulhatnak elő bármely nőnél nagyon nagy terhelés alatt, az étrendi okok, az akut betegségek és a krónikus exacerbációk miatt. Gyakran egyszerűen nem veszik észre, hogy ha az okai jelentősek és hosszadalmasak, akkor a nő megszakíthatja a menstruációját, vagy megváltoztathatja a gyakoriságát és intenzitását. Amikor a stresszes faktor megszűnik, a nő állapota általában normalizálódik.

Patológiai anovuláció esetén a menstruációs ciklus második fázisának hiánya rendszerint előfordul. A krónikus anovuláció szükségszerűen járul hozzá a tartós meddőséghez és gyakran megtalálható éppen az anyai funkciók megvalósítása során. Az ovuláció hiányának krónikus formájára kifejtett tünetek nem jellemzőek, a havi vérzések rendszerint rendszeresek. Magában a gyanúban ez a kórtan, alapvetően lehetséges, a bazális hőmérséklet mérése. A patológiai anovuláció kötelező kezelést igényel, ha a nő gyermekeket tervez.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Komplikációk és következmények

Rendszeres hiánya ovuláció vezethet romlásához hormonális egyensúly megbontása a petefészek működésének, még ha Anovuláció okozta egyéb okok miatt, mert az egész a hipotalamusz-hipofízis-petefészek vesz részt a folyamatban.

A hyperestrogenemia miatt bekövetkező krónikus anovuláció eredményeképpen bőséges méhvérzés alakul ki, ami a hematopoiesis és az anémia megzavarásához vezet. A kezelés megtagadása általában tartós meddőséghez vezet.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24]

Diagnostics hiányzik az ovuláció

Állítsa be az otthoni, hogy a rendes ovuláció zajlik, lehetőség van két módja van: segítségével a mérési alap testhőmérséklet néhány menstruációs ciklus és az építőiparban a menetrend, valamint - alkalmazásával vásárolt a gyógyszertárban kifejezni ovulációs teszt.

Az anovulációs ciklus hőmérsékleti grafikonja egy monoton görbék, ritkábban egy törött vonal formájában, az összes grafikon nem haladja meg a 37 ° C-ot.

Az expressz teszt a peteérés előtt regisztrálja a vizelet csúcsértékének luteotropin tartalmát, ha ovuláció nem következik be, akkor a mutató ebben a mutatóban nem jelenik meg.

Abban az esetben, ha gyanú merül fel az ovulációs rendellenességek jelenlétéről, szakembert kell igénybe venni és alapos diagnosztikai vizsgálatot kell végezni. Minden anovulációra ajánlott orvos-genetikai tanácsadásban szenvedő betegnek szüksége lehet egy endokrinológusra.

A szokásos orvosi interjúk és a klasszikus klinikai vizsgálatok mellett specifikus vizsgálatokat is alkalmaznak a nő általános egészségi állapotának meghatározására, amely a hormonális állapotáról gondoskodik.

A legpontosabb képet a mértéke és jellege ovulációs zavarok mutatókat a szérum prolaktin és gonadotropin ( follikulus stimuláló és a luteinizáló ).

A szérum prolaktin fokozott tartalma az endokrinológus konzultációját és a TSH, T4, T3 (pajzsmirigyhormonok) plazmakoncentrációinak vérvizsgálatát sugallja .

Amikor megsértése teamwork hipotalamusz és a hipofízis és a normális szérum prolaktin tartalom follitropin, lyuteotropina, ösztradiol normális lehet (normogonadotropic anovuláció) vagy csökkentette (hypogonadotrop anovuláció).

Petefészek anovuláció esetén a follitropin tartalom jelentősen (4-5-ször vagy több) magasabb a normálértéknél. Az a feltételezés, hogy az eredete okainak anovuláció rendelni minimálisan invazív diagnózisa - petefészek biopszia a használata egy laparoszkóp, és - immunoassay autoellenanyagok kimutatására, hogy a szövetekben a petefészkek.

A szérum luteotropin koncentrációjának növekedése, különösen a szintje a follitropin tartalmához viszonyítva, a megfelelő tünetekkel megerősítve feltételezi a policisztás petefészkek szindrómájának jelenlétét.

On ovulációs diszfunkció bizonyít alacsony szérum progeszteron tartalmat a második fázisban a ciklus (ha ez a második szakasz határozza meg attól függően az egyes ciklusban, és nem a szokásos eljárás a 21. Napon), és - a hiánya szekréciós változások eredő dilatáció és kürettázs (kaparó endometrium).

Az ösztradiol szérumkoncentrációja szignifikánsan alacsonyabb (oligomenorrhoea) vagy normális lehet normál anovulációs ciklusokban.

A progeszteron a mintát használjuk, mint alternatívát a korábbi elemzés: szervezet válasza a intramuszkuláris progeszteron hét-tíz napig, elegendő telítettség megerősíteni ösztrogén (kettő-öt nap után a természetesen előfordul menstrualnopodobnoe méhvérzés) és a nem megfelelő - a negatív.

A páciens androgén státuszát értékelik, és a férfi nemi hormonok megnövekedett tartalmának esetében dezametazonnal kezelt mintát adnak a hiperandrogenizmus eredetének tisztázására.

A szexuális úton terjedő fertőzések jelenlétére PCR-analízist is lehet végezni.

A hardvervizsgálatok közül elsősorban a beteg az ultrahangot írja elő anovulációra. Amikor a számítógép monitoron végzett ultrahangvizsgálat azt mutatja, hogy nincs domináns tüsző. A policisztás ovárium szindróma érett tüszők egyszerre nagyobb a kelleténél, lehetetlen megkülönböztetni őket a domináns, és - nem érik végéig, és kapcsolja be a ciszták, amely „megszerzi” a petefészekben. Hasonló kép látható a multifolikuláris petefészkek esetében. A differenciálódást hormonális háttérelemzéssel végezzük.

Lehet, hogy egy másik eszköz diagnosztika - ultrahang és röntgen a mell, az agyi képalkotó, a tanulmány a pajzsmirigy.

trusted-source[25], [26], [27], [28]

Megkülönböztető diagnózis

A vizsgálat eredményei alapján differenciáldiagnózis történik. Az adatelemzés és a kirekesztés módszere meghatározza az anovuláció pontos okait, kizárja a neoplazmákat, különösen az agyalapi mirigyet.

Kezelés hiányzik az ovuláció

A magas fizikai terhelés következtében fellépő ovulációs rendellenesség nem igényel hormonkezelést. A képzés csökkenő intenzitásával és a terhelések adagolásával az anovuláció önállóan halad.

Megelőzés

A figyelmeztetés anovuláció fontos szerepe van az oktatás serdülő lányok pragmatikus hozzáállás az egészségre: szükségességének megértése, hogy megfeleljenek a racionális testmozgás, az optimális munka és a pihenés, kellő időben történő kezelés az orvos, ha a tünetek a szorongás, a szexuális szférában. Ismerkedjen meg a szexuális úton terjedő fertőzések megelőzésével, a stressz minimalizálásával és a megfelelő táplálkozás szükségességével.

A fogamzóképes korú nők étrendje a növényi termékek - a zöldségek, a gyümölcsök, a hüvelyesek, a gabonafélék - kétharmada. A harmadiknak fehérjetermékeknek kell lennie - hús, hal, tejtermékek. Az ösztrogénhiány összefüggésben van a cink és a réz hiányával, ezért az étrendnek feltétlenül tojás, máj, korpás tenger gyümölcsei és teljes kiőrlésű kenyér, zöld leveles zöldségek (nyers).

trusted-source[29], [30], [31]

Előrejelzés

Az orvostudománynak ma elegendő erőforrása van ahhoz, hogy segítse a nőgyógyászati rendellenességek enyhítését. Az anovuláció nem döntő, de mielőtt ezt a patológiát hormonterápiával kezelnék, alaposan meg kell vizsgálni és kímélni a megtakarító módszereket, például a jógát.

trusted-source[32], [33]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.