^

Egészség

A
A
A

Hyperestrogenia

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A hiperestrogenia olyan állapot, amelyben észlelték az ösztrogén szintjének emelkedését, ami nem csak hormonális egyensúlyhiányt okoz, hanem számos szerv normális működésének megsértését is. Ez a probléma minden korban, valamint a férfiaknál és a nőknél egyaránt előfordulhat, ami a klinikai folyamat sajátosságait okozza. A probléma időben történő felismerése biztosítja a gyermek normális fejlődését vagy a megfelelő hormonális hátteret egy felnőtt korban. Ez nemcsak helyes, hanem időszerű diagnosztikát is jelent.

trusted-source[1], [2]

Járványtan

A probléma epidemiológiája olyan, hogy a hyperestrogenizmus gyakoribb a 35 évnél idősebb nőknél. A méh méhnyálkahártya-esetek több mint 55% -a a hyperestrogenia hátterében alakul ki. A fogamzóképes korú nők hyperestrogenia oka 75% -ában van ésszerűtlen használata az orális fogamzásgátlók, míg a 35 év feletti nőknél a etiológiai faktor általában hormon-termelő petefészek-.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Okoz hyperestrogenia

Az ösztrogének - hormonok csoportja, amelyek tartalmaznak néhány olyan fajtát, amely biztosítja a női és férfi test normál működését. Tüntesse fel ezeket a hormonok fő típusát - ösztron, ösztriol, ösztradiol. Normál körülmények között a hormonok többségét a női petefészkek szintetizálják, de egy bizonyos mennyiséget a zsírszövet és a mellékvese is szintetizál. A férfiaknak is van ez a hormon, a herék, a mellékvese és a zsírsejtek is szintetizálják, de a mennyisége sokkal kisebb, mint a nőknél.

Ezért a hyperestrogenizmus kialakulásának fő okai elsődleges és másodlagos részekre oszthatók. Az elsődleges okok ezek a hormonok közvetlen erősített szintézise az adott szervekben bizonyos tényezők hatására. Ilyen okokból a nők közé tartoznak:

 1. hormontermelő funkcióval rendelkező petefészek-daganatok;
 2. a hypothalamus és az agyalapi mirigy tumorai a felszabaduló faktorok és a tüszőstimuláló hormon fokozott szintézisével a másodlagos szint patológiája;
 3. mellékvese daganat;
 4. chorionepithelioma - a trofoblasztikus kórokozó rosszindulatú méhképződése, amely fokozza az ösztrogén mennyiségét.

A hyperestrogenia másodlagos okai azok, amelyek nem kapcsolódnak a fokozott szintézishez. Ezek a következők:

 1. az orális fogamzásgátlók megfelelő monitorozása és hormonális szûrése nélkül, vagy nem megfelelõen kiválasztott gyógyszer esetén;
 2. A túlsúly növeli a zsírsejtek által szintetizált ösztrogének mennyiségét;
 3. vírusos hepatitis vagy cirrhosis, a szindróma kíséri citolízis és megzavarta a normális anyagcsere hormonok okozhat felhalmozódása ösztrogén miatt elégtelen kiürülését.

Ezek a fő területek, amelyeket figyelembe kell venni, ha ilyen probléma merül fel, az etiológiai kezelés elvégzésére.

A férfiak gyakran okoznak hyperestrogenia abnormális növekedése szintézisében ez a hormon, amely akkor történik, amikor a tumorok a hipotalamusz, hipofízis, a mellékvese, ritkán herék, valamint a túlsúly és anyagcsere-szindróma.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14]

Kockázati tényezők

Ennek alapján a fő etiológiai tényezők ezen állapot lehet azonosítani a kockázati tényezők a betegség. Ezek a következők: a hormonális fogamzásgátlás, ellenőrizetlen vagy helytelen használata méhen belüli eszközök, túlsúly, mozgásszegény nők egyidejű endokrin betegségek hypothyreosis vagy cukorbetegség és a genetikai hajlam, anyai vonalon az alkotmánnyal funkciót.

A hyperestrogenizmus és a klinikai tünetek kialakulásának pathogenezisének főbb mechanizmusai ismeretében ismerni kell a hormonok működését normál körülmények között a női és férfi testben.

A női testben az ösztrogének még mindig a méhen belül járnak el, amikor egy lány fejlődik, és biztosítják a női nemi szervek beágyazódását a magzatba. Továbbá, amikor a lány eléri a szexuális érettséget, ezek a hormonok felelősek a másodlagos szexuális jellemzők kialakulásáért. Egy felnőtt nőnél ezek a hormonok a ciklus első szakaszában. Az agyalapi mirigy tüszőstimuláló hormonja hatására szabadul fel, és számos helyi funkciót biztosít:

 • biztosítja az endometriális sejtek növekedését és proliferációját, előkészítve az oocita beültetését;
 • stimulálja a méhnyak mucusának szintézisét és fenntartja a hüvely savas környezetét, mint védőfunkciót valósít meg baktériumok, gombák és patogén növényzet reprodukciója ellen;
 • a méh növekedését biztosítja a myometrium pubertás és terhesség alatt történő növekedésével;
 • a zsírszövetek ésszerűen eloszlása a nőstény típuson - a has és a csípőn;
 • normalizálja a koleszterinszintet és szabályozza a lipidek lebontását és szintézisét;
 • erősíti az oszteoblasztok működését és normalizálja a csontrendszer működését;
 • normál vitamincserét biztosít, megakadályozza az öregedést és a másodlagos bőrváltozásokat.

Ezek azok a fő funkciók, amelyeket az ösztrogén a nő testében végez, és ennek megfelelően a tünetek a hormonok mennyiségének növekedésével alakulnak ki.

A férfi egy kis mennyiségű ösztrogén az első helyen a normális szabályozásának teljes hormonális és fenntartása a tesztoszteron szintje, és szintén hatással van a központi idegrendszerre, a libidót és növeli az izom növekedést.

trusted-source[15], [16], [17]

Pathogenezis

A tünetek kialakulásának patogenezise mind a férfiak, mind a nők esetében függ a hormonok működésétől és növekedésük forrásától.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22]

Tünetek hyperestrogenia

A megnövekedett ösztrogénszint klinikai képének függvénye a testben tartott hormonok szintje. Ezért két alapvető fogalmat kell megkülönböztetni - a relatív és abszolút hyperestrogenizmus. Az abszolút hiperestrogenizmus végső soron egy bizonyos patológiát hoz létre, amikor a hormonszint emelkedik a vérben és a petefészke sárga testének tartós fennállása, ami klinikai tüneteket okoz. A relatív hyperestrogenizmus olyan állapot, amelyben az ösztrogénszint nem emelkedik a vérben, de csak a progeszteronok mennyisége csökken, ezért a hyperestrogenikus klinika manifesztálódik. Ez a két jellemzõ nemcsak a kezelésre, hanem a kórtan pontos differenciáldiagnózisára is ismert.

A nőknél a hyperestrogenia gyakrabban fordul elő idősebb korban, gyakran a szülés után, amikor a hormonális hátterek bizonyos kudarcot vallanak. De a lány tinédzser korában is hasonló megsértés lehet, amikor a hormonok először elkezdenek hatni a menstruációra. Ezt a korai pubertás tünetei jelzik, amikor a másodlagos szexuális jellegek az idő előtt alakulnak ki. Az első menstruáció azonban késhet. Ez annak a ténynek tulajdonítható, hogy a normális menstruációs ciklus esetében a ciklus első fázisának végén az ösztrogénszint bizonyos csökkenése szükséges ahhoz, hogy a második fázis jöjjön - akkor a luteinizáló hormon emelkedik. Ha egy lánynak hyperestrogenia van, akkor a luteális fázis késik és a menstruáció nem fordul elő. Gyakran előfordul, hogy ez a patológia tünete lehet fiatalkori méhvérzés. Ezért a panaszok lehetnek a hosszan tartó menstruáció vagy annak bőséges természete előtt, még mielőtt az ilyen vérzés szövődményei bekövetkeznének.

Idősebb nőknél a jóindulatú méhszerkezetek - a méhnyálkahártyák vagy a méhnyálkahártya - kialakulásának oka lehet a hyperestrogenizmus, valamint az endometriózis kialakulása. Ez annak köszönhető, hogy az ösztrogének stimulálják a myometrium növekedését és az endometrium szekrécióját, és ezeknek a hormonoknak a magas szintje befolyásolják a sejtek egyenetlen túlzott osztódását. Ezért a nőknél a hyperestrogenizmus első jelei a hormonok szintjének meghosszabbodott növekedésével jelennek meg, amit a myoma klinikája manifesztál.

Tünetei méh mióma változtatható - vérzés, hasi fájdalom vagy nehézség érzést a medence, megsértése a szexuális közösülés, csökkent libidó, zavar a húgyhólyag vagy a végbél, szekunder krónikus vashiányos vérszegénység gyakori vérzés, különösen egyidejű hyperestrogenia. Ezek a tünetek gyakran jelentős mennyiségű fibroidnal is megjelennek. A klinika bizonyos sajátosságai az oktatási helytől és formától függően. Amikor a csomóponti formájában méhmióma klinikai megnyilvánulásai közvetlenül függ mestorospolozheniya csomóponton. Az alsóbbrendű csomók kialakulásával a menstruációs funkció nem romlik. Gyakran van egy akut has klinikára, mert ezek a csomópontok nagyon labilis pozícióját, és eltolható, amely egy torziós vagy nekrózis egység lábak. Néha éles fájdalom, és tompa, sajgó, állandó, ha a csomópont irritálja a hashártya, vagy az idegek ezután nehéznek a gyomorban. Ha subserous myoma szerelvény jelentős méretű, akkor is okozhat a szomszédos szervek kompressziós szindróma nehezen székletürítés kompresszió közben a végbél, a vizelési nehézség vagy reaktivitás a hólyag, valamint a kompressziós zavarhatja a kiáramlás a vénás vér és a nyirok alkotnak egy stagnálás a medence és a fejlesztési aranyér. Gyakran, amikor subserous helyen fibrómás szerelvény megfigyelt helyi neurológiai tünetek miatt összenyomása neurális szerkezetek fejlődési rendellenességek típusa szerint paresthesias vagy degeneratív betegség lemez az ágyéki gerinc. Ezután nagyon fontos, hogy helyesen diagnosztizáljuk a patológiát, és ne kezeljük ezeket a neurológiai rendellenességeket.

A csomópont szubmukros helyével a helyi manifesztációk sokkal hangsúlyosabbak. Metroragy megfigyelhető, különösen a ciklus második fázisának késése miatt. Gyakran van ilyen traumás trauma. A myoma klinikum sajátossága a hyperestrogenizmus hátterében, amely ebben az esetben abszolút, az ilyen fibroids gyors növekedése, amely azonnali hatást kíván.

Egy másik következménye hyperestrogenia a fejlesztése endometriosis, méhnyálkahártya-hiperplázia szemben növekedést ösztriol gyakran okoz diszperzióját endometrium gócok egész méh és belső nemi szervek. Ebben az esetben a tünetek bőséges vérzés formájában jelentkeznek, ami néhány nappal a várható menstruáció előtt kezdődik, és több mint egy hétig tart. Az ilyen ürítés gyakran barna, a szokásos menstruációs áramlástól eltérően. Ezt a ciklust az alsó hasban erősen húzódó fájdalom kísérte, jóval a menstruáció megjelenése előtt. Ha az endometriózis a petefészekben található, akkor ciszták alakulnak ki, amelyek hozzájárulnak a peritoneum irritációjához a megfelelő reakcióval. Súlyos fájdalom-szindrómát okozhat, amelyet gyakran akut hasi klinikai megnyilvánulásai kísérnek.

Ezek a fő klinikai tünetek, amelyek a nőknél a hyperestrogenia hatására előfordulhatnak.

A férfiaknál a hyperestrogenia elsősorban a tesztoszteron termelés elnyomását okozza, és a jelen esetben megfigyelt tünetek a hormon funkciójának elnyomásával járnak. Ebben az esetben az embernek gynecomastia jelei vannak - a mell duzzanata lehetséges a tejtermeléssel. Vannak tünetek is, a zsírlerakódások formájában egy nőstény típusban, csökkent szexuális vágy, impotencia, elhízás.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28]

Komplikációk és következmények

A hyperestrogenizmus következménye az endometrium hiperplázia, ami veszélyes állapot a vérzés kialakulásában. Ha hosszantartó hyperestrogenizmusról van szó, akkor gyakrabban fordul elő a méh myomája. A méhnyálkahártya nyirokcsomó alakja veszélyt jelent a vérzés kialakulására, különösen a myomatous csomó szubmukróm helyén, amely azonnali gyógyszeres kezelést igényel. Szintén az egyik következménye lehet a myoma csomójának fertőzése, amely gyulladásgátló terápiát igényel. Lehetnek komplikációk formájában „születés” myoma csomópont található nyálkahártya alatti vagy nekrózis, amely mellé tünetei az akut hasi és azonnali korrekciós intézkedéseket és időben differenciáldiagnózis.

A hyperestrogenizmus szövődményei az endometriosis kialakulásában krónikus posztemorrhagiás anaemia kialakulásához vezethetnek, mivel lehetséges vérzés, amit gyakran ismétlik.

trusted-source[29], [30]

Diagnostics hyperestrogenia

Abban az esetben, ha kapcsolatba lép egy orvos egy pubertás korú lány, a diagnosztikai történelem fontos. A lányok gyakran zavarba beszélni ilyen intim, hogy véleményük szerint a dolgok, így meg kell, hogy interjút anyám és megtudni, hogy mikor az első kihagyott időszak között eltelt időszak, a ciklus időtartama. A gyanús túlérzékenység a lányban hosszabb ideig tartó, kiforrott menstruációval kapcsolatos panaszok alapján történhet. Ebben az esetben az endometriális hiperplázia az ösztriol hatása alatt következik be, és ehhez hasonló tünetek társulnak. A diagnosztikai jelentőségű külső jelek, ez a lány alacsony növekedése, jól fejlett másodlagos szexuális jellemzői, idő előtti csontosodás, fokozott szőrösség.

A szaporodási korú nőknél a hyperestrogenizmus diagnózisa csak átfogó vizsgálattal végezhető el, mivel a külső megnyilvánulások nem ismeretesek az okhoz képest. Amikor egy nőt a székre vizsgál, meghatározhatja a méh myoma jelenlétét, méretét, alakját és helyét. Amikor a endometriosis, az is lehetséges, hogy meghatározza a belső endometriosis külön területein barna vagy barna szín a háttérben a nyálkahártya a méh vagy a hüvely.

A hiperestrogenizmust a késleltetett ovuláció szubjektív tüneteivel is diagnosztizálhatjuk. Ebben az esetben a páfrány és a pupilla negatív tüneteit kell meghatározni, amikor az ovulációt a ciklusban kell elvégezni. Ez lehetővé teszi, hogy gyanítsuk a patológiát és további diagnózist hajtsunk végre.

A hyperestrogenia instrumentális diagnosztikája a ciklus bármely napján elvégezhető, mivel a diagnosztikai eredmény jelentősége az endometrium hiperplázia meghatározásában. Ezért a patológiás diagnózis "arany standardja" ultrahang. Ebben az esetben transzvaginális vizsgálatot végzünk és meghatározzuk az endometrium vastagságát - jelentősen hiperplasztikus lesz. További jelek az ovulációs késleltetés és az egész tüsző. Ezután fontos követni az ovuláció dinamikáját és egyáltalán bekövetkezni, ez több egymást követő vizsgálatot igényelhet. Ha a hiperpláziát ugyanazon a szinten tartja vagy növeli, akkor a valószínűsíthető hyperestrogeniaról beszélhetünk.

A pontos diagnózis létrehozását lehetővé tevő elemzések a hormonális szűrés. A teljes ciklus nyomon követése és a nő hormonális hátterének tanulmányozása érdekében meg kell határozni az ösztrogének, a progeszteron, a luteinizáló és a tüszőstimuláló hormon szintjét. Az ösztrogén növekedése a hypoprogesteronemia hátterében vagy a luteinizáló hormon csökkenésének hátterében állhat. Ez fontos a kezelés taktikájának és a gyógyszeradag meghatározásának szempontjából.

A férfiaknál a diagnózis kissé leegyszerűsödött, mivel a gynecomastia tünetei és a panaszok megjelenése lehetővé teszi, hogy gyanakodjon a patológiáról. A diagnózis megerősítését ösztrogének és tesztoszteron meghatározásával végzik.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35]

Megkülönböztető diagnózis

A hyperestrogenizmus differenciáldiagnózisát elsősorban a hormonok szintjének relatív és abszolút növekedése között kell elvégezni. Ez segít a hormonális szűrésnek - az ösztrogén növekedése a progeszteron normális szintjének hátterében abszolút hyperestrogenizmusra utal. Szükség van továbbá a folyamat etiológiájának - a petefészek vagy mellékvese daganatának - vagy a folyamat másodlagos természetének egyértelmű megkülönböztetésére.

Ha az ösztrogén növekedése a méhvérzés klinikájával megy végbe, akkor a luteális fázis elégtelensége miatt a hyperestrogenia differenciáldiagnózisát kell elvégezni. A fő diagnosztikai jel a hormonok szintje.

Kezelés hyperestrogenia

A kezelés módjának kiválasztása előtt tisztázni kell a folyamat etiológiáját. Ha ez egy primer ovárium elváltozás vagy hypothalamus-hipofízis rendszer által okozott abszolút hyperestrogenizmus, akkor a kezelésnek átfogónak kell lennie, kivéve a sebészeti beavatkozást. Külső patológiás esetekben meg kell szüntetni a fogamzásgátlók szedését. De ha relatív hyperestrogenizmusról van szó, akkor a gyógyszeres kezelés alkalmazása előtt normalizálni kell a rendszert. Mivel a nemi hormonok cseréje a máj részvételével zajlik, ki kell zárni minden olyan tényezőt, amely sértheti működését. A hyperestrogenia étrendje nagyon fontos. A kezelés időtartama alatt be kell tartani a sült ételek, zsíros ételek, fűszeres fűszerek, pékáruk étrendjéből való kizárás elvének ajánlásait. Ez segít nemcsak a hormonális állapot javításában, hanem az általános egészségi állapot javításában is.

A gyógyszeres kezelés fő célja a klinikai tünetek megszüntetése és a hormonszint normalizálása. Ebből a célból különböző kábítószercsoportokat alkalmaznak, amelyek közül a legfontosabb a hormonális gyógyszerek csoportja.

Gonadotropin felszabadító faktorok, amelyek hozzájárulnak az ösztrogén szintjének normalizálódásához másodlagos szinten, és ennek következtében a szintetizált ösztrogén mennyisége csökken. Az ilyen készítmények a következők:

 1. A diferelin egy antigonadotrop hatású gyógyszer. A gyógyszer hatásmechanizmusa az, hogy a hatóanyag hatóanyaga olyan peptid, amely hasonló a természetes nõi rizóma-felszabadító hormonnal, amely felszabadítja a gonadotrop hormont. Ugyanakkor bizonyos mennyiségű hatóanyag felszabadul, és néhány hónappal később, a kezelés folyamán természetes hormonhiány van, így a gonadotropin mennyisége csökken. Ezért az ösztrogén mennyisége fokozatosan csökken - ami patológiás patogenetikai módszer. A gyógyszer különböző dózisú injekciós üvegekben kapható. A kezelés teljes hatásához a tanfolyamot követni kell. A hatóanyag dózisát az ösztriol szintje alapján határozzák meg egyedileg, de leggyakrabban a ciklus első napjától és öt napig a kezelés három-hat hónap. Ha az ovuláció egyidejű késleltetése, akkor a hormonok ellenőrzése alatt a progeszteron stimulálása vagy beadása történik. Óvintézkedések - nem alkalmazható gonadotrop gyógyszerekkel együtt, mivel ez a páciens hiperstimulációt okozhatja a kezelés kezdeti szakaszában és atresziában. A mellékhatások leggyakrabban hőhullámok, száraz bőr, viszketés, távoli osteoporosis, valamint hasi fájdalom és dyspepsia formájában jelentkeznek.
 2. A Buserelin anti-ösztrogén hatóanyag a gonadotropikus faktorok agonista csoportjából. A hatásmechanizmusa a hatóanyag egy kompetitív kötési hogy receptorok és a hipotalamusz-szintézis felszabadító hormon, amely növeli kezdetben, majd az ebből blokád gonadotropin a hipofízis hormonok. Tehát a gyógyszeres kezelés hatása nyilvánul meg. A hatóanyag felszabadulási formája intranazális beadásra és injekciós formára alkalmas megoldás. A hatóanyag dózisa a hyperestrogenizmus kezelésére általában 3,75 mg intramuszkulárisan hetente egyszer. A kezelés időtartama 4-6 hónap. Óvintézkedések - A kövek jelenlétében a vesében vagy az epehólyagban óvatosan kell eljárni. A mellékhatások lehetnek allergiás reakciók, valamint az emlőmirigyek kezdeti ingerlése, a méh váladékja kis mennyiségben. A központi idegrendszerre a fejfájás, a megnövekedett depresszió alakulása is lehetséges.
 3. A Zoladex  egy gyógyszer, amelynek fő hatóanyaga a goserelin. Ez az agonista egy gonadotropin felszabadító hormon, amely ugyanolyan hatású, mint a csoport összes gyógyszerének. Tartós terápiás kezelés esetén a gyógyszer gátolja az ösztrogének termelését. A gyógyszer sajátos tulajdonságokkal rendelkezik a kibocsátás formájával kapcsolatban - letétbe helyezett formák. Adagolási készítmény: helyi érzéstelenítés a bőr a has végezzük a gyógyszert beadó dózisban 3,6 mg, majd négy héttel később egy második dózist adagolunk. Ezt követően hormonális szűrést és vizsgálatot javasolnak - általában hiperplasztikus endometrium fordul elő, és az ilyen kezelés elegendő. Mivel a gyógyszer lassan szabadul fel, hatása 28 napig tart. A mellékhatások helyiek lehetnek - a gyógyszer helyén, viszketés, égés, gyulladásos tünetek. Szisztémás mellékhatásokból eredő hypotonia, fejfájás, arrhythmia, szédülés lehetséges. Óvintézkedések - egyidejű bronchiális asztma esetén a gyógyszert óvatosan kell használni, mivel lehetséges a bronchiális elzáródás megerősítése.
 4. A danazol  olyan gyógyszer, amely megakadályozza az ösztrogénszint emelkedését a versenyhatások miatt. A gyógyszer hatóanyaga az ösztrogén hormon szintetikus analógja, ezért tartós bevitellel kötődik a célszövetekben lévő érzékeny receptorokhoz és csökkenti azok számát. Ez csökkenti a természetes ösztrogének szükségességét, és szintézisük csökken. Az adagolás módja orális. Adagolás - napi 400-800 milligramm, jobb, ha két vagy négy felvételre oszlik. A hyperestrogenia kezelése nem kevesebb, mint négy hónap, de hat hónapnál jobb. Óvintézkedések - ha a májfunkció károsodott vagy hepatitis van jelen, a legjobb, ha nem alkalmazza a gyógyszert, hanem a gyógyszer adagolását is, kezdve a napi minimum 200 mg-os adaggal. A mellékhatások hajhullás, súlygyarapodás, ödéma megjelenése, valamint allergiás és hasmenéses jelenségek formájában jelentkezhetnek.

A progeszteron készítmények komplex terápiában alkalmazhatók a ciklus második fázisának elégtelenségének kezelésére, ami tovább normalizálja a hormonális egyensúlyt. Ehhez előnyös az ilyen készítmények alkalmazása a ciklus tizennegyedik napján.

 1. A Mirolyut egy hatóanyag, amelynek hatóanyaga a gestagensek csoportjából levonorgestrel. A gyógyszer alkalmazható az endometrium hyperplasia súlyosságának csökkentésére a hyperestrogenizmus hátterében. Ehhez használjon intrauterin eszközt, amelyet alapos vizsgálat és vizsgálat után több éven át helyezett el. Óvintézkedések - a gyógyszert nem szabad a méhtől véres kimosódás esetén alkalmazni, aktív méhbetegséggel, és óvatosan kell eljárni a májfunkció megsértése esetén. A mellékhatások helyi és szisztémás megnyilvánulások formájában is előfordulhatnak. A helyi tünetek az égetés, viszketés, fájdalom, kellemetlen érzés vagy kisebb méhvérzés. A szisztémás manifesztáció, a szédülés, a fejfájás és az emlődaganat gyakori.
 2. A Provera olyan gyógyszer, amely főleg medroxiprogeszteront tartalmaz. Segíti a hormon hiányának pótlását, és normalizálja a vér szintjét. A gyógyszer előnye a szelektív hatás a progeszteron receptorokon, amelyek a méhben helyezkednek el. Ez hozzájárul ahhoz a tényhez, hogy a hatóanyag nem jár a petesejten, hanem csak az endometrium hámjában jár, ami hozzájárul a hiperplázia gyorsabb csökkentéséhez a korábbi hyperestrogenia hátterében. A gyógyszer elérhető száz és ötszáz milligramm tabletta formájában. A gyógyszer adagja a progeszteron egyensúlyának kezelésére és normalizálására 400-800 milligramm két dózisban. A mellékhatások allergiás megnyilvánulások, valamint méhvérzés formájában is előfordulhatnak, ami az adag növelését és az orvos második konzultációját igényli. Óvintézkedések - Két hét használat után ellenőriznie kell a hormonszintet, hogy elkerülje a hiperszekréciót.

A hyperestrogenia kezelésére szolgáló vitaminok nagyon fontosak, különösen a gyógyulás idején, amikor már hormonkezelést végeztek, és szükség van az endometrium proliferációjának és a tüszőnövekedésnek a proliferációjára. Ehhez használhat vitaminok injektálható formáit - B1, B6 - minden másnap, vagy multivitamin komplexek tabletta formában hosszú távú felhasználásra.

Fizikoterápiás kezelést lehet végezni az endometrium javításának javítása érdekében, de nem akut időszakban, és nem hormonterápiában. Ajánlott balneológiai kezelés az alsó hasüreg alkalmazásával. Magnetoterápia is lehetséges.

A hyperestrogenia sebészi kezelésére csak akkor kerül sor, ha ennek oka petefészek-daganat. Leggyakrabban ez jóindulatú folyamat, ezért a sebészeti beavatkozás mennyisége petefészek reszekcióra vagy adnexectomiára korlátozódik. Győződjön meg róla, hogy a műtét előtt végezze el a kismedencei szervek ultrahangját, hogy kizárja a rosszindulatú folyamatot.

A hyperestrogenizmus alternatív kezelése

A hyperestrogenia alternatív kezelése komplex terápia formájában alkalmazható, melyben ez a hatás csak nő. E célból nem csak a vércukorszintet csökkentő gyógyszerek, hanem az ösztrogének szintjének normalizálása is használatos. Használja az ilyen alternatív eszközöket:

 1. Szükséged van egy kamilla és csalán ülő fürdőre. Ehhez egy liter vízben két zacskó kamilla füvet és több szárat sózva csalán levelekkel kell felszívni, amíg az oldat fel nem melegszik. Ezután hozzá kell adni egy teáskanál mézet, és fürödni kell, miután legalább tíz percig ott ülsz.
 2. A zöldséglevek nagyon jól stabilizálják az endometriumot, ami megakadályozza a szövődmények kialakulását, amelyek a hyperestrogenia hátterében kialakulhatnak. Ilyen orvosi megoldás esetén használjunk száz milliliter friss sárgarépalevet vagy cukrot, adjunk hozzá az őrölt aloe leveget, és naponta reggel és este vegyünk be 50 millilitert.
 3. A gyógynövényből megvásárolható borsivonat, amely az ösztrogén szintjét normalizálja egy nő testében. Használatához két csepp kivonatot kell bevinni és négy csepp vízzel hígítani, reggel és este legalább három hétig kell bevenni.

A gyógynövényekkel való kezelést bizonyos sajátosságokkal kell elvégezni. A fitoterápiát a menstruációs ciklus második szakaszában kell elvégezni, amikor az ösztrogén szintjének emelkedését kis mennyiségű progeszteron kompenzálja. Ugyanakkor figyelemmel kell kísérni a nő általános állapotát és az egyidejű terápiát helyettesítő gyógyszerekkel. Az erre a célra használt legfontosabb gyógynövények a következők:

 1. Borovaya méh - egy növény, amely hozzájárul a stimuláció a sárgatest működését és kiválasztása a progeszteron gyulladáscsökkentő hatása, és megakadályozza a vérzés a háttérben a méhnyálkahártya-hiperplázia. Az orvosi infúzióhoz három evőkanálnyi gyógynövényt kell bevinni, forrásban kell tartani, és további öt percen át forraljuk fel az alacsony hőt, ezt az infúziót le kell fedni és három órán keresztül ragaszkodni kell. Vegye ezt az infúziót meleg formában naponta ötször két evőkanál. A kezelés időtartama egy hónap.
 2. A főzet a kéreg Viburnum normalizálja a funkció a petefészek nem csak a szintézis a felesleges ösztrogén, hanem aktiválja az endogén védőmechanizmusok a hüvely kapcsolatban másodlagos fertőzés. A húslevesre forró vízzel kell felönteni a kérget, és forraljuk tíz percig, majd ragaszkodunk hozzá további tíz percig. Ezt a tápközeget naponta három evőkanálnak meleg formában kell inni.
 3. Ebben az esetben a bojtorja és az arany bajusz gyökerei is használatosak. Ehhez használja ezeket a gyógynövények infúzióját, és naponta kétszer fél pohárral fogyasztja őket.

A homeopátiás gyógyszerkészítmények széles körben használatosak az ösztrogén termelésének gátlására. Az ilyen gyógyszerek mind hysterotróp hatásúak, mind szisztémás központi hatást fejtenek ki a hypothalamusra, ami gátolja a kibocsátó faktorok termelődését és csökkenti az ösztrogének termelését. A különböző gyógyszerek dózisa különböző lehet, ami meghatározza az ösztrogén szelektív szintjét. A fő homeopátiás gyógyszerek:

 1. A szepia a szervetlen eredetű homeopátiás gyógymód. A gyógyszer regeneráló hatással bír, ami jó az endometrium helyreállításához, és növeli a receptorok érzékenységét a progeszteron hatására - ez normalizálja a felesleges ösztrogének hatását. A gyógyszer felszabadul a homeopátiás granulák farmakológiai formájából, és cseppeket három granulátumot adnak naponta háromszor fél órával étkezés előtt, vagy egy óra múlva. A granulátumot fel kell oldani, amíg teljesen fel nem oldódik és vízzel nem mossa le. A mellékhatások nem gyakoriak, de lehetnek székletzavarok, dyspepsia és allergiás reakciók. Óvintézkedések - lehetetlen használni a kábítószert a nőknél aszténa fizikum és a depressziós hangulat.
 2. Az Ipecakuana természetes eredetű homeopátiás gyógymód. A hatóanyagot ampullákban a homeopátiás oldat farmakológiai formájába szabadítják fel, és az ampulla harmadrészén adagolják hetente egyszer, esetleges orális alkalmazásra. A mellékhatások nem gyakoriak, de lehetnek székletzavarok, dyspepsia és allergiás reakciók. Óvintézkedések - lehetetlen használni a kábítószert akut folyamat a méhben.
 3. Sanguine és Stramonium - két homeopátiás gyógyszerkészítmény kombinációja erőteljesebb hatással bír. A hatóanyagot homeopátiás cseppek farmakológiai formájában szabadítják fel, és naponta egyszer tíz cseppet adnak mindkét készítményben egy kanállal. Ebben az esetben a cseppeket egy evőkanál vizet kell hígítani, és az ételtől függetlenül kell venni. A nemkívánatos eseményeket nem azonosították.
 4. Hamamelis - homeopátiás alapuló olyan növény, amely különösen hatékony, ha expresszálódik méhvérzés során hyperestrogenia és endometriális hiperplázia. A hatóanyagot granulátumban szabadítják fel, és napi egyszeri 8 granulátumot tartalmaz. A mellékhatások ritkák, bőrkiütés lehetséges a kezében.

trusted-source[36], [37], [38], [39]

Megelőzés

A hiperestrogenizmus megelőzését minden nőnek végre kell hajtania, mivel ezek nem specifikusak. Először is, a fogamzásgátlás hormonális eszközeit helyesen kell alkalmazni és ellenőrizni. Szükség van továbbá a krónikus stresszes helyzetek folyamatos megelőzésére is, amelyek hozzájárulnak az anyagcsere és az ovario-menstruációs ciklus megzavarásához. Ha a nőknél vagy a lányoknál a szaporodási funkciók bármely megsértését észleli, azonnal forduljon orvoshoz.

trusted-source[40], [41], [42]

Előrejelzés

A hyperheterogén prognózis pozitív a helyreállításhoz az ok pontos és időszerű diagnosztizálása esetén. Ha az oka hormontermelő daganat, akkor időben és helyes kezelésre van szükség a folyamat előrehaladásának megakadályozása érdekében.

A hiperestrogenia a szervezetben egyre növekvő ösztrogénszint, amely abszolút vagy relatív lehet. Ez a helyzet lehet a lányok, a nők, valamint a férfiak. Ennek a kórtanának a diagnózisilag jelentős jelei a méh vérzése az endometrium hyperproliferációjával, valamint az endometriózis és a májfibrák kialakulásával. Az embernek figyelnie kell a gynecomastia tüneteire. Mindenesetre a betegség átfogó diagnózisa és időszerű kezelés szükséges.

trusted-source[43]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.