^

Egészség

Sputum vizsgálat

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 23.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A köpet - kóros szekréciós légutak fogása köhögés és kialakítva a sérült nyálkahártya a légcső, hörgő és a tüdő szöveti fertőzések, fizikai vagy kémiai ágensek.

A tüdőgyulladásban szenvedő betegek köpetének elemzése sok esetben (bár nem mindig) lehetővé teszi:

 • meghatározza a kóros folyamat jellegét;
 • tisztázza a légzőrendszer és a tüdőszövet gyulladásának etiológiáját, különösen a gyulladás kórokozójának izolálására;
 • meghatározza a kórokozó fő tulajdonságait, beleértve az antibiotikumokra való érzékenységét;
 • értékelje a kezelés hatékonyságát.

A köpet-elemzés magában foglalja:

 1. Makroszkópos vizsgálat (a köpet jellegének meghatározása, mennyisége, színe, áttetszősége, szaga, konzisztencia, szennyeződések jelenléte és különböző zárványok).
 2. Mikroszkópos vizsgálat (sejtes és egyéb köpet elemek meghatározása, valamint a mikrobák növényi eredetének vizsgálata natív és festett kenetekben).
 3. Mikrobiológiai vizsgálat (a betegség állítólagos kórokozójának tulajdonságainak azonosítása és vizsgálata).

A köpet kémiai vizsgálata még nem mutatott széles körű alkalmazást a klinikai gyakorlatban, bár bizonyos diagnosztikai jelentőséggel bír.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Sputum a kutatáshoz

A köpet utáni vizsgálatot egy üres gyomorba gyűjti össze a száj és a torok vízzel történő alapos öblítése után. Néha ajánlott, hogy öblítse le a száját egy 1% -os alumínium alumínium oldattal.

A páciens a köpetet közvetlenül tiszta, száraz edénybe köti, szorosan illeszkedő fedéllel. Ha várható a köpet kórokozó mikrobiológiai vizsgálata, steril Petri-csészébe vagy más steril tartályba kerül. Fontos figyelmeztetni a beteget, hogy amikor a köpet összegyűjti, a nyálfogyasztás a laboratóriumba küldött mintáknak jelentősen megváltoztathatja a vizsgálat eredményeit. A frissen köpet csak a laboratóriumba kerül, mivel a tartós állóképesség, különösen szobahőmérsékleten, sejtelemek autolíziséhez és mikroflóra reprodukálásához vezet. Ha szükséges, a hütöszekrény rövid távú tárolása megengedett.

Ki kapcsolódni?

A köpet általános tulajdonságai

A köpet száma

A köpet összege általában 10 és 100 ml között van naponta. Kevés köpet szétválasztott akut bronchitis, pneumonia, stagnálás a tüdőben elején támadás az asztma. A bronchiális asztma támadásának végén a köpet összege nő. Számos köpet (néha akár 0,5 liter) lehet felszabadítani, ha a tüdő ödéma, valamint a gennyes folyamatokat a tüdőben, látva üzenetét üreg hörgők (a tályog, bronchiectasia, üszkösödés tüdő, a tuberkulózisos könnyű folyamat, kíséretében összeomlása szövet) . Meg kell jegyezni, hogy a csökkentés összegét köpet és a gennyes folyamatok a tüdő következménye lehet a gyulladás alábbhagyott, és gennyes vízelvezető megsértését az üreg, amelyet gyakran kísér romlása, a beteg állapotától. Mennyiségének növelése köpet lehet tekinteni, mint egy jel romlása a beteg, ha ez attól függ, rohamok, például a gennyes folyamat Más esetekben, amikor a számának növekedése köpet jár a jobb vízelvezetés üreg, ez tekinthető pozitív jel.

Sputum színe

A legtöbb színtelen köpet, gennyes komponens kapcsolódási ad neki egy zöldes árnyalatú, ami megfigyelhető tüdőtályog, tüdő üszkösödés, bronchiectasia, tüdőrák aktinomikózis. Amikor a szennyeződések a köpetben friss vér festett köpet különböző árnyalatú piros szín (köpet tuberkulózisban, hemoptysis, actinomycosis, tüdőrák, tüdő tályog, tüdő során szívizom, kardiális asztma és tüdőödéma).

A köpet rozsdás szín (a kruppos, fokális és influenza pneumonia pulmonalis tuberculosis caseous bomlás stagnálás a tüdőben, tüdőödéma, a pulmonáris lépfene) vagy köpet barna (a szívizom fény) azt mutatja, annak tartalmát nem friss vér de a bomlástermékei (hematin).

Piszkos-zöld vagy sárgás-zöld színű lehet a köpet, amely elválasztja a különböző kóros folyamatokat a tüdőben, kombinálva jelenléte sárgaság a betegek .

Az eozinofil tüdőgyulladás néha megfigyelhető a köpet sárga-kanária színének. A szemcseppentés lehetséges a tüdősziderózisban.

Fekete vagy szürkés köpet keletkezik a szénpor és a dohányzók között.

A köpetet el lehet foltolni néhány gyógyszerrel, például a rifampicin foltok vörösre töltik.

A váladék szaga

A köpet általában szagtalan. A szag megjelenése hozzájárul a köpet kiáramlásának megszegéséhez. Bűzös szagát szerez tályog, üszkösödés a tüdő, a bűzös bronchitis, a csatlakozási bűzös fertőzés, tüdőtágulat, tüdőrák, bonyolítja nekrózis. Ahhoz, amely feltárta hydatid ciszták jellemző sajátos gyümöicsszagú.L köpet.

Köpet a köpetből

A kíméletes köpet az állásra általában két rétegre oszlik, ami háromféle rétegre visszük fel (felső habos, középsúlyos, alacsonyabb purulens). Különösen jellemző a három rétegű köpet a tüdő gangrénjének megjelenése, míg a kétrétegű köpet megjelenése általában megfigyelhető a tüdő és a bronchiectasis tályogában.

Köpetreakció

A köpet általában lúgos vagy semleges reakcióval rendelkezik. A felbomlott köpet savas reakciót vált ki.

A köpet magatartása

 • A nyálkahártya kiválasztódik az akut és krónikus bronchitisben, asztmás bronchitisben, tracheitisben.
 • Mukoadhézión gennyes köpet jellemző a tályog és üszkösödés a tüdő, szilikózis, gennyes bronchitis, akut fellángolása krónikus bronchitis, staphylococcus tüdőgyulladás.
 • A purulentus nyálkahártya köhögése jellemző a bronchopneumoniára.
 • A purulens köpet a bronchiectasis, a staphylococcus tüdőgyulladás, a tályog, a gangréna, a tüdő aktinomikózisával lehetséges.
 • A köhögő köpetet tüdőödémával választják el.
 • Serous-purulent köpet a tüdő tályogával lehetséges.
 • A vérző köpet kiválasztódik tüdő infarktus, neoplazmák, tüdőgyulladás (esetenként), tüdő trauma, aktinomikózis és szifilisz esetén.

Meg kell jegyeznünk, hogy a vértől a köpetbe történő hemoptízis és szennyeződés nem figyelhető meg minden tüdő-infarktus esetén (12-52% -ban). Ezért a hemoptysis hiánya nem indokolja a tüdő-infarktus diagnózisának megtagadását. Emlékeztetni kell arra is, hogy nem mindig lehetséges a köpet a tüdőben a tüdőben előforduló nagy mennyiségű vér megjelenésével. A pulmonalis vérzés szimulálására például gyomor- vagy orrvérzés léphet fel.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.