^

Egészség

A petevezetékek laparoszkópiájának működése

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 23.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A méh csövek fontos szerepet töltenek be a női reproduktív rendszernek, amely nélkül a gyermekvállalási funkció lehetetlen lenne. Sajnos, petevezeték, valamint bármely más szerv, továbbá lehet „beteg” - például azok veszélyeztethetik cső elzáródása, összenövések, endometriózis, petevezeték terhesség, gyulladásos folyamatok, stb, hogy kezelni a fent említett problémák, az orvos előírhat ilyen. Terápiás és diagnosztikai eljárásokat, laparoszkópia petevezeték - minimálisan invazív művelet, amely lehetővé teszi, hogy megoldja a problémát, és ugyanabban az időben, hogy értékelje az általános állapota a kismedencei szerveket.

A petevezetékek diagnosztikus laparoszkópiája

A farkascsövek diagnosztikai laparoszkópos vizsgálatának fő oka ismeretlen eredetű meddőség. A laparoszkópia segít megismerni a meddőség okait és finom diagnózist biztosítani.

A korábban tervezett diagnosztikai laparoszkópia néha terápiás és diagnosztikus lehet: a sebész értékeli a helyzetet, és ha lehetséges, egy időben megoldja a problémát.

A diagnózisos laparoszkópiát gyakrabban hajtják végre tervszerűen: az eljárás kiegészíthető histeroszkópiával vagy hüvelyi beavatkozással.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Az eljárás indikációi

A farkascsövek laparoszkópiája diagnosztikai célokra, terápiás és diagnosztikai célokra vagy kizárólag sürgősségi ellátáshoz - pl . Ektópiás terhesség esetén - előírható .

 • A farkascsövek tapadásának laparoszkópiája az elektrokoaguláció egyik változata. Az adhéziók kivágása után sok esetben megoldható a meddőség problémája. A ragasztási folyamat a gyulladásos megbetegedések, a szexuális úton terjedő betegségek vagy a kismedencei szervek korábbi műtéti beavatkozásainak következménye lehet (például az appendicitis eltávolítása után).
 • Laparoszkópia a méhkürt elzáródása / hysterosalpingostomy: laparoszkópiás leírásban lehetővé teszi nem csak meghatározni az oka elzáródás, hanem megszünteti azt: a sebész megszünteti az összenövések, kauterizálására az endometriális részek, terjed cső. Előzetesen, az elzáródás mértékének megvizsgálása érdekében az orvos egy speciális folyadékot vezet be, amely a csövekbe jut a hasüregbe.
 • Laparoszkópia petevezető ciszták hajtjuk végre nagy méretű dermoid vagy endometriózisos ciszták nagy a kockázata a törés vagy alakját befolyásolják a petefészek, a progresszív növekedés egy ciszta, vagy nagy a kockázata a ciszták alakulás rák.
 • A petevezeték laparoszkópos vizsgálata kétféle módon történhet: az érintett cső eltávolításával vagy a cső részleges reszekciójával. Sajnos a leggyakoribb az első lehetőség, mivel nincs garancia arra, hogy a következő terhesség nem okoz problémákat ugyanabban a csőben.
 • A petevezeték laparoszkópiája hidrosalpinxszel - a csőszerű üregben lévő folyadék felhalmozódása - lehetővé teszi a probléma kiküszöbölését. Az esetek többségében azonban nem lehetséges a cső megtartása: eltávolításra kerül, hogy elkerülje a hidrosalpinx ismétlődő epizódjait.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Készítmény

Lehetetlen a függő csövek minőségi laparoszkópiájára számítani, kivéve, ha megfelelő előzetes képzést hajtanak végre. Számos szempontból ez a készítmény a szövődmények és a negatív következmények veszélyétől függ.

A laparoszkópos eljárás megkezdése előtt a beteget teljes körűen meg kell vizsgálni - mindenekelőtt az ellenjavallatok jelenlétének, valamint az összes létező betegség - ideértve a krónikus betegségeket is - kezelésére.

A laparoszkópia előkészítése további kellemetlen következmények megelőzésére irányul. Ezenkívül figyelembe kell venni, hogy a műtét során érzéstelenítést alkalmaznak, amelynek alkalmazása ellenjavallt is lehet.

A petevezetékek laparoszkópos vizsgálatai és elemzései a következők:

Az általánosan elfogadott vizsgálati jegyzék mellett a nőgyógyászati széket is meg kell vizsgálni. Az orvos kipróbálást végez a mikroflórán, citológiai vizsgálatot végez.

Ha a beteg szenved extra-patológiák - például a cukorbetegség, pajzsmirigy-betegség, magas vérnyomás, vagy asztma, szükséges, hogy megkapjuk a véleményét orvos szakirányú, ami azt jelzi, hogy a művelet ebben az esetben.

A petevezeték laparoszkópiájának előkészítő szakaszában az orvosnak tájékoztatnia kell minden olyan gyógyszerről, amelyet a beteg a közelmúltban szedett, vagy jelenleg szed. Különleges ellenőrzés szükséges a véralvadási folyamatokat (beleértve az aszpirint) érintő gyógyszerek esetében, valamint a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket.

Az előkészítést általában közvetlenül a laparoszkópia előtt végzik el, de nem korábban, mint a műtét előtt két héttel.

A petevezeték laparoszkópiáját megelőzően, kétségtelenül, az agyvérzést kétszer hajtják végre: a műtét előtti este és reggel.

A laparoszkópia előtti napon ki kell zárni az asszimilációs termékekből, valamint a babból, káposztából nehéz étrendből. A laparoszkópia előestéjén a vacsora nem szabad, sem folyadékot inni. A műtét napján nem lehet sem inni, sem enni.

A műtét előtti reggelen zuhanyozni kell, és meg kell borotálni a közönséges területet.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Technika a fallopian csövek laparoszkópiája

A petevezeték laparoszkópiája általános érzéstelenítéssel történik. Az orvos három szúrással (vágással) tölt, kb. 10-20 mm-t: speciális steril eszközöket vezet be a laparoszkópia típusától függően.

Az egyik a vágások kerül sor a köldök: rajta hasüregébe a szén-dioxidot kell bevezetni, amely fog terjedni a falak, a hasi szervek, és nekik volt kényelmes vizsgálni. A másik két rész a műszerek és mini-kamerák bevezetéséhez szükséges.

Az összes laparoszkópos manipuláció (diagnosztikai vagy terápiás) befejezése után az orvos leveszi az összes eszközt és a mini-kamerát, majd alkalmazza a varratokat.

Mennyi ideig tart a lapopotázs laparoszkópiája?

A laparoszkópos műtét nem mindig ugyanolyan időtartamot igényel: könnyű esetekben a laparoszkópia átlagosan fél órát vesz igénybe - átlagosan 40-50 perc. Bonyolult esetekben a beavatkozás másfél és akár két-három órát is igénybe vehet.

A lepénycsövek laparoszkópiája anesztézia esetén

A laparoszkópiát mindig általános érzéstelenítéssel végzik.

Altatás olyan teljes gátlását neuronális impulzusok az agyban és a gerincvelőben: során laparoszkópiás beteg elveszti válaszként a különböző külső ingerekre és a fájdalom. Az aneszteziológus speciális érzékelők segítségével szabályozza a vérnyomást, az impulzussebességet és más értékeket.

Az általános érzéstelenítés intravénásan vagy inhalálással végezhető.

Intravénás érzéstelenítéssel speciális gyógyszereket közvetlenül a véráramba injektálnak, majd a páciens már az első másodpercekben alvásba merül.

Az inhalációs anesztézia maszkkal vagy intubációs csővel történik. Milyen anesztézia kell alkalmazni, az aneszteziológus dönt.

A méhcső eltávolítása laparoszkópiában

Egy vagy két cső eltávolítását laparoszkópiával végzik. Az ilyen műveletekre vonatkozó jelzések:

 • ektópiás terhesség;
 • krónikus visszatérő salpingitis vagy adnexitis;
 • gyulladásos gyulladásos folyamat ( pyosalpinx );
 • gïdrosalpïnks;
 • határozott tapadási folyamat;
 • rosszindulatú daganatok, myomatosis.

Ha a pácienst eltávolítja egy csőből, és később még gyermekeket szeretne, akkor a terhességet csak laparoszkópia után 6 hónappal lehet tervezni. Néhány nőnek ajánlott hosszabb időtartamú - egy-két év. A méhcsövet eltávolítása komoly művelet, amely után a teljes neuroendokrin rendszer rekonstruálódik. Ezért a szervezetnek sokkal több ideje van a helyreállításra és stabilizálásra.

Ellenjavallatok az eljáráshoz

Laparoszkópia hozzárendelésével az orvos figyelembe veszi az ellenjavallatok hiányát, amelyek lehetnek:

 • A kismedencei szervek onkológiája;
 • vese- vagy májműködés akut kudarca;
 • súlyos koszorúér-vagy légúti betegségek;
 • a membrán vagy az epigastrium herniája;
 • kóma;
 • súlyos kimerültség;
 • véralvadási zavarok.

A relatív ellenjavallatok:

 • súlyos elhízás;
 • cukorbetegség;
 • a menstruáció első napjai;
 • magas vérnyomás;
 • a vírusos vagy hólyagos betegség állapota.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Az eljárás utáni következmények

A petevezeték laparoszkópiáját követő negatív következmények kockázata minimális, de nem zárható ki teljesen. Például egy nőnek mindig orvoshoz kell fordulnia, ha:

 • a seb vörös szélei;
 • a posztoperatív sebek vagy a genny vére;
 • a gyomor fáj;
 • a hőmérséklet emelkedik;
 • nehézlégzés, zihálás.

Ne aggódjon, ha a laparoszkópiát követő fiziológiai következményekről van szó, például a havi ciklus megsértéséről vagy a nemi szervi elváltozások megjelenéséről.

 • A laparoszkópia után havonta a petevezetékek leggyakrabban időben fordulnak elő, ami a petefészek normális működését jelzi. Közvetlenül azután, laparoszkópia okozhat nyálkahártya vagy véres váladék a genitális rés - általában egy „elkenődött” folytatódik 2-3 hétig, és ezután egy teljes menstruáció.
 • A petevezetékek laparoszkópiájának késleltetése megengedett: két-három naptól két-három hétig. Ha a késedelem kiderült, hogy hosszabb, akkor meg kell látogatni az orvos.
 • A farkascsövek laparoszkópiáját követő felhalmozódások a farkascsövek laparoszkópiáját követően általában a következő menstruációs ciklusig aggódnak. Ezek a kibocsátások enyheek, felszaporodnak, nyálkahártyák vagy véres természetűek - ez normális, különösen akkor, ha a laparoszkópia hatással volt a petefészkekre.

trusted-source[22], [23]

Komplikációk az eljárás után

A petevezetékek laparoszkópiáját követõ nehézségek viszonylag ritkák. Ezek között lehet:

 1. Sérülések a letelepedett szövetek és szervek mellett.
 2. Belső vérzés.
 3. A kezeletlen krónikus fertőzésekkel kapcsolatos, posztoperatív gyulladásos folyamatok.
 4. Anesztézia (stroke, tüdőgyulladás, infarktus) szövődményei.
 • Összenövések után laparoszkópos petevezeték lekötése jelenhet csak szélsőséges esetekben - például ha rossz minőségű, illetve a sterilitás laparoszkópiás eszközök, belső sérülés szövet az eljárás során. Az ilyen szövődményeket többféle módon oldják meg: ismételt sebészeti beavatkozással vagy fermentoterápiával (gyakrabban ezt Longidaz, Trypsin stb. Írják le).
 • A farkascsövek megakadályozása a laparoszkópia után rendkívüli változata a szövődmények kialakulásának. Ez történhet a csövekben vagy a szomszédos szervekben előforduló gyulladásos folyamatban, vagy a méh vagy csövek szövetének károsodásával, a petefészkek funkcionális rendellenességeivel. Az elzáródás kiküszöbölése érdekében ismételt laparoszkópia szükséges.
 • A petevezeték laparoszkópiáját követő fájdalom mindenkiben, valamint bármely műtéti beavatkozás után jelentkezik. Fájdalom érezhető a sebhelyeken, az alsó hasban, a mellkasban. Normálisnak tekinthető, ha a fájdalom a laparoszkópia utáni első vagy második héten megy keresztül.
 • A petevezeték laparoszkópiájának vérzése ritka jelenség. Vérzésre lehet gyanakodni, ha sok vért szabadítanak fel a nemi szervektől - vérrögök vagy nagy mennyiség. Normális esetben kis mennyiségű vér szabadul fel hüvelyváladékokkal: általában enyhe, elkenődő. Ha bőséges váladék van, sürgős orvoshoz kell fordulnia.
 • A farkascsövek laparoszkópiáját követő hőmérsékletet a második napon normalizálni kell. Ha a hőmérsékleti értékek meghaladják a normát, ez azt jelenti, hogy fertőzés lépett be a szervezetbe. Ez a helyzet egy szakember sürgős beavatkozását igényli: valószínűleg gyulladásgátló és antibakteriális terápiát kell előírni.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28]

Az eljárás után gondoskodni

Jellemzői a posztoperatív időszakban laparoszkópos petevezető abban rejlik, hogy a nő kívánatos a lehető leghamarabb elindítani a fizikai aktivitás, például nyolc órával a beavatkozás után, az orvosok tanácsot fokozatosan felkelni járni - de erőltetés nélkül. A laparoszkópia utáni második napon az aktivitás spektruma némileg kibővíthető.

Étkezés az első napon kell folyékony - ez leves, gabona, zselé. A második napon a normál egészséges táplálék megengedett, de kis adagokban.

A farkascsövek laparoszkópiája alacsony fokú traumával járó beavatkozásokat jelent. A teljes szakaszok, mint a kavitári műveletek, itt nem végeztek el: az orvos csak néhány szúrással rendelkezik, amelyeken keresztül speciális eszközzel és mini-kamerával vezet be. Ez jelentősen csökkenti a szövődmények kockázatát és felgyorsítja a gyógyulást.

A laparoszkópia után különös gondosság nem szükséges. A sebek korai gyógyulását rendszeresen kezelik, és körülbelül egy hét elteltével eltávolítják a varratokat. Szükség esetén az orvos további antibiotikumokat, vitaminokat, fizioterápiát is előírhat.

A petevezeték laparoszkópiájának rehabilitációja és helyreállítása

Az első és a második nap után a laparoszkópia betegnél kellemetlen érzés a mellkasban: ez annak a ténynek köszönhető, hogy abban az időben a laparoszkópia hasüregébe injektáltuk szén-dioxid - annak érdekében, hogy jobban lássa a szervek. A nőknél a magas vérnyomás kialakulásának köszönhetően a bordák egy ideig, csakúgy, mint a máj és a nyak fájdhatnak. 1-2 nap elteltével az állapot normalizálódik, és a fájdalom egymástól függetlenül halad.

Általános szabály, hogy teljesen minden szövet meggyógyul, 20-40 nappal a laparoszkópia után. A gyorsabb gyógyítás érdekében bizonyos szabályokat be kell tartani:

 • Ne legyen szexuális kapcsolat 4 hétig.
 • Ne végezzen intenzív fizikai munkát 4 hétig laparoszkópia után.
 • 5-6 hónapig ne emelje fel a súlyokat (több mint 3 kg).
 • 4 hét alatt ne látogasson el a szaunába vagy a szaunába, ne fürödjön, ne úszjon a medencében. A tilalom alatt egy napos strand és egy szolárium is található.

A laparoszkópia után a betegek többségében havonta megjelenik a hüvelyi kibocsátás: ez normális indikátornak számít.

A havi ciklus kicsit változhat, de ritkán fordul elő: tájékoztatni kell orvosát a változtatásokról.

trusted-source[29], [30], [31], [32]

Táplálkozás és táplálkozás a petevezetékek laparoszkópiája után

Laparoszkópia után az orvosok tájékoztatják a betegeket, hogy változtassanak a táplálkozás alapelvein:

 • a műtétet követő első napon sok vizet kell inni;
 • célszerű főzött vagy párolt ételeket fogyasztani;
 • Az adag mennyiségét csökkenteni kell, de az ételek mennyisége éppen ellenkezőleg növekszik;
 • a zsírok, fehérjék és szénhidrátok arányát a fehérje és a szénhidrát élelmiszerek százalékos arányának növelése felé kell tolni.

Az étrendből ki kell zárni az állati zsírt, az édességeket és a kakaót, a babot, a káposztát, a szeszesitalokat, a szódát, a kávét.

Mit lehet enni a petevezeték laparoszkópiája után?

 • Párolt és főtt zöldség, sült gyümölcs és ezekből készült komposto.
 • Levesek, húslevesek.
 • Főtt hús és hal.
 • Rizs zabkása, hajdina zabkása, tészták tőlük.
 • Aprított kenyér.
 • Nem teljes teák, sima víz, zselé, komposzt, gyümölcslé.

Mit nem lehet tenni a petevezetékek laparoszkópiája után?

A laparoszkópia után azonnal lehetetlen:

 • szexuális életet élni;
 • sportolni;
 • súlyok emelésére;
 • éles mozdulatok a hajótestben;
 • futás, ugrás;
 • (zsír, zsíros hús, dió) és olyan élelmiszereket, amelyek elősegítik a fokozott gáztermelést (bab, káposzta, édesség, szóda).

Tilos a petevezeték laparoszkópiáját követő alkoholfogyasztás is, mivel ez komplikációk kialakulásához vezethet - különösen a vérzés megjelenéséhez. Az alkohol felhasználása legkorábban az eljárás után 4-6 héttel lehetséges. Ha egy nő a laparoszkópia után tervezi a terhességet, akkor meg kell és teljesen feladja az alkoholt.

A farkascsövek laparoszkópiáját követő fizioterápia

A fizioterápia kijelölése a terápiás laparoszkópia után megfelelő: a petevezeték diagnosztikai laparoszkópiájának elvégzése után ilyen eljárások nem szükségesek.

Ha laparoszkópos vizsgálatot végeztek a petevezetékek elzáródását illetően, akkor az eredményeket az ozocerite és a paraffin tömörítés formájában használják. Ezenkívül a cinkkel, magnéziummal vagy kalciummal végzett elektroforéziseket ismertetik.

A petefészek-ciszták laparoszkópiája után elektroforézist és galvanizációt is mutatnak. Továbbá, az orvos előírhat fonoforézissel, ultrahang terápia, mágneses terápia - ilyen eljárások egy kifejezett gyulladásgátló lépéseket.

Ne zárja ki a lézerterápia, a radonfürdő használatát .

Sport a petevezetékek laparoszkópiája után

A farkascsövek laparoszkópiáját követő aktív sporttilalom legalább egy hónapig tart. 4-5 hétig nehéz tárgyak szállítása, futás, ugrás.

Javasolt séta: mérsékelt lépésekben, túlzott intenzitás nélkül, lehetőleg friss levegőn, például - a parkban. Az aktív sport gyakorlatok körülbelül 4-5 héten belül kezdődhetnek, és az első osztályoknak viszonylag könnyűnek kell lenniük, és nem lazítóak.

Az emelési súlyok (több mint 3-5 kg) csak hat hónap elteltével megengedettek.

Szex a lapopotázs laparoszkópiája után

A petevezeték laparoszkópiája után a szexuális kapcsolatra való visszatérés nem lehetséges 4-5 héten belül. A szexuális kapcsolatot a fizikai aktivitással lehet összehasonlítani - a laparoszkóposság elhúzása utáni első hónapban minden aktív akciót el kell halasztani. A testnek teljesen helyre kell állnia. Ezenkívül a meglévő szexuális kapcsolat esetén a genitális traktusban nagy a valószínűsége a fertőzésnek, ami különösen nem kívánatos, különösen a laparoszkópia után.

Egy hónap múlva, amikor a test nyugszik, szexuálisan élhet.

Fogamzás a petevezetékek laparoszkópos vizsgálatát követően

Sok beteg meglepődik, hogy a havi ciklus gyakran ugyanaz marad, vagy az első hónapban visszaáll. A petefészkek a laparoszkópia ellenére ugyanabban a bioritmusban dolgoznak. Ha a laparoszkópiában a petefészkek rendellenességei voltak, akkor rendszerint ezek a funkciók teljes mértékben helyreálltak.

A petevezeték laparoszkópiáját követő terhesség már az első hónapokban is megtervezhető: úgy vélik, hogy az eljárás első hat hónapja a koncepció számára a legsikeresebb. Minél hosszabb a laparoszkópia utáni időszak, annál kevésbé valószínű a sikeres felfogás esélye.

Ha egy nő a petevezeték laparoszkópiája után terhes lesz, akkor havonta kell figyelnie az ovulációt, hogy ne hagyja ki a koncepció legoptimálisabb időszakát. Ezenkívül a terhesség valószínűségének növelése érdekében az orvos hormonkezelést is előírhat - ha megfelelő jelzés van.

trusted-source[33], [34], [35], [36]

Kórház a petevezetékek laparoszkópiáját követően

A fallopian csövek laparoszkópiáját követő standard betegbetegség 7-10 munkanapon keresztül történik. Valóban ez az időszak elég ahhoz, hogy egy nő problémamentesen menjen dolgozni. Csak egy "de" van: a szakmát nem szabad nagy fizikai erőfeszítéssel társítani. Például az irodai dolgozók 5-6 nappal kezdhetik el munkájukat a kórház kivételével.

Bizonyos esetekben a "betegszabadság" érvényességi ideje meghosszabbodik: például komplikációk kialakulásával vagy a páciens általános elégtelen állapotával. A "kórház" kiterjesztésére vonatkozó döntést a beavatkozó orvos veszi át.

A farkascsövek laparoszkópos vizsgálata

A petevezeték laparoszkópos vizsgálatainak többsége pozitív: sok beteg megszabadul a genitális terület problémáitól. Havi ciklus jön létre, a fájdalom eltűnik, és gyakran a régóta várt terhesség. A petevezetékek laparoszkópiája ma nagyon népszerű eljárásnak számít - mind a betegek, mind a sebészeknél. Ez a művelet lehetővé teszi, hogy a legtöbb problémát minimális szöveti károsodással és minimális fogyatékossággal oldja meg.

A petevezetékek laparoszkópiája a hagyományos laparotómia csodálatos alternatívája. Viszonylag gyors a laparoszkópia után a test helyreállítása, és a szövődmények incidenciája egyetlen esetre csökken.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.