^
A
A
A

Ultrahangos terápia

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az ultrahangos terápia (UZT) egy fizioterápiás módszer a befolyásolásra, a táptalaj részecskéinek nagyfrekvenciás mechanikus oszcillációját alkalmazva. Az ultrahang a részecskék rugalmas mechanikai vibrációja a 16 kHz-nél nagyobb frekvenciájú közegben, vagyis az emberi fül hallhatóságán túl.

Az emberi hallókészülék érzékeli a hangot, a mechanikai rezgéseket, amelyek nem haladják meg a 16 kHz-et. Az éjszakai életet élõ állatok, barlangokban, vízben élõk, magasabb frekvenciájú (32 kHz és magasabb) hangokat érzékelnek az információcseréhez és az echolocationhez.

A természetben, az ultrahang során fordul elő földrengések, vulkánkitörések, a technológiai folyamatok -. Munkagépek, rakétamotorokban stb műszaki célokra ultrahang elő speciális kibocsátók. Az energiaforrástól függően mechanikus és elektromos részekre oszthatók. A mechanikus sugárzók ultrahang forrás az energia fluxus a gáz, folyadék (a síp és a sziréna elektromos átalakítók ultrahang kapunk, ha az elektromos áram, hogy a vas-test, nikkel, és egyéb anyagok. A piezoelektromos hatás alapján radiátorok kvarcból lemezek, sphene bárium turmalin és egyéb anyagok, amelyek hatása alatt váltakozó elektromos áram változtatni a méretét, ami mechanikai rezgéseit ultrahangos frekvencia környezetben.

Az ultrahang működésének mechanizmusa

A fizioterápiában az ultrahang rezgéseket 800-3000 kHz (0,8-3 MHz) tartományban használják. A kozmetológiában az ultrahangos rezgések frekvenciája bármely eszközre rögzített. Alapjában véve a frekvencia 25-28 kHz és 3 MHz közötti.

Ultrahang funkciók

 1. Mechanikai funkció (ultrahangos hullám speciális hatása). Rugalmas rezgést ultrahang tartományban, mert a magas hangnyomás gradiens és a nagy nyírófeszültségek biológiai szövetekben megváltoztathatja az ioncsatornák vezetőképességét különböző sejt membránok, és okozhat mikroáramok metabolitok a citoszolban és a organellumok (mikromasszázs szövetek).

Az ultrahang mechanikai hatásai a szövet szintjén:

 • a helyi vérkeringés gyorsulása;
 • a nyirok áram gyorsulása;
 • normalizálása kollagén és elasztin (hatására kialakuló, a ultrahangos rezgések a kollagén és elasztin rostok nőtt 2-szer vagy több rugalmasságot és szilárdságot képest zöngétlen szövet);
 • az idegrendszer stimulációja (a nociceptív idegvezetők kompressziójának csökkentése az expozíció területén).

A celluláris szinten a következő folyamatok zajlanak ultrahangos hullámok hatására:

 • megszakítják az erős és gyenge intermolekuláris kötéseket;
 • a citoszol viszkozitásának csökkenése (tixotrópia);
 • az ionok és a biológiailag aktív vegyületek szabad állapotba történő átmenetét,
 • növelve a biológiailag aktív hatóanyagok kötődését,
 • a nem specifikus immunválasz mechanizmusainak aktiválása;
 • a membrán-enzimek aktiválása (ideértve a lizoszómás sejtenzimek aktiválását);
 • hialuronsav depolimerizációja (intersticiális stázis csökkentése és megelőzése);
 • akusztikus mikrohullámok létrehozása;
 • a víz strukturáltságának megváltoztatása;
 • a citoplazma stimulálása, a mitokondriumok forgása és a sejtmag vibrációja,
 • növelve a sejtmembrán permeabilitását.

Az ultrahang felgyorsításával a sejtekben a biológiai molekulák mozgása megnöveli a metabolikus folyamatokban való részvételük valószínűségét. Akkor következik be, az intézkedés alapján ultrahangos rezgések megváltoztatni a funkcionális tulajdonságait mechanoszenzitív ioncsatornák citoszkeleton sejtek növeli az az arány a szállítás, a metabolitok és lizoszomális enzimek, enzim aktivitását, stimulálja a reparatív szövetek regenerálódását.

 1. A növekvő ultrahang-intenzitással az inhomogén biológiai közeg határain csillapított nyíró (keresztirányú) hullámok keletkeznek, és nagy mennyiségű hő keletkezik - az ultrahang termikus funkciója.

Az ultrahangos oszcilláció energiájának jelentős mértékű abszorpciója a nagy, lineáris méretű molekulákat tartalmazó szövetekben a hőmérséklet emelkedik 1 ° C-kal.

A legnagyobb mennyiségű hő nem vastagabb homogén szövetet, és a határokat a szöveti metszetek különböző akusztikai impedanciája - gazdag kollagén felületi réteg a bőr, fascia, hegek, ínszalagok, ízületi membrán, izületi meniszkusznál csonthártya amely fokozza azt a rugalmasságát, és kiterjeszti a fiziológiai stressz (vibrotermoliz). A helyi értágítása mikroerezetében eredményez megnövekedett vér áramlását a gyengén erezett szövetekben (2-3-szoros) növekedését az anyagcserét, javítja a bőr rugalmasságát és csökken a ödéma.

A hő körülbelül 80% -a felszívódik és a vér elszállítja, a fennmaradó 20% a szomszédos szövetekben szétszóródik. A betegek az eljárás során enyhe hőt érznek.

Termikus hatások a szövetek és sejtek szintjén:

 • a diffúz folyamatokban bekövetkezett változások;
 • a biokémiai reakciók arányának változása;
 • a hőmérséklet-gradiensek megjelenése (legfeljebb 1 C);
 • a mikrocirkuláció gyorsulása.

Az ultrahangos rezgések hatásának hő- és nem-termikus összetevőinek arányát a sugárzás intenzitása vagy a működés (folyamatos vagy impulzusos) rezsim határozza meg.

 1. Fizikai-kémiai funkció. Az ultrahang biokémiai funkciója elsősorban az anabolizmus és a katabolizmus reaktivitásából származik.

Az anabolizmus olyan folyamat, amely az azonos és hasonló molekulákat központosítja. Kis dózisú ultrahang felgyorsítja fehérjeszintézis sejteken belül, helyreállítása sérült, gyulladt szövetet, míg a terápiás dózisban elősegítik az kollagén és elasztin rostok, növeli a vérkeringést, lazítsuk kötőszövet és növeli a funkciója, fokozott gyulladáscsökkentő, megoldása, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatása.

A katabolizmus olyan eljárás, amely csökkenti a nagy molekulák viszkozitását és számát (így a hatóanyag koncentrációja, a kozmetikai szer csökkenthető), és felgyorsítja felhasználásukat. Azt is meg kell jegyezni, hogy az ultrahang hatása a következő:

 • katalizátorként működik;
 • felgyorsítja az anyagcserét;
 • a szövetek pH-ját lúgra változtatja (megkönnyíti a bőrben a gyulladást sav után);
 • elősegíti a biológiailag aktív anyagok képződését;
 • elősegíti a szabad gyökök kötődését;
 • bomlik a gyógyszer molekulák;
 • baktericid hatás (az ultrahanghullámok és kábítószerek bakteriális környezetbe való behatolása miatt).
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.