^

Egészség

A
A
A

Infantilizmus: genitális, pszichológiai, szociális

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 21.04.2022
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az orvostudományban az infantilizmus kifejezés (a latin infantia pontos fordítása „csecsemőkort” jelent) azon fejlődési rendellenességek közé tartozik, amelyekben a felnőttek és a gyermekek olyan fizikai vagy fiziológiai paraméterekkel rendelkeznek, amelyek nyilvánvalóan nem megfelelőek az életkorukhoz, mentális vagy viselkedési jellemzőikhez. [1]

Járványtan

A statisztikák szerint a hormonhiány miatti fizikai retardáció a növekedési zavarok és az infantilizmus teljes számának csaknem 10%-át teszi ki.

A veleszületett hipogonadizmus hozzávetőleges prevalenciája a lakosság körében 1:10 ezer, Shereshevsky-Turner szindróma - 2-5 ezer nő egyikében; Kálmán-szindróma fiúknál -1:8 ezer, lányoknál - 1:40 ezer; Klinefelter-szindrómát 650-800 újszülött fiú közül egynél észlelnek.

A veleszületett hypothyreosis gyakoriságát pedig 3600-4500 csecsemőnél egy esetre becsülik.

Okoz infantilizmus

A szakértők az infantilizmus fő okait a gyermek, serdülő vagy felnőtt fejlődésének elmaradásával vagy bizonyos eltéréseivel társítják.

Normális esetben a környezettel való fizikai interakció során a csecsemők öröklött reflexei összehangoltabb cselekvésekké fejlődnek, és másfél éves korára a gyermek igyekszik értelmesen megoldani a testi problémákat, stabil kötődésekkel rendelkezik, érdeklődést mutat és képes. Hogy megfelelően kifejezze érzelmeit.

A testi fejlődésben, a kognitív, érzelmi, intellektuális képességek kialakulásában azonban előfordulhatnak olyan késések, amelyek eltérést okoznak a gyermekgyógyászatban ismert életkori normák között - gyermekeknél az infantilitás.

Ennek az éretlenségnek az etiológiáját, beleértve a felnőttkort is, formájától függően infantilizmus szindrómának tekintik.

Tehát előfordulhat fiziológiai vagy fizikai infantilizmus, amelyet az ICD-10 a tünetek, jelek és a normától való eltérések szakaszába sorol, mint a várt normális élettani fejlődés hiánya gyermekeknél és felnőtteknél (R62.5 kóddal):

 • a gyermekvállalás során fellépő  placenta elégtelenség miatt  (magzati hipoxiához és ontogenezis rendellenességekhez vezet);
 • az intrauterin fejlődési rendellenességek (különösen az agy hipotalamusz-hipofízis régiója és a pajzsmirigy - neuroendokrin rendellenességekkel) jelenlétében;
 • a növekedési hormon szomatotropin (STH) elégtelen szekréciójával;
 • genetikai rendellenességek miatt (beleértve a hormontermelő agyalapi mirigy elülső részét);
 • örökletes  mitokondriális betegségek következtében .

Az infantilizmus és a mentális retardáció pedig mind perinatális encephalopathiával, mind neuroendokrin és/vagy kromoszómális szindrómákkal  társulhat .[2]

Kockázati tényezők

A gyermek fejlődésében bekövetkező lemaradás vagy eltérés kockázati tényezői, amelyek az infantilizmus egyik vagy másik típusához vezetnek, a következők:

 • alkotmányos és genetikai hajlam;
 • az anyagcserét és az embrionális ontogenezis folyamatait biztosító hormonok hiánya;
 • a terhesség alatt szedett mérgező anyagok vagy gyógyszerek teratogén hatásai a magzatra, valamint születési trauma, amely tele van az újszülött agyának duzzanatával;
 • a méhen belüli fejlődés anomáliái és veleszületett rendellenességek;
 • tele van a korai életkorban elszenvedett fertőző betegségek szövődményeivel;
 • pszichotraumatikus hatás (gyermekkori rossz bánásmód, a gyermek apjának vagy anyjának halála);
 • pszichoszociális tényezők, beleértve a pedagógiai és/vagy szociálpszichológiai elhanyagolást, a szülők megnövekedett igényeit és fordítva - a szülők túlzott védelmét. Engedékenység, hóbort engedékenység stb.

A gyermekpszichológusok komoly fenyegetést látnak a normálisan fejlett gyermekek és serdülők infantilizálódásában a számítógépes játékok őrületében, valamint abban, hogy a társakkal folytatott élő kommunikációt felváltják a közösségi hálózatok virtuális kapcsolatai.

Pathogenezis

Az agyalapi mirigy elülső része által termelt növekedési hormon elégtelensége esetén a fejlődési rendellenességek mechanizmusa számos más növekedési faktor csökkenésével és a teljes biokémiai lánc megsértésével jár együtt a fehérjeszintézis, a glükóz anyagcsere folyamatainak biztosítására. Hormonok termelése (gonadotrop, tirotróp, adrenokortikotrop).

A veleszületett hypothyreosis jelenléte pajzsmirigyhormon-hiányhoz vezet, ami a legtöbb testrendszer, köztük a központi idegrendszer fejlődésének késleltetését is okozza.

Az infantilizmus bizonyos formáihoz vezető állapotok patogenezisét publikációk tárgyalják:

Tünetek infantilizmus

Szomatotropinhiány esetén a testi infantilizmus az életkornak nem megfelelő testarányokban (keskeny mellkas, vékony csontozat és gyenge izomzat), egyes szervek fejletlenségében és késleltetett pubertásban nyilvánul meg.

Veleszületett pajzsmirigy alulműködésben szenvedő gyermekeknél a testi infantilizmus első jelei növekedési retardációban és csontkori rendellenességekben is jelentkeznek.

A klinikai heterogenitás ellenére a mentális infantilizmus tünetei és legjellemzőbb jelei (amelyek csak az általános iskola kezdetétől vagy a serdülőkor kezdetétől különböztethetők meg) az életkornak nem megfelelő viselkedés fokozott befolyásolhatósággal és hangulatossággal, a felületes ítélkezés és a fantáziálás, a koncentrálási képtelenség, ill. Döntéseket hozni, egocentrizmust, egyidejűleg mások tetteitől és véleményétől való függést.

Az intellektuális infantilizmus megnyilvánulásai a figyelem, az észlelés és a koncentráció megsértése; a gondolkodás tehetetlensége, egy gondolathoz való rögzítés (kitartás) és a gondolkodási folyamat váltási nehézségei.

A neurotikus infantilizmusban szenvedő gyermekek félénkek és befolyásolhatóak, nagyon ragaszkodnak anyjukhoz, és nem hajlandók függetlenséget mutatni. Az ember érzelmi éretlenségének jelei mindenekelőtt az impulzivitás, az érzelmek uralkodásának képtelensége és nem megfelelő megnyilvánulása (a gyerekek gyakran jelentéktelen okokból sírnak, megsértődnek az idősebbek tisztességes megjegyzései miatt, dühösek és dührohamot okoznak), mivel valamint képtelenség megérteni mások érzéseit.

A férfiak genitális infantilizmusának tüneteit a fentiekben nevezték meg, és serdülő lányoknál és nőknél a genitális infantilizmus három fokozatát különböztetik meg:

 • fokú infantilizmus - a méh kezdetleges állapotával és  amenorrhoeával (menstruáció hiánya) ;
 • fokú infantilizmus - a méh testének átmérője legfeljebb 30 mm, és szabálytalan, csekély és fájdalmas menstruáció;
 • fokú infantilizmus - enyhén csökkent méhrel és szinte normális, de gyakran fájdalmas időszakokkal.

Forms

A már említett fizikai mellett az infantilizmusnak számos más típusa vagy formája létezik, és mindegyiknek megvan a maga oka - nyilvánvaló vagy rejtett.

Az általános fejlődés (fizikai, mentális és mentális) késleltetésével a pszichofizikai infantilizmus meghatározásra kerül. A gyermek fejlődési elmaradásának mértékétől és megnyilvánulásainak jellemzőitől függően megkülönböztetik a harmonikus infantilizmust (ha a testi és szellemi fejlődés arányaiban elmarad, és megnyilvánulásai nem lépik túl az érzelmi-akarati szférát) és a diszharmonikus infantilizmust., amely a személyiségfejlődés sajátos zavara pszichopata viselkedési eltérésekkel.

A belső szervek szisztémás betegségei és az általános anyagcsere-kórok hátterében a fejlődési késés szomatikus infantilizmusként vagy szomatogén infantilizmusként definiálható. Például  veleszületett hypothyreosis , valamint szélsőséges pajzsmirigy-működési zavar -  myxedema -  esetén a szervezetben számos anyagcsere-folyamat zavart okoz, ami negatívan befolyásolja annak fejlődését. [3]Ez vonatkozik a monogén juvenilis  MODY cukorbetegségben szenvedő betegekre is . [4]

Ilyen esetekben az organikus infantilizmus definíció is használható, bár egyes szakértők ezt a kifejezést használják, ha az infantilizmus oka az agyi struktúrák károsodásában és a központi idegrendszer diszfunkciójában rejlik.

Meg kell jegyezni, hogy a genetikai infantilizmust csak abban az esetben lehet meghatározni, ha a gyermek fejlődési késése etiológiailag örökletes betegséghez vagy az agyalapi mirigy vagy a mellékvesekéreg funkcionális rendellenességeinek egyik veleszületett szindrómához kapcsolódik.

A 20. Század elejére utaló intesztinális infantilizmus kifejezés egyébként elavult és nem használatos, mivel ez a patológia, amely a bélnyálkahártya fokozott érzékenységével jár együtt a gabonafélék glutén (glutén) fehérjéjével, az alfa-gliadinnal szemben., az úgynevezett  cöliákia (glutén enteropathia) . [5]

A motoros vagy motoros infantilizmus a finommotorikus készségek fejlődésének késése, és oka lehet:  minimális agyi diszfunkció  - az agy vagy annak homloklebenyeinek diffúz elváltozásai terhesség és szülés során; a magzati agy elhúzódó oxigénéhezése; csecsemők jelentős koraszülöttsége; az agyféltekék motoros és premotoros kéregének veleszületett szinaptikus gátlása. A figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban szenvedő gyermekek finommotorikus képességei szintén fejletlenek  .

Olvassa el még -  Agyi diszfunkció felnőtteknél és gyermekeknél

A genitális infantilizmus a külső nemi szervek (genitáliák) fejletlenségét jelenti, a szexuális vagy szexuális infantilizmus pedig a nemi fejlődés / érés késedelmét vagy hiányát. Ezek a rendellenességek a nők és férfiak reproduktív rendszerét érintik.

A genitális infantilizmust a hipogonadizmus szinonimájának tekintik  : hipogonadotrop - gonadoliberin (gonadotropin-felszabadító hormon, GnRH) vagy hipofízis elsődleges hiányával - amikor az agyalapi mirigy születés előtti fejlődésének megsértése ugyanazon GnRH elégtelen szekréciójához vezet. [6]

A magzat szaporítószervei a terhesség 4-5. Hetétől a 20. Hétig fejlődnek. Az úgynevezett csecsemőméh – uterine infantilizmus vagy gonadális infantilizmus a nőknél – a génmutációk miatti veleszületett rendellenességek eredménye. A reproduktív rendszer szerveinek méhen belüli képződésének megsértése, amely  méh aplasiához vezet  (gyakran hüvelyi hypoplasiával), teljes mértékben Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser-szindrómában nyilvánul meg - az embrionális Mülleri csatornák átalakulásának megsértése miatt.

A méh fejletlensége a  Swyer-szindrómára  és az adrenogenitális szindrómára jellemző - a 17-alfa-hidroxiláz enzim hiánya (amely a nemi szteroidok bioszintéziséhez szükséges).

A méhnyak infantilizmusa, azaz a méhnyak infantilizmusa a női nemi traktus fejlődésének megsértésekor figyelhető meg - a méhnyak agenesiája, amely leggyakrabban a hüvely veleszületett hiányával és az alulfejlett (vagy hiányzó) méhtel kombinálódik. A fő okok között a magzatra gyakorolt különféle teratogén hatásokat és a génmutációkat (különösen a 21-hidroxiláz enzim szintéziséért felelőseket) jegyezték fel.

Az agyalapi petefészek infantilizmusa  izolált hipogonadotrop petefészek-alulműködés eredménye . Minden olyan lánynál kimutatható, akinek részlegesen hiányzik egy X-kromoszóma -  Shereshevsky-Turner szindróma . Ezzel a szindrómával az ivarmirigy-dysgenesis mellett a pubertás késik, és a szexuális infantilizmus, mint a  Kalman-szindrómában , a hipotalamusz-hipofízis diszfunkció, valamint a GnRH, FSH (tüszőstimuláló hormon) és LH (luteotropin) hiányának következménye. [7]

Bővebben:  A hüvely és a méh fejlődési rendellenességei

A férfiak szexuális infantilizmusa a nemi szervek diszontogeneziséhez (alulfejlettségéhez) kapcsolódik. Tehát a  mikropénisz jelenlétét , valamint a  here apláziát  vagy a Leydig-sejtek hipopláziája - a herék intersticiális szövetének endokrincitái, vagy  a Klinefelter -szindróma  - a férfi nemi hormonokkal (androgének) szembeni részleges érzéketlensége okozza. A hipogonadizmus és a kromoszóma-rendellenességek  Noonan-szindrómában szintén a férfiak szexuális fejlődésének megsértéséhez vezetnek a korai embrionális stádiumban .

A mentális infantilizmust vagy a pszichoaffektív éretlenséget a pszichotikus rendellenességek, különösen az aszténiás pszichopátia egyik típusának tekintik  . A gyermekek és felnőttek diszharmonikus mentális infantilizmusa gyakran megfigyelhető skizoid személyiségzavar és skizofrénia esetén. Gyermekeknél etiológiai kapcsolat van az autista rendellenességgel -  Asperger-szindrómával .

A pszichológiai infantilizmust gyakran a „felnőtt gyermek” kifejezés váltja fel, és az ilyen személy sajátossága az önkontroll és önszabályozási képességek, az akaraterő és a felelősség hiányában nyilvánul meg. A pszichológiai személyes infantilizmussal szinte azonos az egyén éretlensége az érzelmi-akarati szférában, melynek mentális jellemzői érzelmi labilitás (instabilitás), fokozott ingerlékenység és impulzivitás, viselkedési minták jelenléte és az önkritika hiánya nyilvánul meg. Valamint alkalmazkodási nehézségek a csapatban vagy problémák a személyes kapcsolatokban.

Az intellektuális infantilizmust olyan mentális zavarnak tekintik, amelynek kognitív képességei nem megfelelőek az életkori szintnek. További részletekért lásd:  Mentális retardáció gyermekeknél

Érzelmi infantilizmusról beszélünk, amikor egy idősebb gyermek vagy felnőtt egy fiatalabb gyermek érzelmeit mutatja ki, nem megfelelően reagál (különösen olyan helyzetben, amikor nincs mód vágyainak kielégítésére), és nem képes megérteni saját érzéseit, valamint felismerni és értelmezni mások érzelmeit.

A neurotikus infantilizmus pszichopatológiaiként fejlődik ki a neurotikus rendellenességek és rendellenességek hátterében az érzelmi és akarati éretlen egyénekben.

A fejlődési rendellenességek domináns megnyilvánulási területeit figyelembe véve egyes szakértők megkülönböztetik a szociális infantilizmust, valamint a jogi infantilizmust. Az első esetben ez a személy interakciós készségeinek hiányára utal másokkal (családtagokkal, munkatársakkal stb.), illetve nem hajlandó a felnőttek feladatait teljesíteni. A második esetben a felnőtteknek - akárcsak a korlátozásokat ellenző gyerekeknek - nincs „belső fékük”, vagyis világos elképzelésük arról, hogy felelősséget vállalnak tetteikért, és azt, hogy mihez nincs joguk. Szélsőséges formában ez jogi nihilizmusnak tűnhet, a jogi normák mint olyanok abszolút elutasításával.

Komplikációk és következmények

A termékenység és a reproduktív funkció problémái a terhesség képtelenségével - a nők 1-2 fokos genitális infantilizmusának szövődményei és következményei.

Az intellektuális infantilizmussal a gyermekek és serdülők iskolai teljesítménye súlyosan csökken.

A személyes vagy pszichológiai infantilizmus egy kapcsolatban veszélyezteti a személyközi és a családon belüli kapcsolatokat és a társadalmi kapcsolatokat. A diszharmonikus mentális infantilizmussal küzdő serdülők a társadalom szabályaihoz való alkalmazkodási nehézségeken túl a személyiségformálást és az általános motivációt is torzították, a felnőtteknél a személyiségzavar előrehaladhat, szorongásos-depresszív állapotok alakulnak ki, a pszichopata viselkedés súlyosbodhat.

Diagnostics infantilizmus

A személyes, mentális és neurotikus infantilizmus klinikai diagnózisa bizonyos nehézségeket okozhat az eltérés hátterében álló specifikus rendellenességek azonosításában.

Az anamnézis, a tünetek és a diagnosztikai kritériumok alapján a pszichiáter infantilizmus vizsgálatot végez, amely tartalmazza a pszichopatológiai tünetek (negatív és pozitív) értékelésére szolgáló skálát, különböző pszichofizikai és viselkedési teszteket, beleértve a logikus gondolkodás szintjét, a memóriát, a reakciósebességet, stb.

Amikor a szülők a gyermek fejlődésének elmaradása miatt fordulnak orvoshoz, a kéz röntgenfelvételét írják elő - a csontkor meghatározására, valamint vérvizsgálatot a különböző hormonok szintjének meghatározására (STH, TSH, ACTH stb.).

Laboratóriumi vizsgálatok szükségesek a reproduktív rendszer szerveinek fejlődési rendellenességeinek (a nemi szervek alulfejlődésének) diagnosztizálásához, valamint a szindrómás rendellenességek anamnézisének tisztázásához is. Ezután elemzést végeznek a kariotípusra, a pajzsmirigy-stimuláló, nemi és egyéb hormonok szintjére a vérben.

Megkülönböztető diagnózis

A differenciáldiagnózis magában foglalja a borderline személyiségzavart, a mentális retardációt, az Angelman-szindrómát, az érzelmi zavarokat (beleértve a hipertímiát) és más típusú neurokognitív patológiákat.

További információk az anyagokban:

Kezelés infantilizmus

Egyetlen orvos sem tudja felgyorsítani a testi, lelki vagy pszicho-érzelmi fejlődést, a pszichológiai és mentális eredetű infantilizmus tartós személyiségjellemzővé válik.

Mi a teendő, ha a gyermek lemaradt a fejlődésben , a gyermekpszichológus elmondja a szülőknek. És hogyan lehet megszabadulni az infantilizmustól, egy tapasztalt  pszichoterapeuta tanácsot ad , akinek arzenáljában van egy olyan módszer, mint a kognitív viselkedésterápia.

Milyen terápiás intézkedések segítenek megbirkózni az infantilizmusban szenvedő gyermekek és felnőttek érzelmi instabilitásával, olvassa el a kiadványban -  Fokozott érzelmi labilitás szindróma .

A hipogonadizmus, a mellékvesekéreg funkcionális rendellenességei, a pajzsmirigy diszfunkció vagy a hipotalamusz-hipofízis diszfunkció kezelése, amelyek etiológiailag a nemi szervek fejlődésének és a szexuális fejlődésnek a megsértésével járnak, hosszú távú (gyakran egész életen át tartó) hormonpótlás kijelöléséből áll. Terápia.

Megelőzés

Mivel a genetikailag összefüggő betegségek a mérsékelt mentális retardáció eseteinek csaknem felében és a fejlődési elmaradások több mint harmadában felelősek, a megelőzésben genetikai tanácsadás is szerepelhet a terhesség megtervezésekor.

Előrejelzés

A pszichológusok úgy vélik, hogy a megfelelő nevelés jelentősen javíthatja a gyermekek harmonikus infantilizmusának prognózisát. Ám a felnőtt személyiség éretlensége sokszor komolytalan, gondtalan és felelőtlen életmódot formál.

A pszichogén kóros infantilizmus a társadalommal való passzív konfrontációhoz vezethet. Az önálló döntések meghozatalának képtelensége, a tettein való gondolkodás és lehetséges következményeinek mérlegelésének képtelensége pedig könnyű tárgyává teszi az embert különféle manipulációkhoz, beleértve a bűnözőieket is.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.