^

Egészség

A
A
A

Hypoestrogenism nőknél

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Hypoestrogenism: okai, tünetei, kezelése

Az ICD-10 endokrin mirigyek endokrin betegségeiről és rendellenességeiről szóló részben a  hipoösztrogenizmus , amely állapot a női nemi hormonok (ösztrogének) petefészkek általi termelésének csökkenésével jár, E28.39 kóddal rendelkezik.

Az ösztrogének, mint fő női nemi hormonok, fontos szerepet játszanak nemcsak a nők reproduktív működésében, hanem más testrendszerek, köztük a szív- és érrendszeri, mozgásszervi és központi idegrendszer normális működésében is.

Okoz

A  hipoösztrogenizmus vagy az  ösztrogénhiány legvalószínűbb  okai az ösztrogénszintézis  csökkenésével járnak az elsődleges petefészek-elégtelenségben, valamint a 40 év alatti nők másodlagos (korai) kudarcában, amelyet a petefészkek kiterjedt gyulladása, cisztás változásai -  policisztás petefészek szindróma , valamint sebészeti beavatkozások és bizonyos gyógyszerek alkalmazása.

Az ösztrogéntermelés akkor is csökken, ha:

Ezenkívül  a reproduktív korú nők hipoösztrogenizmusa  a hiperprolaktinémia (fokozott prolaktin termelés) következményeként jelentkezhet -  hiperprolaktinémiás hipogonadizmus  vagy  Chiari-Frommel-szindróma kialakulásával .

Ha a fiatal nők hipoösztrogenizmusa patológiák eredménye, akkor az ösztrogén (ösztron, 17β-ösztradiol és ösztriol) szintjének fiziológiás csökkenése a nőknél a perimenopauza alatt, amely megelőzi a menopauza kezdetét, nem tartozik fájdalmas állapotokba, hanem a női reproduktív rendszer mirigyeinek funkcióinak kihalásának természetes szakasza...

Kockázati tényezők

Az endokrinológusok olyan kockázati tényezőket figyeltek meg  az  alacsony ösztrogénszint mellett, mint:

 • életkor (minél idősebb a nő, annál kevesebb ösztrogént termelnek a petefészkek);
 • késleltetett szexuális fejlődés;
 • a petefészek cisztáinak és hormonális problémáinak családi kórtörténete;
 • a petefészek vagy a mellékvese daganatai;
 • az agyalapi mirigy patológiája (beleértve az adenomát) és a hipotalamusz neoplazmái;
 • súlyos veseelégtelenség;
 • az endokrin rendszer funkcionális rendellenességei;
 • kritikusan alacsony testtömeg;
 • szenvedély a fogyás és étkezési rendellenességek (étvágytalanság) iránti extrém diéták iránt;
 • túlzott fizikai aktivitás és stressz;
 • sugárzás és kemoterápia jatrogén hatása;
 • gyógyszerek, különösen szteroidok, opioidok, pszichotróp gyógyszerek, valamint olyan gyógyszerek alkalmazása, amelyek gátolják az ösztrogének szintézisét - az aromatáz enzim inhibitorai (amelyeket a mell és a méh neoplazmáinak kezelésére használnak).

Autoimmun rendellenességek (például hypoparathyreoidizmus, Addison-kór), genetikai szindrómák (Turner, Kallman, Prader-Willi), hemochromatosis esetén nagy a hypogonadismus és a petefészek diszfunkció kockázata.

Patogenezis

A petefészkek cisztás változásaival   az ösztrogéntermelő funkciójuk megsértésének patogenezise általában a szteroidogenezist biztosító tüszők szemcsés és theca sejtjeinek megváltozásának köszönhető: a pregnenolon koleszterin szintézise, a pregnenolone átalakulása progeszteronná, a progeszteront pedig androgénekké (amelyek androsztenedion, tesztoszteron) aromatáz (P450Arom) alkalmazásával ösztradiollá alakítják.

Az ösztrogéntermelés csökkenése következik be a szemcsés sejtjeikben bekövetkező degeneratív változások és az androgént termelő follikuláris theca sejtek fokozott szaporodása és / vagy elégtelen aktivitása miatt (ami fokozza a follikuláris androgének szintézisét).

Az elsődleges petefészek-elégtelenség egyes eseteiben az ösztrogénszintézis megsértése autoimmun eredetű, és olyan autoantitestek jelenlétével jár, amelyek károsítják a petefészek-follikuláris készüléket.

Az ösztrogénhiány a hipogonadizmusban a szekréció károsodásának és az agyalapi mirigy gonadotrop hormonjainak - follikulus-stimuláló hormon (FSH) és luteinizáló hormon (LH), valamint a hipotalamusz által termelt gonadotropin-felszabadító hormon (GnRH) - következménye lehet..

A prolaktin fokozott szintézisével az agyalapi mirigy elülső lebenyében a mechanizmus abban rejlik, hogy ez a hormon képes elnyomni az ösztrogén termelését a petefészkekben.

Statisztika

A klinikai statisztikák szerint a korai petefészek-elégtelenség prevalenciáját a női populáció körében 0,3–1,4% között értékelik.

A női reproduktív mirigyek funkcionális elégtelensége (hipogonadizmus) 2,5-3 ezer közül körülbelül egy esetben a hipoösztrogenizmus oka; az esetek csaknem 35% -ában genetikailag meghatározott; a nők 10-35% -ában menstruáció (amenorrhoea) hiányával jár.

A hiperprolaktinémia eseteinek körülbelül 50% -a (a nők kevesebb mint 1% -ánál diagnosztizálják) prolaktint szekretáló hipofízis daganattal - prolactinoma ) fordul elő  .

A reproduktív orvoslás külföldi szakemberei szerint a nőstény sportolók csaknem felében a fokozott fizikai megterhelés hátterében menstruációs rendellenességek figyelhetők meg, harmadukban pedig amenorrhoea.

Tünetek

Ne tűnjön számodra furcsának, hogy a  hipoösztrogenizmus első jelei  hasonlóak  a menopauza első jeleihez , mert az ösztrogénszint bármilyen csökkenése, beleértve az életkor okozta (a természet által biztosított) csökkenést, hasonló klinikai képet mutat.

Alacsony ösztrogénszint esetén a  tüneteket  rendszertelen időszakok vagy azok hiánya, hőhullámok, éjszakai hiperhidrózis, alvászavarok (álmatlanság), gyakori fejfájás, hüvelyi szárazság (vulva-hüvely atrófia), csökkent libidó formájában észlelik.

Ezenkívül romlik a memória, gyakran változik a hangulat, ingerlékenység, fáradtság és depresszió figyelhető meg.

Következmények és szövődmények

A hipoestrogenizmusnak hosszú távú  következményei és szövődményei lehetnek, amelyek közül a legjelentősebbek:

 • a menstruáció hiánya - másodlagos  amenorrhoea ;
 • az ovuláció megsértése részleges vagy teljes meddőséggel;
 • a mellszövet atrófiája;
 • korai menopauza nőknél ;
 • szexuális diszfunkció és csökkent fizikai teljesítőképesség;
 • a húgycső nyálkahártyájának atrófiája, vizeletinkontinencia, a húgyúti fertőzések fokozott kockázata;
 • a lipid anyagcsere megsértése és a csont ásványi sűrűségének csökkenése - nőknél az osteopenia és az osteoporosis kialakulásával és a pubertás lányok fokozott scoliosis kockázatával;
 • szív- és érrendszeri és neurodegeneratív betegségekre való hajlam.

Diagnosztika

Az endokrinológiában és a nőgyógyászatban  a hipoösztrogenizmus diagnózisa  nemcsak a tünetek és az anamnézis (ezen belül a családtörténet) felmérésén alapul.

Az ösztrogénhiány objektív igazolására és annak okainak azonosítására laboratóriumi vizsgálatokat végeznek és   vérvizsgálatokat végeznek az ösztrogén, a prolaktin, a tüszőstimuláló és luteinizáló hormonok, az anti-Müller-hormon, a pajzsmirigyhormonok (teljes trijódtironin) és az inzulinszint szintjére.

Az instrumentális diagnosztika  magában foglalja a méh és a petefészek ultrahangját, a kismedencei szervek röntgenfelvételét, az agyalapi mirigy MRI-jét stb.

Lásd még:  A policisztás petefészek diagnózisa

A differenciáldiagnosztika  célja, hogy megkülönböztesse az ösztrogénszint csökkenését a petefészkek károsodásával és diszfunkciójával, az agyalapi mirigy-hipotalamusz vagy autoimmun eredetű hipoösztrogenizmustól.

Kezelés

A  hipoösztrogenizmus fő  kezelése bármilyen életkorú nőknél a  hormonpótló terápia  (HRT) konjugált ösztrogénekkel.

Milyen gyógyszereket használnak ebben az esetben , részletesebben az anyagokban:

És olvassa el a fitoösztrogén alapú termékek összes részletét a - fitoösztrogéneket tartalmazó készítmények és termékek című kiadványban 

Gyógynövényekkel is  kezelheti : a görögszéna magjának és a kúszó tribulusnak, a komlótobozoknak, a vörös lóhere virágainak, a zsályának, a vaddisznónak (dioscorea) főzeteivel és vizes infúzióival.

Megelőzés

A hipotalamusz-hipofízis funkcionális elégtelenségével, a genetikai és autoimmun rendellenességekkel járó hipoestrogenizmus nem akadályozható meg. És ugyanazoknak a hormonális gyógyszereknek a megelőzésére történő alkalmazása nem ajánlható mindenki számára, különösen figyelembe véve lehetséges mellékhatásukat.

Előrejelzés

Alacsony ösztrogénszint esetén az   általános egészségi állapot prognózisa és a hormonális háttér normalizálódásának kilátásai a hipoösztrogenizmushoz vezető okoktól függenek.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.