^

A hormonok a tablettákban: az előnyök és hátrányok

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 10.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A hormonok előnyeiről és ártalmáról sok mítosz és feltételezés létezik. Beszéljünk arról, hogy a gyógyszertárban vásárolt tabletták hormonja hogyan befolyásolja az emberi testet.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Az injekciók, krémek és gélek ösztrogénekre gyakorolt hatása

Ez hasonlít a javítás alkalmazásából származó hatáshoz. Vagyis a krémekből, gélektől, injekcióktól származó ösztrogének nem mennek keresztül a gyomor-bélrendszeren, ami azt jelenti, hogy nem érik el a májat, azonnal áztatják a vérben. Ebből és a testre gyakorolt hatásuk különböző, lágyabb.

Igaz, e módszerek jelentős hátránya, hogy az ösztrogén szintje ingadozik. Orális hormonok szedése esetén tartósabb. Ez azért van, mert gyorsabban felszívódnak a véráramba, mint az orális beadás esetén. De túl gyorsan eltávolítják őket a szervezetből. Ez azt jelenti, hogy ezek befolyásolják a szervek működését, gyengébbek, mint az ösztrogénnel kezelt orális gyógyszerek.

Az ösztrogénekre ható idegi gyógyszerekre gyakorolt hatásnak ez a tulajdonsága. Először drámai módon növelik az ösztrogén koncentrációját a vérben, majd hatásuk elhalványul, majd az ösztrogének eltávolításra kerülnek a szervezetből. Vagyis az ösztrogén szintje ebben a vételben instabil.

Különösen az orális gyógyszerekhez képest, amelyek viszonylag stabil ösztrogénszintet biztosítanak a szervezetben. Az ösztrogénszint megfelelő befolyásolása érdekében az endokrinológusnak nem szabad megfelelően kiszámítania a gyógyszerek adagját, hanem az ösztrogének előállításának kombinált módját is előírhatja. Azaz ösztrogénekkel és krémekkel, gélekkel, tapaszokkal, injekciókkal történő felhasználásra és orális készítményekre - választás szerint.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Orális adagolásra szolgáló ösztrogének

Ha a szervezetben kevés a természetes eredetű ösztrogén (vagyis a szervezet által termelt), az emberek hormonokat vesznek fel a gyógyszertárból. Érdemes tudni, hogy a hormonális gyógyszertárakból származó 17-béta ösztradiol formájában lévő ösztrogének lehetővé teszik számunkra, hogy ösztrogéneket kapjunk, amelyek kémiailag hasonlóak a petefészkek által termelt természeteshez.

Mi a különbség a hormonok között a tablettákban és azokban, amelyeket hormonális javításokból kapunk? Az első először a májba jut, és újra hasznosítja őket. Ez jó annak a ténynek köszönhető, hogy a HDL vérében alacsony koncentrációban az ösztrogén hormonok orális készítményei a készítményben stimulálják termelésüket a szervezetben. Ennek oka az, hogy az ösztrogének in vivo stimulálják a HDL szekréciót.

Az orális tabletták hátránya, hogy a helytelen adagolás és a gondolat nélküli választás miatt a vérnyomás felugrott, az ösztrogén hormon szintje nőni fog, és a trigliceridek a normálisnál jobban előállnak.

Ez vezethet a kövek képződéséhez a vesékben és az epehólyagban. Ezért, mielőtt az ösztrogénekkel együtt alkalmaznák a gyógyszereket, tesztelni kell a vesék és az epe állapotát, valamint a vér koleszterinszintjét.

Ha foltokból, gélekből vagy krémes konzisztenciákból szedik az ösztrogént, az ösztradiol nem stimulálja a HDL termelést intenzíven, egyszerűen fenntartva normális szinten. Ez akkor fontos, ha a test HDL-szintje magas vagy közel van.

Ha sok koleszterin a szervezetben (különösen a rossz koleszterin), míg a HDL-szint túl alacsony, az ösztrogén- részeként segít normalizálni koleszterin szint (csökkentésére), és a koncentrációt a HDL-koleszterin növekedése.

Emiatt a szív normálisan fog működni, a hajók rugalmasabbak lesznek, faluk erősebb lesz, a vérrögök kockázata csökken.

Így a magas koleszterinszint mellett az ösztrogének orális fogamzásgátlók jobban megfelelnek Önnek, és alacsonyabb szinten - foltok és gélek.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32]

Gipsz ösztrogénnel

Gipsz ösztrogénnel

Az ilyen tapasz általában hormonok ösztrogént tartalmaz, és legfényesebb képviselőjük a 17-béta-ösztradiol. Jó, mert könnyen felszívódik a bőrön keresztül, és a vér közvetlenül a vérbe jut, megkerülve a gyomor-bélrendszert és a májat. Ez hasonló a menopauza kezdetét megelőző természetes folyamathoz, amikor a petefészek olyan ösztrogént termelnek, amely azonnal bejut a véráramba.

Ennek a módszernek a mínusz az ösztrogéneknek a szervezetbe történő szállítását jelenti, hogy a máj által nem feldolgozott, részben megsemmisültek. Tehát a szervezetre kifejtett hatás nem annyira intenzív, mint a természetes ösztrogén hormonok.

A készítményben lévő ösztradiol ösztrogén gipszek különböző módon befolyásolhatják a testet, mivel eltérő hormon koncentrációjuk van. Ez attól függ, hogy hány nappal a tapaszt a bőrre helyezi. 5 nap lehet, és talán 7-8 nap. Annak érdekében, hogy megtudja, melyik ösztradiol dózis szükséges javításra, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy ne lépje túl az adagot.

Figyelembe kell venni, hogy minden egyes szervezet egyedi, az egyes nők anyagcseréje eltérő sebességgel halad, ami azt jelenti, hogy a hormonokat is különböző mértékben alkalmazzák. Ez is meghatározza a vakolat típusát.

A vakolat hátrányai az is, hogy a test allergiás reakcióját okozhatja bőrkiütés formájában. Fontos ellenőrizni, hogy a szervezet allergiás kiütéssel vagy vörösödéssel reagál-e, mielőtt a tapaszt ösztrogénnel alkalmazná.

Estrogéneplasztikák zsíros emberek számára

Milyen előnyei vannak az ösztradiolt (ösztrogén csoportból származó hormon) tartalmazó tapaszoknak? A tömegük.

Vakolatok ösztradiollal

Képesek normalizálni az ösztrogén szintjét a vérben, különösen az ösztradiol hormon szintjén. A folt által a vérbe jutás módja hasonlít az ösztradiol természetesen, amikor a petefészkek termelik. Ez jó azoknál a nőknél, akiknek magas vérnyomása van, és akiknek a menstruációs időszak alatt fejfájásuk van.

Amikor az ösztradiol a testen keresztül tapaszt, akkor lehetővé teszi a glükóz szintjének normalizálását és a szervezet immunitásának semlegesítését az inzulinra. Az ösztradiol foltja a beszállítói szerepében jobb, mint az orális tablettáké.

Az ösztradiol ragasztó jó azoknál a nőknél, akik magas ösztronszinttel rendelkeznek, mivel nem növelik. Ennek az az oka, hogy a vakolóanyagok azonnal felszívódnak a vérbe, megkerülve a májat.

Mivel a vakolat nem halad át a májon, általában más gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphetnek.

A szervezetben található trigliceridek nem válnak többé az ösztradiollal. Nem ütközik az ösztrogént tartalmazó orális gyógyszerekkel.

A foltból származó ösztradiol ugyanabban a koncentrációban marad a testben, szintje nem nő sok, még akkor is, ha a szervezetnek sok koleszterinja van. Az ösztradiollal történő orális készítmények növelhetik szintjét.

A progesztinek befogadása: milyen formában?

A progesztinek, mint bármely más hormon, bejuthatnak a szervezetbe orális tabletták formájában krémek, injekciók, gélek és egyéb gyógyszerek formájában. Abban az esetben, ahogyan egy nő a progesztineket veszi fel, attól függ, hogy milyen hatást gyakorolnak hormonális egyensúlyára, és ennélfogva a jó közérzetre. A progesztin kiválasztásának módja a szervezet jellemzőitől függ.

Szükséges, hogy konzultáljon a kezelőorvosával, hogy kiválassza az optimális formát a progesztin szedésének. És azt is, hogy szükség van-e extra hormonok ösztrogén vagy androgének formájában a progesztinek befogadásának hatására.

Vannak olyan kombinált hormonális szerek is, amelyek összetett módon hatnak a szervezetre. Például egy aktivella, amelyben béta-ösztradiol és noretindron van. Az arány 1: 0,5 optimális, hogy egy nő jobban érezze magát és normalizálhatja a hormonális egyensúlyt. Emellett a hormonok optimális aránya a gyógyszerben, egy nő csökkenti a méh vérzésének kockázatát.

Hogyan kerülhető el a hormonok bevétele miatt fellépő súlygyarapodás?

Ha fogamzásgátló tablettát szed, kb. 1 mg noretindron hormont vagy hasonló anyagot és 50 μg ösztradiolt kell tartalmaznia. Ez lehetővé teszi az étvágy növekedésének elkerülését, majd egy további kilogrammot nem lehet toborozni. Ha több fogamzásgátló van a progesztinnel (lásd a csomagon lévő összetételt), akkor az étvágy éppen ellenkezőleg, nőni fog, és a súly növekedni fog.

Az ilyen készítményekben, mint a mycet, allez és a laestrin, nagy mennyiségben megtalálhatók progesztinek. Miután megvásárolta őket, biztosan többet eszel, és gyorsan meggyógyul.

Kombinált kábítószerek felvétele

Ha a gyógyszer hormonok kombinációját tartalmazza: az ösztradiol és a norgesztimát, akkor a testen dózisban és szakaszos módon hat. Az ösztrogének és a progesztinek több hasznos arányban lépnek be a véráramba a májban, mint ha a nő önmagában vagy egyedül ösztrogént szed. Először, a szervezet csak ösztradiolt (három napig), majd progesztineket ösztradiollal (három napig is), majd - ismét egy ösztradiollal. Tehát a gyógyszerek váltakoznak, biztosítva ezzel a nőnek a jó hormonális támogatást.

Tehát egy nő jelentősen csökkenti a vérzés kockázatát, és fokozza a hormonok hatását a testre. Az idegreceptorok jobbá teszik őket.

Kombinált gyógyszerek alkalmazása esetén hátrány is van. Ha egy nő szenved a túlsúly, depresszió, idegösszeroppanás, ő cukorbeteg van, az inzulin rezisztencia, szenved migrén, van egy tendencia, hogy formában vesekő és az epehólyag, a progeszteront a legjobb venni a tiszta formában, de nem együtt. Ellenkező esetben a szervezet nem tudja elviselni a napi ingadozások szakaszos asszimiláció és kellemetlen tünetek (mint például a fejfájás) jelentősen növelheti.

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41]

Egy másik módja annak, hogy a progesztineket a szervezetbe szállítsák

Annak érdekében, hogy a progesztineket másképp szállítsák a szervezetbe, és mérsékeljék a szervezetre kifejtett hatásukat, vannak formák intrauterin rendszerek formájában. Ez jó módja annak, hogy a progesztineket a szervezetbe szállítsák, feltéve, hogy túlsúlyos és erős apatit van, ami ebben az esetben nem növekszik. A progesztinek ebben az esetben az intrauterin fogamzásgátló szerepet játszanak.

A menopauza idején nem szabad ilyen módszereket alkalmazni, mivel a fogamzásgátlás már nem a cél.

A progesztin intrauterin szállítói jó képviselői Mirena és Progestasert. Lehetőséget adnak arra, hogy biztosítsák a progesztinok adagolását a méh belső rétegére, a többi pedig a vérre. A vérben lévő progesztinek kis száma miatt a bőr nem reagál a kiütésekkel és a bőrpírral, ezért ez a fogamzásgátló módszer biztonságosabb, mint a hormonok orális formái.

trusted-source[42], [43], [44], [45], [46], [47], [48]

Progesztin ciklikus adagolása

Ha a progesztineket több mint hat hónapig szedik, a betegek 80% -ában a vérzés megáll. Ez azt jelenti, hogy a fogamzás lehetőségét semlegesítik. De a betegek 20% -ában, éppen ellenkezőleg, a vérzés bármikor megy. Ez a progesztinek hatása a testre. Ezután további orvosi tanácsokra és a progesztin szedés szabályszerűségére van szükség.

Ami az elvégzett vizsgálatok, hogy meghatározzuk az optimális ciklus fogadó progesztin, pályájukon, azt találtuk, hogy azáltal, hogy egy ciklikus progesztin, szünetet havonta vagy háromhavonta, nő jelentősen csökkenti a méh endometriális rák - a belső réteg.

Ezért számolni kell a progesztin adagját, hogy elkerülhető legyen a méh rákos megbetegedése, és ne okozzon károkat a túlzott befogadás egészségével, gyakori vérzéssel.

trusted-source[49], [50], [51]

Progesztogén fázis

Nemzetközi tanulmányok szerint a progesztogén minden nap szünet nélkül, vagy 3 napos többszöri gyakorisággal megvédi a méht a ráktól. De ebben az esetben fontos, hogy egy nő milyen hosszú ideig szed a progesztogént.

Laboratóriumi kísérletek során azt találták, hogy azok, akik csak egy hétig veszik fel a progesztogént, az esetek 4% -ában veszélyeztetik a cisztás hyperplasia kialakulását. Ezért a gyógyszert csak az orvos által előírt módon és az egész idő alatt kell bevenni, amint az az utasításokban szerepel. A progesztogént szedő mutató rossz - vérzés a felvétel ideje alatt, és nem utána.

Minél hosszabb az asszony a progesztint, annál vékonyabb lesz a méh rétege, és a vérzés egyre ritkább lesz, és nem tart sokáig.

A vérzés ellen

Ha egy nő nem akarja, hogy folytassa a menstruációt, a progesztint és az ösztrogént kombinációban kell bevennie az orvos által előírt módon. És a befogadási szakasznak hosszúnak, állandónak és naponta kell lennie. A szünetekre nincs szükség. Az orvosok ezt a módszert állandó kombinációs terápiának nevezik. A progesztin és az ösztradiol arányt mutató hatóanyag egyik példája aktivella. A noretindront és a béta-ösztradiolt olyan arányokban tartalmazza, amelyek nem növelik az étvágyat, és nem okoznak panaszt a nõk a súlycsökkenés miatt.

Miért kell nyomon követni a gyógyszerek összetételét?

A progesztin-készítmények adagolásának ellenőrzésével járó kísérletek eredményeképpen megállapítást nyert, hogy a noretrodin kis részei ilyen készítményekben sokkal kevesebbet képesek csökkenteni az élelmiszer iránti vágyat, mint a készítmény nélkül.

Azok a nők, akik mindig alkalmazzák a progesztineket, de hormonális menükben nem tartalmaznak ösztrogént, akkor a túlzott ingerlékenységgel, az elnyomott hangulatváltozásokkal szembeni problémákkal küzdenek. A progeszteron tiszta formában nem engedi, hogy az ösztrogén hormon teljesen befolyásolja az agyi receptorokat, ez növeli az étvágyat, a fogyás elvész, és a vérben a rossz koleszterin szintje nő.

Ha a vér koleszterinszintje magas volt, akkor a progesztin tiszta formában történő napi bevitele még jobban megnövelheti azt, ez trombózis, vaszkuláris és szívbetegségek kialakulásához vezet.

A tiszta állapotban lévő progeszinek, megszakítás nélkül, súlyosbíthatja a helyzetet emelkedett vércukorszinttel. Ez különösen veszélyes a cukorbetegek számára vagy azok számára, akik nem kapnak inzulint.

Ezért nagyon fontos, hogy figyelembe vegye a szervezet összes jellemzőjét, és előzetesen konzultáljon kezelőorvosával a progesztinek adagolásával és ciklikusságával kapcsolatban.

Progeszteron készítmények recept nélkül

Veszélyesek vagy ellenkezőleg, ártalmatlanok, mivel vény nélkül kapják? Az egyik növényen végzett kísérletek eredményeképpen a tudósok olyan molekulát találtak, amely hasonló hatással volt a progeszteron hatására. Vannak anyagok a növény összetételében, mint a természetes ösztrogén. Ez a növény - yams (vad burgonya), valamint a szója, néhány hüvelyesek.

Ezeknek a növényeknek a tulajdonságait olyan krémekben alkalmazzák, amelyeket tiszta formában progeszteron forrásként hirdetnek. Orvos kijelölése nélkül javasolták őket. Veszélyes?

Az ezekkel a készítményekkel alkotott krémek különböznek a képlettől, amelyből a kémiai hormon ösztrogénből vagy progesztinből áll. Tehát, és hatásuk a testre más lesz. A méh endometriumának rákja, tudományos adatok szerint ezek a gyógyszerek nem akadályozhatók meg, mert túl gyengék ehhez.

Ennek érdekében a szója- vagy édesgyökér-kivonatú krémek tartalmát laboratóriumi vegyi készítményekkel kell feldolgozni. Az emberi test, amely természetes összetevőket kap, fitoszterolokat nem képes feldolgozni a progesztineket és az ösztrogént ugyanúgy, mint a laboratóriumban, vagyis a rák megelőzésére.

Vény nélkül kapható és elhízott krémek

Azok a betegek, akiknél a fitoszterolok a valóságos progesztinek és ösztrogének helyett krémeket kapnak, azt gondolhatják, hogy természetesen hatással vannak a testre, mellékhatások nélkül. Valójában ez nem így van. Az ilyen gyógyszerek, anélkül, hogy befolyásolnák a valódi hormonokat, leginkább hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz. De tömeggyilkossági gyógyszerként hirdetik őket.

Ezenkívül a gyógyszerek összetétele nem tartalmazhat valódi progeszteron-dózist, amelyet nagymértékben túlbecsülnek. Az ilyen hüvelyi krémek bevétele túlzott vérzéshez, fokozott koleszterinszinthez, fokozott étvágyhoz és súlygyarapodáshoz vezethet, amelyet nehéz ellenőrizni.

Tehát a vény nélkül kapható gyógyszer hatása teljesen ellentétes lehet azzal, amit a nő vár.

trusted-source[52], [53], [54], [55], [56], [57], [58], [59], [60], [61]

Hogyan lehet kockáztatni a kockázatot?

Hogyan lehet kockáztatni a kockázatot?

Ügyeljen arra, hogy látogassa meg a nőgyógyászát, és mutassa meg neki a vény nélkül vásárolt hormon-gyógyszert, hogy elkerülje az egészségre gyakorolt veszélyes következményeket. Ha már elkezdte szedni ezt a gyógyszert, és olyan tünetei vannak, mint a súlygyarapodás, a fejfájás, az emlőmirigy túlérzékenysége - akkor a progesztint nagyobb dózisban veszi, és nem is tud róla.

Ezekkel a tünetekkel kapcsolatban meg kell értened, hogy meg kell változtatnia magát a gyógyszert vagy annak dózisát, vagy annak gyakoriságát.

Ha a hormon-hatóanyag bevétele után erős és gyakori kiürülés következik be, ami színt váltott sötétebbé és élénkebbé, akkor sok progeszteront és túl kevés ösztrogént vesz fel, amely a gyógyszer összetételében található. A gyártóról nem tudhat meg róla, ezért legyen óvatos és nézze meg a testedet - megmondja, mikor kell megállnia.

Ha a progeszteron nemkívánatos

Ez a kinevezés nem szükséges, sőt veszélyes is, ha egy nő túlsúlyos vagy nem méh a sebészeti eltávolítás miatt. És a hormon felszabadulásának formája nem fontos - nem szükséges a progeszteronok, sem a krémek, az injekciók vagy a hormonális foltok szájon át történő alkalmazását sem.

Ha egy túlsúlyos nő ezt teszi, akkor még nagyobb az étvágya, a testtel szembeni inzulinrezisztencia növekedni fog és a növekedési hormon termelése lelassul.

Abban az esetben, ha egy nő súlya meghaladja a 10 kg-ot, akkor ösztrogéneket kell szednie a progeszteron részvétele nélkül, ami stimulálja a zsírok felhalmozódását.

Veszélyes a progesztin és a progeszteron miatt?

A progesztint és a progeszteront a hormonális gyógyszerek tartalmazzák, amelyeket az orvos a menopauza után ír elő. Ez lehetővé teszi egy nő számára, hogy fenntartsa a szervezet reproduktív rendszerének működését.

A crinonban és a metrikában a természetes progeszteron optimális dózisa

Az androgén eredetű progeszteron agymosás, micronor, valamint a fogamzásgátló készítmények és az ovon, valamint a modon is megtalálható.

A gastro-genetikai eredetű progeszteron a tszikrinben található, ellenőrzött amén; orto-lánc, deszogén, mirtusz; o-ciklének.

Ha a menopauza után ösztrogént alkalmaznak, fontos a progeszteron hatásának megerősítése. Így egy nő el tudja kerülni a ráncosodást a méh belső napján az ösztrogén hatása miatt. Ezek a rétegződések veszélyesek lehetnek, mert tumorok kialakulhatnak - jóindulatúak vagy rosszindulatúak.

A progesztin a születésszabályozó tablettákban segíti a szaporodási korszakban lévő nőt elkerülni a nem tervezett terhességet. A progesztin (vagy progeszteron) nem teszi lehetővé az ovuláció kialakulását, ami azt jelenti, hogy a terhesség nem fog bekövetkezni. A progesztin segítségével a méh (felső rétege) vékonyabb, áthatolhatatlan nyálkaformákká válik a nyakán, és a spermiumok nem tudnak áthatolni rajta.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18]

Progesztin és túlsúly

Progesztint vagy progeszteront használhatunk a tömeg normalizálására. Ezek a hormonok segíthetnek az étvágy szabályozásában (csökkenteni), és a nő nem tér vissza ilyen gyorsan, a zsírok elhelyezésének folyamata leáll.

Mielőtt használná ezt a progeszint tartalmazó lucfehérje-készítményeket, forduljon orvosához a dózisokról. Fontos a progesztinekkel (tapasz, tabletta, krém, injekció) előállított készítmények felszabadítása, a hormonok koncentrációja és típusa, valamint hogy van-e komplexben ösztrogénnel rendelkező adalékanyag.

A progesztinnek mellékhatása van?

Igen, és ő nem egyedül. Ha a progesztint nem a test szekretálja, hanem kívülről érkezik, különösen a menopauza után, akkor veszélyes lehet egy nő számára. A mellékhatásai a következők lehetnek.

  • Erős és állandó vágy
  • Láb duzzanata
  • Fokozott ingerlékenység és hangulati ingadozások
  • A fejfájás, amely alternatív a hasi fájdalommal
  • gyengeség
  • Túlzott teljesség
  • Erős mellkasi érzékenység, különösen a mellbimbók, a legkisebb érintés
  • A test többi részének érzékenysége

Ha véletlenül a progesztint véletlenül bevette és tapasztalta negatív hatásait, érdemes ellenőrizni a szervezetet a hormonális egyensúlyra. A progesztineknek a szervekre és a rendszerekre gyakorolt hatásának semlegesítése érdekében ellenőriznie kell, hogy milyen készítményeket készít, és összehangolja az adagokat.

A progesztint és az ösztrogént kiegyensúlyozottnak kell lenni, mint a progesztin és az androgének. Dózisuk és arányaik segítenek kiszámolni az endokrinológust.

Fontos tudni, mielőtt a progesztineket szedik, hogy a hormonkészítményekben lévő dózisuk magas vagy alacsony lehet. Attól függ, hogy a hormonális gyógyszerek mennyire befolyásolják a nő testét.

Az ilyen hormonális gyógyszerek, mint a desogesztrel és norgestimate, nagy koncentrációban tartalmaznak progesztint és alacsonyabb androgéngáz koncentrációt. Vagyis a használatuk valószínűleg nem okoz negatív bőrreakciót akne és vörösség formájában. De a progesztin magas szintje a zsírlerakódások megjelenését idézi elő, különösen a derék és a csípő, valamint a has. Ezek a gyógyszerek depressziót, hangulatváltozásokat, fokozott étvágyat is okozhatnak.

Ezek a hormonális szerek, mint a depo-provera vagy nor-bolygó, vagy egyéb orális fogamzásgátlók, tartalmaznak progesztint anélkül, hogy adalékanyagokat tartalmaznának. Ettől egyre veszélyesebbé válnak, mert ha elviszi őket, egy nő kockázatot jelent arra, hogy a progeszteronok maximális mellékhatásait az ösztrogének befolyásolása nélkül vegye be. Ebben az esetben felkérheti az orvost, hogy a készítményben hormonokat és ösztrogéneket is kinevezzen.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23]

A progesztinek rossz toleranciája

Még akkor is, ha egy nő a természetbeni progesztineket veszi fel, a test szegény receptivitással reagálhat rájuk. Ezért a gyógyszerek szedése előtt konzultálnia kell egy orvossal, tesztelve a hormonok tolerálhatóságát. Mivel a rossz progesztin toleranciával járó mellékhatások lehetnek fejfájás, csökkent szexuális vágy, csökkent bélműködés, fájdalom a mellbimbókban, legkevésbé tapintás, puffadás.

Ezután tanulmányok szerint progesztinek helyett ösztrogéneket alkalmazhat. Ha a nő progeszteron-intoleranciával járó állapota vérzéssel jár, akkor további vizsgálatokat és a méh endometriumának biopsziáját kell elvégeznie. Ez jó megelőzés a méhrákban és a vérzés valószínűségének csökkentése, ha helyesen kiszámolja az ösztrogén adagját. Ugyanakkor ne felejtsd el ugyanakkor az endometrium biopsziáját és a nőgyógyászgal folytatott állandó konzultációkat - szükség esetén havonta egyszer.

Veszélyes lehet a progesztinál?

Igen, tudják. Különösen akkor, ha először egy progesztint vett be, majd abbahagyta a szedést. Ezután megjelenik a menstruáció. Ekkor a belső (belső) réteget elutasítják, és elhagyják a testet. Így egy nőnek rákmegelőzése van, mivel a méh belső rétegen (endometrium) van a rák kialakulása.

Ez a körülmény nem megfelelő a menopauza időszakában lévő nők számára, mert már megszokták a tampont és a vérzést, de itt jönnek újra. És akkor a nők a progesztineket nem szünetekkel, pl. Fogamzásgátló szerekkel, hanem folyamatosan alkalmazzák. Ezáltal kizárják a vérzés lehetőségét.

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "A hormonok a tablettákban: az előnyök és hátrányok" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.