^

Egészség

A
A
A

Angolkór

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Rakhit (a görög rhachis - "gerinc", "gerinc") ismert volt az orvosok ősi időkben. 1650-ben az angol anatómus és ortopéd Glisson leírta az angol betegség, a "slang betegség" nevű klinikai képet. A rákos megbetegedések tanulmányozásához jelentősen hozzájárultak a natív gyermekgyógyászok: N.F. Filatov, AA Kissel, G.N. Speransky, A.F. Tour, K.A. Svyatkina, E.M. Lukyanov.

A csontképződés sérülése elsősorban a csont epimetamizációk (növekedési zónák) területén lokalizálódik. Mivel a csontnövekedés és a reorganizáció sebessége (remodelling) a korai gyermekkorban a legmagasabbak, a rákok csonttörései leginkább az első 2-3 éves életkorú gyermekeknél jelentkeznek. A rákokat más szervek és rendszerek változása is jellemzi, a gyermek immunreaktivitásának csökkenését.

A csecsemőmirigyek elterjedtek az első életévek gyermekeiben. Az első említés angolkór található írásaiban Sóranos efezusi (98-138 AD.), Amely feltárta a deformáció az alsó végtagok és a gerinc gyerekek. Galen (131-201 AD) leírta a csontrendszer rozoga változásait, beleértve a mellkas deformációját. A középkorban, az angol nevű angolkór betegség, hiszen Angliában, megjegyezte prevalenciája súlyos formáinak belőle, ami hiánya miatt napozást egy adott éghajlati zónában. Teljes leírás a klinikai és boncolási tette angolkór angol ortopéd Francis Episson 1650 Elmondása szerint a fő kockázati tényezők angolkór gyermekeknél család történetét és a rossz anyai táplálkozás. 1847-ben a "Pediatrica" S.F. Khotovitsky nemcsak a csontrendszer rohamokban jelentkező vereségét írta le, hanem a gasztrointesztinális traktus, az autonóm rendellenességek, az izomhipotézia változásait is. 1891-ben N.F. Filatov megjegyezte, hogy a rákbetegségek a test gyakori betegségei, bár elsősorban a csontok sajátos változása nyilvánul meg.

A modern fogalmak, angolkór - a betegség jellemző átmeneti eltérés az igények hatására a fejlődő szervezetben a foszfor és a kalcium-hiány és a közlekedési rendszerek a szervezetben. Ez a betegség a növekvő szervezet által okozott metabolikus rendellenességek (különösen a foszfor-kalcium-csere), egy nagy klinikai szindróma, amely az, hogy legyőzze a csontrendszer (felület kialakulását, megfelelő növekedéshez és a csont mineralizáció), amelyben a patológiás folyamatot lokalizálódik főként metaepiphysis csontokat. Mivel a növekedés és a csontátformálás sebességét a legmagasabb a korai gyermekkorban, csont elváltozások legkifejezettebb gyermekek 2-3 év. Angolkór egy többtényezős cseréjét betegség, diagnosztizálására, megelőzésére és kezelésére, amely során figyelembe kell venni az összes tényezőt pathogenesis: hiány és egyenlőtlenség a kalcium és a foszfor az élelmiszer, éretlenségük gyermek endokrin rendszer, kísérő betegségek, stb Amellett, hogy a patológiájában a kalcium-foszfor-metabolizmus jellemezhető rendellenességek a fehérje-anyagcsere és. ásványi anyagok (magnézium, réz, vas, stb), multivitamin meghibásodása, aktiválását lipidperoxidáció.

ICD-10 kód

E55.0. A Rickets aktív.

Az epidemiológia rohadék

Minden országban megtalálhatók a rákok, de különösen az északi emberek között, akik a napfény hiányában élnek. Az ősszel és télen született gyermekek nagyobb valószínűséggel kapják a rohamok kezelését. A XX. Század elején. A nyugat-európai kisgyermekek 50-80% -ánál jelentettek farkasütemeket. Az ezekben az években az ukrán gyermekek legfeljebb 70% -ának rozetta volt. Az A.I. Ryvkina (1985), az első életéves gyermekek rákkóinak száma 56,5% -ra, a CB szerint. Maltsev (1987), előfordulási gyakorisága 80%. A betegség legsúlyosabb a koraszülött csecsemőknél.

A mai napig a klasszikus (D-vitamin-hiányos) roszkák jelentős helyet foglalnak el a kisgyermekek előfordulási arányának szerkezetében. Oroszországban az utóbbi évek gyakorisága 54-66% között mozog. A moszkvai gyermekorvosok szerint a klasszikus rohamok jelenleg a kisgyermekek 30% -ánál fordulnak elő. Ez a mutató alábecsültnek tekinthető, mivel csak a betegség súlyos és mérsékelt formáit jegyzik fel. A fejlett országokban, ahol a D-vitaminnal és a bébiételek vitaminizációjával kapcsolatos konkrét megelőzést vezettek be, ritka a rákbetegség súlyos formái, de a szubklinikai és radiológiai megnyilvánulások széles körben elterjedtek. Szóval Franciaországban 39% -os látens D-vitaminhiányt észleltek, és nyilvánvaló klinikai megnyilvánulások - a kórházak különböző betegségekbe bevett gyermekek 3% -ában. Kanadában Észak-Tartományokban a hypovitaminosis D-t a vizsgált gyermekek 43% -ánál észlelték. A déli országokban, az ultraibolya besugárzás elegendő intenzitása ellenére, a rákok nagyon gyakoriak. Törökországban a rákbetegeket a 3-6 hónapos gyermekek 24% -ánál észlelték, bár a D-vitamin megelőzés bevezetése lehetővé tette, hogy a prevalenciát 4% -ra csökkentse.

A korai gyermekkorban szenvedő, különösen középsúlyos és súlyos rákok káros hatással lehetnek a gyermekek későbbi fejlődésére. Ilyen gyermekek károsodást okoznak a testtartásban, a lapos lábak, a medencecsontok, a karikák, a myopia lappangása és deformációja. A rákok szerepe a serdülőkben széles körben elterjedt csontritkulás és osteoporosis kialakulásában. A D-vitamin-hiány gyermekkori hatásait a táblázat tartalmazza. 11-1.

A D-vitamin hiányának hatásai

Testületek

A hiány következményei

Csontok és csontvelő

Osteoporosis, osteomalacia, myelofibrosis, anaemia, myelodic dysplasia

ZHKT

A kalcium, a foszfor, a magnézium, a hepatolén-szindróma, a gyomor-bél traktus mozgékonyságának megsértése

Lymphoid rendszer

Csökkent immunitás, interleukin 1, 2 szintézise, fagocitózis, interferon termelés. A la antigén nem kielégítő expressziója, hajlamos az atópiára

Izomrendszer

Izmos hipotónia, görcsök (spazmofília)

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Rákbetegségek okai

A fő etiológiai tényezője az angolkór --vitamin-hiány D. Eközben angolkór minősül többtényezős betegség, amelyben van egy közötti eltérés a nagy kereslet a növekvő gyermek kalciumsói foszforsav és elégtelen szabályozó rendszerek fejlesztését biztosító szállítási ezen sók a szövetben.

Kétféle módon nyújthat a szervezetnek a D-vitamint: az élelmiszerek bevitelét és a bőr kialakulását az ultraibolya sugarak hatása alatt. Az első útvonal van társítva kézhezvételét kolekalciferol (D3-vitamin) és az állati eredetű termékek (csukamájolaj, halikra, tojássárgája, kisebb mértékben - nők és tehéntej, vaj). A növényi olajokban előfordulhat ergokalciferol (D2-vitamin). A második út van kötve a képződését D-vitamin a bőrben a 7-dehidrokoleszterin az intézkedés alapján ultraibolya sugarak, amelynek hullámhossza a 280-310 mikron. Régen azt hitték, hogy a D-vitamin biztosításának ez a két módja egyenértékű. Azonban a közelmúltban ismertté vált, hogy a D-vitamin több mint 90% -át ultraibolya besugárzás szintetizálják, és 10% -a táplálékból származik. Kedvező körülmények között a bőr képződött gyermek szükséges mennyiségű D-vitamin Nem kielégítő napsugárzás éghajlati viszonyok miatt (füstös levegőt, zavarosodást, köd), a D-vitamin szintézise intenzitása csökken.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

D-vitamin aktív metabolitjainak kialakulása

A szervezetbe belépve a D-vitamin aktívabb metabolitokká alakul át a májban és a vesékben a komplex transzformációk révén.

Az első szakasz az aktiválás összefügg azzal a ténnyel, hogy a belépő az emésztőrendszerben vagy képződött bőr D-vitamin a májba, ahol a hatása alatt az enzim 25-hidroxiláz alakítunk 25-hidroxi-vagy kalcidiol, - az alapvető formája a D-vitamin, a keringő vérben. A egészséges gyerekek, a tartalmát 25-hidroxi-a szérumban körülbelül 20-40 ng / ml.

A második lépés a metabolizmus a D-vitamin - Re-hidroxilezés a vesében, ahol a 25-hidroxi-viszi át a D-vitamin-kötő fehérje (transkaltsiferina). Szintjén a mitokondriális renális képződött legtöbb aktív metabolit - 1,25-dihidroxi, kalcitriol vagy, és a 24,25-dihidroxi. A fő metabolit - a kalcitriol - kialakulása az 1-a-hidroxiláz renális enzim részvételével történik. A kalcitriol koncentrációja a vérplazmában körülbelül 20-40 pg / ml.

A D-vitamin-metabolitok metabolitjai a vérben objektív kritériumként szolgálnak a D-vitamin bevitelére.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32]

A D-vitamin alapvető fiziológiai funkciója

A fő fiziológiai funkciója a D-vitamin - ellenőrzése kalciumionok transzportja a szervezetben (innen a név „calciferol” - „kalcium-csapágy”) - végzi szabályozása a kalcium felszívódását a bélben, és erősíti a reabszorpciója vesetubulusokban, valamint stimulálása csontmineralizáció. Azáltal, hogy csökkenti a szintjét a vér kalcium és szervetlen foszfát vagy fokozására parathyreoid hormon aktivitás és a vese 1-hidroxiláz és szintézisét az 1,25-dihidroxi-és meredeken nőtt.

Normális és megemelkedett szintje kalcium és foszfor vesében egyéb plazma aktivált enzim - 24-hidroxiláz, amely szintetizált részvételével 24,25-dihidroxi, elősegíti a lerakódást a kalcium és foszfát csont és elnyomja a váladék a parathormon.

Az elmúlt években, az ötletek a szerepe a D-vitamin jelentősen kiegészített adatokat az átalakulás ez a vitamin a szervezetben, így a változás a nézetek a D-vitamin, mint egy tipikus vitamin. A modern ötletek szerint a D-vitamint hathatós hormonaktivitásnak kell tekinteni, mivel a hormonok, mint a hormonok, befolyásolják a specifikus receptorokat. Ismeretes, hogy a D-vitamin-metabolit (1,25-dihidroxi-) továbbítja a jelet a készülék gént (DNS) sejtek és aktiválja szabályozó gének szintézisét funkcionális transzport fehérjék kalcium ionok. Ennek a metabolitnak a célszervezetei a belek, a vesék és a csontok. A bélben a D-vitamin stimulálja a kalcium és az ekvivalens mennyiségű szervetlen foszfátok felszívódását. A vesében részt vesz a kalcium és szervetlen foszfátok aktív felszívódása. A D-vitamin szabályozza a porcszövetek, a csont apatitok mineralizációját. Úgy gondolják, hogy a metabolit fontos szerepet játszik a csontszövet embriogenezisében.

A D-vitamin részt vesz a Krebs fő bioenergetikai ciklusának enzimaktivitásának szabályozásában, fokozza a citromsav szintézisét. Ismeretes, hogy a citrátok a csontszövet részei.

A D-vitamin és aktív metabolitjai befolyásolni az immunrendszer sejtjei, így amikor a D-vitamin-hiány csecsemőknél fordul elő szekunder immunhiányos (fagocitózis aktivitás csökken, a szintézis a interleukin 1 és 2, az interferon-termelés).

A foszfor-kalcium metabolizmus neuroendokrin szabályozását a mellékpajzsmirigy hormon szekréciója végzi. Az ionizált kalcium szintjének csökkenése, a D-vitamin hiányával összefüggésben, jelzi a parathormon szintjének emelését. A parathyroid hormon hatása alatt a csont apatitok kalciumja oldható formává alakul át, ami miatt az ionizált kalcium szintje helyreállítható. A parathormon antagonistája a kalcitonin. Ennek hatására a vérszérum ionizált kalcium tartalma csökken, a csont mineralizáció folyamata nő.

Mi okozza a rohadékokat?

A rickettek patogenezise

A hasmenés kialakulásának folyamata összetett és sok tényezőtől függ, de elsősorban a foszfor-kalcium egyensúlyt szabályozó tényezőkön. A rákok patogenezisének összetett képében az ok és a hatás állandóan változó helyeket foglal magában, ezért nehéz meghatározni, hogy mi a primer a rákfélékben és mi másodlagos. Feltételesen a betegség kialakulásának több lépése is van.

Az első szakasz

A D-vitamin hiány miatt a bélben lévő sejtmembránok permeabilitása megváltozik, ami a kalcium felszívódásának megszüntetéséhez vezet. A hipokalcémia hatására aktiválódik a mellékpajzsmirigy aktivitása. A parathormon lassítja a foszfát reabszorpcióját a vesékben. Emellett D-vitamin-hiány esetén a szervetlen foszfor nem hasad el az élelmiszerben található szerves vegyületekből. Mindez a foszfor szintjének csökkenéséhez vezet. A hipofoszfatémia az egyik első kórisme biokémiai manifesztációja. A kalcium-szint az ebben az időszakban normális, oly módon, mellékpajzsmirigy hormon elősegíti a kialakulását 1, 25-dihidroxi-és növeli a csontreszorpciót, és egyidejűleg növeli a szállítás a kalcium a bélből.

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42]

A második szakasz

A növekvő kalcium-hiány a szervezetben zavart nem csak a kalcium felszívódását a bélben, hanem a mobilizálását a csontváz válik egyértelműen nem elegendő, ami alacsonyabb szintek a kalcium és a foszfor a vérszérumban. Következésképpen megsértették szintézise A csont szerves mátrixának szövetek, csontok növekedését, azok mineralizáció, csontritkulás fejlődő jelenség (egységes térfogatának csökkentése a csont és egyéb funkciók) és a csontlágyulás (csontok meglágyulnak és könnyen hajlított). A hibás osteoid szövetek elfajulhatnak az oszteoklasztok különböző területeken történő felhalmozódása miatt, mivel a parathormon serkenti a kialakulását. Az oszteoklasztok által termelt lúgos foszfatáz aktivitása megnő.

A rákfélékben izomtónus zavar, ami hozzájárul a diffúz ricketsikus izomhipotézis kialakulásához. Ezenkívül az elektrolit egyensúlyhiány az autonóm idegrendszer szimpatikus és paraszimpatikus részei és az autonóm diszfunkció kialakulása közötti kapcsolat megszakadásához vezet.

A harmadik szakasz

Hipofoszfatémia csökkentéséhez vezet a lúgtartalékot és a vér acidózis kialakulására, ami kíséri a metabolikus rendellenességek fehérjék, zsírok és szénhidrátok. Van csökken a vér citrátok hiánya miatt képződésének piroszőlősav a trikarbonsav ciklusban. Angolkór törött nemcsak cseréje a kalcium és a foszfor, hanem más ásványi anyagok (magnézium, kálium, vas, cink, stb), Tehát az angolkór - társult betegségek károsodott nem csak a kalcium-foszfor, hanem az összes többi típusú csere.

A rickettek patogenezise

A rickets tünetei

A rohamok első tünetei már 1-2 hónapos korban jelentkeznek, és a kibontott klinikai kép általában 3-6 hónapos korban figyelhető meg. A betegség kezdeti klinikai tünetei (izzadás, csökkent étvágy, tartós piros dermographizmus, fokozott izgatottság) az autonóm idegrendszer funkcionális állapotának megsértéséből erednek. Hamarosan az álom rosszabbodhat, a gyermek elkezdi fordulni a fejét, a koponya "kopaszsága". Fontos hangsúlyozni, hogy az autonóm idegrendszer megsértésének csak a tüneteinek felderítése nem alapja a "rohamok" diagnosztizálásának. Diagnosztizálásához szükséges változtatásokat a vázrendszer: lágyító során a koponya varratok (craniotabes), fájdalom nyomást gyakorol a csontok a koponya, így az élek egy nagy kutacs, laposabbá széléhez. Due hiperplázia osteoid a angolkór képezhetnek hipertrófiás parietális és frontális halmok „angolkóros gyöngyök” sűrítő epifízis alkar csontokat ( „angolkóros karkötő”). Súlyos rohamok esetén megfigyelhető egy közelgő "olimpiai homlok", amely az orrhídra süllyedt. A mellkas elülső része a mellkason előretolva, csirkemellé hasonlít. Az ágyékcsont gerincének ívelt görbülete - patológiai kyphosis (rachis pumpa). A bordák puha, rugalmasabbá válnak, a mellkas deformálódik, oldalirányban lecsökken, az alsó nyílása megnő. A membrán rögzítésének pontján bordák húzódnak be, az úgynevezett Harrison barázda. Az elülső hasfal izomzatának hipotenziója egy jellegzetes "békacomb" kialakulásához vezet. Az izomhipotenzió mellett megfigyelhető az ínszalagos készülék gyengesége (közös lazaság, "gutta-percha boy" jelensége).

Amikor a gyermek elkezd felkelni, a lábak O- vagy X-alakú görbülete alakul ki (attól függően, hogy a flexorizmok dominálnak-e, vagy az extenzoros hajlítás).

Rákbeteg betegeknél a fogkefék és a varratok lezárása, a fogak későbbi kitörése, a fogzománc hiányosságai figyelhetők meg, és a korai fogszuvasodás kialakulása jellemző.

A csont- és izomrendellenességek mellett ez a betegség funkcionális változásokkal is járhat a légzőrendszer részéről (a légúti izomzat és a mellkasi deformáció gyengesége miatt). Számos esetben, a kifejezett izomhipotézis miatt, a szívkorlátok enyhe kiterjesztése lehetséges. Az EKG-n a QT, PQ, és ritkábban a repolarizáció megsértését figyeljük meg.

A rickets tünetei

Ricketts osztályozása

Oroszországban szokásos az S.O. által javasolt rákbetegségek osztályozása. Dulicki (1947). Ezen osztályozás szerint, a mértéke az angolkór megkülönböztetni gravitációs (könnyű, közepes, nehéz), időszakokban a betegség (első, magasság, hasznosítás, a reziduális tünetek), valamint a természete az áramlás (akut, szubakut, visszatérő). 1990-ben E.M. Lukyanova et al. Javasolt hozzátéve, hogy a besorolás a három klinikai variánsai rachitis tekintve vezető ásványianyag-hiány (kaltsipenichesky, fosforopenichesky anélkül rendellenességek kalcium és szervetlen foszfor szérum).

A súlyossági fokának angolkór értékelni, figyelembe véve a súlyos betegségek, a vázrendszer és autonóm változásokat, izmos alacsony vérnyomás, változások más szervekben. Enyhe angolkór jellemzi változások a csontrendszer a háttérben a kóros elváltozásokat a funkcionális állapotát, az autonóm idegrendszer. Angolkór mérsékelt változások a csontrendszer sokkal kifejezettebbek, fejlődő izomhipotónia. Súlyos angolkór áramlás mentén súlyos csontelváltozások és diffúz izomhipotónia megfigyelt fejlődési késéssel, motor, statikus függvények, valamint zavar sok belső szervek és rendszerek (tüdőkárosodás, szív- és érrendszer és mások.).

A rákos megbetegedések akut megbetegedését leggyakrabban az élet első felében élő, 4 kg-nál nagyobb tömegű gyermekeknél vagy a nagy havi emelkedésű gyermekeknél észlelték. A rákbetegek szubakut kurzusa jellemző a méhen belüli vagy posztnatális hipotrófia esetén, valamint a koraszülötteknél. A szubakut rákfélékben az oszteoid hiperplázia jelei dominálnak az osteomalacia jelei mellett, továbbá minden tünet lassabban fejlődik ki, mint akut rákbetegségben. Az ismétlődő rohamok esetében a klinikai javulás és a romlás időszakai jellemzőek.

A rozmadarak kalcitikus változatában a gyermekeknél csökken a teljes és ionizált kalciumszint a vérben. A kalciumhiány vezető szerepével a csont deformitása az osteomalacia folyamatok túlsúlyával, a neuromuscularis ingerlékenység fokozásával fejeződik ki. A farkasok foszforopenikus változatában megfigyelhető a szervetlen foszfor szintjének csökkenése a vérszérumban. A csontváltozások az oszteoid hiperpláziának, a szalaggyulladás gyengeségének köszönhetően hangsúlyosabbak. Az angolkór kisebb eltéréseket a kalcium- és szervetlen foszfor a vérben jellemezve szubakut, osteoid mérsékelt hiperplázia, nincs külön változások az ideg- és izomrendszer.

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47]

Ricketts diagnosztizálása

Az aktív rickettek laboratóriumi kritériumai

  • a szervetlen foszfátok tartalmának csökkenése a vérszérumban 0,6-0,8 mmol / l;
  • a teljes kalcium koncentrációjának csökkenése a vérben 2,0 mmol / l-re;
  • az ionizált kalciumtartalom csökkenése kevesebb, mint 1,0 mmol / l;
  • az alkalikus foszfatáz aktivitása a vérszérumban 1,5-2,0-szer;
  • 25-hidroxi-kolekalciferol redukciója a vérszérumban 20 ng / ml-ig és az alatti értékekig;
  • az 1, 25-dihidroxi-kolekalciferol szintjének csökkenése a vérszérumban 10-15 pg / ml;
  • kompenzált metabolikus hyperchlorémiás acidózis, melynek alapja hiánya 5,0-10,0 mmol / l.

Rákos röntgensugaras kritériumok

A röntgenfelvételeken a csontszövet mineralizációjának zavarát a következő jelek mutatják:

  • változása határainak meghatározása közötti epiphysis és metaphysis (azaz a pre-meszesedés területeken határt egyenetlenné válik, homályos rojtos);
  • progresszív csontritkulás a maximális csontnövekedés helyén, az epiphysis és a diaphysis közötti távolság növekedése a növekvő metafízis miatt;
  • az epifízis kontúrok és struktúrájának megsértése ("csészealjszerű epifízis"). A betegség kialakulásának folyamán röntgenfelvételek változnak.

Differenciál diagnózis angolkór végezzük más betegségek hasonló a klinikai tünetek: renális tubuláris acidózis, a D-vitamin-dependens angolkór, foszfát cukorbetegség, betegség Debra De Toni-Fanconi hipofoszfatázia, cystinosisban.

Ricketts diagnosztizálása

trusted-source[48], [49], [50], [51], [52], [53], [54], [55], [56], [57], [58]

Mit kell vizsgálni?

Rákbetegségek kezelése

A rákok kezelésének átfogónak kell lennie, szükség van a D-vitamin terápiás dózisainak, valamint az orvosi és szabadidős tevékenységek használatának előírására. A súlyosság mértékétől függően a D-vitamin terápiás dózisa 2000-5000 NE / nap 30-45 napig. A kezelés kezdetén a D-vitamint 3-5 napos minimális, 2000 NE-es dózisban írják fel, jó tolerálhatósággal, az adagot egy adott terápiás dózisra növelik. A terápiás hatás elérése után a terápiás dózist egy profilaktikus dózis (400-500 NE / nap) váltja fel, amelyet a gyermek az élet első két évében és az élet harmadik évében télen kap.

Kezelésére és megelőzésére, angolkór használni a D-vitamin készítmények (oldatok ergokalciferol vagy kolekalciferol) sok éve. Számos gyógyszer felszabadulási formája bizonyos problémákat okoz az adagolás összetettsége miatt. Tehát az elmúlt években a D2-vitamin alkoholtartalma gyakorlatilag nem szabadul fel a túladagolás veszélye miatt. Kezelésére és megelőzésére, angolkór használhatja vigantol - olajos oldat D3-vitamin (egy csepp - 600 NE) és a hazai olajos oldatok D2-vitamin (egy csepp - 700 NE). Azonban az olajos formában a D-vitamin nem mindig jól felszívódik, így a szindróma a károsodott bélből történő felszívódását (coeliakia, váladékos enteropathia et al.), D-vitamin olajos oldatok használt korlátozott. Az utóbbi években, a megelőzés és a kezelés az angolkór vizes széles körben alkalmazott formája a D3-vitamin - Akvadetrim amelynek kényelmes átvételét és pontos adagolási forma. Egy csepp kolekalciferol oldat (aquadetrim) 500 NE D3-vitamint tartalmaz. A vizes oldat előnye a gyors felszívódás az emésztőrendszerből. Az oldat jól felszívódik és nem okoz dyspeptikus rendellenességeket.

A gyermekek jelenléte kísérő angolkór betegek akut betegségek (SARS tüdőgyulladás, stb) a D-vitamin kell törölni egy időben a magas hőmérsékletű (2-3 nap), majd újra hozzá a terápiás dózis.

Amellett, hogy a D-vitamin, a kezelés a angolkór kijelölje a kalcium készítményeket :. Kalcium-glicerofoszfát (0,05-0,1 g / nap), a kalcium-glükonát (0,25-0,75 g / d), stb Annak érdekében, hogy növeljék a kalcium felszívódását a bélben van rendelve Citrát keverék, citromlé vagy grapefruitlé. Ahhoz, hogy normalizálja a központi és autonóm idegrendszer funkció hozzárendelt magnézium és kálium asparginat (asparkam, Pananginum) és glicin. Ha angolkór jelentkezik háttérben az alultápláltság, és lehet, hogy egy 20% -os vizes karnitin (karnitin-klorid) kiszámítása 50 mg / (kghsut) 20-30 napig. Karnitin-klorid segít normalizálni anyagcsere-folyamatokat, az ő befolyása alatt, javítja a fizikai fejlődését. Továbbá, lehetőség van arra, hogy használja orotsav (kálium-orotát) az arány 20 mg / (kghsut). Ismeretes, hogy fokozza a szintézisét orotsav kalcium-kötő fehérje a bél enterociták. Különösen fontos az antioxidánsok alkalmazása: tokoferol-acetátot (D-vitamin) kombinálva aszkorbinsav (D-vitamin), a glutaminsav, a béta-karotin. 2 hét múlva elejétől a gyógyszeres kezelés a komplex terápiás intézkedések minden gyerek kell hozzá gyógytorna és masszázs. Miután elvégezte a orvosi kezelés gyermekek több mint hat hónapon előírt terápiás fürdők (só, fenyő).

Rákbetegségek kezelése

A rickettek megelőzése

Vannak születés előtti és utáni profilaxis. Nem specifikus és specifikus lehet (D-vitamin felhasználásával).

A rickettek antenatalis profilaxisa

A roszkák előtti profilaxisa a gyermek születése előtt kezdődik. A terhes nők pártfogásakor figyelni kell a jövő anyjára, hogy megfigyeljék a napi rutinokat, elegendő időt a friss levegőben, ésszerű racionális étrendben. A terhes nőknek legalább 200 gramm húst, 100 gramm halat, 150 g túrót, 30 g sajtot, 0,5 l tejet vagy kefírt, gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztania. A terhesség utolsó 2 hónapjában egy nőnek D-vitamint kell kapnia naponta 500 NE-ig, az őszi-téli időszakban - 1000 NE-t. Terhes nők veszélyeztetett (nefropátia, krónikus extragenitális patológia, diabetes mellitus, magas vérnyomás) van szükség 28-32 gesztációs hét nevez D-vitamin dózisban 1000-1500 NE.

trusted-source[59], [60], [61], [62], [63], [64], [65], [66], [67], [68], [69]

Szülés utáni profilaxis

A gyermekek rohamok gyermekek utáni profilaxisának fő összetevői: szabadtéri séták, masszázs, torna, természetes táplálás, a tojássárgája és más kiegészítő élelmiszerek időben történő bevezetése. Az anyatej hiányában javasolt korszerű adaptált keverékek használata.

A rákbetegek születés előtti specifikus megelőzését D-vitamin segítségével végzik. A WHO szakemberei szerint az egészséges csecsemők esetében a minimális dózis 500 M E / nap. Ezt az adagot az oroszországi középsõ övezet körülményei között a tavaszi, õszi és téli periódusokban írják elõ, 3-4 hetes korban. A gyermek júniustól szeptemberig tartó elégedetlenségével a D-vitaminnal való specifikus megelőzés nem valósul meg, de a felhős nyár esetében, különösen az északi régiókban, a nyári hónapokban a rákos megbetegedések megelőzésére kerül sor. A D-vitamin megelőző receptjét az élet első és második évében végezzük.

A koraszülöttek profilaktikus megelőzése sajátos jellemzőkkel bír. Angolkór egy koraszülött osteopenia hiánnyal kapcsolatos kalcium és a foszfor, éretlen gyerek, hypoplasiás csontmineralizáció kudarc és gyors csontnövekedés sebességét a születés utáni időszakban. Koraszülött gyermekek I dózisa a 10-14 napos életviteltől napi 400-1000 NE / nap dózist az első 2 évig, kivéve a nyári hónapokat. A II-III fokozatú korai érleléssel a D-vitamint napi 1000-2000 NE / nap dózisban írják fel az élet első évében, a második évben 500-1000 NE / nap dózisban, a nyári hónapok kivételével. A korai csecsemőknél felhasznált D-vitamin nagyobb dózisai és korai rendelése magyarázható azzal a ténnyel, hogy az anyatej nem elégíti ki ezeket a gyermekeket a kalciumban és a foszforban.

Ellenjavallatok D-vitamin megelőző adagolásához: idiopátiás hypercalciuria, szerves CNS-elváltozások craniostenosis és microcephaly, hypophosphatase. Relatív ellenjavallatok: a fontanelle kicsi mérete vagy korai lezárása. Az ilyen gyermekeknek 3-4 hónapos koruktól meg kell szüntetniük a rákbetegségek profilaxisát. Ilyen esetekben alternatíva lehet az UFO (1/2 biogeosz) 15-20-as eljárás al-erythemás dózisainak kijelölése minden második napon, évente legalább 2 tanfolyam az élet első két évében.

Hogyan lehet megakadályozni a rohamok?

A kórlefolyások prognózisa

A rákbetegek korai felismerése és a megfelelő kezelés révén a betegség előnyös és következmények nélkül alakul ki. Kezelés nélkül közepes vagy súlyos rohamok nem befolyásolhatják hátrányosan a gyermekek későbbi fejlődését. A medence laposodása és deformációja, lapos lábak, myopia, a fogak többszörös elváltozása (fogszuvasodás) lehet. A rohamokban szenvedő csecsemők hajlamosak gyakori akut légúti fertőzésekre, tüdőgyulladásra stb.

A klinikai felügyelet alatt (negyedéves vizsgálat) 3 éven át olyan gyermekeknek kell lenniük, akik mérsékelt és súlyos rákbetegségben szenvedtek. Speciális megelőzést végeznek az élet második évében az őszi, téli és tavaszi időszakokban, és az élet harmadik évében - csak télen.

A lovak nem ellenjavalltok. A tervezett megelőző vakcinázást két héttel a D-vitamin kimutatása után lehet elvégezni.

Irodalom

Korovina HA et al. Gyermekek rohamok elleni megelőzése és kezelése (előadás orvosok számára) / HA Korovina, AB Cheburkin, I.N. Zakharov. - M., 1998-28.

Novikov P.V. Ricketts és örökletes rachitis-szerű betegségek gyermekekben. - M., 2006. - 336 p.

Novikov PV, Kazi-Akhmetov EA, Safonov AV D vitamin-vitamin új (vízben oldódó) formája D-vitamin-hiányban szenvedő gyermekek és örökletes D-rezisztens rákok kezelésére // Orosz Journal of Perinatology and Pediatrics. - 1997. - 6. Szám - P. 56-59.

A kisgyermekek rohamok profiláztatása és kezelése: Módszertani ajánlások / Ed. EM Lukyanova és mások - Moszkva: M3 USSR, 1990. - 34 p.

Strukov V.I. Koraszülött csecsemők (előadások az orvosok számára). - Penza, 1990. - 29. O.

Fox А.Т., Du Toil G., Lang A., Lack G. Élelmiszerallergia a táplálkozási rosucsák kockázati tényezõjeként // Pediatr Allergy Immunol. - 2004. - Kt. 15 (6). - P. 566-569.

PettiforJ.M. Táplálkozási Rickets: D-vitamin, kalcium vagy mindkettő hiánya? J. Clin. Nutr. - 2004. - Kt. 80 (6 Suppl.). - P. I725SH729S.

Robinson PD, Hogler W., Craig ME és mtsai. A ricketts újrainduló terhe: Egy évtizedes tapasztalat Sidney // Arch. Dis. Gyermek. - 2005. - Kt. 90 (6). - P. 1203-1204.

Zaprudnov AM, Grigoriev KI Ricketts gyerekeknél. - M., 1997. - 58 p.

trusted-source[70], [71], [72], [73], [74]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.