^

ZSEBLÁMPA terhességi vizsgálatok

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

TORCH terhességi elemzések nélkülözhetetlen átadni a női konzultáció során a számlán történő rögzítéskor. A TORCH fertőzések fogalma számos fertőzés - toxoplazmózis, rubeola, cytomegalia, herpesz, klamidia, gonorrhoea, listeriózis - meghatározásának köszönhető.

Természetesen jobb, ha a fogamzás előtt vizsgálatokat végeznek ezeken a fertőzéseken. De a magzati fejlődés korai stádiumában lehetőség van arra is, hogy a fertőzést a magzat minimális károsodásával küzdjék. Például, ha a fertőzés fertőzés fordul elő 14 napon belül a megtermékenyítés után, ez vezet a halál az embrió, és ha sikerül, hogy a terhesség alatt, a gyermek több fejlődési. Ha a fertőzés fordul elő a 11-12 és 25-26 hétig, majd a magzat fejlődési rendellenességek alakulhatnak több a belső szervek, mint a magzat is előfordulhat méhen belüli magzati halált. Ha a fertőzés fordul elő az időzítés később, mint 26 hét, majd fejleszteni egy súlyosabb gyulladás a magzati szervek, ami a kóros hipertrófia, az idegrendszerre ható, és növeli annak valószínűségét, koraszülés.

A toxoplazmózis elemzése a terhesség alatt

A toxoplazmózis terhességi vizsgálata a női kezelés után történik a női konzultáció során. A toxoplazmózis kórokozója parazita, amely fertőzhető háziállatokból, főleg macskákból vagy hőkezeléssel feldolgozatlan húsból. Ha a fogantatás előtt egy nő láthatatlan formában áthelyezte a toxoplazmózist, akkor már erős immunitást hozott létre, így a jövő gyermekét nem fenyegeti. Ha az elsődleges fertőzés tényét az első trimeszterben állapítják meg, akkor a gyermek fertőzésének valószínűsége 15-20%, ha a második trimeszterben - 30%, a harmadik trimeszterben - 60%. A fertőzés megelőzése érdekében ellenőrizni kell a személyes higiéniát, pörkölt húst, fertőtleníteni kell a pet mosdóját, és ne érintkezzen az utcai macskákkal.

Normális esetben, ha nincs IgM antitest a vérben, akkor nincs toxoplazmózis sem. Ha IgM antitesteket észlel a vérben (amely akut stádiumot jelez) a toxoplazmózisra, a kezelést a lehető leghamarabb meg kell kezdeni, és további vizsgálatot kell végezni. Ha IgG antitesteket észlel a vérben, ez egy korábbi fertőzést jelez, és a vérben lévő antitestek további tíz évig fennmaradnak. Az akut toxoplazmózis terhesség alatt amellett, hogy a kezelés az anya látható magzati ultrahang -, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a gyermek nem megnagyobbodott máj és lép nem kibővült agykamrák, és nem más hibák.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Rubella teszt a terhességre

A vörösödésre vonatkozó rubeola vizsgálatot más fertőzéses vizsgálatokkal együtt végezzük. Az analízis irányát a terhesség kezdetén adják meg annak érdekében, hogy a kórokozó kimutatása esetén legyen idő a kezelésre.

A rubeola vizsgálata alapján megállapíthatja, hogy van-e vérben antitest. Ha a jövő anya rubeolót szenvedett a terhesség korai szakaszában, akkor valószínűleg jelentősen nő a valószínűsége annak, hogy a gyermek szenved a szürkehályogtól, a süketségtől és a szívelégtelenségektől. Ha a betegség 11-16 héten keresztül javul, a súlyos patológiák kockázata csökken, és a minimális jogsértések 20 hét után rögzülnek.

Ha a terhes nő gyaníthatóan rubeola látens formában, akkor meg kell kérnie az fertőző betegségek, és adja át a hármas teszt és ultrahang zárja ki azt a tényt, a betegség kifejlődésének a születendő gyermeket. Ha a hármas vizsgálat után megerősítést nyer az anomáliák ténye, akkor az orvosok azt javasolják, hogy a terhesség megszakadjon. Ezért legjobb, ha a rúzagutat fél évvel a koncepcionális tervezés előtt továbbadja, így a betegség ellenes antitestek hiányában itt az idő a G-antitestek oltására és aktiválására.

A chlamydia terhességi vizsgálata

A chlamydia terhességi vizsgálatát más fertőzéses vizsgálatokkal együtt végezzük. Az elemzés irányát korai terhességben adják meg annak érdekében, hogy a kórokozó kimutatása esetén legyen idő a kezelésre. A klamidia kétféle módon azonosítható: vegyen egy tampont a hüvelyből vagy a húgycsőből, vagy vegye ki a vért a vénából, és tesztelje az antitestek jelenlétére. A diagnózis leghatékonyabb módszere a vér chlamydia elleni antitestek kimutatása. Ha kis mennyiségű antitestet, akkor megítélhetjük, hogy a betegség krónikus, és a nő a hordozó. Ha az antitestek aránya magas, akkor ez a fertőzés súlyosbodását jelzi.

A klamidia a korai stádiumban is befolyásolhatja a magzat egészségét, de ha egy nő korábban klamidia volt, és a vérben lévő patogén antitestek kis százaléka volt, és terhesség alatt nem volt súlyosbodás, a kockázat minimális. Ha a betegség akut állapotban van, akkor specifikus antibakteriális terápiát írnak elő. Vegyen fel olyan gyógyszereket, amelyek nem mennek át a méhlepényen, és nem okozhatnak még nagyobb kárt a magzatnak. Ezenkívül az antibakteriális gyógyszereknek rövidnek kell lenniük, és néhány nappal a kábítószerek visszavonása után ellenőrzési diagnózissal kell rendelkezniük.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26]

A herpesz vizsgálata a terhesség alatt

A herpesz terhességi vizsgálata más fertőzéses vizsgálatokkal együtt történik. Az elemzés irányát korai terhességben adják meg annak érdekében, hogy elegendő idő álljon rendelkezésére a kezelésre és megtegye a szükséges intézkedéseket a kórokozó kimutatására.

A herpesz vírusos betegségekre utal, könnyen felismerhető a jellegzetes buborék viszkető kiütés. Két herpeszvírus van - ezek közül az egyik az orr, a száj és a szem nyálkahártyáját, a másik pedig csak a nemi szervek területét érinti. A vírus fertőzhető a szex és a levegőben lévő cseppek között, de a herpesz is függőlegesen fertőződhet, ha a terhes nő krónikus vagy akut formája van a betegségnek.

Különösen fontos, hogy tesztelni kell herpesz a terhesség első harmadában, mert ebben az időszakban a vírus bejutását a szervezetbe a magzat halálához vezethet vagy súlyos kórkép végül összeegyeztethetetlen az élettel, valamint az abortusz.

A herpesz elleni antitesteket már 14-21 nappal a vírus bejutása után kezdik előállítani, ezért nem nehéz diagnosztizálni a herpeszet, mint bármely más fáklyás fertőzés. Annak érdekében, hogy az eredmény a lehető legmegbízhatóbb legyen, jobb, ha az anyagot reggel, üres gyomorra vigyük az elemzésre, és legkésőbb 8 órával később elkészítjük az előzetes táplálékfelvételt. A kezelés kezdete után is lehetetlen elemzést végezni - ez szándékosan hamis eredményt ad.

  • Ha az S / CO jelző <0,9, az eredmény negatívnak tekinthető.
  • Ha az S / CO 0,9 értéke 1,1, akkor az eredmény kétségesnek tekinthető.
  • Ha az eredmény S / CO> 1,1, akkor az eredmény pozitívnak tekinthető.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44]

Cytomegalovírus terhességi vizsgálata

A cytomegalovírus terhesség alatt történő elemzése nagyon fontos a terhesség alatt. Az ilyen típusú vírus könnyen behatol a méhlepénybe a magzatba, és nemcsak fertőzéshez vezet, hanem súlyos fejlődési rendellenességek kialakulásában is. Az antitestet a terhesség első harmadában végzik el annak érdekében, hogy felmérjék a magzat kialakulásának valószínű kockázatát. A cytomegalovírus-analízisre vonatkozó vérmintavételi szabályok megegyeznek az egész TORCH-komplexet illetően.

Ha egy nőnek vérében a cytomegalovírus régi ellenanyagai vannak, akkor azt jelenti, hogy korábban fertőzött volt, de az antitestek jelenléte nem jelent veszélyt a magzatra. A súlyosbodás elkerülése érdekében ajánlott az immunitás fokozására szolgáló gyógyszerek, valamint vitaminok komplexei.

Ha azonban egy másik típusú antitestet észlelnek a vérben, az akut fertőzésre jellemző, akkor komoly érdeklődésre van szükség a terhesség további kezeléséhez. Még akkor is, ha maga a betegség nem okozott klinikailag erőszakos képet egy nőben, a magzatot méhen belüli magzatnak vetik alá. Ebben a szakaszban egy nő az antivirális szerek és az immunrendszer modulációért felelős gyógyszerek komplexét írja elő. A jövőben a nőnek háromszoros teszten kell átesnie, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az átvitt fertőzés nem okozza a magzat fejlődési rendellenességét.

Elemzés citomegalovírus terhesség alatt kell átadni a lehető leghamarabb, de ez még mindig biztonságosabb vizsgálni kell a CMV-fertőzés előtt teherbe egy gyermek, hogy az ötlet a további taktikát vagy kockázati tényezők.

trusted-source[45], [46], [47], [48], [49], [50], [51], [52], [53], [54], [55], [56], [57]

A terhesség alatti aviditás elemzése

A terhesség alatt a terhesség alatti aviditás vizsgálata kötelező vizsgálatokra utal, mivel a citomegalovírus-fertőzés a TORCH-komplexet jelenti, vagyis a magzat termelékenységét és egészségét befolyásoló betegségek. Az e csoportba tartozó betegségek elleni antitestek vizsgálatát nem csak a terhes nők, hanem a terhesség tervezők tervezése is tartalmazza.

A koncepció aviditása (IgG-antitestek indikátoraként működjenek a fertőzés), azaz az antitestek jelenlétét egy adott kórokozó azt jelzi, hogy az anya lehet hordozóanyag a kórokozó, krónikus vagy akut formában a betegség. Attól függően, hogy a vérben lévő antitestek milyen formában vannak, számuk alapján megállapíthatja egy közelítő fertőzés időzítését. A reprodukciós fertőzések esetében ez nagyon fontos, mivel a korábbiaknál ez az információ áll rendelkezésre, annál nagyobb az esély a sikeres terhességi kimenetelre. Az aviditás vizsgálata szintén további vizsgálatok alapját képezi, különösen ha a fertőzéssel összefüggésben magzati anomáliák kifejlődését vélelmezik.

Amennyiben antitestek a vérben határozza meg, hogy milyen típusú IgG és IgM, azt sugallja, hogy a fertőzés történt a közelmúltban, mint az antitestek IgM típusú általában megszűnnek 3 hónap után, vagy több, és elérni időszak 2-3 év, attól függően a szer és annak koncentrációja . Azt is fontos megjegyezni, hogy a személyek az AIDS és a HIV antitestek a vérben nem mutatható immunszuppresszió miatt, és ezért ebben az esetben jobb elvégzésére PCR diagnosztika.

Annak érdekében, hogy ne kockáztassuk a baba egészségét, jobb, ha a TORCH teszteket időben terhességre szánjuk. Az IgM-típusú antitestek kimutatása a vérben a betegség akut stádiumát jelzi, és az olyan antitestek, mint az IgG, azt sugallják, hogy a nő vagy korábban szenvedett a betegségben, vagy hordozó volt.

trusted-source[58], [59], [60], [61]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.