^

Egészség

A
A
A

Tüdőrák

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A tüdőrák rosszindulatú tüdőrák, amelyet általában kissejtes vagy nem kissejtes rákként osztályoznak. A dohányzási cigaretták a legtöbb tumorváltozat számára fontos kockázati tényező. A tünetek közé tartozik a köhögés, a mellkasi kényelmetlenség és ritkábban a hemoptysis, de sok beteg tünetmentes, és néhányan metasztatikus elváltozások alakulnak ki. A diagnózis gyanúja mellkasi röntgenfelvétel vagy számítógépes tomográfia, és ezt biopszia igazolja. A kezelés sebészeti, kemoterápiás és radioterápiás módszerekkel történik. A terápia sikerei ellenére a prognózis nem kielégítő, és a figyelmet a betegség korai felismerésére és megelőzésére kell összpontosítani.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Járványtan

Az Egyesült Államokban évente mintegy 171.900 új esetet diagnosztizáltak a légzőszervek rosszindulatú daganatos megbetegedéseiről, és 157 200 halálesetet jegyeztek fel. Az incidencia nőtt a nőknél, és valószínűleg stabilizálódik a férfiaknál. A fekete férfiak különösen veszélyes csoportban vannak.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Okoz tüdőrák

A dohányzás cigaretta, beleértve a passzív dohányzást, a tüdőrák legfontosabb oka. A kockázat a dohányzás korától és intenzitásától, valamint időtartamától függ; A kockázat a csökkentés után csökken, de valószínűleg soha nem tér vissza az eredetihez. Nem dohányzók esetében a legfontosabb környezeti kockázati tényező a radon, a természetes radium és az urán megsemmisítésének a kitettsége. A radonnal való érintkezéssel kapcsolatos szakmai kockázatok (az uránbányák bányászaiból); azbeszt (építők és munkások számára, épületek, vízvezeték-szerelők, vízvezeték-szerelők, hajóépítők és autómechanikusok); kvarc (bányászok és homokfúvók); arzén (a réz olvasztásához, peszticidek és növényvédő szerek előállításához kapcsolódó munkásokhoz); krómszármazékok (rozsdamentes acélüzemekben és pigmentgyártó üzemekben); nikkel (gyárakban, elemek és gyárak előállítása rozsdamentes acél előállításához); klór-metil-éterek; a berillium és a kokszolókemencék (az acéliparban dolgozó munkavállalók) emissziójának köszönhetően évente kis számú eset alakul ki. A légzőszervek rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek kockázata nagyobb, ha két tényező együttes - munkahelyi veszélyek és cigaretta dohányzás, mint csak egy közülük. A COPD és a tüdőfibrózis növelheti a betegség kialakulásának kockázatát; a béta-karotint tartalmazó készítmények növelhetik a dohányzók betegségének kialakulásának kockázatát. A szennyezett levegő és szivar füst tartalmaz karcinogén anyagokat, de a tüdőrák kialakulásában betöltött szerepe nem bizonyított.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Tünetek tüdőrák

Az összes betegség mintegy 25% -a tünetmentesen fordul elő, és véletlenül megtalálható a mellkas vizsgálata során. A tüdőrák tünetei a tumor helyi manifesztációi, regionális terjedése és metasztázisaiból állnak. Paraneoplasztikus szindrómák és gyakori megnyilvánulások előfordulhatnak bármely szakaszban.

A helyi tünetek közé tartoznak a köhögés, és ritkábban a légúti elzáródás, az atelectasis és a lymphogén elterjedés következtében fellépő légszomj. A láz kialakulhat a törésmutató kialakulásával. A betegek fele panaszkodik a bizonytalan vagy korlátozott mellkasi fájdalomról. A hemoptysis kevésbé gyakori, a vérveszteség minimális, kivéve ritka esetekben, amikor a daganatos betegség elpusztítja a nagy artériát, ami súlyos vérzést és halált okoz a fulladás következtében.

Regionális eloszlása okozhat mellhártyagyulladásos fájdalom vagy légszomj miatt előfordulása mellhártyaizzadmány, dysphonia miatt csírázó tumor visszatérő gége ideg, zihálás és hipoxia miatt bénulása a membrán együttműködik az nervus phrenicus.

Tömörítés vagy invázió a vena cava superior (vena cava superior szindróma) vezethet a fejfájás vagy egy teltségérzet a fej, az arc vagy az ödéma a felső végtagok, légszomj és bőrpír (rengeteg) a hanyatt fekvő helyzetben. Manifesztációk vena cava superior szindróma - az arc és a felső végtagok, nyaki vénát és a bőr alatti arcon és a felső törzs és bőrpír az arc és a törzs. Az alsó vena cava szindróma gyakoribb a kissejtes fajú betegeknél.

Az apikális tumorok, nem kissejtes típusú általában csírázni a plexus brachialis, mellhártya vagy bordák, fájdalmat okoz a váll és a felső végtagok és a gyengesége vagy atrófiája egyrészt (Pancoast tumor). Horner-szindróma (ptosis, miosis, és Anhidrosis anophthalmos) kifejlesztett bevonásával a paravertebrális lánc szimpatikus nyaki vagy stellatumban ganglion. A elterjedése a tumorok a szívburok tünetmentes lehet, vagy vezet összehúzó pericarditis vagy szívtamponádot. A nyelőcső ritkán összenyomódása dysphagia kialakulásához vezet.

A metasztázisok mindig végső soron a lokalizációhoz kapcsolódó megnyilvánulásokat okoznak. A metasztázisok a májban gasztrointesztinális tüneteket és végül májelégtelenséget okoznak. Agyi áttétek vezethet viselkedési zavarral, amnézia, afázia, görcsök, bénulás vagy bénulás, hányinger, hányás, és végül, kóma és halál. A csontos áttétek intenzív fájdalmat és patológiás töréseket okoznak. A légzőszervek rosszindulatú daganata gyakran metasztázza a mellékvesékre, de ritkán mellékvese elégtelenséghez vezet.

A paraneoplasztikus szindrómákat nem közvetlenül a rák okozza. Közös paraneoplasztikus szindrómák betegek hypercalcemia (okozta a protein termelését tumorasszociált paratiroid hormonnal), nem megfelelő kiválasztásának szindrómájával az antidiuretikus hormon (SIADH), digitális szórakozóhelyekre hipertrófiás osteoarthropathia vagy anélkül hiperkoaguláció a migrációs felületi thrombophlebitis (Trousseau szindróma), myasthenia (Eaton-Lambert-szindróma), és a különböző neurológiai szindrómák, beleértve a neuropátia encephalopathia, entsefalitidy, myelopathia és a kisagyi . Kialakulásának mechanizmusa neuromuszkuláris szindrómák abból áll expresszáló tumor autoantigén termelni autoantitestek, de a legtöbb más, ismeretlen okból.

A gyakori tünetek általában súlycsökkenés, rossz közérzet, és néha a malignus daganatok első megnyilvánulása.

Szakaszai

Elsődleges daganat
Ez az Karcinóma in situ
Pt1 A beavatkozás nélküli <3 cm-es tumor a lobar
hörgő (vagyis a fő hörgő nem) közelében helyezkedik el,
T2 A tumor bármilyen a következő jellemzők:> 3 cm
Magában főhörgőt hogy> 2 cm disztálisan a Carina csíráznak a zsigeri mellhártya tüdőgyulladás atelectasia vagy postobstruktsionnaya átterjed a gyökér, de nem jár az egész tüdő
TZ A tumor bármilyen méretben bármely, a következő jellemzőkkel:
belenő a mellkasfal (beleértve daganatok remek), membrán, mediastinalis mellhártya, vagy parietális pericardium
Részt főhörgőt <2 cm disztálisan a csónak, de anélkül, hogy bevonása a Carina atelectasia vagy postobturatsionnaya tüdőgyulladás a teljes tüdő
T4   A tumor bármilyen méretben bármely, a következő jellemzőkkel:
csíra a mediastinumban, szív, nagy erek, a légcső, a nyelőcső, csigolyatest, Carina
malignus pleurális vagy szívburok folyadékgyülem A műholdas csomók daganatok ugyanolyan arányban, hogy a primer tumor
Regionális nyirokcsomók (N)
N0 Nincs metasztázis a regionális nyirokcsomókban
N1 Egyoldalú peribronchiális nyirokcsomó-metasztázisok és / vagy a nyirokcsomók és a tüdő gyökér nyirokcsomó intrapulmonarnye útjába az elsődleges daganat előrecsatolás
N2 Egyoldalú metasztázisok a mediastinum és / vagy a subcarynális nyirokcsomók nyirokcsomóihoz
N3 Metasztázis ellenoldali mediasztinális csomópontok, ellenoldali gyökér csomópontok egy létra vagy kar megfelelő oldalsó kontralaterális vagy supraclavicularis nyirokcsomók
Távoli metasztázisok (M)
M0 Nincs távoli metasztázisok
M1 Távoli metasztázisok vannak jelen (beleértve a metasztatikus csomópontokat a megfelelő oldali részekben, de az elsődleges daganattól eltérően)
0. Szakasz Tis
IA T1 N0 M0
IB T2 N0 M0
IIA T1 N1 M0
T2N1 M0 Stage IIB vagy TK N0 M0
IIIA T3 N1 M0 vagy TI-3 N2 M0
IIIB N M0 Bármilyen T Bármely N vagy T4-M0
IV Bármilyen T Bármely N M1

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24]

Forms

Gonosz

 • rák
  • Kis cellák
  • Ovsyanokletochnaya
  • Átmeneti sejt
  • vegyes
  • Nem kis cella
 • adenocarcinoma
  • acinaris
  • bronchioloalveolaris
  • szemölcsös
  • szilárd
  • Adenoskvamoznaya
  • Nagy cella
  • Tiszta cellát
  • Óriás sejt
  • Squamous cell
  • orsósejtes
 • A hörgőmirigyek karcinóma
  • Adenoid cisztikus
  • Mukoepidermoidnaya
 • carcinoid
 • lymphoma
  • Elsődleges pulmonáris Hodgkin's
  • Elsődleges pulmonalis nem-Hodgkin-kór

Jóindulatú

 • Laringotraheobronhialynыe
  • adenoma
  • Gamartoma
  • izomsejtdaganat
  • papilloma
 • Parenhymalnыe
  • fibroma
  • Gamartoma
  • leiomyomát
  • wen
  • Neurofibroma / Schwannoma
  • Sclerosing hemangioma

A légzőrendszer hámsejtjeinek rosszindulatú átalakulása, a karcinogén anyagokkal való tartós érintkezés és a többszörös genetikai mutációk felhalmozódása szükséges. Gének mutációi, amelyek stimulálják a sejtek növekedését (K-RAS, ICC) kódolnak növekedési faktor receptorok (EGFR, a HER2 / neu), és gátolják az apoptózist (BCL-2), hozzájárulva a proliferációját abnormális sejtek. Ugyanez a hatás mutációt mutat, amely gátolja a tumorszuppresszor géneket (p53, APC). Ha ezeknek a mutációknak elegendő felhalmozódása van, a légzőszervek rosszindulatú daganata fejlődik ki.

A tüdőrákot általában kis cellákra (MCL) és nem kissejtekre (NSCLC) osztják fel. A kissejt nagyon agresszív daganat, amelyet szinte mindig a dohányzókban találtak, és a diagnózis idején a betegek 60% -ában széles körű áttétet okoz. A nem kissejt típusú tünetek változékonyabbak és a szövettani típustól függenek.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29]

Komplikációk és következmények

A rosszindulatú mellhártyagyulladás kezelésére először a pleurocentesist végezzük. Tünetmentes effusions nem igényel terápiát; a többszörös thoracocentes ellenére visszatérő tüneti effúziók a pleurális elvezető csövön át vezetnek keresztül. Bevezetés talkumot (vagy néha, tetraciklin vagy bleomicin) a mellhártya üregbe (nevezett eljárás pleurodesis) okozza a sclerosis a mellhártya, pleurális üreg, és kiküszöböli, hogy ténylegesen nagyobb, mint 90% -ában.

A felső vena cava szindróma terápiája hasonló a tüdőrák kezeléséhez: kemoterápia, sugárterápia vagy mindkettő. A glükokortikoidokat általában használják, de hatékonyságuk nem bizonyított. Az apikus daganatokat sebészeti beavatkozásokkal kezelik preoperatív radioterápiával vagy adjuváns kemoterápiával vagy anélkül, vagy sugárkezelés nélkül. A paraneoplasztikus szindrómák terápiája az adott helyzettől függ.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34]

Diagnostics tüdőrák

Az első vizsgálat egy X-ray a mellkas. Ez lehetővé teszi, hogy egyértelműen azonosítani bizonyos patológiás oktatás, mint az egyszeres vagy többszörös beszűrődés vagy izolált csomópont a tüdő, vagy finomabb változások, például sűrített interlobar mellhártya, bővítése a mediastinum, légcső beszűkülése, atelectasia, megoldatlan parenchymás beszivárgás, hasi sérülések vagy megmagyarázhatatlan mellkasi overlay vagy folyadékgyülem. Ezek az eredmények a gyanús, de nem diagnosztikus tüdőrák és további vizsgálatot igényelnek CT nagy felbontású (HRCT) és citológiai megerősítést.

A CT elvégzése során számos olyan jellemzőt és változást azonosít, amelyek lehetővé teszik a diagnózis megerősítését. A CT ellenőrzése mellett a rendelkezésre álló elváltozások áttöréses biopszia is elvégezhető, és fontos szerepet játszik a színpad meghatározásában is.

A sejt- vagy szövetdiagnosztika módszerei a szövetek elérhetőségétől és a sérülések helyétől függenek. A köpet vagy a pleurális folyadék elemzés a legkevésbé invazív módszer. Betegek produktív köhögés köpet mintákat kapott ébredés után is nagy koncentrációban tartalmaznak rosszindulatú sejtek, de a hatékonysága ez a módszer nem haladja meg a 50% -ot. Mellhártyafolyadékot - egy másik egyszerű forrás sejtek, de a folyadékgyülem nem több, mint egyharmada az összes esetben a betegség; azonban a jelenléte egy rosszindulatú folyadékgyülem jelenlétét jelzi a tumorok, legalább IIIB, és egy gyenge prognosztikai jel. Általában, citológia hamis negatív eredmények minimalizálni lehet, amennyire csak lehetséges, nagy mennyiségben kapjunk nyálka- vagy folyadék elején a nap, és azonnali szállításra minták a laboratóriumban, az anyag, hogy csökkentse feldolgozási késleltetés, amely vezethet felbomlása sejtek. A perkután biopszia a következő kevésbé invazív eljárás. Sokkal fontosabb a diagnózis a metasztázisok (kulcscsont feletti vagy más perifériás nyirokcsomók, mellhártya, a máj és a mellékvesék), mint a tüdőkárosodás miatt 20-25% -a kockázat légmell és a kockázat a hamis negatív eredmények, ami valószínűleg nem fog változni a taktika által elfogadott kezelést.

A diagnózis leggyakrabban a bronchoszkópia. Elméletileg a szövetek előállításának választási módja a legkevésbé invazív. Gyakorlatilag bronchoscopia gyakran végzik mellett vagy helyett a kevésbé invazív eljárások, mint fent a diagnosztikai lehetőségek, és mivel bronchoscopia fontos meghatározni a színpadon. Kombinált tanulmányok mosóvizet, kefe biopszia és a finomra biopszia látható endobronchialis sérülések és paratrachealis, subcarinal és mediastinalis nyirokcsomók lehetővé teszi a könnyű gyökér a diagnózis felállítását 90-100% -ában.

A mediastinoszkópia egy nagyobb kockázatú eljárás, amelyet rendszerint a műtét előtt alkalmaznak annak megerősítésére vagy kizárására, hogy a daganat jelenléte megnagyobbodott mediastinalis nyirokcsomókban határozatlan.

Egy nyitott tüdőbiopszia hajtjuk végre egy nyitott thoracotomiából vagy videoendoscopy jelzi, amikor kevésbé invazív módszerek nem teszik lehetővé a diagnózist betegeknél klinikai jellemzőkkel és radiográfiás adatokat, amelyek azt sugallják, jelenlétében kimetszhető tumorok.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43]

Megbízás meghatározása

A kissejtes tüdőrák a betegség korlátozott vagy gyakori fázisaként szerepel. Fenntartva a szakaszban - a tumor csak az egyik felét a mellkas (beleértve az egyoldalú elkötelezettség a nyirokcsomók), amely lehet borított egy besugárzó megengedhető részét, kivéve a jelenléte pleurális effúzió vagy szívburok folyadékgyülem. A betegség kezdeti stádiuma a mellkas mindkét felében tumor, valamint a rosszindulatú pleurális vagy perikardiális effúzió jelenléte. A kissejtes tüdőrákos betegek körülbelül egyharmadának korlátozott sérülése van; a többiek gyakran kiterjedt távoli metasztázisok.
 
A nem kissejtes tüdőrák meghatározásának meghatározása magában foglalja a daganat és nyirokcsomók méretének, helyének meghatározását és távoli metasztázisok jelenlétét vagy hiányát.

CT vékony szakaszok a nyakát, hogy a has felső részében (detektálás nyaki, supraclavicularis, máj és a mellékvese-metasztázis) vizsgálat jelenti az első lépést mind a kissejtes és a nem kissejtes tüdőrák. Azonban, CT gyakran nem tud különbséget tenni a malignus és követô megnagyobbodott hilusi nyirokcsomó, vagy jóindulatú és rosszindulatú sérülések a máj vagy a mellékvese (különbségek, amelyek meghatározzák a fázis a betegség). Így általában más vizsgálatokat végeznek, ha a CT eredmények e területeken változásokat mutatnak.

Pozitronemissziós tomográfia (PET) - pontos, nem invazív eljárás azonosítására használnak rosszindulatú mediasztinális nyirokcsomók és egyéb távoli metasztázisok (metabolikus definíció). Integrált PET-CT, amelyben a PET és a CT összevonható egy kombinált kép szkennerek, pontosabb meghatározásához fázisú nem-kissejtes típusú betegség, mint a CT vagy PET vagy vizuális korrelációs, mint két vizsgálat. A PET és CT-PET használatát a költségek és a rendelkezésre állás korlátozzák. Amikor végrehajtás PET N bronchoscopia, és ritkán mediastinoscopy Videothoracoscopy vagy lehet használni, hogy végre biopszia megkérdőjelezhető mediastinalis nyirokcsomók. A PET előidézése nélkül a májban vagy a mellékvesében lévő gyanús elváltozásokat puncture biopsziával kell értékelni.

A mellkas MRI-je egy kicsit pontosabb, mint a nagy felbontású CT-vizsgálat a felső mellkas vizsgálatakor a diafragmához közeli apikális daganatok vagy neoplazmák diagnózisában.

A fejfájással vagy neurológiai rendellenességekkel rendelkező betegeknek a fej CT vagy NMR-jén kell átesniük, és meg kell vizsgálniuk a felső vena cava szindrómáját. A csontfájdalomban vagy a szérum kalciumban vagy az alkalikus foszfatázban szenvedő betegeknek a csontok radioizotópos beolvasását kell végezniük. Ezeket a vizsgálatokat nem mutatják gyanús tünetek, jelek vagy laboratóriumi vizsgálatok megsértése nélkül. Egyéb vérvizsgálatok, mint a teljes vérkép, szérum albumin, a kreatinin, nem játszanak szerepet meghatározásában fázisban, de fontos prognosztikai információkat nyújt a beteg képes mozgatni a kezelést.

trusted-source[44], [45], [46], [47], [48], [49]

Mit kell vizsgálni?

Milyen tesztekre van szükség?

Kezelés tüdőrák

Kezelése tüdőrák jellemzően magában foglalja megvalósíthatóságának értékelése műtét majd műtét, kemoterápia és / vagy sugárkezelés, attól függően, hogy milyen típusú neoplazma és fázis. Számtalan független tényező befolyásolja a sebészeti beavatkozás lehetőségét. Gyenge cardiopulmonáris tartalék; kimerültség; gyengített fizikai állapot; társbetegségek, beleértve cytopeniák és mentális vagy kognitív zavarok vezethet a választott palliatív helyett intenzív taktikát, vagy abbahagyja a kezelést, általában még a feltétellel, hogy a kúra lehet technikailag lehetséges.

Sebészeti beavatkozást végeznek, csak azokban az esetekben, amikor a beteg elegendő lesz pulmonalis tartalék kivágása után egy lebeny vagy a tüdő. A betegek, akik a műtét előtt vannak erőltetett kilégzési térfogat 1 másodperc alatt (FEV1) nagyobb, mint 2 literes, általában át pneumonectomy. Betegek FEV 1 kisebb, mint 2 liter mennyiségi radionuklid perfúziós szcintigráfia kell végezni mennyiségének meghatározásakor a funkció elvesztése, amelyek várhatóan eredményeként beteg reszekció. Műtét utáni FEV1 jósolható megszorozzuk a százalékos tüdőperfúzió nerezetsirovannogo preoperatív FEV. A megjósolt FEV1> 800 ml, vagy> 40% normál FEV1 sugallja megfelelő posztoperatív légzésfunkció, bár a tanulmányok sebészeti tüdőtérfogat csökkenését COPD-s betegekben azt sugallják, hogy a betegek a FEV1 <800 ml mozoghat reszekció, ha a tumor található, a rosszul működő bullosus (leginkább apikális ) tüdőterületeken. Átesett betegek eltávolítását a kórházakban, ahol működnek gyakrabban kevesebb szövődmény és nagyobb valószínűséggel maradnak életben, mint a operált betegek a kórházakban kevés tapasztalattal műveletek.

Számos kemoterápiás kezelési rendszert fejlesztettek ki a terápia során ; egyetlen rendszer sem bizonyította előnyeit. Ezért a kezelés megválasztása gyakran a helyi tapasztalatoktól, ellenjavallatoktól és a kábítószerek toxicitásától függ. A választás a gyógyszer a kiújuló betegség kezelés után függ a helyszínen, és magában foglalja a helyi kiújulás ismételt kemoterápia, radioterápia és a brachyterápia áttétekkel endobronchiális formában a betegség, amikor a további külső besugárzás lehetetlen.

A sugárterápiában fennáll a sugárterápiás tüdőgyulladás kialakulásának kockázata, ha a tüdő nagy területei nagy mennyiségű sugárzásnak vannak kitéve hosszú ideig. A sugárterápiás pneumonitis a terápiás intézkedések komplexét követő 3 hónapon belül jelentkezhet. Köhögés, légszomj, alacsony hőmérséklet vagy pleurális fájdalom jelezheti ennek a betegségnek a fejlődését, mint például a sípoló vagy pleurális súrlódás. A mellkasi röntgensugárzás eredményei bizonytalanok lehetnek; A CT egy határozatlan beszűrődést mutathat különálló tömeg nélkül. A diagnózist gyakran az elimináció módszerével állapítják meg. A sugárterápiás pneumonitiset 60 mg prednizolonnal kezeljük 2-4 héten keresztül, majd fokozatosan csökken a dózis.

Mivel sok beteg hal meg, elővigyázatosság szükséges. A dyspnoe, a fájdalom, a szorongás, az émelygés és az anorexia tünetei a leggyakoribbak, és parenterálisan kezelhetők a morfinnal; orális, transzdermális vagy parenterális opioidok és antiemetikumok.

Kissejtes tüdőrák kezelése

A kissejtes tüdőrák bármely szakaszában általában kezdetben érzékeny a terápiára, de ez rövid ideig fennmarad. Műtét általában nem játszik szerepet a kezelés a kissejtes típusú, de lehet olyan terápiás eljárást jelent a ritka betegek, akik a kis központi nélkül a tumor proliferációját (például izolált egyetlen góc a tüdőben).

A fázisban korlátozott betegség négy ciklus kombinációs terápia, etopozid, és platina gyógyszer (ciszplatin vagy karboplatin), valószínűleg a leghatékonyabb rendszer, bár más hatóanyagokkal kombinálva, beleértve vinkalkaloidy (vinblasztin, vinkrisztin, vinorelbin), alkilezőszerek (ciklofoszfamid, ifoszfamid), doxorubicin , taxánok (docetaxel, paclitaxel) és a gemcitabin is gyakran használják. Radioterápiás tovább javítja a reakció; meghatározásának korlátozott betegség, mint egy folyamat, amely korlátozza a fél mellkashoz alapján jelentős növekedése túlélési arány figyelhető meg sugárkezelés. Egyes szakértők szerint koponya besugárzás megelőzésére agyi áttétek; mikrometasztázisok gyakoriak a kissejtes tüdőrák, és a kemoterápiás szerek nem jutnak át a vér-agy gáton.

Egy közös betegség esetén a kezelés ugyanolyan, mint egy korlátozott szakaszban, de párhuzamos sugárkezelés nélkül. Az etopozid topoizomeráz inhibitorokkal (irinotekánnal vagy topotekánnal) való helyettesítésével javítható a túlélés. Ezek a szerek monoterápiában vagy más gyógyszerekkel kombinálva gyakoriak a rezisztens betegségek és a légzőszervek rosszindulatú daganatai bármelyik fázisban, amikor visszaesés történik. A besugárzást gyakran használják palliatív módszerként a csontban vagy az agyban lévő metasztázisok terápiájában.

Általában a kissejtes tüdőrák rossz prognózist sugall, bár jó funkcionális állapotú betegeket fel kell kérni arra, hogy részt vegyenek egy klinikai vizsgálatban.

Nem kissejtes tüdőrák kezelése

A nem kissejtes tüdőrák kezelése a stádiumtól függ. Az I. és II. Stádiumban a standard műtéti resectio lobectomiával vagy pulmonectomy-val kombinálva a mediastinalis nyirokcsomók szelektív vagy teljes eltávolításával. A kisebb térfogatú rekonstrukciót, beleértve a szegmentálist és az ék resektációt, figyelembe veszik a gyenge tüdőtartalékkal rendelkező betegeket. A sebészeti módszer lehetővé teszi a betegek körülbelül 55-75% -át a II. Stádiumú betegek I. és I. 35-55% -ában. Az adjuváns kemoterápia valószínűleg hatásos a betegség korai szakaszában (Ib és II). A ciszplatin + vinorelbin mellett a teljes ötéves túlélés (69% vs. 54%) és a progressziómentes túlélés (61% a 49% -hoz képest) növekedést mutat. Mivel a javulás kicsi, az adjuváns kemoterápia lefolytatására vonatkozó döntést egyéni alapon kell elvégezni. A neoadjuváns kemoterápia szerepe a korai szakaszban a vizsgálat fázisában van.

A betegség III. Szakasza egy vagy több lokálisan előrehaladott daganat, amely regionális nyirokcsomókat tartalmaz, távoli metasztázisok nélkül. A műtét során talált mediastinalis nyirokcsomók látens metasztázisaiban lévő IIIA tumoros stádiumban a reszekció öt évig tartó 20-25% -os túlélést biztosít. A kemoterápiával vagy anélkül végzett sugárterápia a IIIA. Szakaszban nem működőképes betegség standardjává válik, de a túlélés alacsony (a medián túlélés 10-14 hónap). A közelmúltban végzett vizsgálatok kissé jobb eredményt mutattak a preoperatív kemoterápiával, plusz sugárterápiával és kemoterápiával a műtét után. Ez továbbra is a további kutatások területe.

Stage IIIB ellenoldali bevonásával mediasztinális nyirokcsomók, a supraclavicularis nyirokcsomó régió vagy rosszindulatú mellhártyaizzadmány megkövetelik a sugárterápia vagy kemoterápia, vagy mindkettő. Addition sugárérzékenyítő kemoterápiás hatóanyagok, például ciszplatin, paclitaxel, vinkrisztin, és ciklofoszfamid valamelyest javítja a túlélést. Kezelt, lokálisan előrehaladott daganatok, csírázó szívében, nagyerek, mediastinum vagy a gerincoszlop, szokásosan sugárkezelés. Ritka esetekben (T4N0M0) a neoadjuváns vagy adjuváns kemoradioterápiával végzett műtéti resekciót lehet elvégezni. Az 5 éves túlélési arány a IIIB. Szakaszban kezelt betegek esetében 5%.

A terápia célja színpadi IV, hogy csökkenti a tüneteket a tüdőrák. A kemoterápia és a sugárterápia lehet használni, hogy csökkentsék a tumorok térfogata, tüneteinek kezelésére, és javítja az életminőséget. Ugyanakkor az átlagos túlélés kevesebb, mint 9 hónap; kevesebb, mint 25% -a beteg él 1 év. Sebészeti eljárások közé palliatív thoracentesis és pleurodesis, amikor ismétlődő folyadékgyülem, pleurális katéterrel elhelyezését, bronchoszkópos rákos szövetek elpusztítása károsítja a légcsövet és a fő hörgőket, elhelyezése stentek, hogy megakadályozza elzárása a légutak és, bizonyos esetekben, a gerincvelő stabilizációs amikor fenyegető gerincvelő kompresszió.

Egyes új biológiai gyógyszerek célzottan hatnak a tumorra. A betegek, akik nem reagálnak a terápiára egy platina gyógyszer és a docetaxel, gefitinib lehet használni - inhibitor a tirozin-kináz-epidermális növekedési faktor receptor (EGFR). Egyéb biológiai elhelyezkedik fazt tanulmány tartalmazza más inhibitorai EGFR, antisensoligonukleotidy mRNS EGFR (RNS mediátorok) és farnezil-transzferáz inhibitorok.

Fontos különbséget tenni a nem kissejtes relapszus, a független második primer tumor, a helyileg visszatérő, nem kissejtes tüdőrák és a távoli metasztázisok között. Egy független második primer tumor kezelése és a nem kissejtes betegség újbóli előfordulása ugyanazon elvek szerint történik, mint az elsődleges neoplazmákra az I-III. Ha a műtétet eredetileg használták, a fő módszer a sugárterápia. Ha a relapszus távoli metasztázisokként manifesztálódik, a betegeket a IV. Stádiumban kezelik, különös tekintettel a palliatív eljárásokra.

Számos orvosi intézkedés esetében nagyon fontos, hogy kövessük a tüdőrák étrendjét.

További információ a kezelésről

Megelőzés

Csak akkor tiltsák meg a tüdőrákot, ha a dohányzás megáll. Az aktív beavatkozások hatékonyságát nem bizonyították. A magas radonszint csökkentése a lakóövezetekben eltávolítja a rákot okozó sugárzást, de a tüdőrák előfordulási gyakoriságának csökkenése nem bizonyított. A magas retinoidokkal és béta-karotin tartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának növelése valószínűleg nincs hatással a tüdőrák előfordulására. A vitaminok kiegészítő alkalmazása dohányzókban, vagy nincs bizonyított hatékonysága (E-vitamin) vagy káros (béta-karotin). Előzetes adatok azt mutatják, hogy az NSAID-ok és a kiegészítő E-vitamin-kiegészítés védelmet nyújt a korábbi tüdőrákos betegeknél. A sejtek jelátviteli útjait és a sejtciklus szabályozását célzó új molekuláris megközelítéseket, valamint a tumorhoz kapcsolódó antigéneket vizsgálnak.

trusted-source[50], [51], [52], [53], [54], [55], [56], [57], [58]

Előrejelzés

A tüdőrák kedvezőtlen prognózissal rendelkezik még új terápiákkal is. Átlagosan, kezelés nélkül, a korai nem kissejtes típusú betegek körülbelül 6 hónapig élnek, míg a kezelt betegek esetében az ötéves túlélési arány körülbelül 9 hónap. A közös kissejtes típusú daganatos betegek különösen rossz prognózissal rendelkeznek, ötéves túlélési arányuk kevesebb, mint 1%. A korlátozott betegség átlagos várható élettartama 20 hónap, az ötéves túlélési arány 20%. Számos kissejtes tüdőrákos beteg esetében a kemoterápia megnöveli az életét és javítja a minőséget, ami indokolja annak használatát. A nem kissejtes tüdőrákos betegek ötéves túlélési aránya az első szakaszban lévő betegektől 60% -tól 70% -ig, a IV. Stádium gyakorlatilag 0% -áig terjed; A rendelkezésre álló adatok azt sugallják, hogy a betegek korai stádiumában a betegek túlélése a platina-alapú gyógyszerek alkalmazásával végzett kemoterápiás kezelések során javult. A betegség későbbi kezelésének kiábrándító eredményei miatt a halálos megbetegedések csökkentésére irányuló erőfeszítések egyre inkább a korai felismerésre és a proaktív megelőző intézkedésekre koncentrálnak.

A mellkasi röntgenvizsgálat rizikóban lévő betegeknél a korai stádiumban kimutatható a tüdőrák, de nem csökkenti a mortalitást. A CT szűrés érzékenyebb a neoplazma kimutatására, de számos hamis pozitív eredmény növeli a CT eredmények megerősítésére felhasznált szükségtelen invazív diagnosztikai eljárások számát. Az ilyen eljárások költségesek és szövődmények kockázata áll fenn. A dohányzók éves CT-vizsgálatának stratégiáját tanulmányozzák a PET vagy a nagy felbontású CT alkalmazását a bizonytalan változások értékelésére. Míg ez a stratégia nyilvánvalóan nem teszi lehetővé a halálos megbetegedések csökkentését, és nem ajánlható széles körű gyakorlatnak. A jövőbeli kutatás magában kombinációja molekuláris analízise marker gének (például K-RAS, p53, EGFR), köpet citometria és kimutatását, a rákkal kapcsolatos szerves vegyületek (például, alkán, benzol) a kilélegzett levegőben.

trusted-source[59], [60], [61], [62], [63], [64]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.