^

Gyermekek testtartásának gyakorlása (videó)

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Gyermekkori testtartást kell gyakorolni minden gyermeknek, mind egészséges, mind a meglévő testtartás megsértésével. Az ilyen gyakorlatokat a torna és a szabadtéri játékok osztályaiba kell foglalni. Végül is, a testtartás tükrözi a gyermek fizikai és mentális egészségét, karakterét és hangulatát.

A csecsemő egészségének megőrzése érdekében minden módon támogatni és erősíteni kell. Ugyanez vonatkozik a testtartásra. A testtartás első problémái a serdülőknél kezdődnek. A tanterv most az, hogy a gyermek sokat ül - iskolában 6-8 órára a középiskolában, a tanárnál és újra otthon, házi feladatot készítve. Ha minden nap tanítja gyermekét, hogy minden nap figyelmet fordítson az egyszerű gyakorlatokra, akkor elkerülni fogja a sok gondot.

A megfelelő testtartás még befolyásolja az anyagcsere sebességét, az oxigénellátást az agynak (ez vonatkozik azokra, akiknek az írása és olvasási szokásai a fejükkel enyhén hajlanak). A legfontosabb dolog az, hogy a gyakorlatokat rendszeresen kell elvégezni, függetlenül attól, hogy gyermeke gondja van-e a testtartással, vagy sem. Kivételt képeznek azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak bármilyen sportra - kocogás, úszás, tánc, torna. De ha gyermeke nem vesz részt a sportban, akkor ragaszkodjon a házi feladathoz a testtartáshoz! És még jobb - mindent együtt csináljunk, különösen, ha a gyermek óvodáskorú és általános iskolás korú. Ön maga nem veszi észre, hogyan vesz részt, és hagyja abba a fájdalmat a nyakban és a hátfájásban. Az alábbiakban leírt gyakorlatok viccesek, viccesek és egyáltalán nem nehézkesek. Meg tudod csinálni egy pár feladatot, próbáld meg mindent, majd ismételd meg a kedvenceket. És egyes gyakorlatokat a hét minden napjára konszolidálhat - ahogy tetszik.

Ne feledje, hogy a gyerekek nagyon gyorsan fejlődnek, a váratlan „növekedési tüskék” is szerepet játszanak, amikor egy gyerek félénken kér új nadrágot egy hónapig, a régiek pedig hirtelen rövidülnek.

Magyarázd el gyermekednek, mi a testtartás. Ez az emberi test függőleges pozíciója, amely ismerős. Amikor azt mondják, hogy "büszke testtartás" vagy "tánctartás" - ez azt jelenti, hogy egy személy hozzászokott egyenes háttal, és egyenletesen tartja a fejét. De ha azt mondják, "rossz testtartás" - ez azt jelenti, hogy egy személy hozzászokott ahhoz, hogy egy kerek háttal sétáljon, kissé hajlítva, és fejét lefelé tartja. A testtartás az egyik olyan mutató, amellyel az egészséget megítélik. Orvosi szempontból az ideális testtartás az, amikor a hátsó sík, ki van húzva és nincs hajlítás. Ha a testtartással és a háttal kapcsolatos problémákról beszélnek, az úgynevezett skoliozis leggyakrabban történik - amikor a gerinc jobbra vagy balra görbül. A scoliosis előtt a leggyakrabban trauma, ricket, gyenge hátsó izomszövet, de lehet veleszületett testtartási zavarok.

A gyenge testtartású gyermekeket gyakran jellemzi a félénkség, a passzivitás és a félénkség.

Közvetlen és szép testtartás is kihúzta magát, felemelte a fejét, a helyét a vállak ugyanazon a szinten, és világításának visszahúzás, szimmetrikus megállapítás pengék és sűrű illeszkednek a mellkas a ketrecet, a gyomrot kissé felemelte, a mellkas kissé előretesz, az alsó végtagok egyenesek, nem félig hajlítottak.

A megfelelő testtartás nemcsak az esztétikai oldalról fontos. Patológiája megváltoztatja a belső szervek elhelyezkedését, ami megzavarja a szív-érrendszer működését, és nehézvé teszi a légzést. Az eredmény a gyermek gyors fáradtsága és rossz egészségi állapota.

Ezért nagyon fontos az időben történő megelőzés, , gyermekkori rendellenes testtartás, és korai életkorból kell kezdődnie. A szabadtéri játékok nagyon hasznosak a gyermekek testtartásában, ami hozzájárul az ügyesség, a bátorság, a kezdeményezés és az egész test izmainak kialakulásához, valamint javítja a szív, a légzőrendszer és az anyagcsere működését.

Nézzük meg, milyen gyakorlatok és milyen esetekben segítenek Önnek és gyermekének a testtartással kapcsolatos problémák elkerülésére.

trusted-source[1]

Gyakorlatok testtartási zavarokkal küzdő gyermekeknél

Ha a testtartása már megtört, és az orvos elmondta róla, javasoljuk, hogy vegye figyelembe az alábbi gyakorlatokat. Szükséged lesz egy tükörre.

1. Gyakorlat

A fal mellett állunk, válllapokkal, sarokkal, fenékkel és a fej hátsó részével megérintjük. Kezünk a vállszintre terjedt tenyerével a falról. Lassan csúsztassa a falat a kezével, anélkül, hogy megváltoztatná a hátsó helyzetet - még mindig mindent, ami megérintette a falat, és érintse meg, lefelé és felfelé. Edzés közben a hát és a karok izmainak feszültnek kell lenniük. Chin előre, hasa húzva. 10 ismétlést hajtottak végre - és nyugodtak. 10-szer háromszorozható.

2. Gyakorlat

Ebben a gyakorlatban a tükör nagy szerepet játszik. Álljon előtte és nyomja meg a falat, ahogyan azt az előző gyakorlatban leírtuk. Most a feladata, hogy távolodjon a Szajnától, hogy a hátad ugyanabban a helyzetben maradjon, mintha továbbra is a falra támaszkodna. Lassan távolodik a falról, ellenőrizve a testtartást a tükörben. Tehát három-négyszer.

3. Gyakorlat

A kiindulási helyzet ugyanaz, mint az előző két gyakorlatban - a falnak. Tegye a kezét az övre. A könyöknek meg kell érnie a falat. A fenékkel, a kezekkel, a lapátokkal és a fej hátuljával csúsztatjuk a hátát, és lassan leülünk, majd lassan felkelünk. Kérjük, nézze meg magát a tükörben. És a két gyermeked „tükör” lesz. Öt ilyen lassú guggolás és szünetet tarthat. Ha megszokja ezt a feladatot, hozzáadhatja a zömök számát.

trusted-source[2], [3], [4], [5]

Gyakorlatok a helyes testtartáshoz

E szakasz feladata annak bemutatása, hogy a helyes testtartást meg kell őrizni, ahogy a gyermek nő, és megfelelő irányba alakítja azt. Ehhez a következő egyszerű és hatékony gyakorlatokat kínáljuk:

1. Gyakorlat

Kiindulási helyzet - feküdt a gyomrán, karjait meghosszabbították előtte. Hagyja, hogy a gyermek lassan emelje fel a karokat és a lábakat egyidejűleg, enyhén ívelt a hát alsó részén. A felső ponton néhány másodpercig kell maradnia, és lassan visszatérnie kell a kiindulási pozícióba. Öt ismétlés.

2. Gyakorlat

A kiindulási pozíció ugyanaz, de a gyermek kezei a padlóra kell állniuk. Anélkül, hogy a kezedet leemelnék a padlóról, és támaszkodnánk rájuk, meg kell húzni a fejét, hogy a lehető legmagasabbra emelkedjen, és hajlítsa vissza. Ezután lassan térjen vissza a kiindulási helyzetbe.

3. Gyakorlat

Induló pozíció - állva. A gyermeknek hajlítsa a karját a könyökbe, majd nyomja meg a kezét a vállakig a vállig, a hüvelykujj biztosan megérinti a vállát. Ezután, feszült állapotban, terjessze a kezek ujjait az oldalra. A könyök a testre van nyomva - mindent a leírás szerint végezzen el, így könnyebb lesz megérteni, hogy mit kell tennie. Szóval, egy gyermek, aki elterjedt ujjaival és könyökével áll, nyúlik ki a sztringbe, és kissé megdönti a fejét. Most az út lassan előrehajolja a könyökeket, amíg meg nem érintik, és ugyanakkor a fejét a könyökre helyezi. Ezután pihenjen és számoljon ötre. Lassan húzza a könyökét és fejét. Ugyanakkor a nyaki régió izmainak feszültsége és az állat nyomása élesen érezhető. Az edzés ötször ismételje meg.

4. Gyakorlat

A padlón fekvő kiindulási pozíció lefelé. Hajtogatott pálmafák az állon, akkor meg kell tennie egy ilyen mozdulatot, mintha a vízben lennél, és vízzel elterjedt volna a kezedre. A gyermek eltereli a tenyerét, majd könyökét hajlítja előtte, leereszti a fejét a fogantyúkra és egy ideig nyugszik. A nyak, a vállak, a hát és a karok izmai működnek. Öt ismétlés.

trusted-source[6], [7], [8]

5. Gyakorlat

Kiindulási helyzet - a hátán fekvő gyermeknek két lábat kell emelnie negyvenöt fokkal, és a levegőt „megfordítania”. Tíz pörgetés előre, akkor le tudod engedni a lábakat, és pihenni, majd tíz forog hátra. És három megközelítés. A gyermeket a padlóra kell nyomni, a gyermek karjai hátulról a padlóra nyúlhatnak.

trusted-source[9]

6. Gyakorlat

A gyermek eredeti helyzetben van a hátán, egyenesen kinyújtva, karjait a test mentén. A lábakat együtt kell tartani, és lassan fel kell emelni őket a padló fölé (de a kezdők kicsit magasabbak lehetnek - a gyakorlat nagyon nehéz), majd hagyja, hogy a lábukat széles körben terjesszék, számítva az „egy, kettő, három” összevetik őket és leereszti őket a padlóra. Tíz ismétlés. Kövesse a gyermek lélegzetét - sima, nyugodt legyen.

A helyes testtartás megtartásához 15 perces szünetet kell tennie a házi feladat során. Egy szünet óránként. Ebben az esetben a gyermeknek fel kell kelnie, sétálnia, vagy pár edzést kell tennie. Megcsinálhatod ezt - tedd a székedet a fejedre, hajtogatott kezekkel tedd a fejed az asztalra, ugyanakkor nyújtsd vissza a hátadat és hajlítsd meg egy híddal. Ezután pihenjen a hátsó izmok és feküdjön le egy darabig.

Gyermekkori testtartás korrekciói

A megfelelő testtartás a szervek megfelelő vérellátása, kiváló tüdőfunkció, jó érzelmi állapot. Az emberek gyakrabban lógnak, és depressziósnak érezhetik ezt, amit a tudósok már bizonyítottak.

A testtartás korrekciójának legegyszerűbb gyakorlása a lábujjakon halad egy könyvet a fején. Egy könyvet is felhelyezhet a fejére, és sétálhat a gyermekével. Rendezzük a versenyt - az első könyv esik, elveszett.

Van egy jó gyakorlat a gyerekeknek, úgynevezett "macska". A gyermek térdelt, kezével a padlóra támaszkodva, fejét lefelé. Azt mondod: „A macska látja az egeret! És a gyermek ívelt hátsó hídját. Azt mondod: „A macska az anyjára néz! És a gyermek hajlik hátra, felemelve a fejét, az ellenkező irányba ívelt.

Jó gyakorlatok a hátsó - Plank jelentenek és pushups a padlóról. Gyermekek kemény pushups. Ezért elkezdheted őket kiképezni a térdéről. A hangsúly a karokra és a térdre hajlik. A fejhez képest széles és szimmetrikus kezek egymástól elválasztva vannak. A hát egyenes. A fej nem csökkent - nézzen előre. Elég egy pár három megközelítésből álló párosítást. Fokozatosan növelje a pushupok számát, majd hagyja, hogy a gyermek lehúzza a lábujjait. Az anyák és apák szintén nem lesznek károsak ahhoz, hogy csatlakozzanak a gyermekhez. Itt is lehetségesek a versenyek - akik jobban nyomják meg, akik több pushup-t fognak tenni.

Pózoljon léceket. Pihenhet a könyökén és a zoknin. A test egy sztringbe nyúlik, a hát egyenes, a szemek várakoznak, nem lefelé. A gyomor feszült. Számoljon 30-ra - ez elég egy gyermek számára először. Hagyja, hogy a gyermek megpróbálja ugyanezt a Planck-t, a kinyújtott karokon nyugszik.

Egy másik jó gyakorlat, hogy hagyja, hogy a gyermek törökül üljön a padlón, tartsa egyenesen a háttámlát, és nyújtsa a karját a feje fölé, és a lehető legmagasabbra nyújtsa a karját. Csinálj párszor - elég ahhoz, hogy kényelmes legyen.

trusted-source[10]

Gyermekek testtartásának gyakorlata

A gyermekek testtartására szolgáló gyakorlatok komplexuma olyan gyakorlatokat kínál, amelyek erősítik az izmos fűzőt és hozzájárulnak a helyes testtartás kialakulásához.

Annak érdekében, hogy a nagyon kisgyermekek (legfeljebb 4 évesek) megelőzzék a testtartás kialakulását, a nap folyamán ajánlott több konkrét gyakorlatot végezni játék formájában: 

 • Keressen egy szék alatt vagy egy kifeszített kötél alatt. 
 • Tegyen egy kötelet a padlóra, és sétáljon végig, mint egy kötéllel járó séta. 
 • Keressetek négykézlábokon, és ne engedjék le a fejét. 
 • Végezz el egy edzést - egy favágót, amikor a gyermek úgy tűnik, hogy „vágja a fát” a hajlamok végrehajtása közben.

Az óvodáskorú (4 éves korú) és az iskoláskorú gyermekek idősebb gyermekei számára ajánlott gyönyörű testtartás gyakorlata :

 • Gyakorlat - hullám. A gyermeknek le kell ülnie a gyomrára, a padlóra a karjaival kinyújtva. Ezután egyidejűleg fel kell emelni a karját és a lábát, pár másodpercig szünetet kell tartania ebben a helyzetben, és visszatérnie az eredeti helyzetbe. Az ismétlések száma legalább öt.
 • Gyakorlat - krokodil. A gyakorlat elvégzéséhez a gyermek a gyomrán fekszik, a padlón, míg a karjait előre nyúlik, és a tenyerét a padlóra támasztja. Ezután lassan fel kell emelnie a fejét, a lumbális régióban meg kell húzódnia, és nem kell vennie a kezét a padlóról. Ezután térjen vissza az eredeti pozícióba, és lazítsa meg a testet. Az ismétlések száma legalább öt.
 • Szükség van a gyomra feküdni, és a felső végtagokat a testre merőlegesen elhelyezni, azaz a testet el kell helyezni. Oldalra. Ilyen helyzetből ki kell emelni a testet, hajlítani a mellkasi gerincet, és fel kell húzni, majd vissza kell térni az eredeti helyzetbe. Öt repsnek kell lennie.
 • A hajlamos helyzetben meg kell hajlítania a karokat a könyökcsuklókon, és a válllapokon meg kell tartani a gimnasztikai botot. Ezután meg kell emelni a testet úgy, hogy az a tornateremen keresztül hajlítsa meg, majd térjen vissza az eredeti helyzetbe. Az ismétlések száma öt.
 • A gyomra feküdt, helyezze a kezét az övbe. Ezután fel kell emelni a testet és a bal lábat a belélegzés után - vissza kell térni a kilégzés kezdeti helyzetébe. Ezután a gyakorlatot a jobb láb felemelésével kell elvégezni.
 • A hátánál kell feküdnie, és a kezét merőlegesnek kell lennie a testre. Utána emelje fel a felső végtagokat és előre, miközben a bal lábat egyidejűleg emeli, hogy megérintse a karját, majd a jobb lábával végezze el a feladatot.
 • Gyakorlat - kerékpár. Ennek elvégzéséhez a hátoldalon kell feküdnie, és az alsó végtagokon mozgásokat kell tennie, hasonlóan a kerékpár lovaglásához öt-tíz fordulóban. Ezután az alsó végtagokat néhány másodpercig pihenjük, és ugyanakkor folytassuk a gyakorlatot.
 • Szükséges, hogy a hátán feküdjön egy síkban lévő síkban, miközben kezével felemeli az oldalsó felületét. Ezután hajlítsa meg az alsó végtagokat a térdízületben, húzza fel a gyomorba, és tegye ki a kilégzést. Ezután hajtsa ki az alsó végtagokat, és légy levegőt.
 • Állandó helyzetben a vállpántok körében tartsuk a kezemet a tornateremben. Ezután előre kell döntenie a törzset, emelje fel a felső végtagokat a bot eltávolításával. Után - visszatér az eredeti pozícióba.
 • Állandó pozícióban, a kézben levő gyengélkedő edzőpálcával meg kell emelni a botot előre és felfelé a kilégzés után, miután - visszatérjen a kezdeti pozícióba belélegzés közben.
 • Állandó helyzetben, a kézben levő, csökkentett torna pálcával le kell ülnie és fel kell emelnie a kezét egy botokkal, majd visszatérnie az eredeti pozíciójához. A hátnak egyenesnek kell lennie.
 • A kezdeti helyzet a lábakkal, a vállszélességtől eltekintve, a könyökcsuklóra hajlított karok mellett áll, míg a vállon. Ezután meg kell döntenie a törzset a kilégzéskor, és vissza kell térnie az eredeti helyzetbe a belélegzéskor. A hátnak egyenesnek kell lennie.
 • Álló helyzetben helyezze a kezét az övére. Ezután a könyökcsuklóra hajlított karok belélegzés közben előre fordulnak, és kilépnek az eredeti helyzetbe.

Ezeket a gyakorlatokat a gyerekek tevékenységétől függően reggel vagy este ajánljuk. A gyakorlatok ismétléseinek száma öt-tízből kell, hogy kis legyen - öt ismétléssel, fokozatos növekedéssel. Az órákat az étkezés után egy órával kell megkezdeni.

A bemutatott gyakorlatok halmazát inkább megelőző célokra használják, mert jobb a betegség megelőzése, mint kezelése. Ugyanezen célból is ajánlott egy éves ortopédiai látogatás. A helyes kialakítás érdekében is hasznos: 

 • úszás 
 • röplabda 
 • kosárlabda, 
 • síelés, 
 • kis fizikai gyakorlatok tíz-tizenöt percig, minden órában - másfél.

Ideális esetben a helyes testtartás kialakulását nem csak a szülők, hanem az óvónők és az iskolai tanárok is figyelemmel kísérik.

trusted-source[11], [12]

Gyermekek testtartás görbületi görbületei

Lássuk, mi a skoliotikus testtartás, és hogyan különbözik a szkoliózistól? A skoliotikus testtartás orvosi definíciója a gerincoszlop (frontális sík) oldalán van. Ez a patológia könnyen látható. De a különbség a skolioziótól az, hogy a csigolya aszimmetriája, szabálytalansága és görbülete eltűnik, ha a személy hajlik előre vagy le. A pontos diagnózis érdekében a gyermeknek a gerinc oldalirányú röntgenfelvétele szükséges. Ezután - a diagnózis beérkezése után - az orvos tanácsát figyelembe véve integrált megközelítéssel kell kezelnie a gyermeket. És a gyerekeknek szóló scolioticus testtartás gyakorlatok nagyon hasznosak lesznek. Egy ortopédiai fűzőt is csatlakoztathat a gyakorlatokhoz (amint azt az orvos jelezte), szabályozza, hogy a gyermek ül és áll, és együtt dolgozzon vele, hogy megszüntesse a rossz szokásokat. Javasoljuk, hogy szakképzőkkel vegyenek részt speciális központokban.

A scolioticus testtartás a scoliosis előfutára. Ezek a két kórkép hasonlóak - és scolioticus testtartással és szoliosisszal a gerinc görbülete, a válllapok és a vállak nem szimmetrikusan helyezkednek el, aszimmetria is megfigyelhető a derékrészben. A medence helyzete általában egyenletes lehet.

Gyermekkori scolioticus testtartás gyakorlásai megakadályozzák a gerinc deformálódását, és a testtartás helyesebbé válnak, míg a test izmai erősebbé válnak, nincs izom-egyensúlyhiány.

Gyermekek testtartásának görbületi görbületeit (scoliosis) naponta kell elvégezni, fokozatosan növelve a terhelést, és a következőket kell tartalmaznia:

 • Állandó helyzetben - az alsó végtagok a vállak szélességében vannak, és a kezek az övön. Egy vagy két rovására a testet előre, lefelé kell döntenie, és az ujjaival meg kell érintenie a padlót a kilégzéskor, majd három vagy négy rovására, visszatérnie az eredeti helyzetbe és belélegezni. Az ismétlések száma - legalább hét.
 • Állandó helyzetben a kezeket a fej mögé kell helyezni, a hátsónak egyenesnek kell lennie a test körkörös mozgása érdekében. A test mögött lélegezünk, elöl - kilégzés. Az ismétléseknek legalább hétnek kell lenniük.
 • Álló helyzetben állítsa a karokat a testre merőlegesen, és forgassa jobbra a testet, térjen vissza az eredeti helyzetbe, majd forduljon balra. Ismételje meg a feladatot hat-tíz alkalommal.
 • Állandó helyzetben, a kezével az oldalon, fordítsa a fejet jobbra és balra. Az ismétlések száma nem kevesebb, mint hat.
 • Az álló helyzetből, az oldalak karjaival, hogy a testet a lehető legmélyebben gyakorolják - a belélegzés joga - kezdeti helyzet - a kilégzésre. A gyakorlatot hat-tíz alkalommal ismételjük.
 • A vállszélességtől eltérő lábakkal állva, a válllapok szintjén egy edzőpálcát kell tartania a háta mögött, és előre kell döntenie a testét, és belélegezve vissza kell térnie az eredeti pozíciójához, és egy kicsit megdöntheted a testedet, ahogy kilégzés közben. Ismételje meg a gyakorlatot legalább hatszor.

 • Térdelő helyzetben a kezek a tenyérrel a padlón ülnek, miközben belélegzik, fel kell emelni a fejet, és felfelé nézni, majd a fejet le kell engedni és a kilégzésre hajlítani a hátát. Az ismétlések száma hat-tízszer.
 • Hanyatt fekvő helyzetben a lábakat biztosítani kell, és a kezükben körülbelül két és fél és fél kilogramm súlyúak (például egy zsák homok, súlyzók). Belélegzés közben meg kell hajlítania és fel kell emelnie a karjait, majd kilélegeznie és visszatérnie a kiindulási helyzetbe. A gyakorlatot legalább hatszor hajtják végre.
 • Szükséges a padlón ülni és a tenyerét a háta mögött a padlóra támaszkodni, majd belélegezve egyidejűleg emelje fel az alsó és felső végtagokat negyvenöt fokkal, majd kilélegezve térjen vissza az eredeti helyzetbe. Az ismétlések száma hat-tízszer.
 • A váll szélessége mellett álló lábakkal meg kell tartani a tágítót a nyak mögött, majd egy vagy kettő kárára, hogy a karokat az oldalakhoz csavarja, és a mellkasban lélegzetesen hajlítsa. Ezután három vagy négy rovására visszatérjen az eredeti pozícióba és lélegezzen ki. A gyakorlat hat-tízszer megismétlődik.
 • A kezek tenyerét a homlok felületére helyezve, előre kell döntenie a fejét, hogy leküzdje az ellenállást a kezektől és tartsa a lélegzetét. Ezután térjen vissza az eredeti pozícióba, belélegezze és kilélegezze. A testmozgás négyszer megismétlődik, legfeljebb tíz másodperces szünet esetén az edzés alatt az izomfeszültség négy másodperc.
 • A nyakpánt felületén álló kezekkel a fejet hátrafelé kell mozgatni, a kéz ellenállását leküzdve. Ezután óvatosan le kell engedni a kezét, és belélegeznie és behatolni. Ezt a feladatot négyszer is végzik, tíz másodperces szünetben, az izomfeszültséget négy másodpercig.
 • Alsó végtagokkal állva a vállszélességnél a testet előre kell billenteni és nyugodt kezekkel rázni, majd vissza kell térni az eredeti helyzetbe. Az ismétlések száma nem kevesebb, mint hét.
 • Szükséges, hogy a hátán feküdjön egy csillag formájában, azaz Rendezze a felső és alsó végtagokat, pihenjen minden izmot tizenöt másodpercig.
 • Gyakorlat, amelyen a gyaloglás periodikus lábujjakkal szükséges. Ez kiegészíthető egyidejűleg felemelt kezekkel. Ismételje meg legalább négy-öt alkalommal.

A fent leírt komplexet egy órával az étkezés előtt, reggel vagy este ajánlott elvégezni. Ez a gyakorlati készlet a gerincgörbületek (scoliosis) komplex kezelésének segédösszetevője, amelyet a gyermekgyógyászati ortopéda a teljes kezelési folyamat során előír.

Reméljük, hogy a cikk hasznos lesz az Ön számára, és segít a gyermek testtartásának javításában. A legfontosabb dolog - megakadályozni a tartós romlást. Minden a kezedben van. És ne engedd meg őket.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.