^

Egészség

A veleszületett hypothyreosis kezelése

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A végső diagnózis óta kialakult a veleszületett hypothyreosis kezelésére vonatkozó terv. A kezelés a betegség formájától és annak tüneteitől, a beteg korától, a társbetegségek jelenlététől függ.

A kezelés a következő fő lépésekből áll:

 1. Etiotrop terápia - ebben a szakaszban minden olyan ok és tényező megszűnik, amely a pajzsmirigyet hibásan viseli. A veleszületett hypothyreosis kezelésének célja a gyulladásos folyamatok leállítása, az agyalapi mirigy vagy a hypothalamus meglévő patológiáinak megszüntetése. Ha a betegség állapota a testben lévő jódhiányhoz kapcsolódik, akkor a beteg speciális jódkészítményekre vonatkozik.
 2. A helyettesítő terápia a természetes pajzsmirigyhormonok szintetikus analógjainak bevitele. A hormonális gyógyszeres kezelés időtartama a veleszületett patológia típusától és stádiumától függ. Súlyos esetekben a gyógyszeres kezelés élethosszig tartó lehet.
 3. A tüneti kezelés célja a beteg életminőségének javítása és az endokrin rendellenességek tüneteinek minimalizálása. Gyakran a kezelés ilyen gyógyszerek szedése:
  • Kardioprotektorok - normalizálja a szívritmust, a vérnyomást és a szív- és érrendszer működését.
  • Neuroprotektorok és nootropikumok - normalizálják a központi idegrendszerben és az agyban az anyagcsere folyamatokat.
  • Szívglikozidok - a szívelégtelenség jeleit mutatják.
  • Multivitamin komplexek - javítják az összes szerv, a rendszer és az általános jólét munkáját.

Minden gyógyszert a kezelőorvos ír ki, kiválasztva az adagot és a kezelés időtartamát, minden egyes beteg számára.

 1. Az étrend a hypothyreosis kezelésének alapvető része. A táplálkozás alapelve a koleszterint és a telített zsírsavat tartalmazó élelmiszerek betiltása. Szükséges a gyors szénhidrátok minimalizálása, valamint a nehezen emészthető termékek és a szekréció növelése.
 • Megengedett termékek: hús és hal, gabonafélék, tej- és növényi termékek, szárított gyümölcsök.
 • Tiltott ételek: sült, zsíros, fűszeres, füstölt húsok, savanyúságok és savanyúságok, szószok, édességek és magas cukortartalmú élelmiszerek, alkohol, kukoricából és búzalisztből készült sütemények.

Az étrend során különös hangsúlyt kell fektetni a friss zöldségekre és gyümölcsökre. Azt is ajánljuk, hogy legalább egy éhgyomorra naponta.

Orvostudomány

A drogterápia a veleszületett hypothyreosis kezelésének kötelező összetevője. A gyógyszereket az endokrinológus egyénileg választja ki minden beteg számára. A kezelés alapja a hormonpótló terápia. Végrehajtásához a leggyakrabban az ilyen gyógyszert írta elő:

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Levotiroxin-nátrium

A pajzsmirigy szintetikus levorotációs hormonja. Fokozza a fehérjeszintézist, serkenti a test növekedését és fejlődését, növeli a szövetek oxigénigényét, serkenti a fehérjék, zsírok és szénhidrátok metabolikus reakcióit.

A gyógyszer növeli a szív-érrendszer és a központi idegrendszer hatékonyságát. A megnövekedett dózisok gátolják a hypothalamus és a pajzsmirigy stimuláló hormon hypothalamus termelését. A lassú felszívódás jellemzi, ezért a terápiás hatás 7-12 napon belül alakul ki.

 • Alkalmazási jelzések: primer és szekunder hipotireózis, komplex terápia a pajzsmirigy diffúz terjeszkedéséhez és funkcióinak fokozása, euthyroid hyperplasia. A szervi funkciók csökkentését célzó relapszusok megelőzése a noduláris és rosszindulatú daganatok műtéti kezelése után. A szellemi és fizikai képességek, a kretinizmus éles csökkenése. A gyógyszer alkalmazható a pajzsmirigy-funkció elnyomására szolgáló differenciál diagnosztikai tesztre.
 • Alkalmazási módszer: a dózist az egyes betegek esetében egyedileg választják ki, és a bizonyítéktól függ. A terápia a napi 12-15 mg-os kis adagokkal kezdődik. Az átlagos napi dózis 25-200 mg, a recepció sokasága - napi 1 alkalommal étkezés előtt. A fenntartó dózis napi 25-200 mg. A kezelés alatt nem ajánlott antidepresszánsokat és antikoagulánsokat szedni, mivel a levotiroxin fokozza a hatásukat.
 • Mellékhatások: az alapbetegség tünetei, a szívkoszorúér-betegség jelei, a diabéteszes betegségek, a mellékvese elégtelensége. Hányinger, alvászavarok, túlzott izzadás, gyengeség és szívdobogás is lehetséges.
 • Ellenjavallatok: akut myocardialis infarktus, Addison-kór akut stádiumban, szívritmuszavarok, fokozott pajzsmirigy-funkció. Rendkívül óvatosan a gyógyszert ischaemiás szívbetegségre, ateroszklerózisra, magas vérnyomásra, keringési zavarra írják elő.

A levotiroxin-nátrium orális beadásra alkalmas tabletták formájában kapható.

trusted-source[7], [8], [9], [10]

L-tiroxin

Gyógyszer hatóanyaggal - levotiroxin. A hatása hasonló a humán endogén pajzsmirigy hormonok aktivitásához. A szervezet növekedési és fejlődési folyamatait szabályozza, befolyásolja az anyagcserét és az oxidatív reakciókat. Serkenti a központi idegrendszert.

A terápiás hatást a hypothyreosisra a terápia 3-5. 3-6 hónapos folyamatos kezelés esetén a diffúz goiter jelentősen csökken vagy teljesen eltűnik, a hormontermelés normalizálódik.

 • Alkalmazási jelzések: a különböző etiológiájú hypothyreosis helyettesítő terápia, pajzsmirigy műtét után és radioaktív jóddal való kezelés. Myxedema-val, kretinizmussal, túlsúlyosak, a mirigy zavarainak jeleivel, valamint agyi-agyalapi betegségekkel. Megakadályozza a csomós goiter ismétlődését a rezekció után. A Hashimoto és Graves betegség autoimmun tiroiditis kezelésére is alkalmazható. Hatékony a mirigy, a follikuláris és a papilláris karcinómák hormonfüggő, erősen differenciált malignus daganatai kezelésében.
 • Alkalmazási módszer: a gyógyszert naponta egyszer, reggel 30 perccel étkezés előtt kell bevenni. A napi adagot a kezelőorvos kiszámítja, minden egyes betegre vonatkozóan. A kezelés első napjaiban 25-100 mg-ot alkalmaznak, majd 2-3 hetente 25-50 mg-mal növelik az adagot a fenntartó terápia kívánt terápiás hatásának elérése érdekében.
 • Mellékhatások: étvágytalanság és súlygyarapodás, hajhullás, vesekárosodás. A látásélesség, a tachycardia, az aritmia, az alvási és ébrenléti zavarok, a végtagi remegés. Ritka esetekben allergiás dermatitis, hasmenés, hányás. Tüneti kezelés kötelező adagolással.
 • Ellenjavallatok: a gyógyszer összetevőinek egyéni intoleranciája, bármilyen etiológia tirotoxikózisa, szívritmuszavarok, ischaemia, keringési zavarok, súlyos vérnyomás és szívelégtelenség. 65 év feletti betegek, Addison-kór, mellékvese elégtelenség. A gyógyszer a terhesség és a szoptatás ideje alatt megengedett.
 • Túladagolás: türeotoxikózis jelei, és súlyos tirotoxikus válság esetén. A szív-érrendszer megsértése, a végtagok remegése, ingerlékenység. A kezelés a gyógyszer eltörlését jelenti.

Az L-tiroxin 25, 50 és 100 mg-os tabletták formájában kapható 50 db-os kapszulában.

trusted-source[11], [12]

Eutiroks

A hormon - tiroxin szintetikus analógja. Tartalmazza a tiroxin levorotáló izomerének nátrium-sóját. A gyógyszer farmakológiai hatása az adagolásától függ:

 • Az alacsony dózisok stimulálják a fehérje és a lipid anyagcserét.
 • A közegek fokozzák a fehérjék és a nukleinsavak szintézisét, szabályozzák a növekedési folyamatokat, javítják a szöveti légzést. Növelje a szív-érrendszer és a központi idegrendszer funkcionális aktivitását.
 • A nagy dózisok csökkentik a hipotalamusz felszabadító tényezőjének szintézisét, ami segít csökkenteni a pajzsmirigy stimuláló hormon-hipofízis koncentrációját.

A kezelés megkezdése után 1-2 héten belül kifejezett terápiás hatás alakul ki. A pajzsmirigyhormonok szintjének kóros csökkenésével a gyógyszer hatása gyorsabban alakul ki.

 • Alkalmazási jelzések: primer és szekunder hipotireózis, euthyroid goiter, pajzsmirigy műtét utáni pótterápia. A betegség megismétlődésének megelőzése a mirigy teljes vagy részleges eltávolítása után. A diffúz toxikus goiter kombinált terápiája. Diagnosztikai eszköz a pajzsmirigy-elnyomás vizsgálatához.
 • Az alkalmazás módja: a dózist és a kezelés időtartamát a kezelőorvos határozza meg, minden egyes betegre vonatkozóan. Ha 55 évesnél fiatalabb betegeknél és a szív- és érrendszeri rendellenességeknél hypothyreosis alakul ki, naponta 75-150 mg-ot kapnak. 55 évnél idősebb betegeknél, akiknek a szív- és érrendszeri rendellenessége károsodott, a kezdeti dózis 25 mg, majd a dózist 2 havonta 25 mg-mal növelik, amíg a TSH normális szintje el nem éri.
 • Mellékhatások: allergiás reakciók, amelyek a gyógyszer összetevőinek intoleranciájával járnak.
 • Ellenjavallatok: hatóanyagokkal szembeni túlérzékenység, akut miokardiális infarktus és myocarditis, mellékvese elégtelenség. A cukorbetegségben szenvedő betegek, a szív- és érrendszeri funkciók károsodása és a malabszorpciós szindróma körültekintően alkalmazzák. A gyógyszer használata terhesség és szoptatás alatt megengedett.
 • Túladagolás: a tirotoxikózis, a tachycardia, a szívfájdalom, a végtagok remegése, az alvás és ébrenlét, ingerlékenység és szorongás jelei. Lehetséges az étvágytalanság, az izzadás, a székletszűkülés is. Nincs specifikus antidotum, tüneti kezelés a kötelező dózismódosítással.

Az Eutirox tabletta hatóanyag-leadási formája 25, 50, 75, 100, 125 tonna 150 mg. Egy buborékfóliában 25 kapszula van.

trusted-source[13], [14], [15]

Edia-4

A pajzsmirigyhormonok hiányát kompenzáló gyógyszer. Megmutatja a farmakológiai pajzsmirigy működését.

 • Alkalmazási jelzések: hypothyreosis, autoimmun tiroiditis, a mirigy euthyroid hiperplázia. A csomós és rosszindulatú daganatok sebészeti kezelése utáni betegség megismétlődésének megelőzése. Az adagolást a kezelőorvos választja ki minden egyes beteg számára.
 • Ellenjavallatok: ischaemiás szívbetegség, myocarditis, miokardiális infarktus, mellékvese elégtelenség, hyperthyreosis, súlyos aritmiás, markáns ateroszklerózis, artériás hypertonia, szívelégtelenség, kardiopátia.
 • Mellékhatások: hyperthyreosis, álmatlanság, túlzott izzadás és gyengeség, gyors szívverés, aritmia, angina. A szék, a hányás, a súlyváltozás, a hiperglikémia, az Addison-kór súlyosbodása is lehetséges. Tüneti kezelés dózismódosítással vagy gyógyszerkivonással.

A Tyro-4 szájon át alkalmazandó tabletták formájában kapható.

Tireoidin

A szarvasmarha szárított zsírtalanított pajzsmirigyéből származó hormonális gyógyszer. A szervhormonok biológiai aktivitása 0,17-0,23% jódot tartalmaz. A gyógyszer kis dózisai fokozzák a fehérjeszintézist és az agyalapi mirigy aktivitását. A fokozott dózis lassítja az agyalapi mirigyek tirotróp aktivitását és a hormonok szintézisét.

 • Használati jelzések: primer hipotireózis, myxedema, kretinizmus, agyi-agyalapi betegségek, elhízás csökkent szervi funkciókkal, endémiás és szórványos goiter, a mirigy rák.
 • Alkalmazási mód: A felnőtt korú betegek napi adagja 50-200 mg, állandó dózismódosítással a szívritmus, az anyagcsere-folyamatok és a vér koleszterinszintjének normalizálása érdekében. A gyermekek adagját a kezelőorvos kiszámítja, külön-külön minden egyes baba esetében. A terápiás hatás a gyógyszer kezdete után 2-3 nappal jelentkezik. A tartós terápiás hatás 3-4 héten belül észlelhető.
 • Mellékhatások: túladagolás esetén türeotoxikózis, angina pectoris, allergiás reakciók, diabetes mellitus súlyosbodása jelentkezik.
 • Ellenjavallatok: tirotoxikózis, cukorbetegség, a test általános kimerültsége, akut koszorúér-elégtelenség, Addison-kór.

A pajzsmirigy két felszabadulási formával rendelkezik: por és bélben oldódó tabletta.

A pajzsmirigy megsértése hátrányosan befolyásolja az agy működését és kognitív aktivitását. Emiatt az agyban az anyagcserét javító gyógyszerek a gyógyszeres kezelés részét képezik.

Piracetam

Növeli a dopamin szintézist az agyban és növeli a norepinefrin tartalmát. Pozitív hatása az anyagcsere folyamatokra és a vérkeringésre. Serkenti a redox reakciókat, növeli az energia potenciálját.

 • Jelzések: az agy ateroszklerózisa, érrendszeri parkinsonizmus, krónikus cerebrovascularis elégtelenség, csökkent memória, figyelem és beszéd. Szédülés, cerebrovascularis baleset, agyi sérülés és mérgezés. A központi idegrendszer betegségei, a szellemi-mnestic funkciók csökkenésével járó patológia.
 • Alkalmazási módszer: parenterális intravénás adagolás esetén a kezdeti 10 g-os dózis súlyos körülmények között - legfeljebb 2 g / nap, az adag fokozatos csökkenése az állapot javítása után. Orális adagolás esetén a kezdeti 800 mg-os adag három adagra oszlik. A kezelés időtartama 3 hét és 6 hónap között.
 • Mellékhatások: fokozott ingerlékenység, mentális izgatottság, csökkent koncentráció. Megnövekedett szorongás, alvászavarok, szédülés és fejfájás, hányinger, hányás és székletbetegségek. Is lehetséges görcsök, a végtagok remegése, megnövekedett libidó. A mellékhatások 5 g / nap feletti dózisokban alakulnak ki.
 • Ellenjavallatok: akut veseelégtelenség, cukorbetegség, allergiás reakciók a gyógyszerek összetevőire, 1 év alatti betegek.
 • Túladagolás: ingerlékenység, alvászavarok, a végtagok remegése, a szívelégtelenség súlyosbodása.

A piracetám növeli a pajzsmirigy hormonok, a neuroleptikumok, a pszichostimulánsok és a közvetett antikoagulánsok hatását. Kapható 400 mg hatóanyagot tartalmazó kapszulák formájában, bélben oldódó tabletták formájában, valamint ampullák formájában.

trusted-source[16]

Aminalon

A gamma-amino-vajsav (GABA) egy biogén amin, amely a központi idegrendszerben található és részt vesz az agy anyagcsere- és neurotranszmitter-folyamataiban. Visszaállítja az anyagcsere folyamatokat, javítja a glükóz felhasználást, aktiválja az energiafolyamatokat, javítja a vérkeringést. Mutatja a mérgező anyagcsere-termékeket, és pszichostimuláns hatással rendelkezik, helyreállítja a beszédet és a mozgást az agyi keringés súlyos megsértése után.

 • Alkalmazási indikációk: agyi keringés, agyi és agyi sérülések, agyi artériák ateroszklerózisa, érrendszeri betegségek, agyi bénulás. Mentális késleltetés csökkent mentális aktivitással, mozgásszervi betegséggel, alkoholtartalmú encephalopathia és polyneuritis.
 • Az alkalmazás módja: a dózist és a kezelés időtartamát a kezelőorvos határozza meg, minden egyes betegre vonatkozóan. Általában a betegek naponta kétszer 500 mg-ot kapnak, fokozatosan növelve az adagot. A kezelés 2 héttől 4 hónapig tart.
 • Mellékhatások: dyspeptikus tünetek, alvási és ébrenléti zavarok, vérnyomás ugrások, hőérzet. A gyógyszer ellenjavallt az összetevőinek intoleranciája esetén.

Az Aminalon tabletta formájában 6 és 12 tablettát tartalmaz buborékfóliában.

Piriditol

Ez befolyásolja a központi idegrendszer anyagcsere-folyamatait, felgyorsítja a glükóz penetrációját a vér-agy gáton. Csökkenti a tejsav szintjét és javítja az aminosavak ellátását az agyszövetre. Növeli az agyszövet ellenállását az elégtelen oxigénellátáshoz.

 • Alkalmazási jelzések: megnövekedett gyengeség, neurózisszerű és adynámiás állapotok, agyi traumás és érrendszeri betegségek. A neuroinfekciók, az agyi keringés sérülése és rendellenességei után fennmaradó hatások. A depresszió kombinált kezelése. Késleltetett mentális és mentális fejlődés, kretinizmus, mentális retardáció. Alkohol kivonása, agyi körülmények.
 • Alkalmazási mód: az étkezés után naponta 2-3 alkalommal szájon át. A felnőttek napi adagja 100-300 mg, 50-100 mg gyermekeknek. A kezelés időtartama 1-8 hónap, az ismételt kurzusok 1-6 hónapon belül zajlanak.
 • Mellékhatások: fejfájás és szédülés, álmatlanság, hányinger, ingerlékenység. A gyógyszer a komponenseivel szembeni túlérzékenység esetén ellenjavallt, pszichomotoros izgatottságot, epilepsziát, fokozott rohamaktivitást mutat.

A piriditol két felszabadulási formával rendelkezik: 50 és 100 mg bélben oldódó bevonattal ellátott tabletták, 100 mg tabletták és palackokban lévő szirup (minden 5 ml hatóanyag 100 mg hatóanyagot tartalmaz).

Meksidol

A szabadgyök-folyamatok gátlója növeli a szövetek oxigénhiányos rezisztenciáját. A biológiai aktivitás széles skálája van, hatékony a különböző etiológiák hipoxiájában. A Mexidol növeli a szervezet oxigénfüggő állapotának rezisztenciáját, javítja a memóriát, csökkenti az alkohol mérgező és káros hatásait.

 • Alkalmazási jelzések: az agyi keringés akut rendellenességei, dyscirculatory encephalopathia, dystonia, atheroscleroticus rendellenességek. Az alkoholizmus, a kábítószer-függőség és más súlyos állapotú hypoxiás állapotok kivonási szindróma.
 • Alkalmazási módszer: intramuszkulárisan vagy intravénásan, az adagolást a kezelőorvos határozza meg minden egyes beteg számára külön-külön.
 • Mellékhatások: hányinger és szárazság a szájban. A gyógyszer ellenjavallt az összetevőinek intoleranciája esetén, a veseműködés és a máj jelentős csökkenése, a piridoxinra adott allergiás reakciók.

A mexidolt 5% -os oldat formájában állítjuk elő 2 ml-es ampullákban.

trusted-source[17]

Tserebrolyzyn

A proteinből felszabaduló hidrolizált agyi anyag. A készítmény 85% aminosavat és 15% kis molekulatömegű peptidet tartalmaz. Javítja az agyszövet anyagcsere-folyamatait. A cerebrolizin behatol a vér-agy gátba, szabályozza az intracelluláris anyagcserét és javítja az ideges izgalom átvitelét. Növeli az agysejtek túlélését a szövetek elégtelen oxigénellátásával és más káros tényezők hatásával.

 • Alkalmazási indikációk: kóros állapotok a központi idegrendszer működési zavarával, cerebrovascularis baleset, agyműtét, mentális retardáció, pszichiátriai betegségek.
 • Az adagolás módja és az adagolás a gyógyszer alkalmazásának indikációitól függ, ezért azokat a kezelőorvos határozza meg és szabályozza.
 • Mellékhatások: hőérzet, testhőmérséklet változása. Tüneti kezelés.
 • Ellenjavallatok: a gyógyszer összetevőinek intoleranciája, terhesség és szoptatás, allergiás kiütések, súlyos veseelégtelenség. A gyógyszert nem használják aminosavak oldatával.

A cerebrolizin 1 és 5 ml 5% -os oldatban kapható.

A pajzsmirigy rendellenességei számos szövődményt okoznak, beleértve a vörösvérsejtek szintézisének megsértését és a vas felszívódását a gyomorban. Az anaemia kezelésére és megelőzésére antiemémiás szereket használnak: Ferrum Lek, Ferropleks, Aktiferrin, Totem, valamint folsav és B vitaminok.

A hypothyreosis másik gyakori tünetei a székrekedés. Ezek kiküszöbölésére a betegeknek ajánlott hashajtókat szedni: Bisacodil, Senade, Lactulose, Regulax.

trusted-source[18]

Vitaminok

A pajzsmirigy-funkció csökkenése számos tényezőnek köszönhető, beleértve a vitaminok és ásványi anyagok hiányát a szervezetben. Tekintsük az alapvető anyagokat, amelyekre a szervezetnek szüksége van a hypothyreosisban:

 • jód

Szükség van a pajzsmirigy normál működéséhez és hormonjainak termeléséhez. Részesei a test anyagcsere- és anyagcsere-folyamatainak, befolyásolják a biokémiai reakciók sebességét. A jódhiány hypothyreosishoz vezet, és az alábbi tünetek jelentkeznek: megnövekedett álmosság, súlygyarapodás, csökkent teljesítmény, az általános jólét romlása.

A szervezetben található emelkedett nyomelem tirotoxikózist vagy hyperthyreosisot okoz. A jód ajánlott napi bevitele 2-5 g lehet. Az anyag tenger gyümölcseiben, marha májban, tojásban található. A jódhiány kompenzálásához elegendő az iodizált só napi fogyasztása.

 • A-vitamin

A retinolt az emberi szervezetben nem termelik függetlenül. Az anyag béta-karotinból származik, amely élelmiszerből származik. A pajzsmirigy-rendellenességek esetén a retinolképződés sebessége csökken, ami a metabolikus reakciók, a szemproblémák és az immunrendszer védő tulajdonságainak csökkenéséhez vezet.

A normál szintézis során az A-vitamin a fertőző kórokozókkal küzd, támogatja a belső szervek normális működését és integritását. A retinolt nyers burgonya, sárgarépa, datolyaszilva, homoktövis és más, magas béta-karotin-tartalmú termékekben találjuk.

 • A B csoport vitaminjai

Kedvezően befolyásolja az endokrin rendszert, növeli a szív-érrendszer működését és javítja az anyagcsere folyamatokat. A B-vitamin hiánya az emésztőrendszer rendellenességei, a lágyszövetek és az ízületek duzzadása, valamint a bőrgyógyászati betegségek. A szekréciós zavarok és az alvási problémák is megfigyelhetők. A nyomelem napi sebessége - 2,6 mg. Diófélék és gabonafélék, zöldségek és tejtermékek. Különös figyelmet kell fordítani a magnéziumra, azaz a B6-vitaminra.

 • Askorbinsav

A C-vitamin növeli az immunrendszer védő tulajdonságait, javítja a pajzsmirigy és a hasnyálmirigy működését. Figyelmeztet az atherosclerosisra. Ennek a vitaminnak a hiánya az általános jóllét, az étvágytalanság, a vérzőgumi és a vérzési rendellenesség romlása. Az aszkorbinsav citrusfélékben, csípőben, paprikában, fekete ribizliban található. A magas hőmérséklet magasan elpusztítja a vitamint, és nem tolerálja a közvetlen napfényt.

 • D-vitamin

A sejtekben és szövetekben felhalmozódik, zsírban oldódó mikroelemekhez tartozik. Felelős a normális csontnövekedésért és a kalcium felszívódásáért. A vitaminhiány a csontok fokozódó törékenysége és deformációja következtében nyilvánul meg. Az anyag napi adagjának megszerzéséhez naponta 1-2 órát kell tartani. A kalciferolt zsíros halakban, tojásban, tejföllel és tejszínnel találják.

 • E-vitamin

Felelős a pajzsmirigy fizikai állapotáért. A tokoferol hiánya a szövetek szövetének fokozatos megsemmisítéséhez és még a diffúz goiter kialakulásához vezet. A szervezetben a vitamin nem szintetizálódik, ezért az élelmiszerből származik. Javítja az endokrin rendszer, a pajzsmirigy, az agyalapi mirigy és a mellékvese működését. Gabonafélék, diófélék és tojás.

Lehetőség van a szervezet számára alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal a multivitamin gyógyszerek, étrend-kiegészítők és étrend-kiegészítők segítségével. A pajzsmirigy oldalán található patológiák esetében a következő komplexeket ajánljuk:

 • Jodomarin, jódegyensúly - helyreállítja és fenntartja a testben lévő jódszintet.
 • Aevit - a magas retinol tartalmú vitamin komplex, amely alkalmas az endokrin rendszer fenntartására.
 • A Vitrum, Alphabet, Complevit multivitamin készítmények, amelyek a szervezet számára a legfontosabb anyagokat tartalmazzák.

A vitaminok dózisát az orvos választja ki, minden egyes beteg számára. A nyomelemek a legjobb étkezés után reggelre kerülnek. Ez hozzájárul a jó egészség fenntartásához egész nap. A vitaminokat nem lehet folyamatosan bevenni, a kezelés több kurzusból áll, amelyek között átmeneti szünet szükséges.

Fizikoterápia

A hypothyreosis átfogó kezelése magában foglalja a fizioterápiát. A fizioterápia ilyen hatással van a testre:

 • Növelje a felhasznált gyógyszerek hatékonyságát.
 • A szekréciós szervek működésének normalizálása.
 • Serkenti a pajzsmirigyet és más endokrin szerveket.
 • Javítsa a szervezet redox- és anyagcsere-folyamatait.
 • Kedvezően hat a szív-érrendszerre és az idegrendszerre, emésztésre.
 • A hormonok előállításának helyreállítása.
 • Javítsa az általános jólétet.

A pajzsmirigy betegségeiben a klimatoterápiát és a hőterápiát gyógyszerekkel, valamint masszázsokkal és elektroforézissel együtt alkalmazzák. A pajzsmirigy-elégtelenség korrekciójára szolgáló leghatékonyabb fizioterápiás eljárások a következők:

 1. Pajzsmirigy-stimuláló módszerek:
 • Jód-bróm fürdők.
 • A pajzsmirigy alacsony intenzitású SMW-terápia.
 1. Enzim-stimuláló módszerek:
 • Oxigén fürdők.
 • Ózon fürdők.
 • Vibrovacuum terápia.
 • Kontraszt és légfürdők.
 • Thalasso.
 1. Hormonális korrekciós módszerek:
 • Tangenialis elektroalgesia.
 • Szénsavas fürdők.
 • Radon fürdők.
 • Transzcerebrális UHF terápia.
 • A transzcerebrális alacsony frekvenciájú elektroterápia.

A test funkcióinak javítása érdekében DMB-terápiát alkalmaznak, vagyis az UH mikrohullámokat a nyak és a mellékvese elülső felületére. A mikrohullámok növelik a glükokortikoid aktivitást, a hidrokortizon szabad formáinak és a kortizol szintjét, immunológiai toleranciát.

A jód elektroforézist és az UHF terápiát az érintett szerv területén a pajzsmirigy stimulálására használják. Is ajánlott ultraibolya sugárzás, edzésterápia és masszázs. Ha a hypothyreosisot a gyomor-bél traktus motoros működésének károsodása kíséri, akkor az ásványi ásványvizet és a termikus eljárásokat előírják. Az artropátia sárterápiát mutat, ami növeli a motoros aktivitást és csökkenti az ízületi fájdalmat. A betegség súlyos formáiban szanatóriumi kezelést végeznek.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24]

Alternatív kezelés

A gyógyulási folyamat felgyorsítása érdekében sok beteg nem hagyományos módszereket alkalmaz. A veleszületett hypothyreosis alternatív kezelését az alábbi receptek alkalmazásával végezzük:

 1. Öntsünk egy pohár forró vizet egy evőkanál zúzott citromhéjat és 30 g lenmagot. Forraljuk a keveréket közepes hőre 5-10 percig. Hűtés, feszültség és ½ csésze tea készítése naponta 2-3 alkalommal.
 2. 300 g vadon termő alma gyümölcsöt, tiszta magokat és apróra vágott. Öntsük az almákat 1 liter forró vízzel és forraljuk 10-15 percig. Hűtsük le és inni kis adagokban egész nap.
 3. Vegyünk egy evőkanál zúzott belső falakat a dió és a hajtásai közül. Töltse fel a nyersanyagot 250 ml-es vodkával, és tegye zárt tartályba 3-4 hétig. A kész tinktúra reggel és este 1 teáskanál vizet tartalmaz.
 4. Vegyünk friss burgonyát, sárgarépát és répát. Ne szedje meg a zöldségeket, és ne préselje meg a gyümölcslét, és ne készítsen italt a gyümölcscentrifuga. A gyümölcsleveket napi egy alkalommal háromszor, vagy minden egyes zöldségből és ½ csészéből külön lehet itatni.
 5. Amikor a test jódhiánya feloldódik egy pohár vízben 1 csepp jód és egy teáskanál ecetet. Vegyünk egy italt naponta kétszer étkezés közben.

A fenti módszerek alkalmazása előtt konzultáljon orvosával.

trusted-source[25], [26]

Gyógynövény

Ma az orvostudomány sok gyógynövényt ismer, amelyek pozitívan befolyásolják a pajzsmirigy működését.

Gyógynövényes receptek:

 1. 50 gramm ánizs gyümölcs 300 gramm dióval. Add hozzá a keverékhez 100 g főtt és apróra vágott fokhagymát, amíg sima. Kombinálja az összes összetevőt és alaposan keverje össze. Az étkezést megelőzően naponta kétszer 2-3 evőkanál 20 percig.
 2. Vegyünk 100 g közös cocklebur-t és öntsünk 500 ml vizet. Forraljuk alacsony hőmérsékleten 5-10 percig, hűtsük le, feszítsük meg. Vegyünk 1 pohár 3-szor naponta. Hatékonyabb a növény lé, 25% alkohollal hígítva. 10-15 cseppre kerül egy kanál mézzel. Durnikov nagy mennyiségű jódot tartalmaz, így nem rosszabb, mint a gyógyszerkészítmények.
 3. 15 g szárított May-liliomot vágjunk össze és öntsünk 100 ml vodkát / alkoholt. A szerszámot 1-2 hétig kell melegíteni. A gyógyszert naponta kétszer 15–30 csepp vízzel veszi.
 4. Vegyünk három részből a csalán leveleit, az Eleutherococcus zúzott gyökérének egy részét, ugyanolyan mennyiségű haldokló füvet, pitypangot és sárgarépát. Adjunk hozzá a zöldségkeverékhez a cocklebur füves két részét, és alaposan keverjük össze. 1,5 evőkanál száraz keveréket 500 ml meleg vizet öntsünk, 5-10 percig forraljuk. A törzshez 80 csepp alkoholos infúziót adunk a diófélékhez. Egyszer 100 ml-es italt fogyasszon étkezés előtt naponta 1-2 alkalommal.

A veleszületett hypothyreosis gyógynövényes kezelését fitoterapeuta írja elő.

trusted-source[27], [28], [29]

Homeopátia

A hypothyreosis másik alternatívája a homeopátia. A homeopátiás terápia normalizálja a hormonok termelését, ami pozitív hatást gyakorol az egész testre. Támogatja a fizikai és mentális egészség helyreállítását, normalizálja a súlyt.

A pajzsmirigy funkció csökkenésével ezek a gyógyszerek használhatók:

 1. Arnika - traumatikus sérülések és műveletek a pajzsmirigyben, izomfájdalmak és görcsök. A hematomák megjelenése, véralvadási zavarok, megnövekedett máj enzimszintek.
 2. Sepia - depresszió, a reakciók és a beszéd gátlása, a felső szemhéjak duzzadása, pelyhes bőr, sötét pigmentációval az arcán. A szék, a nőgyógyászati patológia megsértése.
 3. Thyroidin (borjú pajzsmirigyszövet) - aránytalan teststruktúra, edemás nyak, emelkedett májenzimek.
 4. Kolhikum - fokozott gyengeség és duzzanat, duzzanat a szem körül, szagérzékenység és székletbetegségek.
 5. Grafit - a bőr duzzanata és tömörítése, folliculitis a vállterületen. A haj, a körmök megnövekedett vesztesége és törése. Túlsúly, depresszió, melankolicitás, gyomor-bélrendszeri betegségek, székrekedés.

Minden homeopátiás gyógyszert csak orvosi célokra használnak, az egyedi dózis kiválasztásával és a kezelés időtartamával.

trusted-source[30]

Sebészeti kezelés

A hypothyreosis sebészete rendkívül ritka. A sebészetet a betegség noduláris formájára vagy a szerv jelentős növekedésére írják elő. A művelet akkor is lehetséges, ha radikálisan pozitív eredményeket kell elérni rövid idő alatt.

A veleszületett pajzsmirigy-betegség sebészeti kezelésének fő indikációi:

 • A test nagy mérete, ami megakadályozza a légzés és a nyelés folyamatát.
 • Az onkológiai folyamatok gyanúja.
 • Mellékhatások, ellenjavallatok vagy egyéb kezelések kudarcai.
 • Radioaktív terápia használata a goiter csökkentésére.
 • A radioaktív jódra nem érzékeny csomók.

Napjainkban mind a nyitott műtétet, mind a műtétet endoszkóp segítségével használják, azaz minimálisan invazív technikákat. Az eltávolított szövetek minimális mennyisége egy lebeny, a maximum a mirigy. Az egyes csomópontok neoplazmái eltávolítása nem történik meg, mivel szinte mindig relapszusok lépnek fel, és a mirigy erős szálas membránja nem teszi lehetővé a második műveletet.

Ami a más szervek sebészeti kezelését illeti a veleszületett és más hypothyreosisos betegeknél, a szövődmények nagy kockázata áll fenn. A műtét legvalószínűbb következményei:

 • Légzési elégtelenség.
 • Bélelzáródás.
 • A véralvadás és a szövetek fokozott vérzésének megsértése.
 • Szívmegállás és kóma.
 • Hypothermia.
 • Gipotoniya.
 • Mellékvese elégtelenség.

A műtét előtti pajzsmirigy-betegségben szenvedő betegek hormonális gyógyszerekkel kezelik a fenti komplikációk kialakulásának minimalizálását.

Van olyan dolog, mint a posztoperatív hypothyreosis. A pajzsmirigy területén a műtét után fájdalmas állapot alakul ki. Ennek a szövődménynek a prevalenciája 20% a nőknél és 16% a férfiaknál. A kockázati csoportba idős betegek, anémiás betegek, cukorbetegség, veseelégtelenség tartoznak. Ebben az esetben a szervhormonok szintézisének megsértése a funkcionális képességek, a jódhiány vagy a hipotalamusz-hipofízis destruktív folyamatainak gátlásának eredménye.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35], [36]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.