^

Egészség

A szegycsont röntgenfelvétele 2 vetületben

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 12.03.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Általában diagnosztikai célból mellkasröntgent készítenek, de szükség lehet a lapos szegycsont fókuszált vizualizálására az elülső falának közepén - szegycsont röntgenfelvételére.

Az eljárás indikációi

A mellkasröntgen indikációi a következők:

  • sérülésekkel összefüggő szegycsonttörés , beleértve a  mellkas intenzív kompresszióját a  kardiopulmonális újraélesztés során;
  • a szegycsont posztoperatív divergenciája (nonunion) - szternotómia után a koszorúér bypass graft során;
  • mellkasi deformitások -  tölcsér mellkas , szegycsont hasadás,  lengyel szindróma ;
  • fejlődési anomália a szegycsont alsó részének hiánya formájában (xiphoid folyamat) - axiphoidia;
  • mellkasi elülső fal szindróma - borda-sternális szindróma (borda-szegycsont ízületek gyulladása);
  • a szegycsont chondro- vagy osteosarcoma gyanúja.

Mit mutat a mellkas röntgen? Röntgenfelvételen  a szegycsont  (sternum) - a nyaki horony alatt induló nyél (manubrium sterni), a test (corpus sterni) és a xiphoid folyamat (processus xiphoideus) - látható a gerinc mentén, csigolyák szuperpozíciója nélkül, és a csont kérgi kontúrjai is láthatók a szív árnyéka felett; sternoclavicularis ízületek (articulatio sternoclavicularis) is láthatóvá válnak.

Készítmény

Az előkészítés, mint minden csontszerkezet röntgenfelvételénél, arra korlátozódik, hogy a páciensnek el kell távolítania minden fémtartalmú tartozékot – bárhol is legyen.[1]

A páciens pozicionálása vagy helyzete a mellkasröntgen során a röntgenpozíciók atlasza szerint történik, és a röntgenpozicionálástól függ, vagyis attól, hogy az adott csontot milyen vetületben kell venni.

Technika mellkas röntgen

A szabvány szerint a szegycsont röntgenfelvétele 2 vetületben történik: az oldalsó (oldalsó) és az elülső ferde.

A szegycsont röntgenfelvétele az oldalsó vetületben - a leginformatívabb a szegycsont törése és az elmozdulás mértékének meghatározása, valamint az áttétek kimutatása esetén - a beteg függőleges helyzetében (ül vagy állva) történik. ). Ebben az esetben a páciens mellkasának egyik oldalát a röntgenkazettával szomszédosnak kell lennie, a kezét a háta mögé kell vinni, vállát hátra húzva (hogy a mellkas előre mozduljon), állát fel kell emelni. A radiológus utasítására a páciensnek néhány másodpercig vissza kell tartania a lélegzetét.

Ha erős fájdalom akadályozza a pácienst ennek a pozíciónak a felvételében, párhuzamos vékony sugárzást (kollimációt) alkalmaznak, amely lehetővé teszi a kielégítő kép készítését. Súlyos sérülések esetén az eljárást fekve - oldalt vagy háton - hajtják végre, ennek megfelelően változtatva a röntgensugár fókuszát.

Az oldalnézetet gyakran egy jobb elülső ferde nézet egészíti ki, amelyben a páciens 15-25°-ban előrehajol, és a központi sugár a filmre merőlegesen irányul - közvetlenül a gerincoszlop bal oldalán, a nyaki horony között félúton. és a xiphoid folyamat. Súlyos sérülés esetén röntgenfelvételt végeznek fekve - a bal hátsó ferde vetületben.

A szegycsont törésének röntgenjelei

A mellkasi röntgenfelvételek általában az első képalkotó felvételek azoknál a betegeknél, akiknél feltételezhető a mellkasi trauma. Az anteroposterior röntgenfelvételről kimutatták, hogy csak 50%-os érzékenységgel rendelkezik a szegycsonttörések kimutatására. Az oldalsó röntgenfelvétel növeli az érzékenységet, és általában diagnosztikus, mivel a legtöbb szegycsonttörés keresztirányú, és bármilyen elmozdulás a szagittális síkban történik. 

Röntgenjelük pedig a sötét rések megjelenése a lapos szegycsont világos hátterén, ami a törésvonalak tükröződése. A törés meggyőző megerősítése a képen látható töredékek elmozdulása. [2]

A CT-t a mai napig az előnyben részesített képalkotó módszerként ismerik el a feltételezett szegycsonttörés esetén, amely amellett, hogy kimutatja a csont integritásának megsértését, képes kimutatni az esetleges retrosternalis hematómákat és lágyrész-ödémát.

Mellkasi deformitás röntgenfelvételen

A mellkas tölcsér alakú deformációja (Pectus excatum) esetén az oldalsó vetületben végzett röntgenfelvétel a szegycsont behatolását (elhajlását) mutatja a mediastinumba; gyakran előfordul a mellkasi gerinc elülső elhajlása (kyphosis), a szegycsont tengelyirányú elcsavarodása és vastagságának észrevehető növekedése.

Ezenkívül ultrahanggal és számítógépes tomográfia segítségével értékelik a mediastinalis szervek, a csontok és a mellkas kötőszöveteinek állapotát.

A nyelves mellkas (Pectus carinatum) radiológiai jelei közé tartozik a szegycsont chondrogladiolaris vagy chondromanubriás kitüremkedése. Az első esetben középső és alsó része előrenyúlik, a második esetben a szegycsont markolatának kitüremkedése lép fel (Currarino-Silverman szindróma néven ismert).

A II. Fokú lengyel szindrómában szenvedő betegeknél a szegycsont deformációja a röntgenfelvételen kis oldalirányú elfordulás formájában látható, ami sokkal hangsúlyosabb a IV. Deformációs fokban.

A szegycsont szarkóma röntgenjelei

Röntgenfelvételen a szegycsont osteosarcoma egyenetlen élekkel rendelkező, világos határokkal nem rendelkező képződménynek tűnik, amely csontból és lágy szövetekből áll, oszteolitikus destrukciós területekkel (a csontszövet medulláris és kérgi rétegének elpusztítása), meszesedés (meszesedés) zónák), valamint az oszteoid mátrix (oszteoblasztok által kiválasztott) bevonása.nem mineralizált fehérjék).

Az oldalsó vetületben lévő képeken a tumor periostealis reakció eredménye látható - a chondroid mátrix (periosteum) mineralizációja csontnyúlványok formájában (amit a szakemberek spiculusnak neveznek).

Lokalizációjuk témájában, a csontpusztulás jellege, a mátrix mineralizációja, a periostealis reakció és a hozzá tartozó lágyrész-komponens. A lapos csontok, különösen a szegycsont daganatainak értékelésekor azonban a röntgenvizsgálatnak korlátai vannak: előfordulhat, hogy az elváltozás nem vetül ki teljesen a környező tüdők átfedése miatt. Az oldalsó röntgenfelvételek segíthetnek, különösen az intrathoracalis és extrathoracalis elváltozások megkülönböztetésében. A sima radiográfia korlátozottan használható kis elváltozások diagnosztizálására, valamint intrathoracalis kiterjedés felmérésére, amely keresztmetszeti felvételeket igényel. [3]

A szegycsont elváltozásainak műszeres diagnosztikájának választott módszere a számítógépes tomográfia (CT). A szegycsont szarkóma stádiumának helyi meghatározására (az intraosseus terjedésének és a lágyrész-károsodás értékelésére) MRI-t használnak.

Ellenjavallatok az eljáráshoz

A radiográfia ellenjavallt betegek súlyos állapotában, fertőző betegségek és belső vérzés akut fázisában, terhes és szoptató nőknél.

15 év alatti gyermekeknél a röntgenfelvételt lehetőség szerint ultrahanggal (ultrahanggal) vagy MRI-vel kell helyettesíteni.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.