^

Egészség

Progeszteron a vérben

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 14.07.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A progeszteron elősegíti a méh nyálkahártyájának proliferációját, megkönnyíti a megtermékenyített tojás beültetését. A progeszteront sárga testtel szintetizálják, és a terhesség alatt a placenta a fő forrása. A progeszteron koncentrációjának mérése a vérben a menstruációs ciklus alatt történő ovuláció megerősítésére vagy kizárására szolgál.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Ki kapcsolódni?

A progeszteron koncentrációja a szérumban

Kor

Progeszteron, nmol / l

Nők:

 

Follikuláris fázis

0,5-2,2

Ovulációs fázisban

3,1-7,1

Luteális fázis

6,4-79,5

Klimax

0,06-1,3

Terhesség:

 

9-16 hét

32,6-139,9

16-18 hét

62,0-262,4

28-30 hétig

206,7-728,2

Prenatális időszak

485,8-1104

Férfiak

0,4-3,1

A progeszteron fő célszervere a méh. A hormon a proliferativ módon megvastagodott endometrium szekréciós transzformációját okozza, ezáltal biztosítva a megtermékenyített tojás beültetésére való készségét. Ezenkívül a progeszteron fontos kontrollfunkciót hordoz a gonadotropin-gonadal szteroid rendszerekben, és stimulálja a hőközpontot. Ez az ovuláció után a menstruációs ciklus luteális fázisában 0,5 ° C-kal növeli a testhőmérsékletet.

Az LH csúcs végéig a progeszteron koncentrációja rendkívül alacsony marad. Mindazonáltal, az LH csúcsával párhuzamosan a ciklus közepén a progeszteron koncentrációja kismértékű, de szignifikánsan emelkedik, majd csökken. Az ösztradiollal párhuzamosan a progeszteron szintje ismét emelkedik a ciklus második felében. Ez azt jelenti, hogy a luteinizáció befejeződött. A ciklus végére a progeszteron koncentrációja ismét csökken, és eléri az első, follikuláris fázis értékeit, amelyekben a sárga test hatása gyakorlatilag hiányzik. A progeszteron koncentrációjának éles csökkenése menstruációs vérzést okoz.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.