^

Mi az ovuláció?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

"Mi az ovuláció és hogyan lehet meghatározni?" Ez a kérdés lényeges azoknál a nőknél, akik tervezik a fogantatást, vagy fordítva, miközben inkább szívesen tartózkodnak a terhességtől. A terhesség ténye vagy pontosabban a fogamzás a spermium egy érett nőstény tojással történő fúziója. A tojás eljut az előkészítés folyamatába - a petefészkekben érik, majd kijön. A trágyázásra kész tojás felszabadulási idejét ovulációnak, azaz ovulációnak nevezik. A szónak van egy latin gyökere, ami tojást (tojást) jelöl.

Annak érdekében, hogy megtudja, mi az ovuláció, kövesse az egész folyamatot elejétől a végéig. A petefészkek tartalmaznak egy speciális kerek formációt - a tüsző. Ebben van benne, hogy a petesejt egy fejlődési ciklust elhalad. A sejtet tartalmazó tüszőér nővé válik és fejlődik vele körülbelül két hétig. Mivel a fejlődési buborék folyamatosan termel női hormonokat - ösztrogént. Az ösztrogének viszont befolyásolják a méh bélését, mintha felkészítenék a lehetséges koncepcióra. Két héttel később, amikor a ketrec készen van, a hólyag felrobban, felszabadítva az érett tojást kifelé. Szalpinx a finom kiemelkedéseket fehérje - pilus, hogy rögzítse az érett sejt, és előre meg a folyadékkal együtt szivárog a megrepedt tüsző, a hasüregben. A hasüregből származó petefészkek gyorsan beleesnek a méhbe, a petevezetékbe, amelyet oviductnak is neveznek. A méh lumenében egy érett sejt és sperma meghatározó "találkozása" fordulhat elő. Minden ciklikus periódust a follikuláris hólyagok sokaságának (akár több ezer fő) érlelésével jellemeznek, de csak az egyik a sok ezer "ovulátum" közül. Kiderül, hogy csak egy tojást lehet megtermékenyíteni - egyetlen tojást. Kivételt képeznek két érett tüsző kifejlődése, ezért van esély az ikrek szülésére (raznoyaytsevyh). Míg az érett sejtek, akik egy találkozót a legaktívabb a sok millió társaik sperma, tüszős buborék is átalakul a sárgatest. A tüsző lutein sejteket tartalmaz, amelyek jellegzetes sárgás színűek, és gyorsan elkezdenek szorozni és a progeszteront felszabadítani. A sárga test kialakulásának folyamata körülbelül két hétig tart, ami a menstruáció második fázisa. Most megtudtad, hogy mi az ovuláció, és itt van, hogy felismerjem, olvassa el az alábbiakban.

Mi az ovuláció szubjektív érzése?

  • Jellemző fájdalom, húzás, bizsergés, általában az alsó hasban; 
  • Fokozott szexuális ingerlékenység; 
  • Néhány változás a hüvelyi kibocsátásban sokkal gazdagabb (ösztrogén hatású); 
  • Talán enyhén duzzad a has és a duzzanat a szájszárazság; 
  • Az egész test enyhe puffadása; 
  • A bőr szokatlan érzékenysége, különösen a mellkasban; 
  • Az emlőmirigy enyhe emelkedése lehetséges a fájdalmuknak.

Hogyan lehet meghatározni az ovulációt?

Az ovulációt a lutein szintjét mutató speciális tesztcsíkok alkalmazásával határoztuk meg. A luteinizáló hormon (LH) az ovuláció idején nagyon aktív választódik ki, és szintje jelentősen megnőtt. Az LH jelen van a vizeletben, amelynek segítségével a vizsgálat megmutatja, hogy mennyire magas a hormontartalom.

Klasszikus esetben az ovuláció időtartama a 12. és a 15. Nap között, a standard 28 napos ciklusban történik. Ha a menstruációs időszak rövidebb, például 21 nap, akkor az ovuláció a hetedik napon kezdődik, a ciklus kezdetétől kezdve.

A koncepció fogalma megszakítja az ovulációt. Ha a fogamzás nem következik be, az érett sejt a petevezetékben meghal és menstruációs vérzés alatt ürül. Ezután a ciklus ismétlődik.

Ami sok nő tud az ovulációról, ezek az információk segítenek gondosabban és tudatosan tervezni a terhességet, vagy időben védeni, és ezáltal elkerülni az abortuszt.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.