^

Egészség

A laryngospasmus első sürgősségi segítése: a cselekvés algoritmusa

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A laryngospasmus sikeres megkönnyebbülésének egyik feltétele időszerű és megfelelő előtti orvosi ellátás.

 • Az első dolog, hogy megnyugtassa a beteget. Ehhez irritáló hatásokat kell alkalmazni: nedvesítsd fel az arcodat vízzel, csípje meg a bőrt, pattogjon hátul.
 • Biztosítani kell a friss levegő ellátását. Ehhez távolítsa el a szorító ruhát, nyissa ki az ablakot a szobában és adja az áldozathoz kis mennyiségű vizet.
 • A támadás megállításához hányató reflexet indíthat el, ha megnyomja a nyelv gyökerét, vagy néhány másodpercig tartja a lélegzetet.
 • A görcsösség, amely egy percnél hosszabb ideig tart, 0,5% -os kálium-bromid-oldat belső oldatát mutatjuk be.

Ha a fenti módszerek hatástalanok, akkor az illesztés előrehalad és az aszfehiia megkezdődik, majd légcső intubációt vagy tracheotómiát hajtanak végre a légutak átjárhatósága érdekében. Ezt az eljárást csak orvos végezheti. Ha a szívelégtelenség jelei vannak, akkor az újraélesztést és a közvetett szívmasszírozást végezzük. Miután a laryngospasmus leállt, a beteg oxigénterápiát kapott.

Emergency care a laryngospasmus számára

A gége görcsös formája az egész test görcsjeivel és az asphyxia jeleivel olyan állapot, amely sürgős segítséget igényel, mivel progresszió halálhoz vezethet.

A laringozgás hatásának algoritmusa:

 • Az érintett személyt vízszintes felületre kell helyezni, mert újraélesztést igényelhet.
 • A mellkas és a tüdő mozgásának megkönnyítése, felszabadítása vagy eltávolítása.
 • Biztosítsa a legcsendesebb helyzetet és a friss levegő áramlását, mivel fennáll az oxigén éhezés veszélye.
 • A test és az arc vizes vízzel áztassa a páciensnek egy ammóniával bevont gyapotot, vagy nyomást gyakoroljon a nyelv gyökereire. Az ilyen bosszantó intézkedések megállítják a görcsöt.
 • Mivel a görcs hipokalcémiával társul, intravénás kalcium-glükonátot adunk 5-10 ml 10% -os oldat adagolásával.
 • A légutak átjárhatóságának helyreállításához intubációt vagy tracheotómiát kell végrehajtani.
 • Impulzus és szívmegállás hiányában a szívizom indirekt masszázsa látható.

A légzés visszanyerése után a beteget kórházba szállítják a mentőautóba, hogy figyelemmel kísérje a létfontosságú jeleket és további vizsgálatokat.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

A laryngospasmus eltávolítása?

A gége görcsös felnőtt kezelése nehéz, de egyes esetekben önállóan haladnak. A támadás során különös figyelmet kell fordítani az elsődleges sürgősségi ellátásra.

A laryngospasmus eltávolítása érdekében a betegnek friss levegőhöz és nyugodt környezethez kell hozzáférni. A pánik és hisztérikus állapot a légzési elégtelenség súlyosbodásához vezet. Ha a betegség enyhe, a páciensnek hűvös vizet kell inni, és meg kell nedvesítenie az arcot.

A görcsök oldalt ingerléssel megállítják: a hátán csapódnak, csipkeszik a bőrt, megnyomják a nyelv gyökerét. Használhat ammónia-alkoholt vagy intravénás / intramuszkuláris antikonvulzív injekciót. Ha biztosan tudja, hogy a támadást egy allergén okozza, akkor antihisztaminokra és allergiaellenes szerekre van szükség.

Hogyan lehet eltávolítani a laringospazmot otthon?

Az első dolog, ha a szerette egy laryngospasmus, hogy mentőt hívjon. Az orvosok megérkezése előtt meg kell próbálni enyhíteni a beteg állapotát otthon.

Az áldozatot vízszintes helyzetbe kell helyezni, és el kell távolítani a ruhát. Az arc hideg vízzel nedvesítsen, folyadékot adjon és friss levegőáramot biztosítson. A körülötte lévő környezetnek nyugodtnak kell lennie, hogy a beteg a lehető legnagyobb mértékben ellazuljon. Hatékonyak lesznek a hátán, a torok területének csípése, a nyelv gyökerét és más irritáló hatásokat.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.