^

Egészség

A
A
A

A hangszalagok parézise: okok, tünetek, diagnózis

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A beszéd az emberi társadalomban a kommunikáció fő eszköze, amely hozzájárul a magasabb mentális funkciók fejlődéséhez: gondolkodás, figyelem, memória stb. A csecsemőkortól kezdve megtanuljuk megérteni és reprodukálni a hangokat, szavakat, kifejezéseket. Ezek a közös jelek és konfigurációik megkönnyítik az emberek közötti kommunikációt. Egy modern ember nem is gondol arra, hogyan fejezheti ki más módon gondolatait, kapcsolatait, érzelmeit, hogy azok mások számára érthetőek legyenek és segítsenek a kapcsolatok kialakításában. Nem meglepő, hogy a hangberendezés bármely patológiája (például a hangszalagok parézise), amely megfosztja az embert a normális verbális (beszéd) kommunikáció lehetőségétől, ma komoly probléma, és nem csak orvosi jellegű.

Egy kis anatómia

Nem titok, hogy a beszéd egy személy fontos jellemzője, amely megkülönbözteti őt az állatvilág más képviselőitől. Beszédkészüléke összetett szerkezet, amely magában foglalja a különböző funkcionális rendszerekhez kapcsolódó szerveket. A beszédkészülék 2 részből áll: központi és perifériás. A periféria részleg a következőket tartalmazza:

  • hallókészülék (külső, középső és belső fül), amely lehetővé teszi a hangok és a beszéd hallását,
  • beszédkészülék (légző-, hang- és artikulációs készülék), amelynek segítségével különböző hangokat adhatunk ki, különféle hangkombinációkat és szavakat alakíthatunk ki.

A beszédkészülék központi része magában foglalja az agy beszédzónáit és az idegrostokat, amelyek impulzusokat továbbítanak a központi idegrendszerből a hangképzésben részt vevő perifériás légző- és beszédszervekbe, valamint az ellenkező irányba. Ez lehetőséget ad arra, hogy ne csak az egyes hangokat ejtsük ki, hanem irányítsuk kiejtésüket, elemezzük és kialakítsunk bizonyos hangláncokat (szavakat), amelyekkel kijelölünk egy adott tárgyat, cselekvést, jellemzőt stb.  [1]

A vokális készülék alapja a gége, amely porcokból és izmokból áll, és nyálkahártyával borított. A gége felső részében, amely elvileg hanggenerátor, belső héja 2 redőt képez, amely izomból és rostos kötőszövetből áll. A redők kötőszöveti részeit hangszalagoknak nevezik, bár leggyakrabban ez a kifejezés a hangráncokra vonatkozik, azaz m izom, és kötőszöveti részük.

A gége ízületeiben végzett mozgásoknak, a rugalmas izmok és idegszálak jelenlétének köszönhetően a hangráncok szövete összehúzódhat és megnyúlhat. Ennek eredményeképpen a hangszalagok feszültsége és a köztük lévő rés mérete megváltozik, a kilélegzett levegő áramlásának hatására a hangszalagok (mind a teljes tömegük, mind az egyes részeik) rezegnek, és különböző hangnemek alakulnak ki.

A hangszalagok megváltoztatják helyzetüket és feszültségüket a beszédkészülék központi részéből érkező idegi impulzusok hatására. Az impulzusok az idegrostok mentén haladnak. Nyilvánvaló, hogy a központi idegrendszert és a vokális készüléket összekötő idegek bármilyen károsodása minden bizonnyal befolyásolja a hang kiejtésének minőségét.

Járványtan

És bár a statisztikák szerint leggyakrabban azok az emberek, akiknek a szakmájához sok beszéd szükségessége kapcsolódik: tanárok, diszpécserek, bemondók stb., Elveszett vagy rekedt hang miatt fordulnak az emberekhez, fontos megérteni, hogy nagy terhelés a hangszalagok messze nem az egyetlen oka a jogsértésnek.hangképzés. Ezenkívül ebben az esetben egy egyszerű reverzibilis paresis -típusról beszélünk, amely a vérellátás megsértésével jár (a szalagok túlterhelése miatt a kis hajszálerek felszakadhatnak, a közeli lágyrészek táplálkozása romlik, a gégeizmok hangja csökken) és a hangráncok csökkennek). 

Tanulmányok szerint a hangszalagok parézisének 60% -a a gége, a nyelőcső vagy a pajzsmirigy neoplazmáihoz és az azonos lokalizációjú sebészeti műtétekhez kapcsolódik. És az első helyen a pajzsmirigy műtétei vannak. A bizonytalan etiológiájú idiopátiás parézist az esetek 20% -ában diagnosztizálják, és általában a betegség valódi oka egy vírusfertőzés. Idegsebészeti műtétek és idegrendszeri patológiák idegkárosodása miatti parézis az esetek 5% -ában fordul elő. Az agy, a torok, a légzőrendszer fertőző és gyulladásos betegségei 4-5%-ban a hangberendezés megzavarását okozzák. [2],  [3], [4]

Benninger és mtsai. Számításai szerint a kétoldalú hangszalagbénulás az esetek 44% -ában sebészeti traumával, 17% -ában rosszindulatú daganattal, az esetek 15% -ában a tracheális intubációval másodlagos, a betegek 12% -ánál neurológiai betegséggel és idiopátiával járhat. Okozza 12 esetben. Az esetek % -a. [5]

Így világossá válik, hogy a hangszalagok parézise multifaktoriális patológia, amely alapos vizsgálatot és a betegség okainak azonosítását igényli. Az orvos csak így értheti meg a felmerült hangzási zavar (hangképzés) mechanizmusát, és előírhatja a megfelelő kezelést (tüneti és célja a betegség okának felszámolása) .

Okoz a hangszalagok parézise

A parézis a vokális apparátus funkcióinak részleges elvesztése, amely önálló betegségnek tekinthető, vagy más patológiák hátterében fordulhat elő. Leggyakrabban a fonáció ilyen megsértését figyelik meg a gyulladásos jellegű gégebetegségek hátterében:

  • Laryngitis - gyulladás a gége miatt a negatív hatások a fertőzés, irritáció a gége nyálkahártya által belélegzett vegyi anyagok vagy savak szájüregébe bekerülő (onnan tudják be a kezdeti szakaszai a gége) a reflux betegség, túlerőltetés a vokális redők hangos beszélgetés, sikítás, énekleckék közben... Az okok lehetnek traumás sérülések is, a gyulladásos folyamat terjedése az alsó vagy felső légutakból a gége nyálkahártyájába, daganatok a nyakban és a mediastinumban, az életkorral összefüggő izomtónus-csökkenés, melynek következtében az élelmiszer a légutakba jut traktusban, és gyulladást okozhat. [6]
  • A laringotracheitis a gége nyálkahártyájának gyulladása és a vele szomszédos légcső kezdeti szakaszai. Általában fertőző jellegű (gyakrabban vírusos, ritkábban bakteriális), és az orr, a torok, a hörgők és a tüdő fertőző és gyulladásos betegségeinek szövődményeként jelentkezik. Bár a betegség allergiás jellege nem zárható ki.

A gyulladást mindig anyagcserezavarok (szöveti ödéma), hiperémia (a nyálkahártya vörössége a keringési zavarok miatt) kísérik, és ennek következtében a gégeizmok tónusának csökkenése. Nem meglepő, hogy a fenti patológiák mellett a hang elnagyolása vagy rekedtsége figyelhető meg, csökken az ereje, és ha nem vigyáz a betegségre, akkor a hang vagy a suttogó beszéd teljes hiánya. [7]

  • A gége porcjának chondroperichondritis a hangszalagok parézisével a fonáció fő szervének porcszövetének gyulladásos betegsége. A betegségre a legérzékenyebbek a cricoid és az arytenoid porcok, amelyekhez a hangszalagok kapcsolódnak. [8] A hangváltozásokat ebben az esetben a nyelési aktus megsértésével párhuzamosan figyelik meg. A fertőzést a betegség okának nevezik. Lehetnek opportunista és patogén baktériumok, vírusok, amelyek behatolnak és aktiválódnak a gége szöveteiben szúrt és lőtt sebek, égési sérülések, légúti betegségek, belső fertőzések (tuberkulózis, szifilisz, tüdőgyulladás, tífusz), erysipelas következtében. Néha a gége chondroperichondritis alakul ki a torok tompa trauma után, szövődményként a műtét és a terápiás manipulációk után (intubáció, bronchoszkópia, tracheotomia, a nyelőcső bougienage stb.). [9] Bizonyos esetekben a betegséget a rák sugárkezelése váltotta ki, ami csökkentette a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállását. [10] Ha a betegség elkezdődik, előfordulhat, hogy a hang önmagában nem áll helyre. 

Kockázati tényezők

Bármilyen légúti fertőző betegség (ARVI, influenza, torokfájás, hörghurut, gyulladás és tüdő tuberkulózis, diftéria), valamint az agyi fertőzések (meningitis, meningoencephalitis) és a gerincvelő (poliomyelitis) fertőző betegségek kockázati tényezőinek tekinthetők. A hangszalagok közül.

A hangképzési zavarok a gyomor -bél traktus bizonyos fertőző patológiáival diagnosztizálhatók (például ha a légutakat a tífusz -kórokozó okozza, hangváltozások figyelhetők meg, rekedtek, tompák lesznek, az orr orrát gyakran megfigyelik botulizmus esetén ), tífusz, súlyos koponyasérülések, helyi üregek kialakulása a gerincvelőben és az agyban (syringobulbia), szifilitikus fertőzés, agyi bénulás.

A myasthenia gravis nevű neuromuscularis autoimmun patológiával a hangszalagok parézise léphet fel a gégeizmok erős feszültsége miatt (hosszan tartó vagy hangos beszélgetés, evés stb.). Súlyos poliomyositis (a csíkos izmok gyulladásos elváltozása) esetén a nyak és a gége lágy szövetei meggyulladhatnak, ami funkcionalitásuk részleges megsértésével jár (gyengülés, csökkent tónus).

A hangszalag izmainak működőképességének megsértése összefüggésben állhat az agy érrendszeri rendellenességeivel (agyi erek atherosclerosis, agyi stroke), a benne lévő daganatos folyamatokkal (a beszédközpontok közelében és az idegek áthaladásával) a gége beidegzése) és idegsebészeti műveletek (például a vagus ideg részleges károsodásával). A hangszalagok parézise műtét után, amelyet a vagus ideg (magjai és ágai) károsodása okoz, ritka szövődmény, amely 100 betegből 5-6 betegnél fordul elő.

A hangszalagok parézisének egyik leggyakoribb oka a nyaki és a mediastinum tumoros folyamatai, amelyek összenyomják az idegeket, amelyek impulzusokat vezetnek a vokális készülék perifériás részébe, és a gége sérülése, amikor a vagus ideg vagy annak ágai megsérülnek: a visszatérő és alsó gégeideg. Leggyakrabban a gége visszatérő idegének károsodásáról beszélünk, amely a pajzsmirigy sebészeti beavatkozásával, az intubációval, a brachialis plexus létra módszerrel történő blokádjával, a gége külső sérülésével lehetséges. [11]

A visszatérő ideg tömörítése és degenerációja lehetséges a mellkasi szervek különböző betegségeivel. A vagus ideg ellentétes irányú ágai (a mellkas szerveitől a garatig és a gégeig) közvetlenül érintkeznek számos létfontosságú szervvel (szív, tüdő, nyelőcső, mediastinum, pajzsmirigy). Bármely kóros képződmény és folyamat ezen szervek szöveteiben:

  • nyomja az ideget (aorta aneurizma, membrángyulladás vagy a szív alsó kamrájának megnagyobbodása, daganatok, golyva, tüdőgyulladás és azok megnagyobbodása, exudatív és cicatricialis folyamatok a mellhártyában)
  • vagy pusztulását okozzák (onkológiai betegségek: nyelőcsőrák, rosszindulatú folyamatok a pajzsmirigyben, mediastinum stb.).

A visszatérő ideget a megnagyobbodott nyirokcsomók (cervicalis, peribronchialis, mediastinalis) is összenyomhatják. [12]

A hangszalagok megnövekedett terhelése és a hideg levegő szájon keresztül történő belélegzése a garat és a gége szöveteinek gyulladásos betegségeit idézi elő, amelyekben a vérellátásuk és működésük megszakad. Hasonló helyzet figyelhető meg erősen poros levegő, füst, maró vegyszerek belélegzésekor, valamint a test súlyos mérgezése esetén. Ebben az esetben a gégegyulladást diagnosztizálják, amelynek szövődménye van a hangszalagok parézise formájában.

Mivel a beszédkészülék perifériás része közvetlenül kapcsolódik a központi idegrendszer tevékenységéhez, működésében fellépő bármilyen zavar negatívan befolyásolhatja a hangképzés folyamatát. A hangszalagok parézisét pszichopátia, hisztérikus rohamok, neurózisok (például asztheno-neurotikus szindróma), neurocirkulációs dystonia (vegetatív-vaszkuláris vagy VSD) esetén is megfigyelhetjük. Néha az emberek hangja eltűnik, vagy a stressz vagy az erős pszicho-érzelmi sokk hatására erősen legyengül az idegesség. [13]

A kétoldalúan visszatérő gégeideg-bénulás másik rendkívül ritka oka a Guillain-Barré-szindróma (GBS), a leggyakoribb szerzett demielinizáló neuropátia. Bár a Guillain-Barré-szindróma klasszikusan a mély ínreflexek elvesztésével és növekvő izombénulással jelentkezik, a perifériás idegek mellett a koponyaidegek is érintettek lehetnek. A GBS légzési distressz szindrómával is járhat, amely mechanikus lélegeztetést, szívritmuszavarok kialakulását és hemodinamikai instabilitást igényel. [14]

Pathogenezis

A   betegség patogenezisének, a hangszalagok parézisének középpontjában pontosan az idegek (a vagus ideg és ágai) vezetésének megsértése áll, amely mentén az impulzusok a gége szöveteibe, beleértve az izomszövetet is a hangráncok közül. Vagyis a vokális apparátus beidegzésének megsértéséről beszélünk, ami az izmainak tónusának csökkenését okozza, és a hang erejében, hangzatosságában, hangszínében tükröződik. Ezeket a beszédterápiás jogsértéseket egy néven egyesítik - dysphonia, és a hang teljes hiánya esetén aphoniáról beszélnek. [15], [16]

A hangszalag -parézisnek és következményeinek nincsenek nemi vagy életkori preferenciái. Ez a patológia azonos valószínűséggel fordulhat elő férfiaknál, nőknél, gyermekeknél. [17]

Tünetek a hangszalagok parézise

Tekintettel arra, hogy a hangszalagok parézise a beszédkészülék működésének multifaktoriális károsodása, gyanítható, hogy a tünetek kombinációi a különböző típusú patológiákban jelentősen eltérhetnek. Valójában, ha elvetjük az alapbetegség tüneteit (és végül is a gége izom-ínszalag apparátusának gyengülését gyakran megfigyeljük a már meglévő egészségügyi rendellenességek hátterében), akkor minden esetben sajátos klinikai kép látható.

A hangszalagok parézisének első jelei általában a hang megváltozása (hangzása, hangzása, hangzása) és légzési problémák. Ezek a tünetek különböző mértékben fejezhetők ki. A szalagok egyoldalú parézisével a kellemetlen hangváltozások kerülnek előtérbe. Szokatlan lesz, rekedtebb, süket, rekedt. Gyakran megfigyelhető a hang durvasága, a hangok szokatlan zörgése beszélgetés közben.

A gyors fáradtságot, amikor sokat kell beszélni, ami a kilégzés során fellépő feszültséggel jár (a hang kilégzéskor keletkezik), ugyanazokkal a hangváltozásokkal magyarázza. A hangok és szavak képződése egy személyben a reflex szintjén történik. Miután megtanultunk beszélni, már nem gondolunk arra, hogyan lehet ezt vagy azt a hangot reprodukálni. De a parézissel a hangok megváltoznak, hangjuk szokatlan lesz, ezért az embernek erősebben meg kell feszítenie a vokális apparátust, hogy visszatérjen a hangzáshoz, és helyesen ejtse ki a hangokat és szavakat. Ez gyors fáradtsághoz, kellemetlen érzéshez vezet a gége régióban, és néha izmainak görcséhez.

A hangszalagok parézisével járó légzési problémákat a glottis szűkülése magyarázza a redők izomzatának csökkenése következtében. Az a tény, hogy a légcső nem csak fonációs szerv, hanem a légzőrendszer része is. Amikor csendben vagyunk, nyitva vannak, és a levegő szabadon keringhet a légutakban. A hangráncok csak beszélgetés közben záródnak. Ha hangjuk csökken a központi kontroll gyengülése vagy a szöveti trofizmus megsértése következtében, a redők zárva maradnak, vagy nem nyílnak ki teljesen a csend folyamata során sem, ami akadályozza a légáramlást.

A hangszalagok egyoldalú parézisével, amely egyrészt beidegzésük zavara esetén jelentkezik, nincsenek különleges légzési problémák. A normálisan működő hangrés lehetővé teszi a rés kialakulását, amely elegendő a levegő szabad áthaladásához és a hangképzéshez, még ha kissé torz is. Néhány hónap elteltével a hangkiejtési hibák kevésbé észrevehetők, mivel az érintett redő elveszett funkcióját kompenzálják az egészséges redő normális működése miatt, amely most kettőre működik.

De ha a kétoldalú paresisről van szó, a helyzet némileg más. A glottis szűkítése mindkét oldalon már komoly problémát jelent a légzés számára, a belégzés és a kilégzés nehéz az ember számára. Ez különösen észrevehető fizikai erőfeszítés során, légszomj esetén, vagy élénk beszélgetés közben (egy személy lélegzettel beszél, gyakran megáll, hogy beszívja a levegőt, a belégzés és a kilégzés szokatlanul zajos).

Ezenkívül gyenge hangszalagokkal lehetetlenné válik a legtöbb, sőt néha az összes beszédhang kiejtése. Ebben az esetben a beteg vagy suttogva beszél, vagy gesztusokkal fejezi ki magát (aphonia). Igaz, a fonézis teljes hiánya a paresis során rendkívül ritka, ellentétben a hangszalagok bénulásával, amikor a hang kiejtésének és a légzésnek a lehetőségei teljesen attól függnek, hogy az érintett szalagok milyen helyzetben vannak. Tehát a kétoldalú bénulás zárt szalagokkal hirtelen fulladáshoz és a beteg halálához vezethet.

Annak ellenére, hogy a gége nem az emésztőrendszer szerve, sok, a garat közvetlen közelében lévő hangszalag parézissel rendelkező betegnek nehézséget okoz az élelmiszer lenyelése. Ha a hangszalagok funkcionalitásának gyengülését az epiglottis beidegzésének megsértésével kombinálják, amely elzárja a gégebejáratot étkezés közben, akkor fennáll annak a veszélye, hogy az étel belép a légutakba: a gége és a légcső megnő, ami szintén fulladást okozhat.

A hangszalag egyoldalú paresisét más közeli szervek (nyelv, ajkak) funkcionalitásának csökkenése és dysphagia  (nyelési zavar ) kísérheti, a fej különböző szerveinek beidegzéséért felelős idegek károsodása és nyak. Tehát a vagus ideg (vagy inkább egy idegpár) impulzusokat vezet az agyból a hasüregbe, és ágai nemcsak az artikulációs készülék beidegzéséért felelősek, hanem a fej, nyak, mellkas és hasi üreg. Ez az ideg motoros és érzőszálakat is tartalmaz, ezért károsodása mind a szervek motoros funkciójának megsértésével, mind érzékenységük (zsibbadás) kíséretével járhat.

Ha a vagus ideg és annak ágai megsérülnek, a központi idegrendszer részben vagy teljesen elveszíti az irányítást egy különálló testrész (különösen a gége és a szájszervek) működése felett, ezért a tudatos akaraterő nem teszi lehetővé a korrekciót a hangképzés folyamata rövid idő alatt.

Az instabil pszicho-érzelmi állapotú embereknél fellépő funkcionális parézissel a klinikai kép némileg eltérő lehet. Ebben nem specifikus tünetek jelennek meg, amelyek gyakran szubjektívek. Az esetek túlnyomó többségében ezek a tünetek sokkal gyengébbek, mint a betegek leírják. A betegek panaszkodhatnak izzadásra és torokfájásra, csiklandozó vagy égő érzésre, csomó megjelenésére a torokban stb., Valamint fejfájásra, alvászavarokra, fokozott szorongásra, amelyek nem jellemzőek közvetlenül a parézisre.

Forms

A hangszalagok parézisét okozó különféle okok miatt szükségessé vált a paresis osztályozása az okozó tényezők függvényében. Tehát a hangképzés zavarai (dysphonia) általában szerves és funkcionálisra oszlanak. A szerves esetek közé tartoznak a vokális apparátus gyulladásos betegségek által okozott diszfunkciói, a hangráncok területén kialakult daganatok és a mozgási rendellenességek (különösen a gégeizmok és a hangszalagok parézise és bénulása).

Ha nincsenek gyulladás jelei, akkor a hangszalagok alakja és színe normális, de hangzavar van, az otolaryngológusok funkcionális diszfoniáról beszélnek, amelyet az agyi gerjesztési és gátlási folyamatok vagy funkcionális pszichogén rendellenességek közötti helytelen kapcsolat okoz.

Korábban szokás volt a hangszalagok és a gége parézisét 2 típusra osztani:

  • myogén (myopathiás)
  • neurogén (neuropátiás).

A myogén magában foglalja a gége izomszövetének belső rétegeiben bekövetkező változásokat, amelyeket a gyulladásos folyamat akut és krónikus lefolyása, a hangszer túlterhelése, a mérgezés stb. A vérellátás és az izmok táplálkozásának zavarai. A parézis, amelyet a hangszalag izmainak gyengülése okoz beidegzésük megsértése miatt (összenyomódás, károsodás, az idegek működési zavara), neuropátiásnak tekintik. [18]

Manapság egyes tudósok a hangszalagok myopathiás parézisét a hipotonikus típusú funkcionális diszfóniának tulajdonítják, és a fonáció átmeneti megsértésének tekintik, amelyet az izmokra gyakorolt helyi hatás helyreállít. És a gége közvetlen parézisét csak azoknak a kóros állapotoknak tekintik, amelyek a vagus ideg és ágai aktivitásának megsértésével járnak, azaz neurogén patológiák.

A parézis neuropátiás formái lehetnek organikusak és funkcionálisak is, azaz neuropszichés rendellenességekből ered. A szerves rendellenességeket központi és perifériás eredetű patológiákra osztják.

A központi eredetű parézis, amelyet az agy betegségei és az azon végzett műveletek okoznak, a teljes összeg mindössze 10% -át teszi ki. Ide tartoznak: az agykéreg károsodása, kortikális-nukleáris útvonalak (idegszálak kötegei, amelyek impulzusokat továbbítanak a koponyaidegek motoros magjaihoz, ebben az esetben elsősorban a vagus ideg idegközpontjaiba vezető szálakról beszélünk) vagy közvetlenül magukat ennek az idegnek a magcsontjában elhelyezkedő magjait. Ezek agyi ischaemia, daganatok, súlyos fejsérülések, fertőző és gyulladásos folyamatok következtében jelentkeznek az agyban és a gerincvelőben. A hangszalagok funkcionális gyengesége agyi bénulással, szklerózis multiplexsel diagnosztizálható, vagy idegsebészeti beavatkozások során fellépő hibák eredménye lehet.

A perifériás eredetű parézis az idegek károsodása következtében következik be, amelyek információt továbbítanak az agyból a szalagokba és fordítva. A vagus ideg ágai éppen ilyen idegek. Okai: az ideg trauma, annak összenyomódása a különböző daganatok és a mellkas megnagyobbodott szervei, nyirokcsomók, rákos daganatok áttéteinek csírázása stb.

Van veleszületett és szerzett parézis is. Az első esetben a patológiát a beszédkészülék különböző részeinek kialakulásának megsértése okozza a születés előtti időszakban (fertőzés, mérgezés, terhes nő korai stádiumú vitaminhiánya, magzati sérülés) vagy születési trauma. Csecsemőnél a beszédkészülék perifériás részének beidegzésének megsértéséhez vezetett. A vokális apparátus szerzett gyengesége más kóros folyamatok következményei vagy szövődményei, vagy a vokális apparátus túlterhelésének eredménye, bár a legtöbb esetben egyszerre több provokáló tényező hatásáról beszélünk, például az aktív beszélgetésről és hideg levegő belélegzése, a hangszalagok túlterhelése a központi idegrendszer meglévő megsértésének hátterében stb.

A hangszalagok parézise lehet egyoldalú (a leggyakoribbnak tekinthető, és a jobb vagy bal hangszalag károsodása jellemzi), és kétoldalú,  [19] amikor mindkét hangránc érintett. A bal vagy jobb hangszalag parézisét okozó okok és tényezők sokfélesége ellenére az  [20] egyoldalú patológiát kevésbé veszélyesnek tekintik, mivel ez elsősorban a hangzás és a kapcsolódó pszichológiai problémák megsértése. 

A szalagok kétoldalú gyengülésével, amely szövődményként alakul ki a nyakon és a pajzsmirigyen végzett műtétek után, a trauma, az intubáció, a neurodystrophikus és neuromuscularis betegségek hátterében, nem a hangképzés egyszerű megsértéséről beszélünk, hanem a a légzésfunkció patológiája, amely életveszélyes helyzetnek tekinthető...

Komplikációk és következmények

Az emberi beszéd egy lehetőség a teljes körű, alapos kommunikációra faja más képviselőivel, lehetőség arra, hogy érthető formában közvetítse gondolatait, és hasznos információkat kapjon más emberektől. A hangzási zavarokkal küzdő emberek (különböző okok miatt) nem mutatnak csökkenést mások beszédének megértésében, de az a képtelenség, hogy gondolataikat világosan és érthetően kifejezzék, határozottan komoly pszichológiai problémává válik. Ez különösen akkor vehető észre, ha egy személy szakmai tevékenysége megköveteli a hangzásképzést.

A rekedtes hangú tanárnak nehéz beszélni és megtartani a diákok figyelmét, ami a fegyelem és a bemutatott anyag érthetőségének megsértésével jár. A logopédus a hangok egyértelmű kiejtése nélkül nem tudja megfelelően megtanítani az osztályait beszélni. A dysphoniában szenvedő énekesnőnek egyáltalán nincs joga munkába állni, amit a hatóságok és a szponzorok bizonyos elégedetlensége kísér. Így a hangszalagok parézise és az ebből eredő hangfunkciós károsodás nem csak a normális kommunikáció lehetőségeit korlátozza, hanem egy személy fogyatékosságát is okozhatja, különösen a károsodással járó idegműködési zavarok (dystrophikus folyamatok, gondatlan reszekció) esetén, ami gyakran visszafordíthatatlan karakterrel rendelkeznek.

A diszfónia nem a legjobb hatást gyakorolja a gyerekekre, különösen akkor, ha ilyen rendellenesség fiatalon jelentkezett, amikor a gyermek éppen a beszédet sajátítja el. Minél hamarabb megoldódik a probléma, annál kevesebb következménye lesz. Végül is a hangok kiejtésének kidolgozott helytelen sztereotípiáit a későbbiekben nagyon nehéz lesz megváltoztatni, annak ellenére, hogy a hangfunkció helyreáll. Ez nehézségeket okoz a kommunikációban és a szavak megértésében, az oktatási anyagok megértésében. [21]

Különösen nehéz azoknak, akiknek a hangja teljesen eltűnik. Gyakorlatilag némák lesznek a beszéd megőrzése és hallása révén. Ez az állapot pszichológiailag nehéz a legtöbb beteg számára: visszavonulnak, megpróbálják korlátozni a kapcsolatokat, depresszióba esnek.

A fertőző-gyulladásos betegségek vagy neuropszichiátriai rendellenességek által okozott parézis általában visszafordítható, és megfelelő kezeléssel a hang gyorsan helyreáll. A betegek azonban nem mindig kérnek különleges segítséget, arra számítanak, hogy a betegség magától elmúlik, és patológiát váltanak ki. De minél tovább hiányzik a hangszalagokból az oxigén és a tápanyagok, annál nehezebb lesz felépülniük a betegségből. [22]

A neuropszichiátriai rendellenességek teljes kezelése lehetetlen szakemberek (pszichológus, pszichiáter) közreműködése nélkül, és a központi idegrendszer stabilizálása nélkül a hang visszatérésére nagyon sokáig lehet számítani.

Diagnostics a hangszalagok parézise

A hangszalagok parézise olyan patológia, amelynek teljesen más, független okai lehetnek. Külső megnyilvánulásai dysphonia (aphonia) formájában keveset mondhatnak azokról a tényezőkről, amelyek a hangképzés károsodásához vezettek. Igen, és korai még csak ez alapján diagnózist felállítani, mert a hangszalag izmainak gyengesége nem keletkezik magától. A meglévő patológiák szövődményének és a szervek működésében bekövetkező funkcionális változások szövődményének kell tekinteni, amelyet anyagcserezavarok, fertőzés, mérgezés, idegkárosodás műtét során stb.

Azok. A dysphonia, amely pontosan a szalagparesis fő tünete, csak elszigetelt esetekben tekinthető önálló betegségnek. Például az újszülöttek hangráncainak gyengeségével. De ebben az esetben is inkább a méhen belüli rendellenességek távoli következménye, amelyek ilyen anomáliákhoz vezettek a gyermek fejlődésében.

A legtöbb esetben a betegek nem annyira maga a diszfónia miatt fordulnak orvoshoz (kivéve, ha annak kifejezett formája van, vagy a hangot egy személy használja munkaeszközként), hanem légzési és nyelési zavarokkal kapcsolatban, gyanítva, hogy kardiopulmonális betegségek, diftéria, torokfájás, farok (gyermeknél) stb. Bizonyos esetekben váratlanul diagnosztizálják a hangszalagok parézisét, az alapbetegséggel párhuzamosan, amelyről kommunikálni kell az orvossal (ez gyakran előfordul a légzőszervi betegségek, az endokrin patológiák, a daganatos folyamatok, a szívbetegségek, nyelőcső stb.).

Bármi is volt ez, de a károsodott hangképzés diagnózisa és ennek a folyamatnak az okainak azonosítása az orvos látogatásával kezdődik. Először is, a betegek terapeutahoz fordulnak, aki eldönti, hogy képes lesz -e önállóan diagnosztizálni (például dysphonia esetén a torok és a légzőrendszer fertőző és gyulladásos betegségei miatt), vagy szűk szakemberek segítségére lesz szüksége: fül -orr -gégész, neuropatológus, idegsebész, pszichiáter, tüdőgyógyász, endokrinológus, stb. Ha diszfóniáról beszélünk a vokális apparátus izmainak túlterhelése hátterében, akkor szükség lehet egy hangosító konzultációjára és segítségére, akikhez általában olyan emberek fordulnak, akik professzionálisan foglalkoznak vokállal.

Az orvos első látogatásakor a szakemberek a beteg panaszain, a torok szemrevételezésén és az anamnézis vizsgálatán alapulnak. A múltbeli és meglévő betegségekkel kapcsolatos információk, a folyamatban lévő sebészeti beavatkozások lehetővé teszik, hogy gyorsan navigáljon a helyzeten, és szűkítse a dysphonia, a légzési elégtelenség és a dysphagia lehetséges okainak körét, amelyek a hangszalagok parézisének megnyilvánulásai. Tehát a pszichogén patológiákra való hajlam funkcionális jellegű paresisre utal, és a mellkas, a mediastinum, a szív, a pajzsmirigy, a nyelőcső, valamint az idegsebészeti beavatkozások a vagus vagy a visszatérő ideg szervi károsodásának lehetséges okának tekinthetők.

De ez az információ nem elég. A laboratóriumi vizsgálatok nem tudnak egyértelmű képet adni a patológiáról. Segítségükkel (vérvizsgálat) csak a gyulladásos folyamatok jelenlétét lehet megállapítani a szervezetben és bizonyos anyagcserezavarokat (például megnövekedett glükózszint cukorbetegségben).

A rosszindulatú betegségek gyanúja miatt előírt speciális vizsgálatok (biopszia és biopszia szövettani vizsgálata) csak lehetővé teszik a rosszindulatú daganat megkülönböztetését a jóindulatú daganattól, de nem azt jelzik, hogy a neoplazma okozta a hangszalagok és a hang működési zavarát Termelés.

A hangszalagok és a gége parézisének diagnosztizálásában az instrumentális diagnosztika döntő szerepet játszik. Az otolaryngológusok által használt legegyszerűbb és leginkább hozzáférhető módszer a laryngoszkópia - a torok és a gége műszerekkel történő vizsgálata. A közvetett laryngoszkópia esetében az ilyen műszerek tükröt és fényszórót jelentenek a megvilágításhoz. A közvetlen laryngoszkópiát a beteg gégéjébe illesztett (diagnosztikai és terápiás) laryngoszkóppal végezzük, amely lehetővé teszi mind a hangráncok, mind a gége belsejének megjelenítését. [23]

A laringoszkópia lehetővé teszi a gyulladásos gócok, a gége nyálkahártyájának változásait, a kis és nagy vérzéseket azonosítani, amelyek a normál vizsgálat során láthatatlanok. Segítségével felmérhető a hangráncok állapota: helyzetük a légzés és a hangzás során, a mozgás kóros változásai, színe, alakja, a csillók mérete.

Elektronikus stroboszkóppal határozzák meg a hangszalagok rezgéseinek jellegét. Lehetővé teszi, hogy felmérje a hangráncok ingadozásának jelenlétét vagy hiányát a hangvisszaadás során, a meglévő frekvencia- és amplitúdóingadozások egyenletességét és szinkronizálását, hogy felfedje a szalagok hiányos záródását, a foltosok alakját stb.

A vizsgálat nagyobb objektivitása érdekében videó laryngoscopy vagy video laryngostroboscopos vizsgálat írható elő, amely lehetővé teszi a gége nagyított képének megjelenítését a monitoron, rögzítését, az információk dokumentálását a szakemberek közötti későbbi megbeszéléshez.

A glottográfia egy viszonylag új módszer a hang fonálási jellemzőinek tanulmányozására. A glottográf olyan eszköz, amely ultra-nagyfrekvenciás áramokat generál, és méri az ellenállást, amikor ezek az áramok áthaladnak a gégefalon. Az aktuális erősség megváltoztatásával meg lehet ítélni a hangráncok funkcionalitását. A készülék monitorán egy görbét láthat, amelyet egészséges emberekben az egyedi ciklusok kifejezett ciklikussága és egyenletessége jellemez. Különböző patológiák esetén a görbe bizonyos eltéréseket mutat: a periodicitást megsértik, az oszcillációs fázisokat nem határozzák meg, specifikus, fogakkal rendelkező töredékek jelennek meg. [24]

Ha az orvos azt észleli, hogy a hangráncok nem záródnak be, egyikük (vagy mindkettőjük) mobilitását korlátozzák, vagy más olyan izomszöveti elégtelenségre vagy elégtelen idegszabályozásra utaló rendellenességeket észlelnek, akkor a beteget további vizsgálatra irányítják. Módszereket alkalmaznak a gégeizmok összehúzódásának (elektromiográfia) és a neuromuszkuláris transzmisszió jellemzőinek (elektroneurográfia) felmérésére. Igaz, az elektromiográfia nem nyújt elegendő információt a hangráncok rezgéseiről, és a gége parézisére utal, amely kombinálható a hangszalagok gyengülésével, és a neurográfia csak a nyirokcsomó neurogén jellegére vonatkozik. Patológia, és neurológussal folytatott konzultációt követően írják fel. [25]

Ha központi eredetű parézis gyanúja merül fel (bulbar, a medulla oblongata patológiáival összefüggésben, ahol a vagus ideg magja található, vagy corticalis, amely az agykéreg és útvonalainak károsodásával jár), az agy alapos vizsgálata a daganatok, vérzések, degeneratív folyamatok jelenlétére szolgáló struktúrákra van szükség. Egy ilyen vizsgálat lehetséges az agy számított vagy mágneses rezonancia képalkotásának, valamint az agyi struktúrák (MSCT) vizsgálatának segítségével, amelyet traumában végeznek, a fejlődési rendellenességek, akut vérzések azonosítására. [26],  [27], [28]

Ha az orvos a hangszalagok perifériás parézisére gyanakszik, azaz az egyik, amelyet a vagus ideg ágainak összenyomódása okoz a vokális készülék felé vezető úton, áttekintő mellkasi röntgen, a mediastinum vagy a nyelőcső tomográfiája, a szív, a pajzsmirigy ultrahangdiagnosztikája.

A gége röntgen- és tomográfiája segít felmérni a szerv általános képét, de nem teszi lehetővé a hangráncok mozgásának jellegének meghatározását, ezért az ilyen vizsgálatok relevánsabbak a daganatok és a degeneratív folyamatok kimutatásában a gége szöveteiben vagy annak közelében. [29], [30]

Ha a beteg vizsgálata nem mutat morfológiai elváltozásokat (a hangszalag szerkezete és alakja normális, a szervben nem található szerves rendellenesség, amely befolyásolhatja a hang kiejtési funkcióját), az orvos arra a következtetésre jut, hogy a parézis működőképes lehet. Ebben az esetben nem lesz felesleges pszichológussal és pszichiáterrel konzultálni, pszichológiai teszteket végezni a lehetséges pszichoemotikus rendellenességek diagnózisával.

Megkülönböztető diagnózis

Különös figyelmet fordítanak a differenciáldiagnosztikára, mert sokkal könnyebb diagnosztizálni a hangszalagok parézisét vagy bénulását, mint megállapítani annak okát. A hang lenyűgöző és rekedt hangja megfigyelhető mind a légúti patológiákban, amelyek gyakoriak, és nem igényel speciális kezelést (gyakran a szokásos eljárások elegendőek a torokfájás kezelésére), mind a neurológiai rendellenességeknél, amelyek csak a speciális műszeres tanulmányok segítségével. Ezért a patológia valódi okának és képének megállapításában a különböző irányú orvosok közössége fontos szerepet játszik.

A hangszalag parézist meg kell különböztetni a hangszalagbénulástól. Az első esetben a hangráncokat beidegző idegek funkcióinak hiányos elvesztéséről beszélünk, azaz funkcionalitásuk gyengüléséről. A hangszalagok bénulásával nincs beidegzés, ami látható mikrolagingoszkópiával (a gége nyálkahártyájának elmozdulása a hangráncok izomzatának alacsony tónusa miatt) és elektroglottográfiával.

A myopátiás és a neurogén patológiák megkülönböztetésének szükségessége a különböző etiológiájú betegségek kezelésének különböző megközelítéseihez kapcsolódik. És bizonyos esetekben nem a hangszalagok beidegzésének, hanem az artikulációs apparátus megsértéséről beszélünk. A patológia okai azonosak lehetnek (az idegek károsodása vagy összenyomódása), de a vagus ideg mellett ebben az esetben a glossopharyngealis és hypoglossalis idegek patológiája (perifériás részeik és magvak a medulla oblongata -ban) tekintik. Van bizonyos hangok helytelen kiejtése is, megváltozik a hang erőssége és hangzása.

Ki kapcsolódni?

Megelőzés

A "hangszalagok parézisének" diagnózisa valahogy fenyegetően hangzik, ezért az a benyomásunk támadhat, hogy a beszédkészülék súlyos, visszafordíthatatlan patológiájáról beszélünk. Valójában a betegség prognózisa és a kezelés módja a rendellenesség súlyosságától függ.

A myopathiás paresis, amely a gégegyulladás és más légúti fertőző és gyulladásos betegségek szövődményeként, vagy a hangszalagok túlzott terhelésének eredményeként alakul ki, meglehetősen könnyen kezelhető egyszerű módszerekkel, és következmények nélkül elmúlik. A vokális apparátus stresszből és idegrendszeri zavarokból eredő funkcionális zavarai szintén nem tekinthetők visszafordíthatatlannak. A beszédfunkció helyreáll, amikor a pszicho-érzelmi állapot stabilizálódik (bizonyos esetekben kezelés nélkül is elmúlik).

A neurogén parézis legtöbb esetben a páciensnek sikerül visszaadnia hangját és helyes kiejtését, de a vokális képességek helyreállítása már nem kérdéses. Ezenkívül egyes betegeknél a kiejtési hibák továbbra is fennállnak a jövőben, és bizonyos nehézségeket határoznak meg vokális készülékük birtoklásában. Súlyos, nehezen kezelhető szervi rendellenességek esetén a hangfunkció csökkenése figyelhető meg sokáig, ami a hangszalag izmainak sorvadásához és tartós hangzavarokhoz vezet. [31]

A hangráncok munkájának megsértésének megelőzése gondos hozzáállás a hangjához, a torok és a légúti fertőző és gyulladásos betegségek megelőzése és időben történő kezelése, a normál ideg- és endokrin rendszer fenntartása.

Gyermekkorban a dysphonia általában a gégegyulladás hátterében fordul elő, ezért a szülőknek nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a gyermek ne melegedjen túl, mielőtt kimegy a szabadba, nem iszik jeges vizet, nem próbál jégcsapokat fagylaltként használni, kevesebbet beszél. Hideg stb. Fiatalkorától kezdve érthető formában el kell magyarázni a gyerekeknek, hogyan érhet véget az ilyen figyelmetlenség, mert csak a cselekedetei veszélyes eredményeinek tudata működik jobban, mint az egyszerű tanítások és büntetések.

A felnőttek gyakran meggondolatlanok a belélegzett levegő miatt. Poros körülmények között, vegyi üzemekben, laboratóriumokban, műhelyekben végzett munka nem mindig tartja be a légzőkészülékek védelmének követelményeit. De az irritáló anyagok könnyen befolyásolhatják mind a légző-, mind a hangszer működését, ami megváltoztatja a beszéd jellegét és képességeit. A légzőkészülékek, pamut gézkötések és egyéb védőfelszerelések viselésére vonatkozó követelmény az ember számára létfontosságú légzőrendszer és hangképzés védelmének szükségessége. Ez számos betegség megelőzése, beleértve a gége és a hangszalag parézisét, amelyekben dysphonia vagy aphonia figyelhető meg.

Bizonyos szakmák embereinek, különösen a tanároknak, akiknek hangja döntő tényező a fiatalabb generáció tanításában és nevelésében, minden vágyukkal együtt, távolról sem mindig sikerül megőrizniük a hangszalagok egészségét. Ebben az esetben a hangsúlyt a hangszalagok parézisének szövődményeinek megelőzésére kell helyezni, azaz dystrophikus folyamatok a vokális apparátus hosszú távú diszfunkciója következtében. Jobb vigyázni és kevesebbet beszélni a betegség akut időszakában, ami elősegíti a szalagok gyorsabb helyreállítását. Ellenkező esetben a hang helyreállítása sokáig tarthat, emellett fel kell készülnie arra, hogy később kellemetlen vonásokkal fog rendelkezni.

A "hangszalag parézisnek" nevezett patológia korai diagnózisa a kulcsa a vokális készülék (valamint más kapcsolódó rendszerek) hatékony kezelésének és a hang helyreállításának. Ezért orvoshoz kell fordulni a hangzási zavar első jeleinél: a hang hangjának és hangzásának, erejének, ritmusának megváltozásakor, különösen, ha a posztoperatív időszakban vagy szerves agyi betegségek hátterében fordulnak elő. De a myopathiás paresis szintén nem kezelhető könnyedén, mert a vokális apparátus hosszú távú diszfunkciója, a légzőkészülék szöveteinek károsodott légzése és táplálkozása gyulladásos betegségekben degeneratív folyamatok kialakulását idézheti elő, amelyek befolyásolják a hangminőséget, a kommunikációt funkcióját és a beteg egész életét.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.