^

Egészség

A hangszalagok parézisének kezelése

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Nem sokan tartják a hangos kiejtés megsértését jelentős oknak ahhoz, hogy orvoshoz forduljanak, és úgy vélik, hogy idővel magától elmúlik. De a probléma az, hogy erre csak akkor számíthat, ha az izomparézis a torok gyulladásos betegségeinek egyik tünete, a mérgezés, a túlzott izomfeszülés (myopathiás paresis), vagy a psziché túlzott izgalma által okozott funkcionális rendellenességről beszélünk neuropszichiátriai betegségekben. Ezekben az esetekben a hangszalagok működőképessége helyreáll a beteg állapotának normalizálódásával, azaz viszonylag könnyen visszafordítható folyamatunk van.

Gyulladásos betegségek esetén, amelyek a hangberendezés működőképességének csökkenését okozták, gyulladáscsökkentő terápiát végeznek, beleértve a gargalizálást, az antiszeptikumok (cukorkák a felszívódáshoz) és az NSAID-ok bevételét, a termikus eljárásokat, és szükség esetén a kortikoszteroidok, antibiotikumok, vírusellenes szerek, immunstimulánsok. A szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességének növelése és a gége szöveteinek trofizmusának javítása érdekében vitaminokat és vitamin-ásványi komplexeket írnak elő.[1]

Az orvosok ragaszkodnak a beszédhasználat korlátozásához a betegség által károsított szalagok pihentetése érdekében, a belélegzett levegő további nedvesítéséhez, a dohányzás abbahagyásához és a hangberendezés érintkezésének korlátozásához a levegőben lévő irritáló anyagokkal. A gégegyulladás és a hang rekedtsége enyhébb formáiban gyakran elegendő a nem gyógyszeres kezelés.

Ha miopátiás paresisről beszélünk, amelynek oka az izmok túlterhelése vagy az anyagcserezavarok voltak bennük, a test mérgezésével vagy az endokrin patológiákkal összefüggésben (ebben az esetben a hangszalagok kezelését az alapbetegséggel párhuzamosan kell elvégezni betegség), akkor a fizioterápiás kezelés kerül előtérbe . A fizioterápia magában foglalhatja a diatermot, az elektroforézist, a magnetoterápiát, az elektromyostimulációt, a mikrohullámú terápiát, az ingadozó áramoknak való kitettséget, a horganyzást és más eljárásokat az alap- és egyidejű rendellenességekkel kapcsolatos indikációkhoz.

Ezenkívül felírhatók az izomaktivitás gyógyászati stimulánsai (neostigmin, proserin, neuromidin), biogén stimulánsok, amelyek elősegítik az érintett szövetek regenerálódását (például aloe készítmények), izomtrófiát és vérkeringést (ATP) javító gyógyszerek. A legtöbb gyógyszert injektálják az érintett izomba.

A pszicho -érzelmi és neuropszichiátriai rendellenességek által okozott funkcionális parézis kezelése, a rendellenességek súlyosságától függően, különböző módszerekkel végezhető el. Bizonyos esetekben elegendő a pszichoterápia és a szedáció. Súlyosabb mentális zavarok esetén antidepresszánsokat, nyugtatókat, antipszichotikumokat, fizioterápiás foglalkozásokat, fonációs gyakorlatokat írnak fel. [2]

A neurogén jellegű hangszalagok parézisével speciális gyógyszert, fizioterápiát (hasonlóan a miopátiás paresishez) és szükség esetén sebészeti kezelést írnak elő. A vokális apparátus izmainak gyengeségével, amelyet a koponya -agyi trauma és az agy szervi elváltozásai okoznak, az orvosok nootropikus terápiát végeznek, amelyek javítják az idegszövet anyagcseréjét és teljesítményét. Ha agyvérzés (agyvérzés) miatti parézisről van szó, vaszkuláris gyógyszereket írnak fel. Neuritisz (ideggyulladás) esetén különös figyelmet fordítanak a gyulladáscsökkentő terápiára és a B csoportba tartozó gyógyszerek szervezetbe juttatására, amelyek javítják az idegrendszer működőképességét.

A hangszalagok posztoperatív parézisének kezelése  saját jellemzőkkel rendelkezik. Függetlenül a meglévő tünetektől és az elváltozás lokalizációjától (két- vagy egyoldalú paresis), először nem sebészeti kezelést végeznek: gyulladáscsökkentő és méregtelenítő terápia, a szövetekben a mikrocirkuláció helyreállítása és a hangképzés lehetősége (a beszédterápia és testgyógyászat).

Leggyakrabban a hangráncok izmainak posztoperatív paresisét diagnosztizálják a pajzsmirigy sebészeti beavatkozása után, a visszatérő ideg károsodásával. Ebben az esetben a hangszalagok kétoldalú parézise alakul ki. Ha a patológiát a korai posztoperatív időszakban (10-14 napon belül) észlelik, akkor kezelését orvosilag végzik, és magában foglalja:

 • antibiotikum terápia (széles spektrumú gyógyszerek)
 • hormonális gyulladáscsökkentő terápia (prednizon, dexametazon),
 • angioprotektorok (pentoxifillin) bevezetése,
 • olyan gyógyszerek beadása, amelyek befolyásolják a szöveti anyagcserét (actovegin, vinpocetin),
 • neuroprotektív szerek (neostigmin, proserin, neurovitan stb.) bevezetése,
 • hematoma kialakulásával - a homeosztatikumok, a vér összetételét és tulajdonságait javító gyógyszerek, az erek falát erősítő érrendszeri gyógyszerek bevezetése
 • a multivitamin komplexek és a B csoportba tartozó vitaminok bevezetése.

Előnyben részesítik a kórházi körülmények között végzett injekciós kezelést. Ezenkívül hyperbarikus oxigenizációt, gyógyászati elektro- és fonoforézist, mágneses lézert és egyéb fizioterápiás eljárásokat, reflexet és akupunktúrát írnak elő.

Ha a havi terápia nem hoz eredményt, és a "hangszalagok kétoldalú parézisének" diagnózisa érvényben marad, akkor már nem parézisről, hanem a vokális apparátus bénulásáról beszélnek.

Légzési elégtelenség jelenlétében tracheostomiát írnak elő (légzőcső bevezetése a légcsővel). [3],  [4]Néha ezt a műveletet párhuzamosan hajtják végre az injekció laringoplastikoy, lehetővé teszi, hogy visszaállítsa az alakját a hangszalagok. A műtétet laryngoszkópia ellenőrzése alatt hajtják végre, és magában foglalja a zsírszövet (saját vagy donor), kollagén, csontszövetből származó speciális készítmények, teflon hangtámaszba történő bevezetését. [5]

A  hangszalagok parézisének sebészeti kezelésének egyik típusa  a gégecsontokon végzett műveletek, amelyek lehetővé teszik a hangráncok elhelyezkedésének és feszültségének megváltoztatását. A bénult ínszalag mediálása vagy középre helyezése segít egyoldalú parézissel helyreállítani a vokális apparátus működését. A gége porcjának elmozdulása, amely növeli a redők feszültségét, szintén hatékony a kétoldali posztoperatív paresisben, de csak 6-8 hónappal a pajzsmirigy műtétje után történik. Alternatív módszer a lézeres műtét, amely megváltoztatja a hangráncok hosszát és feszültségét, tiroplasztika (implantátumok használatával), reinnerváció (a sérült ideg helyettesítése a nyakból vett másikkal). [6]

A hangszalagok kétoldalú parézisének sebészeti kezelése a páciens alapos vizsgálatát, a beavatkozás körének és a hatékony kezelési lehetőségek meghatározását írja elő, mivel az orvosnak gyakorlatilag nincs tévedési lehetősége. Az elsődleges műtétnek gyakorlatilag 100% -ban sikeresnek kell lennie. Ha injekciós műanyaghoz folyamodnak, akkor lehetőség nyílik különböző anyagok kísérletezésére a sérült hajtás kitöltésére.

A hangszalagok parézisének sebészeti kezelése írható fel az idegeket összenyomó daganatok (daganatok, nyelőcső, mediastinum, pajzsmirigy: pajzsmirigy -eltávolítás és sztumektómia) eltávolításával, valamint a légzési funkció károsodása és fulladás esetén. [7], [8]

A hangszalagok parézisben szenvedő betegek rehabilitációja

A hangképzés megsértése a hangszalagok parézisével nem mindig könnyen megoldható probléma. Ha légzőszervi megbetegedések esetén a hang magától helyreáll az alapbetegséggel összefüggésben végzett kezelés után, akkor a neuropszichiátriai rendellenességek által okozott patológiák, a hangberendezés károsodott beidegzése, az agy patológiái nemcsak gyógyszert és fizioterápiás kezelés, de rehabilitációs terápia is.

A vokális apparátushoz való óvatos hozzáállás, a suttogó beszédre való áttérés (csak szükség esetén) csak a parézis kezelésének kezdeti szakaszában javasolt, és a kezelés befejezésekor ideje edzeni a hangját. Amikor egy személy hosszú ideig nem használja vokális készülékét, a hangok kialakulásának alapjául szolgáló kondicionált reflexek valamelyest elhalványulnak, ezért speciális gyakorlatok segítségével emlékeztetni kell az agyát az elfelejtett reflexekre, vagy újakat kell képeznie. Ezt a feladatot oldják meg a betegek rehabilitációja során.

A betegek rehabilitációjának hatékonysága egyenes arányban áll a pozitív eredményhez való kedvvel és a pszichoterapeuta, neurológus, logopédus követelményeinek teljesítésével. Ez utóbbi részvétele szükséges a kezelés utolsó szakaszában, mert speciális légzés és fonetikai gyakorlatok nélkül az ember a legtöbb esetben nem tudja visszanyerni eredeti érzékeny beszédét.

A rehabilitációs szakasz pszichoterápiás foglalkozásokkal kezdődik, amelyek elősegítik a páciens bizalmát a hangzavarok visszafordíthatóságában, reménykedve a rehabilitációs terápia pozitív kimenetelében. Ha a beteg egyszerűen mechanikusan megismétli a logopédus mögötti összes mozdulatot, akkor a pozitív eredményre nagyon sokáig kell várni. [9]

Gyakran előfordul, hogy az első foglalkozások nem hozzák meg a várt eredményt, és a betegek nagyon gyorsan kétségbe esnek, feladják, nem tesznek erőfeszítéseket, vagy akár megtagadják a gyakorlatot. És ha azt is figyelembe vesszük, hogy a rehabilitáció egy hosszú folyamat, amely 2–4 hónapig is eltarthat (egyes esetekben, egyidejű rendellenességek jelenlétében még tovább is), nem minden beteg képes erőt és türelmet szerezni a siker eléréséhez, ezért a meghibásodások néha még az órák kezdete utáni hetek után is előfordulnak. Ennek elkerülése érdekében a pszichológus segítségét és támogatását a fiziológiai és fonációs légzés, a helyes hangkiejtés és a szóalkotás képzésének teljes ideje alatt kell végezni.

A hangszalag -parézis különböző nehézségű. Bizonyos esetekben lehetséges a hang és jellemzőinek teljes helyreállítása, más esetekben a beszéd érthetőbbé válik, de nem lehet teljes mértékben elérni a vokális apparátus eredeti funkcióit. A betegeknek meg kell érteniük ezt, és törekedniük kell a lehető legjobb eredményekre. Mindenesetre erőfeszítéseiket jutalmazni fogják, mert még azokban az esetekben is, amikor a hang nem áll vissza teljesen, ereje és hangzása nő, a légzés visszatér a normális szintre, a fáradtság a beszédterhelés során később jelentkezik, és nem annyira hangsúlyos.

A helyreállítási időszak kezdeti szakaszában különös figyelmet kell fordítani a gyógytornára. A hangszalagok parézisének terápiás gimnasztikája  magában foglalja a légzőgyakorlatok végrehajtását, kombinálva a nyak és a torok izmainak feszültségével és a légzés normalizálásával. A harmonika használata pozitív hatást fejt ki. Ez egyben a gége stimuláló masszázsa és a hangképzéshez szükséges kilégzés meghosszabbítására irányuló képzés (ez csak kilégzéskor lehetséges).

A légzés beállítására szolgáló gyakorlatok a kilégzés és a belégzés váltakozását jelentik a szájon és az orron keresztül, a belégzés és a kilégzés sebességének megváltoztatását, a szaggatott légzést és a rekeszizom légzési készségek kialakulását. Az ilyen órákat mind a logopédus irodájában, mind a testgyógyászati irodában tartják.

1-1,5 hét után motoros gyakorlatokra váltanak a fej, az alsó állkapocs, a nyelv, a szájpad izmainak feszültségével. Ezek a gyakorlatok előkészítik a vokális apparátust a hangolási gyakorlatokhoz, azaz helyes hangkiejtés. [10]

Itt az ideje, hogy áttérjünk a logopédiai órákra. A hangszalagok parézisére szolgáló fonopédiai gyakorlatok a  hang kiejtésének képzése, amelyet a helyes hangzási légzés gyakorlásával kombinálnak. Más szóval ez egy hangprodukció. A logopédiai órák az "m" hang kiejtésével kezdődnek, amelyet az optimális fiziológiai alapnak tartanak a fonémák helyes kiejtésének kialakításához. Először is, a betegek megtanulják helyesen reprodukálni ezt a hangot, amely nem igényel nagy feszültséget a hangszalag izmaiban, majd hogyan kombinálják azt a különböző magánhangzókkal. Ezenkívül az összes mássalhangzót ugyanabban a sorrendben ejtik.

Különös figyelmet nem a hangok és szótagok egyszerű kiejtésére fordítanak, hanem a beszédkinesztéziára, azaz a beszédszervek mozgásának észlelése és memorizálása a hang kiejtése során, a gége feszültsége különböző hangok reprodukálásakor, kilégzési erő stb. A kinesztétikai készségeket erősíti a szótagpárok kiejtése, a második szótagra helyezve a hangsúlyt.

Ezt követően a feszültségek mozognak, a szótagok meghosszabbodnak, és továbblépnek a hosszabb hangkombinációk kiejtésére (nanana, mumumumu stb.). A magánhangzók és mássalhangzók kombinációinak bevett normál kiejtésével áttérnek a magánhangzók kombinációinak kialakítására az "y" hanggal (ah, oh, hé, stb.) És a magánhangzók hangjaival (yi, aowy, eao, stb.).

Amikor elsajátítják az egyes hangok és azok kombinációinak kiejtését, ideje áttérni a szavak képzésére és kiejtésére. A beszédfejlesztő órákat vokális gyakorlatokkal kombinálják, hogy javítsák és stabilizálják a helyreállított vokális funkciót, hangosabbá és folyékonyabbá tegyék a hangot.

Az ülések hatékonyságát a páciens hangjának jellemzői, fáradtsága és hangzása jelzi. Ezenkívül diagnosztikai eljárásokat írnak elő (általában glottográfiát). Ha az eredmény pozitív, az utóbbi a hangszalagok egyenletes rezgését mutatja, egyértelműen meghatározott fázisokkal.

Bizonyos esetekben rehabilitációs órákat írnak elő még az orvosi eljárások során is, mivel a korábbi logopédus órák megkezdődnek, annál hatékonyabban működnek a kompenzációs mechanizmusok, amelyek visszaállítják a hangot anélkül, hogy teljesen helyreállítanák az érintett szalag működését. Kevésbé valószínű, hogy kialakulnak a hangos kiejtés kóros képességei (reflexei), amelyeket később nehéz lesz javítani. Ebben az esetben a vokális készülék terhelését szigorúan kell adagolni, hogy ne terhelje túl a beteg szervet, ezért a gyorsabb gyógyulás reményében nem ajánlott eltérni a szakember követelményeitől.

Kordotómia

A kordotómia egy másik endoszkópos sebészeti eljárás a glottisok megnagyobbítására. A chordotomiát a hangszalag, az ínszalag és a pajzsmirigy -izomzat metszésén keresztül végzik, ahol a bogáncshoz kapcsolódik. A kordotómia, akárcsak az arytenoidectomia, hajlamos a granulomákra és hegesedésre. Felülvizsgálati chordotomiára lehet szükség a betegek legfeljebb 30% -ában a hegesedés vagy a granulált szövet miatti csökkent glottis átmérő miatt. [11]A chordotomiával kapcsolatos leggyakoribb szövődmény a hangminőség megváltozása volt a hangszalagok károsodása miatt. [12]A lézeres endoszkópos chordotomia a VCP előnyös terápiás beavatkozásává vált az arrytenoidectomiával szemben, mivel kevésbé invazív és csökkenti az aspiráció gyakoriságát. A reszekció után a hangminőség romolhat, de az általános hangkimenetek gyakran jobbak, mint az arrytenoidectomia, különösen felnőtt betegeknél. 

Reinnervation

A reinnerváció célja a hangszalagok elrablása a hátsó cricoid izom (ZPS) izom aktivitásának helyreállításával. Bár ez az eljárás helyreállíthatja a hangszalag spontán elrablását, nem befolyásolja az addukciót. Az RLN anasztomózis nehéz a szállítás változékonysága és összetettsége miatt. A frenikus ideget a PCA izom újbóli beidegzésére használták; Egy tanulmány megállapította, hogy az esetek 93% -ában sikerült belélegző hangránc -elrablást elérni. [13]Bár a betegek hemidiaphragma bénulásban szenvedtek, 12 hónapon belül jelentősen helyreálltak a rekeszizom mozgása és a légzési funkció. Marina és mtsai. Korábban kimutatták, hogy csak a frenikus idegágazat használható a frenikus funkció elvesztésének minimalizálására és a légzési paraméterek fenntartására. Egy korszerűbb technika az ansa cervicalis kocsányos ideg -izom szárny használata, hogy elkerüljék a frenikus idegáldozással járó szövődményeket. Ez az eljárás technikailag nagyon nehéz, és akkor a legsikeresebb, ha több sebész végzi, akinek jelentős tapasztalata van a használatában. Mindezeket a gége reinnervációs eljárásokat sokkal gyakrabban alkalmazzák egyoldalú hangszalagbénulás esetén. [14], [15]

Génterápia

Ez a kezelés a preklinikai szakaszban marad, de számos ígéretes utat nyit meg a jövőben. Ezzel a módszerrel a gének sérült vagy denervált izmokba juttatása fokozza a sérült idegsejtek növekedését, hogy segítsen megfiatalítani a gége sérült izmait. Ezek a gének neurotróf faktorokat vagy növekedési faktorokat kódolnak, amelyek elősegítik az izmok differenciálódását és növekedését. [16]Közvetlenül a gégeizmokba vagy az RLN -be juttatva, idegsejtes testek veszik fel őket retrográd axon transzporton keresztül. [17]A célsejtekbe történő transzdukció után peptideket termelnek, amelyek elősegítik az RLN növekedését, a szinaptikus képződést és a regenerációt. 

Hatékony gyógyszerek

Nem foglalkozunk a  gyulladásos jellegű hangszalagok parézisének kezelésére használt gyógyszerekkel , mivel ezeket a gégegyulladás kezelésére használják, és leírják a vonatkozó szakaszokban, valamint a pszichoterapeuták által felírt gyógyszerekre (ezek tisztán egyediek). Figyeljünk a gyógyszerekre, amelyeket felírhatnak a betegeknek, hogy javítsák az izomtevékenységet és a hangszalagok beidegzését a myopathiás és neuropátiás paresisben.

A "Proserin" gyógyszer az antikolinészteráz gyógyszerek (közvetett cholnomimetikumok) kategóriájába tartozik, amelyek javítják az izmok motoros aktivitását, fokozzák összehúzódási képességüket azáltal, hogy fokozzák az acetilkolin neurotranszmitter hatását. Izomgyengeségre (myasthenia gravis), különböző eredetű izmok paresisére és bénulására írják fel, a méhösszehúzódások növelésével a szülés stimulálására, izomrelaxánsok ellenszereként stb.

A gyógyszert szubkután, 1-2 ml-es dózisban adják be naponta 1-3 alkalommal (főleg reggel és délután) 25-30 napig. Ebben az esetben a gyógyszer napi adagja nem haladhatja meg a 6 mg -ot. Szükség esetén a gyógyszeres kezelés 3-4 hét múlva megismétlődik.

A gyógyszert nem írják fel összetevőivel szembeni túlérzékenységre (neohisztamin és segédkomponensek), status epilepticus, hyperkinesis, csökkent pulzusszám (pulzus), bronchiális asztma, szívritmuszavarok, súlyos érrendszeri érelmeszesedés, pajzsmirigy hiperfunkció, prosztata hipertrófia és néhány más patológia. Más szóval, a gyógyszert szigorúan nem ajánlott szakember kijelölése nélkül bevenni.

A gyógyszer alkalmazását kellemetlen érzések kísérhetik: túlzott nyálképzés és izzadás, gyakori vizelési inger, emésztési és látási rendszer zavarai, izomrángás (idegrendszeri tikka), hányinger, migrénszerű fejfájás és szédülés.

Az "Amiridin" gyógyszer antikolieszteráz hatású is, azaz E. Serkenti a neuromuszkuláris átvitelt és javítja a test izmainak összehúzódását, beleértve a gégeizmokat és a hangráncokat. A gyógyszer felírásának indikációiban   myasthenia gravis, neuritis és néhány más neurológiai betegség, az agy szervi betegségei találhatók, amelyekben a motoros aktivitás különböző rendellenességei, parézis és bénulás figyelhető meg, amelyeket a koponyaidegek magjának károsodása vált ki..

A magasabb szellemi funkciók, és elsősorban a memória csökkenésével járó állapotok kezelésére is használják (például Alzheimer -kór vagy a memória és a figyelem gyengülése mentális túlterheléssel).

A gyógyszer erős hatást fejt ki, növeli a simaizmokra gyakorolt hatást nemcsak az acetilkolin, hanem más olyan anyagok esetében is, amelyek részt vesznek a levegő átvitelében az idegrost mentén az izmokhoz és az ellenkező irányba. Az ilyen anyagokat mediátoroknak nevezik. Ide tartoznak: adrenalin, hisztamin, szerotonin, oxitocin.

Ennek a gyógyszernek különféle felhasználási lehetőségei vannak. 20 mg -os tablettákban állítják elő, amelyeket naponta háromszor szájon át ½ - 1 tablettát kell bevenni. Neuromuszkuláris transzmisszió súlyos patológiái esetén a gyógyszert legfeljebb 40 mg-os dózisban adják be naponta 5-6 alkalommal, vagy rövid injekciót hajtanak végre megnövelt dózisban (legfeljebb 30 mg-ig).

Az injekciók gyorsabb és erősebb hatást fejtenek ki. Az ampullák formájában lévő gyógyszert (1 ml 0,5% és 1,5%) erre a célra szubkután vagy intramuszkulárisan alkalmazzák. Egyszeri adag - 1 ampulla (5 vagy 15 mg amiridin). Napi 1 vagy 2 alkalommal adják be. Terápiás kurzus - 1-2 hónap

Az előző gyógyszerhez hasonlóan az "Amiridin" elegendő ellenjavallatot tartalmaz, amelyet figyelembe kell venni. Ide tartoznak: epilepszia, vestibularis rendellenességekre való hajlam, az agy és a gerincvelő útvonalainak patológiái, akaratlan mozgások kíséretében (hyperkinesis), szívfájdalom (angina pectoris, koszorúér -betegség), csökkent szívfrekvencia (bradycardia), hyperthyreosis (hyperthyreosis, thyrotoxicosis).

A gyógyszert nem szabad felírni bronchiális asztmában és gasztroenterológiai betegségekben szenvedő betegeknek sem, akut időszakukban (a gyógyszer hatása a gyomor -bélrendszer nyálkahártyájára különösen veszélyes a gyomor és a nyombél fekélyes elváltozásai esetén). Nem ajánlott terhes nőknek (kivéve, ha a gyógyszert a vajúdás serkentésére használják), szoptató anyáknak, betegeknek, akik túlérzékenyek az amiridinnel és / vagy az egyéb adagolási formában lévő anyagokkal szemben.

A szív, a gyomor és a pajzsmirigy betegségei esetén lehetőség van a gyógyszerrel történő kezelésre, de különös gondossággal kell eljárni.

A gyógyszer mellékhatásait elsősorban a gyomor -bél traktus rendellenességei jellemzik: fokozott nyálelválasztás (hipersaliváció), hányinger (hányás lehetséges), fokozott bélösszehúzódások és hasmenés, étvágytalanság. Az ilyen rendellenességek, mint az izommozgások koordinációjának zavara (ataxia), szédülés, csökkent pulzusszám ritkábban és általában a gyógyszer ismételt beadása után fordulnak elő, de általában a gyógyszer jól tolerálható, és nemkívánatos tünetek nagyon ritkán fordulnak elő.

A gyógyszerrel történő kezelés során nem kívánatos az alkoholfogyasztás, mivel egy ilyen kombináció nagyrészt képes gátolni a központi idegrendszer aktivitását és fokozni az etanol nyugtató hatását.

A "neuromidin" ugyanazon osztályba tartozó gyógyszer, különböző hatóanyaggal (ipidicrin). Hatása hasonló a fent leírt gyógyszerekhez, azaz fokozza szinte minden ismert neurotranszmitter izomszövetre gyakorolt hatását, és ezáltal javítja az impulzusok átvitelét a központi idegrendszerről a perifériára és fordítva, javítja a memóriát, serkenti a központi idegrendszert, enyhe nyugtató hatással rendelkezik, és fájdalomcsillapító és antiaritmiás hatása van.

A gyógyszert tabletták és injekciók formájában állítják elő. A különböző eredetű hangszalagok parézisével az orvos injekciót vagy kombinált kezelést írhat elő. Leggyakrabban injekcióval kezdődnek, majd a tabletták szedésére térnek át.

A központi és a perifériás idegrendszer betegségeiben, amelyekben a hangráncok funkcionalitásának gyengülése figyelhető meg, az injekciós kezelést 5-15 mg hatóanyag dózisban kell elvégezni, legfeljebb napi 2 alkalommal. A gyógyszert szubkután vagy intramuszkulárisan kell beadni. A kezelés időtartama az idegrendszer kóros elváltozásainak súlyosságától függően 1,5-4 hét, ezt követően, ha szükséges a kezelés folytatása, át kell állni a tabletták szedésére.

A tablettákat 10-20 mg (1 / 2-1 tabletta) dózisban kell bevenni, legfeljebb napi 3 alkalommal. A kezelés folyamata általában hosszú. A perifériás idegrendszer patológiáival 1-2 hónap, a központi idegrendszer betegségeivel - legfeljebb hat hónap, a tanfolyam indikációk szerinti megismétlésének lehetőségével.

A gyógyszer alkalmazásának ellenjavallatai hasonlóak a fent leírtakhoz. Szeretném megjegyezni azt is, hogy az antikolinészteráz gyógyszerek szedése közben fellépő fokozott bélmozgás veszélyes lehet a mechanikus bélelzáródásban szenvedő betegek számára. Érdemes óvakodni azoktól, akiknek a gyomor -bél traktus eróziós és fekélyes betegségei vannak. Feltétlenül figyelmeztetni kell a kezelőorvost az ilyen kóros rendellenességekre.

Az antikolinészteráz gyógyszereket a méhizmok összehúzódásának fokozására használják a szülés előestéjén; máskor hatásuk nemkívánatos következményekkel járhat a terhes nőkre, serkenti a vetélést és a koraszülést. A gyógyszer hatóanyaga behatolhat a placentán és az anyatejbe is. Az utolsó pillanat azt sugallja, hogy a gyógyszeres kezelés során érdemes abbahagyni a gyermek szoptatását.

A legtöbb beteg jól tolerálja a neuromidint. A mellékhatások csak elszigetelt esetekben alakulnak ki, és nem igénylik a gyógyszer visszavonását. Általában az orvosok az adag csökkentésére folyamodnak, vagy azt javasolják, hogy rövid szünet (1-2 nap) után újra szedjék a gyógyszert. Nemkívánatos tünetek: megnövekedett pulzusszám és csökkent pulzusszám, fejfájás, szédülés és görcsök (általában nagy dózisok bevételekor jelentkeznek), fokozott köpetváladék a hörgőkből és a nyálból, emésztőrendszeri betegségek, hyperhidrosis (túlzott izzadás), hörgőgörcs, fokozott méh hangnem.

Allergiás (kiütés, viszketés, Quincke ödéma) és bőrreakciók lehetségesek az injekció beadásának helyén (injekciós kezelés esetén). Allergiás reakciók esetén a gyógyszert ki kell cserélni egy másikra.

Már említettük, hogy a legtöbb betegség esetében, amelyek a vokális készülék funkcionalitásának csökkenésével járnak, az orvosok vitaminokat, multivitaminokat és vitamin-ásványi komplexeket írnak fel. A hangszalagok parézisének neurogén jellegével a legfontosabbak a B -vitaminok multivitánium -komplexei.

A " Neurovitan " kombinált készítmény, amely B-vitaminokat tartalmaz, amelyek pozitív hatással vannak az ideg-izomrendszer működésére.

Az oktotiamin a B1 -vitamin (tiamin) származéka, hosszan tartó hatású, és biztosítja az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges teljes szénhidrát -anyagcserét. A "Prrzerin" -hez és analógjaihoz hasonlóan fokozza és meghosszabbítja az acetilkolin neurotranszmitter hatását, javítja a szöveti trofizmust, és szabályozza az izom- és idegrendszer működését.

A gyógyszer összetételében lévő B2 -vitamin aktív résztvevője a redox folyamatoknak, antioxidáns. Javítja a vérképet (eritrocita szám és hemoglobin szint), a szöveti légzést, részt vesz az anyagcsere folyamatokban, az ATP (az élő szervezetek fő energiaforrása) képződésében.

A B6 -vitamin segítségével szinte minden anyagcsere -folyamat lezajlik (a fehérjék, zsírok, szénhidrátok könnyen emészthető formákká alakulnak, amelyek szükségesek a szervezet energiaellátásához és a sejtszerkezetek kialakulásához). A gyógyszer ezen összetevője aktívan részt vesz egyes neurotranszmitterek (különösen a szerotonin és a hisztamin) szintézisében, lebontja a koleszterint és javítja a perifériás ideghüvelyek táplálkozását. Úgy gondolják, hogy a B6 -vitamin hiánya a szervezetben a neuromuscularis szövetek tulajdonságainak és működésének csökkenését, valamint a görcsös szindróma megjelenését okozhatja.

A B 12 -vitamin szintén aktív résztvevője az anyagcsere folyamatoknak, csökkenti a koleszterinszintet, pozitív hatással van a máj állapotára (megakadályozza a zsíros hepatózist) és a vérképzést, serkenti a fehérjeszintézist - a sejtek fő építőanyaga, segít növelni a szervezet ellenálló képességét fertőzésekre. A B12 -vitamin segítségével a perifériás idegrostok mielinhüvelye képződik, ami megakadályozza az idegsejtek pusztulását.

A fenti B -vitaminok mindegyike általános gyógyító hatással van az ideg- és érrendszerre, javítja a trofizmust és az izomszövet beidegzését. Ezenkívül e csoport vitaminjai esetében kifejezett fájdalomcsillapító hatást észleltek, amely segít enyhíteni a legtöbb kellemetlen neurológiai tünetet, vagy legalábbis csökkenteni azok intenzitását.

A "Neurovitan" vitamin komplexet hasznos kiegészítőnek tekintik a neuromuszkuláris vezetést stimuláló szerekhez, annak ellenére, hogy hatásai nemcsak a neurológiai patológiák számára hasznosak.

A gyógyszert tabletták formájában állítják elő, amelyeket még gyermekeknek is felírhatnak (oldott formában). A 3 év alatti csecsemők adagja nem haladja meg a tabletta felét. Az óvodások napi 1 tablettát kapnak, a 14 év alatti gyermekek - napi 1-3 tablettát.

A 14 év feletti betegek felnőtt adagban (legfeljebb 4 tabletta naponta) szedik a gyógyszert 2 héttől 1 hónapig.

A vitamin komplexnek kevés ellenjavallata van. Ez túlérzékenység az egyes összetevőire és bizonyos betegségekre, amelyekben a komplexben található vitaminok károsak lehetnek. Például a B1 -vitamin nem ajánlott allergiára, B6 - a gasztroenterológiai betegségek súlyosbodására a gyomornedv fokozott savasságának hátterében (segít csökkenteni a pH -t), a B12 ellenjavallt bizonyos vérbetegségek, trombusképződés esetén.

A gyógyszer mellékhatásai rendkívül ritkák, és dyspeptikus rendellenességekre, allergiás reakciókra, gyengeségre, hipertermiára, hyperhidrosisra, tachycardiara, vérnyomás -ingadozásokra csökkennek.

A neuromuszkuláris aktivitást serkentő szerek minden előnye ellenére csak orvos utasításai szerint használhatók. A hangszalagok parézisének enyhe formái, amelyeket a hangberendezés túlterhelése vagy torokfájás okoz, nem igényelnek ilyen kardinális kezelést. A myopathogén parézis legtöbb esetben a hang helyreállítható alternatív módszerekkel, amelyek közül sok már évtizedek óta ismert.

A Clostridia által termelt  botulinum toxin egy neurotoxin, amely megakadályozza az acetilkolin felszabadulását az axonok preszinaptikus termináljaiból, ami a célizom perifériás bénulását eredményezi. A hangszalagbénulásban szenvedő betegeknél toxin injekciót alkalmaznak az adduktor izmok rendellenes reinnervációjának blokkolására a belélegző motoros neuronok által. Ez lehetővé teszi, hogy az elrabolt belélegző motoneuronok hatékonyabban működjenek, és kinyissák a glottist. [18]  Ez a módszer csak ideiglenes tünetek enyhülését érinti, körülbelül három -hat hónapig, és ismételt injekciót igényel a hosszabb ideig tartó enyhülés érdekében. Hatékony megoldás a hangszalagok idiopátiás görcsös diszfunkciójára vagy azokban az esetekben, amikor a funkció teljes helyreállítása várható, de tartós ütemben.

A hangszalag parézis alternatív kezelése

Valószínűleg nincsenek olyan betegségek a világon, amelyeket az ember nem próbálna meg alternatív módszerekkel kezelni. Egy másik dolog az, hogy az ilyen kezelés nem minden esetben segít, és nem minden betegségben. Ami a hangszalagok parézisét illeti, myopátiás patológia és neuropatogen rendellenességek esetén gyógynövényes kezelés és alternatív előírások alkalmazhatók. De az első esetben ez akár a fő kezelés is lehet, ami lehetővé teszi, hogy elkerüljük olyan gyógyszerek szedését, amelyek egyszerre segítenek a betegség leküzdésében, és negatívan befolyásolják a test állapotát, a második esetben az  alternatív kezelés  csak úgy tekinthető, mint kiegészítő terápiás módszer.

A hangráncok izmainak gyengeségét, amely a hang rekedtségében és tompultságában nyilvánul meg, a hangberendezés túlfeszítése következtében, tökéletesen kezelik a szokásos pihenéssel, nedves levegővel és gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású gyógynövényekkel.

Hasonló a helyzet a gége és a légcső szöveteinek gyulladásával (gégegyulladás és laryngotracheitis). A fő kezelés mellett, amely a patológia bakteriális jellegével együtt antibiotikumok és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, allergiás - antihisztaminok, polipózis - kezelésében áll, a polipok sebészeti eltávolításában, pihenés, párás levegő és alternatív módszerek szükséges a hang helyreállításához. Ide tartozik: meleg folyadékok fogyasztása, amelyek nem irritálják a torkot, és gargalizálás enyhe sóoldattal, szódabikarbónával vagy gyógynövény -főzettel.

Ajánlott folyadékok: tea, tej, szénsavmentes ásványvíz, nem savas gyümölcslevek, és jobb tartózkodni a kávétól, a szénsavas víztől (különösen kémiai festékekkel) és az alkoholtól. A gége- és ínszalag-gyulladás elleni italok segítenek fenntartani a víz-só egyensúlyt a szervezetben, és hidratálják a gége sérült szöveteit. Az öblítés segít hidratálni, hallgat a lágyrészek gyulladására és duzzanatára (különösen a kamilla infúziójára és főzetére), segít eltávolítani a fertőzést (a só és a szóda jól ismert antiszeptikumok), támogatja a gyulladásos folyamatot, amely megzavarja a trofizmust (táplálkozás és légzés) valamint a hangszalagok nyálkahártyájának és izmainak működőképessége.

A neuropszichés rendellenességek által kiváltott funkcionális parézissel általában nyugtató hatású gyógynövények jönnek segítségre: valerian, menta, citromfű, angyalka, ivan tea, levendula, St. Központi idegrendszer.

Fontos megjegyezni, hogy minél hosszabb ideig tart a hangszalagok alacsony intenzitású munkája, annál nehezebb lesz funkciójuk helyreállítása. Végül is a vokális apparátus stabil működését a szalagok napi edzése támogatja a verbális (beszéd) kommunikáció során. Ha az izmok hosszú ideig nem működnek, sorvadásuk következik be.

 Még az orvosok is támogatják a funkcionális parézis gyógynövényes kezelését, de a gyógynövények hatása nem mindig elegendő, és a hatás nem jön olyan gyorsan, mint szeretnénk. Bizonyos esetekben ajánlott a gyógynövényeket nyugtatóként használni, helyettesítve az azonos hatású gyógyszereket, de ezt antidepresszánsokkal kombinálva, amelyek sokszor erősebbek és gyorsabbak. A gyógynövények segítenek csökkenteni a hatásos gyógyszerek szedésének menetét és megszilárdítani azt a hatást, amelyet a rehabilitációs időszak alatt és a stresszes helyzetekben a jövőben kapnak. Valójában a legtöbb esetben a hangszalagok funkcionális parézisét olyan embereknél diagnosztizálják, akik labilis pszichével rendelkeznek, hajlamosak a pszicho-érzelmi összeomlásra.

A parézis és a szervi agyi betegségek neurogén jellegével az alternatív kezelés hatástalan. De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy el kell hagyni, mert sok hatékony recept fokozza a gyógyszerek hatását, és segít lerövidíteni a szedés idejét, ami csökkenti a súlyos mellékhatások kialakulásának kockázatát.

Tehát az idegszövetben a kompressziót és a degeneratív folyamatokat általában gyulladás kíséri. Néha a posztoperatív időszakban is előfordul. A gyors hatás érdekében az orvosok hormonális gyógyszereket (injektálható kortikoszteroidokat) írnak fel, hosszú távú terápiát, amellyel, különösen nagy dózisokban, károsíthatják a szervezetet, és később orális NSAID-okat, amelyek negatívan befolyásolják a gyomornyálkahártya állapotát.

A gyulladáscsökkentő hatású gyógynövények (kamilla, körömvirág, orbáncfű, cickafark, kalamuszgyökér stb.) Lehetővé teszik a hormonális szerek adagjának csökkentését, és bizonyos esetekben megtagadják az NSAID-ok szedését. Ez nagyon fontos, tekintettel az ilyen betegeknek beadott gyógyszerek mennyiségére.

De a kifejezett nyugtató hatású gyógynövényeket (a központi idegrendszer depressziója) neurogén patológiákkal óvatosan kell kezelni, mert hatásuk ellentmondhat az izomtevékenységet stimuláló szerekkel (a központi idegrendszer gerjesztése) végzett kezelés követelményeinek, ezért először konzultálnia kell orvosával a gyógynövényes italok lehetőségéről és adagjáról. Ennek ellenére a gyógynövények nyugtató hatása hasznos lesz a rehabilitációs időszakban, amikor a beteg mentális állapotának stabilizálása segít fenntartani a kezelés pozitív eredményébe vetett hitet, fenntartani az erőt, a türelmet és a vágyat, hogy megszabaduljon a beszédhibáktól.

Milyen alternatív receptek segíthetnek abban, hogy gyorsan visszanyerje a hangosan hangos hangot, és visszatérjen a szokásos munkatevékenységéhez? Itt van néhány közülük.

Tej kezelés:

 • Meleg italt készítünk, amely egyenlő rész tejből és szénsavmentes ásványvízből áll. Egész nap kis kortyokban kell inni.
 • Javasoljuk, hogy naponta kétszer igyon tojástojást: adjon hozzá nyers sárgáját, kevés vajat és mézet egy nagy csésze meleg tejhez.
 • Hasznos naponta többször meleg tejet inni kurkuma hozzáadásával (egy teáskanál végén).
 • Segít a megfázásban és a hang gyengülésében, valamint a tejben főtt hagymában. A hagymalevest melegen kell inni. Egy kanál méz hozzáadásával fokozza a gyógyító hatást.

Gyümölcslé kezelés:

 • A céklalé nyugtató hatású, csökkenti a szervezet mérgezését, javítja a szervezet anyagcsere -folyamatait. Mézzel kombinálva gyulladáscsökkentő, immunstimuláló és mérsékelt nyugtató hatású. A répalevet mézzel (vagy más gyümölcslevekkel) egyenlő arányban kell összekeverni, és naponta legfeljebb 4 alkalommal 2 evőkanálra kell fogyasztani.
 • Az áfonyalé hasznos lesz a hangszalagok parézisében, amelyet fertőző és gyulladásos betegségek okoznak. Az áfonya sok természetes antibiotikumot (fitoncidot) és olyan anyagokat tartalmaz, amelyek elősegítik a hangfunkció helyreállítását. Gyógyászati célokra gyümölcslevet inni, bogyókat enni vagy infúziót készíteni (1 tk bogyó egy pohár forrásban lévő vízben), amelyet gargalizálni ajánlott.
 • A nyírlé segít a gyulladás elleni küzdelemben, erősíti az idegeket és javítja az anyagcserét. Naponta háromszor 1/3 csészét kell bevennie.
 • Nyáron a hangszalagok parézisének kezelésére és a hang helyreállítására frissen facsart gyógynövénylevet ihat: útifű, csalán, zeller.

Gyógynövényes kezelés:

 • Miopátiás parézissel, öblítse le a torkát babérlevél főzetével (3-4 levél egy pohár vízhez), babérlevél-infúziót dörzsöljön be növényi olajban a gége területére (30 g levél egy pohár olajon, ragaszkodjon hozzá 2 hónapig) és forraljuk) hatékonyak.
 • 1,5-2 evőkanál Főzzen kamillavirágot egy pohár forrásban lévő vízzel. Ragaszkodjon 15 percig. Vegyük naponta háromszor. Egy adag 1/3 csésze.
 • Fél csésze ánizsmagot negyed órán keresztül forralunk 200 ml vízben, hűtsük melegre, szűrjük le, adjunk hozzá 3 evőkanál. Hársméz és 1 evőkanál. Konyak. Igyon a nap folyamán fél órás időközönként 1 evőkanál. A kapott italt.
 • A hangszalagok túlterhelése okozta parézis esetén a kapormag főzetének belégzése (1 evőkanál mag egy pohár vízhez) segít. A belégzést egy héten keresztül naponta háromszor kell elvégezni.
 • Vannak ajánlások a parézis terápiás fürdőkkel és borogatásokkal történő kezelésére. A fürdőkhöz fenyő- és nyírfa -főzetet adnak (6 eljárás), majd a fürdés után nyakmasszázst végeznek, és mézzel és vörösfenyővel borogatást alkalmaznak, miután megisztak egy pohár meleg tejet mézzel és vajjal.

A gyermekeknél a hangszalag parézis kezelhető:

 • vaj (egy darab vaj felszívódása) és növényi olaj (gargarizálás),
 • korpa infúzió (125 g / 0,5 l forrásban lévő víz) - naponta többször, kis kortyokban melegen vegye be,
 • tojás (a nyers tojás helyreállítja a hangot, és hangosabbá teszi, de csak friss házi tojást kell vásárolnia megbízható beszállítóktól),
 • receptek tej és gyógynövények alapján.

Egyes termékek, receptek és különösen a gyógynövények allergiás és intoleranciás reakciókat okozhatnak, ezért óvatosan, jólétüket figyelve kell használni.

Homeopátia

A homeopátia az alternatív gyógyászat egyik ága, amely évről évre egyre népszerűbb. Ezt elősegíti az a széles körben elterjedt vélekedés, hogy a homeopátiás gyógyszerek biztonságosabbak az egészségre nézve, mint az allopátiás gyógyszerek (szintetikus gyógyszerek), és hatásukban közel állnak a gyógynövényes kezeléshez, amelyre általában hajlamos az alternatív gyógyászat.

Talán a homeopátiás szerek hatása a hatás megjelenésének sebessége szempontjából alacsonyabb a hagyományos gyógyszereknél, de hatása nemcsak a betegségek tüneteinek eltávolításán alapul. Ezek az alapok növelik a szervezet védelmi funkcióit és képességét a betegség önálló leküzdésére, ami stabilabb, hosszabb hatást eredményez. Ezenkívül ezek felírása során nemcsak a patológia tünetét (például rekedtség) veszik figyelembe, hanem annak előfordulásának idejét, provokáló tényezőit, a beteg testének egyedi jellemzőit, amelyek hozzájárulnak a betegség kialakulásához. Kóros folyamatok.

Nem meglepő, hogy a hangszalagok parézisben szenvedő betegek érdeklődnek az ilyen gyógyszerek iránt. Végtére is, az ember nem akarja a betegség enyhe formáit kémiai készítményekkel kezelni, és súlyos esetekben a szükséges "kémia" listája néha egyszerűen félelmetes.

Mit kínálhatnak a homeopaták a hang helyreállításához? Kifejezett reggeli rekedtség esetén Causticum írható fel, esténként - foszfor vagy Rus toxikodendron. A hangszalagok túlterhelése által okozott parézissel hatékony az Aurum triphilum, és a hang gyengülése a gégegyulladás, az Aconitum és az Apis miatt. A Hamomilla (kamilla) ideges, könnyen gerjeszthető gyermekek számára alkalmas, csökkent hangfunkcióval.

A vokális izmok tónusának növekedésével (általában bénulással) az Arsenicum album és a Kalium arsenicum látható, csökkenésével - Hyocyamus, és ismeretlen etiológiájú dysphonia vagy aphonia esetén - Platinum.

A komplex homeopátiás szerek közül a Gomeovox jól bevált, és hivatalosan elismerten hatékony eszköz a hangfunkció helyreállítására. 11 növényi és természetes eredetű homeopátiás összetevőt tartalmaz hatékony és biztonságos adagokban.

A gyógyszert homeopátiás tabletták formájában állítják elő, amelyeket először óránként 2 darabot kell bevenni, majd naponta legalább 5 alkalommal. A dysphonia kezelésére és megelőzésére egyaránt alkalmas.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.