^

Egészség

Fül otoszkópia: mi ez?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 23.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az otorinolaryngologiában speciális diagnosztikai eljárást, otoszkópiát végeznek a külső hallójárat és a dobhártya vizsgálatára.

Az eljárás indikációi

Otoszkópiát szokásos orvosi vizsgálatok során, valamint  fülfájás , csengés vagy fülzúgás, a külső hallójáratban érzett kellemetlen érzés vagy viszketés, otorrhea (egyik vagy mindkét fülből történő váladék) és halláskárosodás esetén panaszkodnak.

Ezenkívül az otoszkópia segítségével megfelelő orvosi eljárásokat hajtanak végre az utasításoknak megfelelően: idegen testeket távolítanak el a hallójáratból, és a felhalmozódott váladékot vagy gennyet eltávolítják a középfül üregéből (a dobhártya mögött helyezkednek el). Dobhártya (paracentézis) vagy annak kinyitása (timpanotomia vagy myringotomia)).

A fül és a dobhártya (membrana tympani) otoszkópiája, amely elválasztja a külső hallójáratot a középfültől (auris media), lehetővé teszi a látható anatómiai struktúrák állapotának felmérését, a hallójárat gyulladásának és a középfül betegségeinek diagnosztizálását  , beleértve az  akut középfülgyulladást  és annak szövődményeit; gennyes középfülgyulladás, beleértve a krónikus.

A vizualizáció segítségével  bármilyen etiológiájú dobhártya perforációja észlelhető  , valamint  otomycosis (fül gombás fertőzése, gombás középfülgyulladás) .

Készítmény

Felhalmozódása fülzsír - egy  kéntartalmú dugót  során otoszkópia megakadályozza, hogy azt végzik, ezért előkészítése Az eljárás abból áll az orvos eltávolítja a kén és a tisztítás a külső hallójárat a bőrről skálák (keratin törmelék), kéreg, stb

Ha az eljárást előre megtervezték, akkor ajánlott elhalasztani a fülmosást vagy fülcseppek használatát.

Ki kapcsolódni?

Technika otoszkópia

A külső hallójárat és a dobhártya vizsgálatának technikája már régóta kidolgozott, de az otoscopia típusai meghatározhatják egyes lehetőségeit.

Az otoszkópia klasszikus típusa egy fültölcsér (fültükör), egy fényvisszaverő (középen lyukkal ellátott kerek tükör) és egy elektromos lámpa, amelyek fénye reflektort tükröz. Most orvosi vagy újratölthető elemekkel ellátott orvosi fényszórókat használnak. [1]

A fül korszerűbb vizsgálata egy speciális monokuláris otoszkóp (fogantyúból és fejből áll), amelynek elülső végén van egy fúvóka az eldobható műanyag fültölcsérekhez, a fejben pedig egy autonóm fényforrás és egy háromszoros nagyítású lencse.

Video otoszkópia vagy endoszkópos otoszkópia - a külső hallójáratba helyezett digitális optikai otoszkóp (fényforrással és miniatűr videokamerával) segítségével lehetővé teszi az orvos számára, hogy tiszta képet kapjon színes monitoron.

Pneumatikus otoszkópiával állapítják meg az ép dobhártya mobilitását indukált nyomásváltozás során, amelyet az otoszkóphoz kapcsolt pneumatikus léggömb szolgáltat. A dobhártya mozdulatlanságát a nyomásra reagálva a középfülben lévő folyadék okozhatja, és ezt a fajta otoszkópiát tekintik a főnek az exudatív középfülgyulladás diagnosztizálásában  . A dobhártya perforációjának mértékének megkülönböztetésében a pneumatikus otoszkóp is hasznos lehet. [2]

A hallójárat és a dobhártya binokuláris mikroszkóppal történő vizualizálását (a beteg háton fekvő fejjel döntött fejjel) mikroszkópos otoszkópiának vagy otomikroszkóposnak nevezzük. Szélesebb látómezőt és az anatómiai struktúrák 40-szeres nagyítását biztosítja.

Az otoszkópos vizsgálat megkezdése előtt egy tapasztalt orvos ellenőrzi a középfülön áthaladó arc (VII koponya) ideg állapotát: a beteget arra kérik, hogy mosolyogjon, összeráncolja a szemöldökét, kifújja az arcát, és csukott szemmel felhúzza a szemöldökét. Ezután elvégzik az auricle (tapintásával) és a fül mögötti fizikai vizsgálatot.

A műveletsor - otoszkópia algoritmus - a következőket tartalmazza:

  • az adott beteg hallójáratához megfelelő méretű tölcsér kiválasztása;
  • a tölcsér bevezetése a külső hallójárat kiegyenesítésével, amelyhez felnőtt betegeknél az aurikulumot hátrafelé és felfelé, a gyermekeknél pedig hátra és lefelé húzzák. Csak ezután helyezik be a fülspeculumot gondosan a hallójáratba, és az orvos megvizsgálja;
  • Lassan vezesse az otoszkóp tölcsérét a csatornába, amíg a dobhártya láthatóvá nem válik, és meg nem értékelik a színét, kidudorodását és perforációját. Ezenkívül az orvos megfigyeli a dobhártya úgynevezett tereptárgyait: egy háromrétegű feszített részt (pars tensa), egy kétrétegű laza részt (pars flaccida) és egy malleus fogantyút (malleus) - a legnagyobb hallócsontot a középfül, a dobhártyával szomszédos;
  • a tölcsér lassú kihúzása a hallójáratból.

A középfülgyulladás és más betegségek otoszkópos jelei

Mit láthat az orvos otoscopiával? Ha nincs középfülgyulladás és egyéb fülbetegségek, akkor az otoszkópia normális: a normál dobhártya - egy áttetsző halványszürke (fehéres) ovális membrán (gyermekkorban kerek) külső hallójáratának végén történő megjelenítés.

Akut externa exitis esetén a hallójárat bőre fájdalmas és duzzadt, a dobüreg vizualizálása nem biztos, hogy lehetséges.

Az akut középfülgyulladás korai szakaszában a dobhártya a betegség stádiumától függően változik. Eleinte rózsaszínű, visszahúzódó, a perifériás erek kitágulásával. A gyulladásos folyamat előrehaladtával a dobhártya megduzzad, élénkpirossá válik; perforációja a genny kiáradásával lehetséges a külső hallójáratba. [3]

Exudatív középfülgyulladás esetén a dobhártya behúzódik és mozdulatlan, a szerosus folyadékgyülem miatt sárgássá válik.

Olvassa el még -  Az akut középfülgyulladás diagnózisa

A krónikus gennyes középfülgyulladás otoszkópiája   mindkét formáját képes feltárni: mezotympanitis és epitympanitis. A mesotympanitis fő otoszkópos jelei a timpan membrán kifeszített részének különböző formájú és méretű perforációja, vörösségével és duzzadásával és / vagy a nyílás széle mentén szemcsésedéssel. Az epitympanitist pedig a timpan membrán integritásának megsértése jellemzi annak nyújtatlan része szélétől.

Az otomycosis otoszkópiája fehér vagy krémszínű bolyhos megjelenésű részecskéket tár fel. Ha a fertőzést Aspergillus niger okozza, akkor a micélium apró, szürkésfekete kinövései azonosíthatók.

Az ovális ablak területén a középfül pálcájának alaplemezének körüli új szivacsos csontszövet - otosclerosis - növekedését az otoszkópos vizsgálat során nehéz diagnosztizálni, mivel a patológiás folyamat a dobüregben alakul ki. A fülgyógyász pedig megfigyelheti a dobhártya színének és elvékonyodásának változását, valamint a dobüreget borító nyálkahártya vörösségét (amely a dobhártyán keresztül látható).

A mastoiditis a koponya temporális csontjának a fül mögött elhelyezkedő mastoid folyamatának (processus mastoideus) gyulladása, amelynek dobhártya és pikkelyes részei három oldalon korlátozzák a hallónyílást és a külső hallóhártyát - otoszkópia során vizualizálja a a külső hallójárat falának egy részének deformációja, amelyet a dobhártya és a pikkelyes csontok alkotnak. A betegség instrumentális diagnózisának fő módszere az MRI. [4]

Ellenjavallatok az eljáráshoz

Otoszkópiát bármilyen korú gyermekeknél és felnőtteknél végeznek. A fül anatómiai rendellenességeinek és a külső hallójárat szűkületének technikai összetettsége mellett a hallójárat súlyos duzzanata és a hallójáratból származó erős véres, szakrális vagy gennyes váladék jelenléte ellenjavallatnak tekinthető. [5]

Komplikációk az eljárás után

A tüske behelyezése a hallójáratba a dobhártyát ellátó erek reflex dilatációját okozhatja, ami átmeneti vörösséget eredményezhet a fülben.

A fülspekulációk és az otoszkópok gyakori használata miatt ezek potenciális kórokozók forrását jelentik. Az eljárás utáni következmény pedig - a műszerek megfelelő fertőtlenítése nélkül - egy fertőzés kialakulása lehet.

Ha az otoszkópot túl mélyen helyezik a hallójáratba, vagy ha a betegnek nagyon vékony a dobhártyája, akkor kevés a károsodás veszélye.

Azoknál a betegeknél, akiknél a membrán perforációja vagy a középső és a belső fül elválasztó membránjának (perilymphalis fistula) felszakadása vagy szétrepedése jelentkezhet, pneumatikus otoscopia után szövődmények jelentkezhetnek szédülés, egyensúlyhiány, nystagmus, hányinger és hányás formájában.

Az eljárás után gondoskodni

A diagnosztikai otoszkópia nem igényel műtét utáni ellátást vagy rehabilitációt.

Vélemények

A fül-orr-gégész orvosok visszajelzései megerősítik a középfül esetleges betegségével kapcsolatos információk értékét, amelyet a dobhártya és a külső hallójárat közvetlen megfigyelésével nyertek az otoszkóp segítségével, amely lehetővé teszi a páciens panaszainak pontos meghatározását.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.