^

Egészség

A
A
A

Az autizmus gyermekeknél

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Autista gyermekek (szinonimái: autisztikus zavar gyermekkori autizmus infantilis pszichózis Kanner-szindróma) - a közös fejlődési zavar, amely megnyilvánul kora előtt három éven kóros működése mindenféle társadalmi interakció, a kommunikáció és a korlátozott, ismétlődő magatartás.

Az autizmus tünetei az élet első éveiben fordulnak elő. Az ok a legtöbb gyermeknél ismeretlen, bár a jelek egy genetikai összetevő szerepére utalnak; egyes gyermekeknél az autizmus szerves megbetegedése lehet. A diagnózis alapja a fejlesztés története és a gyermek fejlődésének nyomon követése. A kezelés viselkedési terápiából és néha gyógyszeres kezelésből áll.

trusted-source[1], [2], [3]

Járványtan

Az autizmus, a fejlődési rendellenesség a közös fejlődési zavarok közül a leggyakoribb. Az incidencia 4-5 eset 10 000 gyermekre vonatkoztatva. Az autizmus körülbelül 2-4-szer gyakoribb a fiúknál, akinél nagyobb a folyó áram, és általában egy örökletes teher jár.

A fenti körülmények széles körű klinikai variabilitását tekintve sokat ORP-ként említenek az autizmus csoport betegségeinek. Az elmúlt évtizedben az autizmussal járó betegségek felismerése gyorsan növekedett, részben azért, mert a diagnosztikai kritériumok megváltoztak.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Okoz autizmus a gyermekben

Az autizmus csoport betegségeinek legtöbb esete nem jár az agykárosodással járó betegségekkel. Mindazonáltal néhány esetben a veleszületett rubeola, a citomegalovírus fertőzés, a fenilketonuria és a törékeny X kromoszóma szindróma hátterében fordulnak elő.

Komoly bizonyítékot találtunk, amely megerősítette a genetikai összetevő szerepét az autizmus fejlődésében. Az ORP-ben szenvedő gyermek szülei esetében a következő gyermek születési kockázata az ORP-mel 50-100-szor magasabb a szokásosnál. Az autizmus összefüggése magas a monozigotikus ikreknél. Tanulmányok, amely az érintett betegek autizmus család, javasolt számos területen a gének - potenciális célpontok, beleértve azokat, amelyek a kódoló a neurotranszmitter receptorok (GABA) és a strukturális ellenőrzése a központi idegrendszer (HOX gének). A külső tényezők (beleértve a vakcinázást és a különböző diétákat) szerepét vonták be, amelyek azonban nem bizonyították. Az agy szerkezetében és működésében bekövetkező zavarok nagy valószínűséggel az autizmus patogenezisének alapját képezik. Egyes autizmusban szenvedő gyermekeknél az agykamrák megnagyobbodtak, másokban a cerebellum féreg hipoplaziai vannak, és egyesek az agytörzsmagok anomáliái.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Pathogenezis

Autizmus először írta le Leo Kanner 1943-ban egy csapat gyerek, aki volt jellemző magányosság érzése, ami nem járt együtt az indulás egy fantasy világban, hanem jellemzi a megsértése kialakulását a társadalmi tudat. Kanner más kóros megnyilvánulásokról is beszélt, mint például a késleltetett beszédfejlődés, korlátozott érdekek, sztereotípiák. Jelenleg az autizmus olyan betegségnek számít, amely a központi idegrendszer megzavarását jelzi, kora gyermekkorban, általában 3 éves korig. Jelenleg az autizmus világosan megkülönböztethető az alkalmanként előforduló gyermekkori skizofréniától, de az autizmus alapjául szolgáló kulcshiányt eddig nem tisztázták. Az intellektuális, szimbolikus hiányosság elmélete vagy a kognitív végrehajtó funkciók időbeli hiányossága alapján különböző hipotézisek csak részleges megerősítést kaptak.

1961-ben az autizmusban szenvedő betegeknél nőtt a vér szerotonin (5-hidroxi-triptamin) szintje. Később megállapítást nyert, hogy ez a vérlemezkékben lévő szerotoninszintek növekedésének tulajdonítható. A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlókkal végzett kezelés csökkenti az agresszivitást egyes betegeknél, míg az agyban a szerotonin csökkenése növeli a sztereotípiákat. Így a szerotonin-metabolizmus szabályozásában bekövetkező zavarok megmagyarázhatják az autizmus bizonyos megnyilvánulásait.

Az autizmust a rendellenességek spektrumaként kezelik, a legsúlyosabb esetek klasszikus tünetekkel, például a késleltetett beszéd fejlesztésével, a kommunikáció hiányával, a korai életkorban kialakuló sztereotípiákkal. Az esetek 75% -ában az autizmus mentális retardációval jár együtt. A spektrum ellentétes végét az Asperger-szindróma, az autizmus magas szintű működéssel és atipikus autizmus jellemzi.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

Tünetek autizmus a gyermekben

Az autizmus általában az élet első évében jelenik meg, és a 3 éves kor előtt meg kell jelennie. A betegség jellemzője egy atípusos másokkal (azaz hiányzik a kötődés, képtelenség, hogy lezárja a kapcsolatot emberek, a hiányzó válaszok mások érzelmeit, elkerülése látásra), ellenálló kövesse ugyanabban a sorrendben (például állandó elutasítás megváltoztatja rituálék, perzisztens kapcsolódási az ismerős tárgyak, ismétlődő mozgások), beszédzavarok (kezdve a teljes némaság késő fejlesztése beszéd és kifejezni a funkciók nyelvhasználat), valamint egyenetlen szellemi e fejlődés. Néhány gyermek öngyilkosságot tapasztal. A betegek körülbelül 25% -át diagnosztizálták a szerzett készségek elvesztésével.

A ma elfogadott elmélet szerint az autizmus csoport betegségeinek alapvető problémája a "szellemi vakság", vagyis a szellemi vakság. Az a képtelenség elképzelni, hogy mit gondolhat egy másik ember. Úgy véljük, hogy ez a másokkal való kölcsönhatás megsértéséhez vezet, ami viszont a beszéd fejlesztésének anomáliáihoz vezet. Az egyik legkorábbi és legérzékenyebb jelző az autizmus, hogy egy éves gyermek képtelen arra, hogy jelezze, amikor a témában kommunikál. Feltételezhető, hogy a gyermek nem tudja elképzelni, hogy egy másik személy meg tudja érteni, hogy mit mutatott rá; ehelyett a gyermek jelzi, hogy mit kell, csak fizikailag megérintve a kívánt tárgyat, vagy a felnőtt kezével eszközként.

Az autizmus neo-traumás neurológiai jelei közé tartoznak a csökkent mozgás koordináció és a sztereotípiás mozgások. Ezeknek a gyermekeknek 20-40% -ban rohamok alakulnak ki [különösen 50-nél kevesebb IQ-nál].

Klinikailag mindig léteznek a szociális interakció minőségi megsértései, amelyek három alapvető formában jelentkeznek.

 • A rendelkezésre álló beszédkészség megtagadása a társadalmi interakcióban. Ebben az esetben a beszéd késleltetéssel vagy egyáltalán nem jelenik meg. A nem verbális kommunikáció (tekintet kapcsolata, mimikai kifejezés, gesztusok, testhelyzetek) gyakorlatilag megközelíthetetlen. Az esetek mintegy 1/3-ában a beszédhiánnyal kapcsolatos problémákat 6-8 évvel küzdik le, a legtöbb esetben a beszéd, különösen kifejezõ, továbbra is elmaradott.
 • A szelektív társadalmi csatolások vagy a kölcsönös társadalmi interakció kialakulásának megszegése. A gyermekek nem tudnak meleg érzelmi kapcsolatokat teremteni az emberekkel. Ugyanúgy viselkednek velük, mint élettelen tárgyakkal. Ne mutasson különös reakciót a szülőknek, bár a gyermeknek valamilyen szimbiotikus kapcsolódása lehet az anyának. Nem akarnak kommunikálni más gyerekekkel. Nincs közös spontán keresés a közös örömért, a közös érdekekért (például a gyermek nem mutat olyan személyeket, akik érdeklődnek az alanyai iránt, és nem hívja fel a figyelmet rájuk). A gyermekek nem rendelkeznek társadalmi-érzelmi kölcsönösséggel, amelyet más emberek érzelmeinek zavart reakciója vagy a társadalmi helyzetnek megfelelő viselkedésmódosítás hiánya is mutat.
 • A szerepjáték és a szociális utánzás játékok megsértése, amelyek sztereotipizált, nem funkcionális és nem társadalmi jellegűek. Figyelembe kell venni a szokatlan, gyakoribb tárgyakhoz való csatolást, amelyeknél atipikus sztereotípiás manipulációk végrehajtására kerül sor, a strukturálatlan anyagok (homok, víz) jellemző tulajdonságai jellemzőek. Érdeklődést mutatnak bizonyos tárgyak tulajdonságaiban (pl. Szag, tapintási tulajdonságok a felületen stb.).
 • Korlátozott, ismétlődő és sztereotipikus viselkedés, érdeklődés, aktivitás a monotónia megszállott vágyaival. A szokásos élet sztereotípiájának megváltoztatása, az új emberek megjelenése ezekben a gyermekekben az elkerülést vagy a szorongást, a sírással, a sírással, az agresszióval és az önaggresszióval járó félelmet okozza. A gyerekek ellenállnak az új dolgoknak - új ruhák, új élelmiszertermékek használata, a szokásos sétautak megváltoztatása stb.
 • Ezen specifikus diagnosztikai tünetek mellett megfigyelhet olyan nem specifikus pszichopatológiai jelenségek is, mint a fóbiák, az alvás és étkezési rendellenességek, izgatottság, agresszió.

trusted-source[31], [32], [33], [34]

F84.1 Atipikus autizmus.

Szinonimák: mérsékelt mentális retardáció autisztikus jellemzőkkel, atipikus gyermekkori pszichózis.

Típus általános mentális zavarok pszichológiai fejlődés, amely különbözik a gyermekkori autizmus egyik életkorban alakul ki, vagy nincs legalább egy a három diagnosztikai kritériumok (minőségi eltérések a társadalmi interakció, a kommunikáció és a korlátozott ismétlődő viselkedések).

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42]

Forms

Az Asperger-szindrómát a társadalmi elszigeteltség jellemzi, amely szokatlan, különös viselkedést és "autista pszichopatiát" jelent. Ezt azzal jellemzi, hogy képtelen megérteni más emberek érzelmi állapotát, és kapcsolatba léphet társaival. Feltételezzük, hogy ezeknek a gyermekeknek személyi rendellenességük van, amelyet különleges eredményekkel kompenzálnak egy olyan korlátozott területen, amely általában a szellemi tevékenységhez kapcsolódik. Az Asperger-szindrómás betegek több mint 35% -ában komorbid pszichiátriai rendellenességek - köztük érzelmi rendellenességek, rögeszmés-kényszeres betegség, skizofrénia.

A magas szintű működésű autizmus nem különbözhet egyértelműen az Asperger-szindrómától. Mindazonáltal, Asperger-szindróma, autizmus ellentétben a magas szintű működését, azzal jellemezve, neuropszichológiai profil a jelenléte „erős” és „gyenge”, és a kognitív nehézségek nem verbális tanulást. A projektív vizsgálatok azt mutatják, hogy az Asperger-szindrómával rendelkező emberek gazdagabb belső életet élveznek, összetettebbek, finomabb fantáziákkal, inkább a belső tapasztalatokra összpontosítanak, mint az autizmus magas szintű működésű betegein. Nemrégiben egy tanulmány a pedáns beszéddel rendelkező betegek mindkét csoportjában azt mutatta, hogy gyakoribb az Asperger-szindrómában, ami segíthet megkülönböztetni ezeket a feltételeket.

Az "atípusos autizmus" olyan feltétel, amely nem felel meg az életkor előtti kritériumoknak és / vagy az autizmus három másik diagnosztikai kritériumának. Az "általános (átjárható) fejlődési rendellenesség" kifejezést széles körben használják a hivatalos nómenklatúrában, de jelentőségét nem pontosan definiálják. Ezt általános fogalomnak kell tekinteni, amely az ebben a szakaszban vizsgált összes államot ötvözi. Az általános fejlődési rendellenesség további tisztázás nélkül (ORP-BDU) az atipikus autizmusban szenvedő gyermekeknél alkalmazott leíró kifejezés.

Rett szindróma. Rett-szindróma és széthúzó rendellenesség gyermekkori fenomenológiailag hasonló autizmus, de patogenézisében valószínűleg különbözik tőle. Rett-szindróma első leírása Andreas Rett (A. Rett) 1966-ban, mint egy neurológiai rendellenességben elsődlegesen befolyásoló lányok. Ebben a genetikailag meghatározott betegség 6-18 hónapos baba fejlődik rendesen, de merülnek fel súlyos mentális retardáció, microcephalia, képtelen teljesíteni céltudatos kéz mozgását, helyettesíti sztereotípiák típusú dörzsölve a kezét, rázza a törzs és a végtagok, a bizonytalan járás lassú, hiperventilláció, apnoe, Aerophagia, epilepsziás rohamok (az esetek 80% -ában), fogcsikorgatás, nehézség rágás, csökkent aktivitás. Ellentétben autizmus, Rett-szindróma az élet első hónapjaiban általában jellemzi a normális társadalmi fejlődés, a gyermek megfelelő másokkal ragaszkodnak szüleik. Neuroimaging kiderült diffúz kortikális atrófia és / vagy hypoplasiája nucleus caudatus csökkenő térfogata.

A gyermekkori szétesési rendellenesség (DRD) vagy a Heller-szindróma - egy ritka, kedvezőtlen prognózisú betegség. 1908-ban Heller leírta a megszerzett demencia ("dementia infantilis") gyermekcsoportot. Ezek a gyermekek 3-4 éves normális mentális fejlõdést követõen voltak, de megváltoztak a viselkedés, a beszédvesztés, a mentális retardáció. A betegségre vonatkozó modern kritériumok a 2 éves kor előtt külső normális fejlődést igényelnek, amelyet a korábban megszerzett készségek, például a beszéd, a szociális készségek, a vizelés és a kiürülés ellenőrzése, a játékok és a motoros készségek jelentős csökkenése követ. Ezenkívül az autizmusra jellemző három megnyilvánulásnak legalább kettőnek kell lennie: a beszédzavaroknak, a szociális készségek elvesztésének és a sztereotípiáknak. Általában a gyermekkori szétesési zavar a kirekesztés diagnózisa.

trusted-source[43]

Diagnostics autizmus a gyermekben

A diagnózist klinikailag, általában annak megfogalmazása végett végzik, szükség van a társadalmi interakció és a kommunikáció megsértésének jeleire, valamint korlátozott, ismétlődő, sztereotípiás viselkedés vagy érdeklődés jelenlétére. A szűrési tesztek közé tartozik a Szociális kommunikációs kérdőív, az M-SNAT és mások. Diagnosztikai tesztek, amelyek szerinte a „gold standard” diagnózis az autizmus, mint a felügyeleti program diagnosztizálására autizmus (ADOS) alapján a DSM-IV kritériumok általában végzett pszichológusok. Az autista gyermekek nehezen tesztelhetők; rendszerint jobban teljesítenek a nem verbális feladatoknál, mint a verbálisaknál az IQ meghatározásában, egyes nem verbális tesztekben az életkornak megfelelő eredményeket lehet elérni, annak ellenére, hogy a legtöbb területen késik. Mindazonáltal az IQ definíciójának tesztje, amelyet egy tapasztalt pszichológus végez, gyakran hasznos adatokat szolgáltat az előrejelzés megítéléséhez.

trusted-source[44], [45], [46], [47], [48]

Az autizmus diagnosztikai kritériumai

A. Az 1., 2. és 3. Szakasz legalább hat tüneteinek összege a szétosztott 1 és a 2. és 3. Szakasz legalább egy tünete közül legalább kettőnél.

 1. A szociális interakció minőségi megsértése, amelyet az alább felsorolt tünetek közül legalább kettő jelez:
  • a társadalmi interakció szabályozása során megsértette a különböző típusú nemverbális eszközök (nézetek, arckifejezések, gesztusok, testhelyzetek) használatát;
  • lehetetlen kapcsolatokat kialakítani a társaikkal, ami megfelel a fejlettségi szintnek;
  • az általános törekvésekre, érdeklõdésre és a másokkal elért eredményekre vonatkozó spontán törekvés hiánya (például nem tekinti, nem jelez, vagy nem hoz másokat érdekes tárgyakat);
  • a társadalmi és érzelmi kötelékek hiánya.
 2. A kommunikáció minőségi rendellenességei, az alábbiakban felsorolt legalább egy tünet szerint:
  • a beszélt nyelv lassú vagy teljes hiánya (nem kísérve a kommunikáció alternatív módozatai, például gesztusok és arckifejezések kompenzálására irányuló kísérletekkel);
  • a megfelelő beszédben lévő személyek - a beszélgetés megkezdésének és fenntartásának képességét kifejezetten megsértik másokkal;
  • sztereotipizálják és újrahasznosítják a nyelvi eszközöket vagy az idioszinkráti nyelvet;
  • a különféle spontán játékok hiánya a hit vagy a társadalmi szerepjátékok számára, amelyek megfelelnek a fejlődés szintjének.
 3. Az ismétlődő és sztereotipikus cselekvések és érdekek korlátozott repertoárja, amely a következő tünetek legalább egyikével jön létre:
  • előnyös abszorpció egy vagy több sztereotipizált és korlátozott érdekkel, patológiás intenzitásának vagy irányának köszönhetően;
  • ugyanazon értelmetlen cselekmények vagy rituálék ismétlése - a helyzet kontextusán kívül;
  • sztereotípiásan ismétlődő módon mozgó mozgások (például kézzel történő csörgés vagy forgatás, az egész test összetett mozgása);
  • állandó érdeklődést mutat az objektumok egyes részeiben.

B. A fejlődési szakasz késleltetése vagy életveszély az alábbi területek egyikében, a 3 év eltelte előtt:

 1. szociális interakció,
 2. a beszéd mint a társadalmi interakció eszköze,
 3. szimbolikus vagy szerepjátékokat.

B. Az állapotot nem lehet jobban megmagyarázni a Rett-szindróma vagy a deintegrációs gyermekkori rendellenesség.

trusted-source[49], [50], [51]

Autizmus diagnosztikai kritériumok és diagnosztikai mérlegek

Számos standardizált skálát alkalmaznak az autizmus értékeléséhez és diagnosztizálásához. A modern kutatási protokollok elsősorban az Autism Diagnostic Interview-Revised (ADI-R) felülvizsgált változatának használatán alapulnak. De ez a technika túlságosan nehézkes a mindennapi klinikai gyakorlatban. E tekintetben a gyermekkori autizmus értékelés skálája (CARS) sokkal kényelmesebb. A viselkedési rendellenességek felmérésére használt mérlegek az értelmi fogyatékos gyermekeknél szintén alkalmasak az autizmusra. Célszerű használni a skála az értékelése nem megfelelő viselkedést betegek negospitalizirovannyh (aberráns Vehavior ellenőrzőlista közösségi verzió - AVC-CV), valamint az értékelés a hiperaktivitás és a figyelem zavarok - Connors skála.

trusted-source[52], [53], [54], [55], [56], [57]

Hogyan kell megvizsgálni?

Ki kapcsolódni?

Kezelés autizmus a gyermekben

A kezelést általában egy szakértői csoport végzi, a közelmúltban végzett vizsgálatok eredményei szerint olyan adatok állnak rendelkezésre, amelyek bizonyos fokú előnyöket tanúsítanak az intenzív viselkedési terápia alkalmazásában, ami serkenti az interakciót és az expresszív kommunikációt. A pszichológusok és pedagógusok rendszerint a viselkedési elemzésre összpontosítanak, majd a viselkedési kezelés stratégiáját a sajátos viselkedési problémákkal összhangban otthon és az iskolában vezetik. A beszédkezelésnek korán kell megkezdődnie, és számos tevékenységet kell használnia, mint például az éneklés, a képek megosztása és a beszélgetés. A gyógytornászok és a foglalkozás-terapeuták olyan stratégiákat dolgoznak ki és alkalmaznak, amelyek segítenek a gyermekeknek a motorfunkció és a mozgástervezés bizonyos hiányosságainak ellensúlyozásában. A szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlók (SSRI-k) javíthatják a viselkedést a rituálékkal és ismétlődő sztereotípiás viselkedéssel. Az antipszichotikus gyógyszerek és a hangulatstabilizátorok, például a valproát segíthetnek az öngyilkos viselkedés szabályozásában.

Az autizmus kezelése, valamint a mentális zavarok kezelése olyan hatásokat igényel, amelyek célja a páciens életének különböző aspektusainak orvoslása: társadalmi, oktatási, pszichiátriai és viselkedési. Egyes szakértők szerint az autizmus kezelésének fő összetevője a viselkedési terápia. Eddig több mint 250 vizsgálat értékelte a különböző viselkedési terápiák technikájának hatékonyságát. A viselkedési terápiát célzó "célpontok" több kategóriára oszthatók: elégtelen viselkedés, szociális készségek, beszéd, hazai készségek, tudományos készségek. A fenti problémák megoldásához speciális módszereket alkalmaznak. Például a nem megfelelő viselkedést funkcionális elemzésnek vethetjük alá, hogy azonosítsuk a hajlamos külső tényezőket, amelyekre a pszichoterápiás beavatkozásnak irányulnia kell. A viselkedési technikák pozitív vagy negatív megerősítésen alapulhatnak a szuppresszió hatásával. Más terápiás megközelítések, például a funkcionális kommunikáció és a foglalkozási terápia csökkenthetik a tüneteket, és javíthatják az autista gyermekek életminőségét. Mindazonáltal gyakran észlelik azokat a tüneteket, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül külső tényezőkhöz, vagy viszonylag függetlenek a külső állapotoktól. Hasonló tünetek jobban reagálhatnak a farmakoterápiás beavatkozásra. A pszichotróp gyógyszereknek az autizmusban való alkalmazása magában foglalja a klinikai állapot alapos értékelését és a más terápiákkal való egyértelmű kölcsönhatást egy integrált multimodális megközelítés keretében.

Annak eldöntésében kinevezéséről szóló pszichotróp szerek figyelembe kell venni egy csomó pszichológiai és családi problémák megjelenéséhez kapcsolódó autizmus a családban a beteg. Gyógyszerek segítségével meg kell válaszolni egy időben a lehetséges pszichológiai problémák, mint a rejtett agresszió ellen irányul a gyermek és a megoldhatatlan bűntudat szülők, irreális elvárásokat elejétől gyógyszeres kezelés és szeretnék egy mágikus gyógymód. Ezenkívül fontos megjegyezni, hogy az autizmussal fertőzött gyermekek számára csak néhány gyógyszer átellenben áll ellenőrzött vizsgálatokon. A találkozó a pszichotróp gyógyszerek autizmus kell figyelembe venni, hogy mivel a kommunikációs nehézségeket, gyakran nem tudják jelenteni a mellékhatások és tapasztalt kellemetlenség az általuk fejeződik ki abban, hogy erősödnek a nagyon szokatlan viselkedés, kezelni kell. Ebben a tekintetben, ha olyan gyógyszereket használnak, a magatartás-kontroll autista gyerekek igényel egy becslést a kezdeti állapotban és az azt követő dinamikus megfigyelése tünetek kvantitatív vagy félig kvantitatív technikák, és gondos ellenőrzése a lehetséges mellékhatásokat. Mivel az autizmust gyakran kombinálják a mentális retardációval, a legtöbb mérgezést a mentális retardációra használják az autizmusban is.

Autizmus és auto-agresszív akciók / agresszió

 • Neuroleptikumok. Bár antipszichotikumok pozitív hatást gyakorol a hiperaktivitás, nyugtalanság, sztereotípiák, az autizmus, akkor kell használni, csak a legsúlyosabb esetekben ellenőrizetlen viselkedés - a tendenciát mutat, az önkárosító magatartás és az agresszív, ellenálló egyéb beavatkozások. Ez összefügg a hosszú távú mellékhatások magas kockázatával. A kontrollált vizsgálatok trifluoperazina (stelazina), pimozid (Orapa), haloperidol autista gyerekek jegyezni, hogy mind a három gyógyszer okoz ezeknél a betegeknél extrapiramidális szindrómák, beleértve a késleltetett mozgászavar. A riszperidon (Rispolept), egy atípusos antipszichotikum, isulpirid, benzamidszármazékok is használják az autista gyerekek, de korlátozott sikerrel.

trusted-source[58], [59]

Az autizmus és az érzelmi rendellenességek

Az autizmussal élő gyermekek gyakran jelentős érzelmi zavarokat mutatnak ki. Gyakrabban észlelhetők olyan autizmussal és általános fejlődési zavarokkal küzdő betegeknél, amelyekben a hírszerzési együttható megfelel a mentális retardációnak. Az ilyen betegek a gyermekkorban kezdődő érzelmi zavarok 35% -át teszik ki. A családtörténetben a betegek körülbelül fele affektív rendellenesség vagy öngyilkossági kísérlet esetén fordul elő. Az autista betegek rokonairól szóló legfrissebb tanulmány az afrodális rendellenességek és a társadalmi fóbia magas gyakoriságáról számolt be. Javasolt, hogy az autizmusban szenvedő betegek autopszia során talált limbikus rendszerben bekövetkező változások zavart okozhatnak az affektív állapot szabályozásában.

 • Normotimicheskie jelentése. Lítium kezelésére használt gyűrűs maniakalnopodobnyh tünetek betegeknél fordulhat elő autizmus, mint például csökkent az alvási szükséglet, hiperszexualitást, megnövekedett motoros aktivitás, ingerlékenység. Az autizmussal kapcsolatban korábban lefolytatott ellenőrzött lítiumkészítmények nem tettek lehetővé bizonyos következtetéseket. Számos jelentés azonban azt jelzi, hogy a lítium pozitív hatással van az autista betegek affektív tüneteire, különösen akkor, ha családtagjaik történelmi affektív zavarai voltak.
 • Görcsoldók. Valproinsav (Depakinum) divalproeks nátrium (Depakote) ikarbamazepin (Tegretol) hatásos ciklikusan előforduló tünetek a ingerlékenység, álmatlanság és a hiperaktivitás. A valproinsav nyílt vizsgálata kimutatta, hogy kedvezően befolyásolja az autizmusban szenvedő gyermekek viselkedési rendellenességeit és EEG változásait. A terápiás koncentráció szintje a karbamazepin és a valproinsav vér volt a felső része a koncentráció tartományban, ami hatékony az epilepszia, - 8-12 ug / ml (ez a karbamazepin) és 80-100 ug / ml (a valproinsav). Mindkét gyógyszer alkalmazását követően klinikai vérvizsgálatot kell végezni, és a májfunkciót a kezelés előtt és a kezelés alatt rendszeresen ellenőrizni kell. Jelenleg ez a klinikai vizsgálatok alatt a lamotrigin (a Lamictal) - az új generációs görcsoldó - mint azt a viselkedési zavarok kezelésében autista gyerekek. Mivel mintegy 33% -át az autizmussal élők szenvednek epilepsziás rohamok, ez ürügy kinevezését görcsoldók jelenlétében epilepsziás EEG változások és epizódok.

trusted-source[60], [61], [62], [63], [64], [65], [66], [67]

Az autizmus és a szorongás

Az autizmussal élők gyakran tapasztalják a szorongást a pszichomotoros agitáció, az autostimuláló akciók, a szorongás jelei formájában. Érdekes, hogy az autista betegek közvetlen hozzátartozóinak tanulmányozása rávilágított a társadalmi fóbia magas gyakoriságára.

 • A benzodiazepinek. A benzodiazepinek nem voltak rendszeresen tanulmányozza az autizmus valószínűleg érinti a túlzott nyugtató hatás, paradox stimulációja a tolerancia kialakulását és drogfüggőség. A clonazepam (antelepsin), amely, ellentétben más benzodiazepinek érzékenyítő szerotonin 5-HT1 receptorokra, ben szenvedő betegek kezelésére használják autizmus, szorongás kezelésére, mánia és sztereotípia. A lorazepamot (merlot) általában csak akut izgalom esetén alkalmazzák. A hatóanyag beadható orálisan vagy parenterálisan.

A buspiron (buspar), a szerotonin-5-HT1 receptorok részleges agonistája szorongásgátló hatással bír. Azonban csak korlátozott tapasztalat áll rendelkezésre az autizmussal kapcsolatban.

trusted-source[68], [69], [70], [71], [72],

Autizmus és sztereotípiák

 • Szelektív szerotonin újrafelvétel gátlók. Szelektív szerotonin újrafelvétel gátlók, mint a fluoxetin (Prozac), szertralin (Zoloft) fluvoxamin (Luvox), paroxetin (Paxil), citalopram (tsipramil), nem szelektív inhibitora klomipramin lehet pozitív hatással néhány viselkedési rendellenességek betegeknél autizmus . A fluoxetin hatásosnak bizonyult az autizmusban. A felnőtt autisták ellenőrzött tanulmány fluvoxamin csökkenti annak súlyosságát ismétlődő gondolatok és cselekedetek, nem megfelelő viselkedés, az agresszió és javítja néhány szempontból a társadalmi kommunikációt, különösen azokat, amelyek a beszédet. A fluvoxamin hatása nem korrelált az életkorral, az autizmussal vagy az IQ szinttel. A fluvoxamin tolerálhatósága jó volt, csak néhány beteg enyhe nyugtató hatása és hányingere volt. Használata klomipramin gyermekek azért veszélyes, mert fennáll a veszélye a kardiotoxikus hatást, amely halálos kimenetelű is lehet. A neuroleptikumok (pl haloperidol) csökkentett hiperaktivitás, sztereotípiák, érzelmi labilitás, és milyen mértékben a társadalmi elszigeteltség betegeknél autizmus, és normalizálja kapcsolatait másokkal. Azonban a lehetséges mellékhatások korlátozzák ezeknek a gyógyszereknek a használatát. A dopamin-receptor-antagonista amiszulpirid csökkenti a súlyosságát negatív tüneteinek a skizofrénia, és pozitív hatást az autizmus, bár a kontrollált vizsgálatok van szükség, hogy erősítse meg ezt a hatást. Bár jelentős hatékonyságot és jól tolerálható klozapiné gyermekkori szkizofrénia, ebben a betegcsoportban szignifikánsan különbözik az autista gyerekek, így a kérdés a hatékonyság klozapiné autizmus nyitva marad.

Autizmus és figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség

 • Pszichostimulánsok. A pszichostimulánsok hatása az autizmusban szenvedő betegek hiperaktivitására nem olyan kiszámítható, mint a nonautikus gyermekeké. Általában a pszichostimulánsok csökkentik az autizmus kóros aktivitását, ugyanakkor fokozhatják a sztereotipizált és rituális cselekvéseket. Egyes esetekben a pszichostimulánsok gerjesztést okoznak és súlyosbítják a kóros viselkedést. Ez gyakran fordul elő olyan esetekben, amikor a figyelemhiány a beszélgetőpartnerre a FEC szokásos zavarának tekinthető, és megpróbálja ennek megfelelően kezelni.
 • Alfa-adrenergek agonistái. Alfa-adrenerg-agonisták, például a klonidin (klonidin) és guanfacin (estulik) aktivitásának csökkentésére locus coeruleus noradrenerg neuronok, és így, csökkentik a szorongás, és a hiperaktivitás. A kontrollált vizsgálatok klonidin tabletta formában, vagy a formájában bőrtapaszok hatásos volt vonzereje hiperaktivitás és impulzivitás az autista gyerekek. Azonban a szedatív hatás és a tolerancia kialakulásának lehetősége korlátozza annak használatát.
 • A béta-blokkolók. A propranolol (anaprilin) hasznos lehet impulzivitás és agresszivitás érdekében az autizmusban szenvedő gyermekeknél. A kezelés alatt óvatosan figyelemmel kell kísérnie a szív- és érrendszeri állapotot (pulzus, vérnyomás), különösen akkor, ha az adagot a vérnyomáscsökkentő hatáshoz vezetik.
 • Opioid receptor antagonisták. A naltrexon hatással lehet az autista gyermekek hiperaktivitására, de nem befolyásolja a kommunikációs és kognitív hibákat.

trusted-source[73], [74], [75], [76], [77], [78], [79], [80], [81], [82], [83]

Előrejelzés

A gyermekek autizmusának prognózisa a kezelés és a rehabilitáció kezdetének, szabályosságának, egyéni érvényességének időzítésétől függ. A statisztikák azt mutatják, hogy az esetek 3/4-ben egyértelmű mentális retardáció van. [Klin A, Saulnier C, Tsatsanis K, Volkmar F. Szerint Klinikai értékelés az autizmus spektrum zavaraiban: pszichológiai értékelés egy transzdiszciplináris keretben. In: Volkmar F, Paul R, Klin A, Cohen D, szerkesztők. Az autizmus és a perzisztens fejlődési rendellenességek kezelése. 3. Kiadás New York: Wiley; 2005. 2. Kötet, V. Fejezet, 29. 272-98].

trusted-source[84], [85], [86], [87], [88]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.