^
A
A
A

Hypocalcaemia újszülöttekben

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Hipokalcémia - összesen kalcium koncentrációja a vérszérumban a kevesebb mint 8 mg / dl (kevesebb, mint 2 mmol / l) kifejezés csecsemők és kevesebb, mint 7 mg / dl (kevesebb, mint 1,75 mmol / l), koraszülött csecsemők. Azt is definiálják, hogy az ionizált kalciumszint kevesebb, mint 3,0-4,4 mg / dl (kevesebb, mint 0,75-1,10 mmol / l), az alkalmazott módszertől (elektrodin típusú) függően. A megnyilvánulások közé tartozik a hypotensio, az apnoe és a tetany. Hipokalcémia kezelése - kalcium intravénás vagy orális adagolása.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Mi okozza a hipokalcémát?

Az újszülöttek hipokalcémája korai (az élet első 2 napjában) vagy késői (több mint 3 nap) korai; ritkán előforduló hipokalcémia ritka. Egyes csecsemők veleszületett hypoparathyreoidismus [például, a szindróma Di Georges a agenezis vagy dysgenesia mellékpajzsmirigy] Megjegyzendő, a korai és késői (elhúzódó) hipokalcémia.

A korai hipokalcémia kockázati tényezői közé tartoznak a koraszülöttség, a súlyos terhesség, a cukorbetegség, az intranatalis asphyxia. A mechanizmusok változóak. Normális esetben a mellékpajzsmirigy hormon segít fenntartani a normál kalciumszintet, amikor az ionizált kalciumnak a placentán keresztüli állandó bevitele születéskor megszűnik. A tranziens, relatív hypoparathyreosis előidézheti a hipokalcémia korai és valamilyen kicsi állapotát olyan újszülöttek terhességének idején, akiknek a mellékpajzsmirigyek nem működnek megfelelően; valamint a cukorbetegségben vagy a hyperparathyreosisban szenvedő anyák gyermekeiben, mivel ezeknél a nőknél a terhesség alatt ionizált kalciumszint magasabb a normálnál. Az intratrafikus asphyxia szintén növelheti a kalcitonin szintjét , ami gátolja a csontok kalciumkibocsátását, ami hypocalcaemiához vezet. Más újszülötteknél a parathormon hormonszintje nem normális, a foszforciumban kifejezett veseelégtelenség; Az emelkedett foszfátszint (P04) hypocalcaemiához vezet.

A hipokalcémia tünetei

A hipokalcémia tünetei ritkán jelentkeznek, ha a teljes kalcium nem csökken kevesebb, mint 7 mg / dl (kevesebb mint 1,75 mmol / l), vagy az ionizált kalcium szintje nem csökken kevesebb, mint 3,0 mg / dl. A megnyilvánulások közé tartozik a hypotensio, a tachycardia, a tachypnea, az apnoe, az etetés nehézsége, izgatottság, tetany és görcsök. Hasonló tünetek észlelhetők hipoglikémiával és elvonási szindrómával.

A hipokalcémia diagnózisa

A diagnózis a teljes vagy ionizált kalciumszint csökkenésén alapul a vérszérumban; Az ionizált kalcium fiziológiásabb indikátor, mert kizárja a fehérje szint és a pH hatását. A korrigált intervallum QT (QT.) Meghosszabbítása Az EKG-ban hipokalcémia is utal.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22]

Hipokalcémia kezelése

Hipokalcémia korai kezdetű általában fut néhány napig, és csecsemőknek, kalcium szint nagyobb, mint 7 mg / dl (több mint 1,75 mmol / l), vagy ionizált kalcium nagyobb, mint 3,5 mg / dl, akiknek nincs klinikai tünetei hipokalcémia, ritkán igényel kezelést. Teljes távú csecsemők kalcium szintje kevesebb, mint 7 mg / dl (kevesebb, mint 1,75 mmol / l), és koraszülött csecsemők kalcium szintje kevesebb, mint 6 mg / dl (kevesebb, mint 1,5 mmol / l) kell kezelni, lassú intravénás injekcióban 30 perc alatt 10 kalcium-glükonát 2 ml / kg (200 mg / kg) arányban. A túl gyors beadás bradycardiát okozhat, ezért az infúzió során a pulzusszámot ellenőrizni kell. Szükség van az intravénás beadás helyének gondos megfigyelésére is, mivel a kalciumoldattal való szöveti infiltráció irritáló hatású, helyi szövetkárosodást vagy nekrózist okozhat.

A hipokalcémia sürgősségi korrekciója után hosszú távú kalcium-glükonátot adhatunk be intravénás beadásra alkalmas más megoldásokkal együtt. A 400 mg / kg-os napi kalcium-glükonát adagolásától kezdve a dózis fokozatosan 800 mg / kg-ra emelhető, ha szükséges, a hypocalcaemia újraindulása megakadályozása érdekében. Amikor a baba elkezdi a szájon át táplálkozni, az elegyet ugyanazzal a napi kalcium-glükonát dózissal lehet kiegészíteni, ha 10% kalcium-glükonátot adnak az elegyhez. Általában további napi kalciumbevitel szükséges.

Ha hypocalcaemia későn kezdődött, akkor meg kell, hogy extra kalcium vagy kalcitriol a keveréket a gyermek, hogy arányban Ca: R044: 1, amíg nem fogja fenntartani a normális kalcium szint. Az orális beadásra szánt kalciumkészítmények nagy mennyiségű szacharózt tartalmaznak, ami hasmenéshez vezethet koraszülötteknél.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.